Hrajeme.cz

Hanabi

Originální název:
Hanabi
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12934 Kategorie: , Štítek:

Popis

Na první pohled nenápadná karetní hra skrývá nečekaný herní zážitek. Hráči společně sestavují z karet ohňostroje různých barev (vykládají je jako číselné řady). Vtip je ale v tom, že každý vidí všechny karty spoluhráčů, nevidí však, co má ve své ruce. Karty drží rubovou stranou k sobě. Musí se proto vzájemně dotazovat na barvu či hodnoty karty. Je potřeba se ptát chytře.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. madrianova

    zábavná, velmi zajímavá hra, každý den ji hrát nemusím, ale baví mě.

  2. Frankie

    Zatim jsem z ni lehce nejisty. Hra je to celkem dobra, ale asi jsem jeste neproniknul plne do te zabavy. Mozna v plnem poctu hracu.

  3. BigDeal

    Malá kartová kooperatívna hra, ktorá šikovne rieši večný problém kooperatívnych hier – alfa hráča, ktorý ostatným diktuje, čo treba robiť. V Hanabi je to nemožné. Všetci hráči totiž držia v rukách karty obrátene (vidia ostatných karty, no svoje nie) a nemôžu si nič hovoriť pokiaľ nezaplatia za nápovedu. Každý hráč preto vo svojom ťahu robí osobné rozhodnutie a ostatní tŕpnu, aby bolo správne. Hra je svižná, logická, napínavá a hráči túžia hrať kým nedocielia maximálne skóre. Nevýhodou je, že keď si na seba zvyknú, naučia sa lepšie jeden druhého čítať a vedia rozlíšiť, ktorý ťah je najlogickejší, hra sa môže stať príliš jednoduchou. A presne vtedy treba pridať dúhové karty! 🙂

  4. Svob

    I přes jednoduchou grafiku, bych ji označil za krasnou hru. Kooperativní hra s velice netradičním mechanismem, kdy hráči nevidí své karty, ale jen těch druhých, bohužel musí vykládat pouze své karty. To se bez dobré pomoci ostatních nedá.

    Hra kde obtížnost si určují hráči tím co si dovolí říkat a neříkat. Přesto zabaví i při striktním dodržování doporučených pravidel.

    Nutí přemýšlet i pamatovat si. Pěkná hra vhodná pro všechny co si chtějí zahrát něco menšího.

  5. eMdzeJ

    Tahle hra, pokud se hraje často, dokáže způsobit pořádný bolehlav od usilovného přemýšlení, cože to mám v ruce, cože jsme to už vyhodili a cože kdo vlastně ví… Vyhrát se podaří málokdy, ale myslím, že to vůbec nevadí. Hra má neuvěřitelně jednoduchá pravidla a je extrémně návyková.

  6. Gingi

    Nejlepší kooperativní hra, co znám. Nemůže se totiž tady stát (jako u jiných kooperativních her), že jeden řídí všechny ostatní a ti ostatní hráči jsou zde jen do počtu. Jediný co bych hře vytkla je poměrně velká obtížnost (vyhrát se nám ještě nepodařilo) ale o to je to větší výzva a pak nezvyklost držení karet obrázkem od sebe – problém při lízání nových karet! Hru můžete hrát znovu a znovu dokola a neomrzí se. Navíc je to kartení hra, takže velmi skladná a levná. Za málo peněz hodně muziky! Doporučuji jak náročným hráčům tak rodinám se staršími dětmi!

  7. Miaou Driver

    Ahoj. Je zvláštní, jak si při výběru nových her říkáte: „Tohle nás určitě doma bavit nebude“. Pak právě takovou hru dostanete pod stromeček a musíte se na dálku autorům omluvit. Zrovna Hanabi je ten případ. Fakt jsem takový úspěch nečekal, zvlášť když na kartách vidíte jenom nějaké ohňostroje. Přiznám se, že nedokážeme hrát bez drobného podvádění – dětem někdy prostě ujede nakouknutí do svých ohňostrojů v ruce, protože paměť v téhle hře jede na plný výkon. Ale když jedeme někam pod stan, tahle hra cestuje s námi.

  8. Luksahol

    Hanabi je hra, která otestuje nejen vaši paměť, ale i schopnost logické dedukce. Stále mi ještě zbývá hru vyzkoušet ve 2 hráčích, ale v jiných počtech je hra kouzelná. Jakožto analytická skupina nám sice každá partie trvá trochu déle, ale i tak si užijeme spoustu zábavy. Podobně jako u dalších kooperativních her je samozřejmě možné „podvádět“, přesto hra jistě ocení, že jednáte férově, a v každé další partii Vám naservíruje zajímavou kombinaci karet, která plně zaměstná Vaše mozkové závity. Nevytáhnu jí zase tak často, ale když ji vytáhnu, tak zabaví.

  9. cSf.Loser

    Geniální a neotřelá hra. Karty držíte obráceně a tak je máte vlastně skryté a tedy jsou to jediné informace, které nemáte k dispozici. Hra je poměrně náročná na koncentraci, ale to beru jako plus. Hra je docela hezká a je skvěle přenosná. Díky tajným informacím (vaše karty) zde nehrozí, že bude jeden dominantní hráč, jak se občas v kooperativních hrách stává. Hra je hratelná ve všech uváděných počtech hráčů a netrvá ani moc dlouho, i když někteří hráči se dokáží zaseknout. Doporučuji zkusit každému.

  10. karelik

    Hanabi je aktuálně moje nejoblíbenější kooperativka. Podle mě fakt hezky vymyšlená, jednoduchá pravidla, přiměřená herní doba i pro nehráče, super zábava. Originálním prvkem je, že karty držíte obráceně, tedy pro sebe skrytě. Každý hráč má ve svém tahu 3 možnosti, poradit, zahrát či zahodit kartu. Přitom společně musí postupně vyložit ohňostroje 5 barev s čísly 1 – 5. Velice jednoduchý princip a přitom veliká zábava. Hra opravdu stmeluje 🙂 – ve většině her, které jsem hrál jsme tak trochu sklouzli z pravidel a nepovoleně naznačovali, hra k tomu prostě svádí. Někdy si ani hráči neuvědomí, že radí nepovoleně, protože každý vidí jiné karty, ale když je zábava, zase tak na tom nesejde. Dodržujete-li pravidla přísně, dá to mozkovně zabrat, ale hra jde dohrát s pěkným skóre!

  11. DEJFFtm

    Neotřelá a originální hra, kdy s nikým nesoupeříte, ale naopak hrajete všichni spolu. Cílem je poskládat na stůl kartičky (symbolizují ohňostroj) od 1 do 5 ve stejné barvě. Zádrhelem je, že své karty, dostanete jich pět, nevidíte. Získáváte o nich informace jen z rad od spoluhráčů a stejně tak radíte vy ostatním. Možnost nápověd je navíc limitována. Pokud vyložíte kartu, která se do ohňostroje nehodí, ztrácíte život.

    Při hře dochází k mnoha srandovním situacím, zvlášť když někdo nemá dostatečné informace o svých kartách, respektive ty informace zapomene nebo poplete.

    Nevýhodou je, že hra vlastně nemá konec, jen si sečtete body a zjistíte, jak dobrý ohňostroj jste sestrojili.

    Hra má navíc celkem volná pravidla ohledně napovídání, ale doporučuji se jich striktně držet a nechat každého hráče, ať svůj tah provede jen dle svého přesvědčení. Jinak dochází k týmovým poradám a zahraje si vlastně jen ten nejvíc asertivní hráč, ostatní konají podle něj.

  12. Peet

    Jedna z mála karetních her, oceněná hrou roku a musím říct, že právem. Ve svém žánru kooperativních her je poměrně unikátní především svou minimalizací interakcí, které jsou však o to důležitějším prvkem hry.
    Každý z hráčů se musí celou hru soustředit, aby nezapomněl,co má za karty, musí přemýšlet co s nimi a jestli raději hrát, nebo poradit spoluhráčům aby napáchal co nejméně škod a všichni tak nasbírali co nejvíce bodů.

    Hráli jsme ji od vánoc mnohokrát (většinou asi ve 4 lidech) a rozhodně nikoho z nás nepřestává bavit. K zařazení rozšíření s duhovými kartami, které je součástí základní hry, jsme tak přešli spíše protože jsme si na něj už začínali věřit, než kvůli nutnosti hru zpestřit.

  13. bubllegumme

    Hanabi je první kooperativní hra, kterou jsem kdy hrála. Přestože mě kooperativní hry nikdy příliš nelákaly (jsem holt soutěživá ženská), po Hanabi jsem koukala už delší dobu (přiznávám, že zejména díky červené figurce Spiel des Jahres). Po nákupu a prvních několika partičkách jsem byla velmi spokojená – bylo to zábavné, přiměřeně složité, člověk musí koukat, co dělají ostatní, žádné nudné čekání, až na mě zase přijde řada. Jediné, co pro mě není úplně dostačující, je konec hry. Sestavit kompletní ohňostroj je v normálních hráčských mezích téměř nemožné, a hráči jsou tak pouze obdařeni jakýmsi pofidérním hodnocením podle počtu dosažených bodů (vždycky si vzpomenu na takové ty úchylné testy z ženských časopisů. Ale počin rozhodně povedený, díky tvůrci za něj.

  14. Alnagon

    Hanabi je skutečná lahůdka, při které si hráči mohou parádně zavařit mozky. Jak již bylo řečeno, většina kooperativních her svádí k tomu, že nejchytřejší hráč hraje a ostatní fungují přinejlepším jako stojánky na karty a posunovači figurek. V Hanabi to tak není, tady se zapotí skutečně každý. Vidím karty ostatních hráčů a své vlastní ne. Ve svém tahu mohu zahrát kartu, někomu napovědět nebo odhodit kartu, která už asi nebude potřeba. Napovídá se tak, že jednomu hráči řeknu informaci o jedné vlastnosti (barva nebo číslo) u všech karet, které tuto vlastnost mají. Skuteční mistři si pak pamatují nejen to, kde má v ruce dvojky a které karty jsou zelené, ale i to, které karty tedy dvojkami nejsou a které mají jinou barvu než zelenou. Do toho se ovšem zamotává fakt, že si pokaždé, když se zbavím karty, doberu novou o které vůbec nic nevím (a může to být třeba zelená dvojka).
    Drobným problémem této hry je ne zrovna jasná míra toho, jak moc si hráči mohou radit. Hráči mají sklony diskutovat, radit se mezi sebou a tím si předávat informace, které by se (asi) předávat neměly. Na druhou stranu, ač je to hra hodně přemýšlecí, zábava musí být na prvním místě, takže jaký si to uděláš, takový to máš.
    Opakované hraní v jedné skupině zajisté přinese časem automatické omezení všech debat a hra se omezí na mistrovské předávání kusých informací a dedukce leckdy hraničící s genialitou.

  15. Duhamuz

    Již delší dobu hru znám. Téměř pokaždé ji hrajeme u kamarádů, minimálně 2x. Takže pravidelně hrajeme ve 4 osobách. Jedna z mála kooperativek kde záleží, dle mého názoru, skutečně na každém z hráčů. U většiny kooperativek se prosadí nejsilnější hráč a prakticky ji vede. Ale zde to nejde. A to je fajn, protože to umocňuje zážitek ze hry, nenudí.
    Nakonec jsme si ji domů, taktéž pořídili. Ale ještě jsme ji ve dvou nehráli. Čekám na příležitost. Ale i tak vím, že ve dvou je to stále zábava.

  16. matewr

    Jednoduché, přesto velmi záludné… zaujme všechny neotřelým a originálním mechanismem, že si hráči nevidí na vlastní karty

  17. Pedestrian

    Chytrá, kooperativní karetka

Přidat recenzi