Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraŠerif z Nottinghamu (Sheriff of Nottingham)

Šerif z Nottinghamu (Sheriff of Nottingham)

Originální název:
Sheriff of Nottingham
Rok vydání:
2014 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé a hraní s dětmi od 8 let
Doba hraní:
Středně dlouhá hra do 70 minut
Doporučení rodiny i hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 13047 Kategorie: , Štítky: ,

Popis

Hra Šerif z Nottinghamu je zasazena do Anglie, kdy krále Richarda Lví srdce zastupuje princ Jan. Hráči v roli obchodníků vidí v návštěvě prince Jana příležitost k dobrým obchodům, a proto se snaží dostat zboží na trh v Nottinghamu. Své zboží mohou přiznat a vydělat, nebo ho propašovat a vydělat ještě víc, ale riskují, že jim šerif zboží zabaví. V roli šerifa se hráči střídají.

Hra získala hned několik nominací na cenu Golden Geek 2014:

  • Best Card Game – nejlepší karetní hra
  • Best Family Board Game – nejlepší rodinná hra
  • Best Party Board Game – nejlepší párty hra
  • Board Game of the Year – hra roku

 

Jedná se o hru z řady Dice Tower essentials Line od Arcane Wonders, která má za cíl přinášet dříve vydané úspěšné hry. Šerif z Nottinghamu vznikl přepracováním hry Hart an der Grenze.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Recenze

  1. BigDeal

    Šerif je krásne vyzerajúca, kvalitne prevedená blafovacia hra. Nič viac, nič menej. Má k dobru farebné vrecúška do ktorých hráči vkladajú tovar, ktorý chcú dostať na trh cez šerifa. Ten môže batoh skontrolovať. Ak tak urobí a vo vrecúšku je zakázaný tovar, hráč platí pokutu. Ak bolo všetko legálne, pokutu platí šerif. Do toho sa môžu hráči medzi sebou dohadovať, podplácať, vyhrážať. Jednoduchý nápad, ktorý funguje. Je to zábava a blafovanie dokáže byť veľmi napínavé. Nevýhodou je, že na jednoduchý nápad, ktorý hra má, trvá príliš dlho. Väčšinou je to vyše hodiny, pričom polhodina by sa tu hodila viacej. Druhý možný zápor je, že kvalita/zábavnosť hry závisí od toho, s akou hráte skupinou. Môžete sa hádať, že od toho závisí každá hra, ale verte mi – tu to platí dvojnásobne. Hral som už totiž hry, v ktorých nikto nechcel podplácať, poprípade si nevedeli jeden druhému klamať a taká hra nestojí za nič. Rovnako bola ukrutná nuda hrať s človekom, ktorý hral hru strategicky a prerátaval každého peniaze. Naopak – keď hru nebral nikto vážne a všetci sme sa len zabavili hraním sa na šerifa a kupca, vtedy šlo o výbornú zábavu. Preto aj tri hviezdičky: trošku dlhšia, no zábavná v správnej nálade so správnou skupinou.

  2. GADICEK

    Tuhle hru jsem si 2x neoblíbil, když už to vypadá, že mohu vyhrát, stejně mě nakonec šerif odhalí a jdu do basy. Ne dobře přiznávám, neumím moc lhát a ani neumím prokouknout ty ostatní, co na mě vymýšlejí. Líbí se mi prvek speciálních kartiček, které mohou dobře zamíchat s počty penízků na konci hry.

  3. ChlapecJack

    Já nelžu, nekradu, nejdu nikomu na ruk; já nelžu nekradu, nejdu nikomu na ruku a NIKDO mě nemůže zkorumpovat. Hra zajímavá a jednoduchá, ovšem do té doby, než máte předstírat (pokud vám nejdou na ruku fakt dobré karty) co to v tom vašem pytli vlastně máte 😀 Každopádně dosáhnout vítězství poctivou cestou lze a nepoctivci si vždy užijí ten slastný pocit, když propašují kontrabant a stejný pocit bude mít i šerif, který jej objeví. Zkrátka dělat na sebe cukrbliky, abysme mohli propašovat matroš je velmi zábavné.

  4. VinceCZ

    Tak tuto hru jsem si opravdu užíval a plně ji hrál z pohledu mé postavy. Podplácel jsem, lichotil jsem a pomlouval ostatní obchodníky. Měnil jsem hlas i způsob, jak vyhrát. Opravdu zábava.
    Ovšem už při 3. hře nadšení trochu opadlo a hra se stává těžší kvůli tomu, že protihráči se naučí vaše způsoby, pokud si nedáte pozor.

    Hráno ve čtyřech hráčích, což mi připadá jako minimum pro pořádnou zábavu.

  5. Adam Walder

    Výborná blafovací hra s pěknou grafikou. Nemá náročná pravidla a po prvním kole už je i méně zkušeným hráčům jasné, o co tu jde. Zábavu tahle hra vysloveně přivolává, ale záleží i na hráčích, kolik humoru a hlášek do hry přinesou. Když se sejde veselá skupinka, je o smích postaráno.

  6. JakSeRodi

    Tato deskovka si mě získala hned po prvním hraní. Snažit se lhát, uplácet a hlavně oblafnout šerifa je záležitost, která nikdy neomrzí. Úplně nejlepší je, snažit se pochopit myšlení hráče, který je zrovna šerif. Vymýšlet vlastní psychologické strategie, postupy a intriky jak docílit výtězství. Užívám si každou partii.

    Pozor na lži, jsou všude!

  7. cinan

    Ve správné partě lidí velká švanda, vždycky zahraju rád znovu – ale musí tam být to divadlo !

  8. vendulala

    Skvěle poťouchlá „party“ hra, ve které bohužel vždycky prohrávám, protože moje schopnosti smlouvat, blafovat nebo odhadovat protihráče-podvodníky nebo poctivce, jsou bídné. Šerif z Nottinghamu má ideálně jednoduchý princip, takže není problém naučit ho hrát i nováčky nebo děti, který tuhle hru mají poměrně dost rády, ačkoli jejich podvádění je občas spíš dost předvídatelné a mile přímočaré. Líbí se mi, že hra je zábavná a vtipná díky vlastní aktivitě hráčů, ne pasivně na zákládě pseudovtipných hlášek předepsaných od autorů. Navíc má docela svižný průběh, takže hrajeme většinou dvakrát až třikrát za sebou.

  9. cSf.Loser

    Zábavná blafovací hra plná lhaní a přesvědčování. Každé kolo se ujme role šerifa jeden hráč a ostatní se snaží do města propašovat nebo dostat nějaké zboží, některé druhy jsou legální jiné ne. A v tom je jádro pudla. Hráči se snaží přesvědčit nebo uplatit šerifa ohledně jejich zboží, které je tajně vloženo do pytlíků. Pokud máte rádi komunikační hry, tak tohle je pro vás. Zpracování je famózní a řekl bych dokonce lehce přestřelené. Grafika pěkná.

  10. marektomas98

    Pokud si rádi užijete trochu vyjednávání, trochu blafování a hlavně kopu zábavy, je šerif hra právě pro vás. Samotná hra je jednoduchá a hodně záleží, jak se k ní hráči postaví. Pokud se do rolí trochu vžijete (a hra k tomu prostoru dává dost), můžete se celou hru prosmát. Fíglům se na straně šerifa i obchodníků meze nekladou a tak se můžete snažit uplatit šerifa, i když máte jen legální suroviny a tak ho zkusit napálit.

    Grafika je roztomile uhozená a jen podporuje „bodrou“ atmosféru. Mince jsou z tvrdého kartonu a něco vydrží. Jen karty by si zasloužily být o něco silnější. Dostávají totiž zabrat při strkání do pytlíků a následném vytahování. Pytlíky mají plastové cvoky, které vydávají správný cvakavý zvuk při otevírání.

    Za sebe mohu hru jednoznačně doporučit, ačkoliv vím, že nemusí sednout každému. Pokud jste si již při popisu mechanismu představovali, jak přelstíte své spoluhráče, jste určitě cílovou skupinou.

Přidat recenzi