Hrajeme.cz

Qwirkle

Originální název:
Qwirkle
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena hlavně pro děti od 6 let. Mohou jí hrát ale také dospělí mezi sebou a přitom se dobře pobavit.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12778 Kategorie: Štítek:

Popis

108 dílků, 6 různých tvarů a barev. Hráči se snaží vytvářet řady obsahující stejné znaky – tvary nebo barvy.

Vaším úkolem v této abstraktní rodinné hře je spojovat kameny podle barev a tvarů tak, abyste nasbírali co nejvíce bodů. Kameny přikládáte podle jednoduchých pravidel. Řadu buď tvoří stejný symbol různých barev, nebo různé symboly stejné barvy. Čím delší řadu vytvoříte, tím více bodů získáte. Pravidla jsou jednoduchá, takže si dobře zahrajete i s příležitostnými hráči a v rodině s dětmi.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra složitosti

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Video:

Představení hry:

Recenze

  1. xaws

    Docela zábavná hra, není moc dlouhá (okolo 20-30min), pravidla se naučíte ihned. Zábavná je ve 2 i 4 hráčích. Mnohem větší spád získá hra drobnou úpravou pravidel. Stačí nehrát omezení na umístění kostek pouze v 1 řadě na 1 kolo. Můžete tak odehrát většinou všechny své kostky v 1 kole, získáte víc bodů a hra se tím stane lehčí což uvítají zejména děti.

  2. Svob

    hra ve které se dostáváte za každé vyložení dílku ze své ruky body a snažíte se jich mít ke konci nejvíce. Bohužel má to jeden háček. Ve hře je šest barev, šest symbolů a každý symbol je v každé barvě třikrát. Háček je v tom že můžete vyloži symbol jen do řady stejných symbolů ale v různých barvách, nebo dílek do řady ve stejné barvě ale různých symbolů. Toto Vám občas zamotá hlavu, ale je to lehké se naučit, rychlé na odehrání, přesto dostatečně složité i zábavné. Hrál jsem to s mnoha lidmi od 15 let do 77 let, s hráči i nehráči a všechny to bavilo i nadchlo. Na krabici je napsané že hra je jen pro 4, když omezíte maximům dílku na ruku dá se hra hrát výborně i v 6 lidech.

  3. DEJFFtm

    Ti, co znají často unavující večery se Scrabble, by měli zpozornět. Qwirkle má trochu podobný princip, ale není tak namáhavý na myšlení. Místo slov totiž skládáte do jedné řady (nebo sloupce) rozdílné symboly od stejné barvy, nebo stejné symboly od rozdílné barvy. Nic se nesmí v řadě (sloupci) opakovat. Na rozdíl od Scrabblu hra rychleji je rychle odehraná. Asi ji nelze hrát pořád dokola, ale jednou za čas je ideální, případně třeba na rozjezd před jinými hrami.

  4. maja


    Qwirkle je zábavná abstraktní hra pro 2 až 4 hráče odehraná za půl hoďky. Cílem hry je získat co nejvíce bodů – a ty se získávají přikládáním kamenů stejné barvy nebo stejného tvaru. Čím delší řadu takto utvoříte, tím více máte bodů. Symboly a barvy se však v řadě nesmí opakovat. Tvarů i barev je 6 a při přiložení šestého kamene, hráč získá bonus dalších šesti bodů. Body se zaznamenávají na papír a v momentě, kdy se hráč zbaví jako první všech svých kamenů – a žádné již nejsou v banku, hra končí a porovnávají se ony zapsané body. Jedná se tedy o abstraktní hru, která může způsobem pokládání kamenů připomínat Scrabble.
    Vzhledem k tomu, že hra nevyšla v českém překladu, je hráč při učení odkázán na přiložená pravidla, která jsou v základních jazycích, nebo na internet, kde se pravidla nacházejí i v českém překladu. Hra je jednoduchá, i s příklady na dvě stránky, a tak i začátečník v daném jazyce se s pravidly popere docela snadno.
    Hra obsahuje 108 hracích kamenů (3 sady šesti barev po šesti tvarech), které jsou ze dřeva. Dřevo dává hře nádech starého Domina a pěkně se drží. Krabice dále obsahuje plátěný pytlík. Ten, ačkoliv v nepraktické bílé barvě, hru pěkně dotváří a dává zapomenout na krabici a hra tak zabírá mezi jinými o kousíček méně místa.
    Hraní rychle odsýpá, díky velké variabilitě je každá hra jiná a poctivé dřevěné kvádříky vypadají moc hezky. Jediným zádrhelem by se mohlo zdát zaznamenávání bodů, kvůli kterému je potřeba papír a tužka a někdo, komu nevadí pořád počítat. Sčítáním bodů jdou ale zaúkolovat menší děti a zároveň je tak procvičovat v matematice. Díky jednoduchým pravidlům lze Qwirkle rychle naučit i nehráče a díky praktickému balení není problém přenést hru všude, kde by mohla být potřeba.

  5. Zdenek_

  6. orsej@centrum.cz

Přidat recenzi