Hrajeme.cz

Agricola

Originální název:
Agricola
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
1 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12400 Kategorie: Štítky: , ,

Popis

„Agricola“ je latinský výraz pro farmáře. Malé hospodářství – dřevěná chýše se dvěma místnostmi a dva lidé, kteří v této chýši žijí. To je základ této hry, která vás přenese do těžké doby 17. Století, kdy si lidé na farmách museli sami zaopatřit své živobytí. Čeká vás pěstování zemědělských plodin, chov zvířat, různé profese – prostě spousta věcí, které se na takové farmě mohly odehrávat. A to vše na pozadí originálních a téměř dokonale vyvážených herních mechanismů.

Rozšíření hry Agricola:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Pomůcky:

Recenze

  1. Miroslav Charvát

    Parádní hra, kde si stavíte svoji farmičku. Hodně komplexní, ale nakonec to zvládli moje dcery už v 10 letech.

  2. Frankie

    Excelenetni hra, mam nahrano uz mozna nekolik desitek partii a neni ohrana. Vzdy zalezi na skupine lidi, se kterymi se hraje, byt si primo neskodime, tak je potreba zvazovat nejlepsi tahy souperu a hrat kolem nich.
    Krasne je mit na konci peknou farmicku, idealne vse obsazene.
    Hravame vetsinou v peti lidech, cca 3 hod.

  3. fazul

    Skvělá eurohra s relativně jednoduchými pravidly, množstvím možností daných hracím plánem a kartami a spoustou materiálu na „stavbu“ farmy. A dá se hrát i sólo. Přesto ne úplně pro každého a pro každou příležitost.

  4. pavel t

    parádní strategicko-taktická hra se snad ještě krásnější atmosférou. pro hráče určitě povinnost aspoň několikrát zahrát, pro nehráče překvapivě zajímavá možnost vstupu do světa náročnějších her (sám bych to neřekl, ale mám několik známých, kteří se stali hráči právě přes Agricolu)

  5. stepanstocek

    Asi moje nejoblíbenější eurohra. Agricola je klenotem, který ale rozděluje hráčskou komunitu na zastánce této hry a lidi, kteří ji přímo nesnáší. Stále platí, že se jedná o velice kvalitní hru. Na hře mě baví hlavně ten neustálý nedostatek surovin, akcí a mozkových buněk k dokonalé optimalizaci. Hra trestá špatné hraní až nemilosrdně a nováčci s ní mohou mít velký problém. Na druhou stranu se ke konci podíváte na desku a uvidíte tu vaší krásnou farmičku a pravděpodobně si řekněte, příště budu hrát na kravičky. zeleninu, nebo něco úplně jiného. Karty rozšíření vám umožní zkoušet každou hru něco jiného. A to že nevyhrajete, přeci vůbec nevadí, se svojí prací budete spokojeni.

  6. plecniak

    Jedna z naj hier !

  7. klapinka

    Agricola je moje nejoblíbenější hra. Pravidla se ze začátku zdají hodně složitá, ale po pár hrách už to nikomu ani nepřijde. Hra má omezený počet kol takže se nikdy nedá stihnout všechno. Karty profesí a malého vybavení do hry přidávají pestrost.

  8. Adam Walder

    Naprosto vynikající hra, která po mnoha letech sesadila na žebříčku BGG dříve neporazitelnou jedničku Puerto Rico. Velice příjemný mechanismus a hlavně skvělé a silné téma výstavby a zvelebování svého hospodářství podpořené desítkami dobových povolání a předmětů, které hráči usnadní těžký život na statku dělá z téhle, byť lehce náročnější hry, naprostou nutnost každé hráčské sbírky.

  9. spartik

    Naše jedna z první opravdu komplexních her. Obavy byli, ale manželka si jí velmi oblíbila. Nekonfliktnost je to co jí na to nejvíce baví. Nic jí nebořím, nekradu, prostě si buduje tu svou farmičku… dnes jí překonala Caverna.

  10. Slado42

    Musím říct, že po vydání Caverny jsem na Agricolu trochu zanevřel, i když do té doby to byla pro mě skvělá euro hra. Vždy jsem si ji rád zahrál a to platí i nyní, ale musím říct, že Agricola neodpouští. To je pro mě možná nyní, při srovnání s Cavernou, trochu problém, jelikož v Agricole je tlak na hráče neskutečný. Zdaleka se nedá stihnout vše, co chcete a vlastně nutně potřebujete. To dokáže vyvolat někdy až trochu nepříjemný pocit, což je škoda. Strategie je to ale báječná, proto 4*.

  11. cinan

    dlouho trvalo než jsem jí vzal na milost, ale je fakt výborná

  12. eMdzeJ

    Zatím nejlepší euro hra, co jsem kdy hrál. Je to hra, u které se musí hodně přemýšlet hned, ale zároveň i hodně dopředu a nebýt smutný z toho, když protihráč obsadí něco, co úplně zboří mé plány. To je ale na tom to skvělé. Bohužel je to ale i kámen úrazu této hry. Někteří lidé si jí prostě nezahrají, protože se opravdu musí stále přemýšlet. A to je škoda. Přichází o hodně. Hra mi vždy přijde strašně krátká a málokdy se mi podaří splnit všechno, co bych chtěl. A tak se nezbývá než těšit na další partii. Pokud ale hledáte zjednodušenou verzi Agricoly, sáhněte po Caverně (a pak si budete nadávat, že jste si nevzali plnokrevnou Agricolu 😀 / nebo taky ne).

  13. majci

    Moje srdcovka <3

    Pro mě velmi zajímavá hra, ale nezaryté deskovkáře neosloví. Jednoduchý princip, nutno ale přemýšlet dopředu. Já osobně ji mám velmi ráda.
    Díky více možnostem nalosování povolání a nástrojů se stává hodně variabilní 🙂
    Smutné je, že po vydání Caverny tahle hra u mě hodně klesla 🙁

  14. marektomas98

    Z mého pohledu už dnes překonána hra.
    Poměrně dost omezující strategii nutností soustředit se na všechny druhy zeleniny a dobytka. Zároveň velmi omezující v možnost. Dneska už více možností nabízí pokračovatel Caverna.

  15. pillgr1m

    Super hra, vhodná aj pre začiatočníkov 🙂

  16. elvism

    Díky omezenému počtu kol vás hra pořád drží v u určitém stresu, protože se nedá stihnout vše. Pořád musíte přemýšlet co udělat, co se vyplatí a co už ne. Trošku mi vadí právě toto všudepřítomné plánování a počítání, jak to vše nejlépe udělat. Nepovažuji hru za typickou oddychovku, ale spíše za plánovací strategii.

  17. SOVRIN

    Pecka pro fandy Euro her. Hra je zasazena do příjemného prostředí, kde si budujete co nejkomplexnější farmu, ale zde idylka končí, protože vás čeká neustálý „boj“ o suroviny a dobytek. Žádné kostky, takže prakticky nulový vliv náhody (kromě úvodního nalosování karet profesí) a vše záleží jen na vámi zvolené strategii. Hru jsem hrál ve 2-4 hráčích a nejvíce mě bavila ve 2 hráčích, protože s rostoucím počtem hráčů ubývá možností, které se dají zahrát (respektive možnosti je ve hře přehršel, ale hrajete-li třeba až jako čtvrtý v pořadí, tak vám soupeři zaberou nejvýhodnější tahy). Docela pravidelně seznamuju s Agricolou nové lidi, tak velmi oceňuju možnost výběru ze 2 herních variant – pro první hry je rozhodně vhodnější hrát pouze rodinnou verzi, která je i tak dost komplexní. Ostatně onu rodinnou verzi hraju častěji a i tak mě hra dost baví. Pokud si hru zahrajete, propadnete jí a budete hrát plnou verzi, tak je po čase příjemným osvěžením návrat k rodinné variantě hry, která se hraje svým způsobem úplně jinak.

  18. Shaman

    Agricola je podle mě jedna z nejpřehypovanějších her, které jsou momentálně na trhu. Je to Euro jako vystřižené, nesporně velmi komplexní a propracované, ale občas prostě velmi zdlouhavé a nudné. Grafická stránka hry je v tomto případě dost subjektivní, mě osobně se moc nelíbí, ale tady je to vážně věc preferencí. Komponenty jsou dřevěné a i když svou funkci zastanou dobře…není to ono (opět silně subjektivní názor). Karty by dle mého snesly trochu detailnější ilustrace, ale na druhou stranu je z nich hned jasné, jaký bonus přidávají. Co mě na hře ale vadí nejvíc je její přehnaná orientace na jídlo. Sice nabízí spoustu možností, všechno se ale nakonec smrskne na to, zda své rolníky nakrmíte, nebo ne. Navíc se občas dokáže až neuvěřitelně táhnout. Stěžovat si na nedostatek konfliktu je u Eura hloupost-prostě se připravte že nebudete s ostatními ani tak soupeřit, jako spíš hrát vedle nich. V tuhle chvíli nevidím důvod, proč hrát Agricolu, když existuje téměř totožná, jen prostěš vylepšenější a zábavnější verze – Caverna.

  19. Senjorota

    Fajn budovatelské euro. nevýhodou jsou složitá a nepřehledná pravidla.

  20. Betty

    Dokonalá, dá se hrát i s mladšími dětmi, jen se na ně nesmí spěchat, učit postupně, dcerka s náma nakukovala od 4 let a od 6ti hrává v pohodě, pravda plnohodnotnou taktiku nezvládá, ale nijak to nenarušuje hru samotnou.

  21. c00p3er

    Nevím proč, ale vůbec mě nebavila a to jsem jí dal několik příležitostí.

  22. RockPhill33

    Agricola se dá skvěle hrát ve 2 i více lidech, což moc oceňujeme. První hra je trochu chaotická, ale to je dané hlavně řadou možností, které lze hrát. Kola utíkají rychle a člověk má stále pocit, že nic nestíhá, což je trochu frustrující. Jinak je to pěkná a zábavná hra, ke které se rádi vracíme.

  23. Sidus

    Ve 3 hráčích skvělá hra. Hru hrajeme s rozšiřujícím balíčkem 240 karet, které jsou v zahraničí běžně součástí základní hry – v Čechách je prodáván zvlášť, aby základní hra byla českému hráči cenově dostupnější. Vzhledem k tomu, že právě variabilita karet tvoří duši Agrikoly, vřele doporučuji hrát s tímto „rozšířením“.
    + hra u které se musí přemýšlet – zejména na začátku přijít na nejvhodnější kombinaci karet
    + improvizace – velmi často musíte umět svoji strategii pružně přizpůsobit vývoji hry
    + neskutečná znovuhratelnost – daná obrovským množstvím různých kombinací karet
    + silné téma – vše dává smysl, před očima vám roste malé rodinné hospodářství
    + příjemné emoce – když se vám narodí miminko nebo prasátko
    – nepříjemné emoce – frustrace, že musíte neustále krmit rodinu a nestíháte dělat vše, co byste chtěli
    – těžká hra – pro někoho může být až moc, ale obsahuje i variantu snadnější rodinné verze

  24. Milford

    Skvěle zpracovaný herní systém. Z toho mála co jsem zatím hrál, tak asi nejlepší.
    + Kombinace karet povolání a vylepšení, dělají z každé partie unikát. Je nutné přizpůsobovat celou strategii těmto kartám.
    + Dřevěné dílky, které umožnují si pěkně stavět svoji farmu. Na konci hry se na ni vždy pěkně kouká.
    + Na konci je vždy pocit, že to šlo udělat ještě lépe. Což je motivace do další hry.

  25. jarmuk

    Za mě velké zklamání, dal jsem tomu 4 hry a vůbec mě nebaví.
    hromada věcí, ale žádná interakce. Na můj vkus podezřela vyhajpovaná hra.

  26. Spud.Murphy

    Hra Agricola je pro mě a mé kamarády nejlepší hrou, ke které se rádi vracíme. Když nad tím tak přemýšlím, tak se vlastně vracet nemusíme, protože jsme ji nikdy nepřestali hrát. Vlastníme rozšíření (karty profesí a malých vybavení) a díky tomu je hra ještě lepší. Někdy si říkám, jak to nemám skvěle rozehrané a na tuty budu první a mnohokrát mě překvapí, jak jsem se mýlil. Variantu pro jednoho jsem nezkoušel. Většinou hrajeme ve třech nebo čtyřech, ale shodli jsme se, že v pěti to bylo nejlepší. Jediná nevýhoda na této hře je zdlouhavé chystání a balení hry. ALe jinak můžu vřele doporučit!

  27. Boulderman

    Perfektní bezchybná hra, s neobyčejným množstvím strategií a cest k výhře

  28. konrad

    To, že sa hry hrajú najlepšie v maximálnom počte hráčov je samozrejmé. Veľkou výhodou tejto hry je ale možnosť zahrať si ju aj sám. Agricola sa dá hrať extrémne súťaživo pre stratégov, ale rovnako zaujme aj oddychových hráčov (ako moja manželka) kedy cieľom nie je len nahrať množstvo bodov, ale zároveň si postaviť svoju farmu na svoj obraz, s veľkým domom a stádami zvieratiek pobehujúcim po pastvinách. Všetko záleží len na spoluhráčoch.
    Množstvo profesií a vybavenia spestruje hru, takže žiadna hra nie je rovnaká.

    Zároveň z hier od U. Rosenberga s podobným štýlom (Le Havre, Caverna) dejovo najkrajšia(subjektívne) takže pre nás voľba č.1

  29. lapin

    Jak odradit své přátele? Začněte je učit Agricolu. Ona je opravdu jednoduchá až triviální (ve svém principu a díky všudypřítomným popiskům), ale ve své zkušenosti jsem se setkal s málokým, koho zaujme na první pohled – jako mne – a pronikne za hrůzu z množství materiálu.
    Partie jsou si podobné díky (velmi lákavému) koloběhu, ale stačí minimální změna v kombinaci profesí, malého vybavení, počtu hráčů či jen uvažování soupeře nebo pořadí karet v rámci etapy – a všechno se změní. Doporučuji s malými rozšířeními (mám vyzkoušené Č, Ö, Z a poněkud zvláštní X).

  30. TomassoP.

    Dlouho jsem hledal hru, kterou bych mohl hrát se svou ženou, která se hraní čehokoliv, co má náznak boje brání. Pak jsem s kamarádem zahrál jednoho večera agricolu, která mě tak nadchla, že jsem si ji objednal. Mimo jiné mě lákala i možnost, zahrát si tu hru sám, pokud by ženu nezaujala. To se ovšem nestalo, takže od té doby hrajeme pravidelně 🙂

  31. hromadalidi

    Velmi atraktivní hra, super prostředí, spousta komponent dovedených skoro k dokonalosti. Pravidla sice vypadají složitě, ale dají se pochopit na první přečtení a případné mouchy vyženou opakované hry. Hra je dobře hratelná i ve dvou hráčích, ale samozřejmě ve více lidech nabízí nové a zajímavější taktické možnosti, při tom však její hrací čas nepatří k nejvyšším. Není nic příjemnějšího než si při nedělním odpoledne vychovat tři ovce, dvě prasátka a jednu kravičku a následně s nimi nasytit svojí stále hladovou a více a více hlav čítající rodinu. Neb i člověk středověku musel zažehnávat svoje základní životní potřeby. 🙂

  32. pecovarhy

    Agricola je hrou, ktorú si radi vyložíme na stôl kedykoľvek, celá rodinka. Niekto by mohol namietnuť abstraktnosť prevedenia témy stredovekého roľníčenia. Z nadšených reakcií mojich detí, ale aj spokojnosti mňa samotného, však môžem potvrdiť, že hra má (aj vďaka komponentom) svoje osobitné čaro.

  33. XiQiX

    Tato velmi populární hra mě velmi zklamala. Prostředí hry na mne působilo atraktivně, ovšem po otevření krabice jsem byla celkem zklamaná nenápaditým zpracováním. Po odehrání několika her se bohužel dostavilo i zklamání ze samotné hry. herní mechanismus je těžkopádný a zdlouhavý. Ve většině počtu hráčů v podstatě ani nelze pořádně hrát. Tedy člověk spíš čeká kam ho hra posune a co na něj zbyde. V podstatě hráč hrát ani nemůže, pouze sleduje kam ho hra táhne a takovýto tip hry mne absolutně nebaví. Jediná varianta, kdy mne hra opravdu bavila, když jsem hrála sama pouze proti hře, pak byl herní systém funkčí. Hru jsem hrála pouze v základní sestavě, bez rozšíření. Věřím, že s rozšířeními bude hra zábavnější a proto si jí ráda někde zkusím zahrát s rozšířeními, ale domu si ji pořizovat nehodlám, protože nejsem zatím přesvědčená o jejích kvalitách.

  34. Pepogn

    Ačkoliv se jedná o hru již poměrně vousatou, drží se spolu s rozšířeními na špičkách různých žebříčků. Já jsem měl tu čest hrát základní hru plus pár karetních rozšíření k tomu a musím říct, že se tomu nelze divit. Hra je velmi komplexní a je v ní řada cest, kterými se lze ubírat. Hra rovněž vyvolává neustálý nedostatek akcí který nutí hráče k tomu dělat ne to, co by bylo nejlepší, ale to, co nebude nejhorší.
    Samozřejmě, tato hra není pro každého, naučit se ji hrát dobře chvilku trvá a rozdíl mezi zkušenými hráči a začátečníky je markantní. Závěry o nudnosti a nezáživnosti či naopak dokonalosti je třeba vynášet až po několikerém zahrání.
    Já říkám, že Agricola nudná není, ale na každodenní hraní taky ne, jednou za čas však dokáže udělat radost a prověřit mozkové závity.

  35. Kentril

    Vzpominam si, jak se o tetro hre mluvilo jeste hodne dopredu nez mela vyjit. Bylo to velky hit a dodneska se drzi na spickach zebricku. Je to strategicka hra zasazena do prostredi venkova a je velmi dobre vyvazena jak pro 2, tak pro 5 hracu. Pravidla nejsou slozita, ackovil k vitezstvi potrebujete hodne dopredu planovat. Bajecna je v tom, ze obsahuje opravdu spoustu karet a pri kazde partii dostanete jine karty. Cimz vetsina urci, kterym smerem se mate vydat. Zde neni temer zadny prvek nahody, tak je to plne na vas, jak hru budete hrat. Verim, ze kdo ma rad deskovky tohoto tipu, si tuto hru zamiluje.

  36. Vladislavs2

    Rosenbergovky mám rád, ale tahle ač je to klasika u mě zrovna nevede!

  37. Myšák

    Perfektní hra

  38. Pedestrian

    Velmi kvalitní hra, s množstvím různých možností jak hrát. Dobrá simulace budování farmy, ale není vůbec zábavná, je suchá, počítací

  39. Charlotta

  40. pipina

  41. nelus

  42. skleník

  43. Dave

  44. koczanska

  45. Fargo

  46. Adda

  47. silenypavel

  48. Pedestrian

  49. Agricolař

  50. profafix

  51. Mala

  52. Josef M.

  53. Martin Choděra

  54. robkin

  55. Agrael

  56. ladcu

  57. Dandy

  58. MammuT

  59. marciska

  60. janapo

  61. littleturtle

  62. V69

  63. TuliMrkev

  64. Blackhex

  65. kajakarlik

  66. Vašek

  67. Axle


    Agricola je pro mě zatím jednoznačně nejlepší stolní deskovou hrou jakou jsem hrál. Už v základní verzi nabízí tolik možností a než se vám v ruce během jednotlivých her vystřídají všechny kombinace karet profesí a vybavení, dá to nějakou chvíli. Právě to, že máte v každé hře karty jiné, nutí vás to přemýšlet a taktizovat a pokaždé pak máte jiný zážitek. Nejvíc vás pak uspokojí, když vyhrajete s kartami, o kterých si zpočátku myslíte že to nejde…

    Když začnete hru vysvětlovat úplnému nováčkovi, postupně na vás valí oči víc a víc a v hlavě se mu nejspíš honí, do čeho se to zase namočil. Ale stačí jedna hra, princip je pochopen a pak chce hrát znovu a znovu. Takže rada pro všechny začínající hráče! Nenechte se odradit tím, že ze začátku vůbec nerozumíte pravidlům, zahrajte si jednou a uvidíte sami, že to nakonec není tak složité jak se zdálo! 🙂

    Moc se mi také na hře líbí všechna ta dřevěná zvířátka, ohrádky, žetony atd. a všechny desky herního plánu, díky kterým hned poznáte, že nehrajete „“jen nějaké obyčejné““ Člověče, nezlob se. Je tedy pravda, že když se hra celá rozloží, je pro ní potřeba dost místa, ale to se vždy najde 🙂

    Celkově mohu hru jen a jen doporučit

  68. gutalin

  69. Gabebara

  70. Romi

  71. Mrkew

  72. hrazda

  73. jonascz

  74. anupinka


    I když je hra celkem nákladná, určitě stojí za to. Stojí za to pro všechny, kteří mají hodně volného času, velký stůl a chuť pořádně taktizovat a kombinovat. Hodně volného času proto, že i ve dvou hráčích trvá hra i s přípravou tak hodinu a půl a samozřejmě čím víc hráčů, tím delší hra. Velký stůl proto, že rozložená Agricola zabere dost místa a ještě musíte kolem poskládat kartičky, žetonky, atd. A chuť taktizovat a kombinovat je u této hry naprosto nezbytná, bez plánů a taktiky se nikam nedostanete. Agricola není hra, kterou můžete kamkoliv vzít a s kýmkoliv hrát. Její krabice je velká a těžká (protože je celá plná materiálu, jehož množství při prvním otevření může až děsit :). Je ale třeba uznat že materiál je vyroben kvalitně a hezky, nad figurkami zvířat se vždy vyloženě rozplývám). Také je to hra celkem komplikovaná na vysvětlení. Z pravidel se dá hodně pochopit, ale je jich opravdu mnoho a ze začátku pro mě bylo velice obtížné si je zapamatovat a dokázat je používat. (Velkým usnadněním pro mě bylo, když jsem si přečetla diskuzi na těchto stránkách o hře Agricola. Vysvětlily se mi tak různé nejasnosti v pravidlech a kolikrát jsem zjistila, že jsem některé věci pochopila úplně špatně.) No ale když se prokoušete přes tyto těžké začátky, tak musím uznat, že Agricola je hra, která nezná bratra (nebo spíše sestru :). Já osobně jsem lepší taktickou hru ještě neviděla. Můžete v ní dělat tolik věcí: obdělávat pole, mít ohrady se zvířaty, rodit nové potomky… Ale samozřejmě hra má omezený počet kol a vše se stihnout nedá. Právě proto je tak těžká, protože se musíte rozhodnout, co pro vás bude nejlepší, abyste vždy dokázali nakrmit hladovou rodinu a přitom získali co nejvíce bodů. Ale radím vám dobře: Pokud splňujete podmínky, které jsem popisovala na začátku, rozhodně nebudete zklamaní, když si Agricolu pořídíte.

  75. Eva88

  76. Veronika

  77. ton

  78. Pavel

  79. Aulus

  80. Pája

  81. vaseklu


    Tak nejprve naše zkušenosti:

    Máme za sebou téměř 50her ve dvou hráčích a více jak 10her ve třech hráčích a pokaždé je hra něčím jiná, ale stále stejně dobře hratelná a napínavá až do posledního kola.

    Cena hry je sice trošku vyšší, ale není se čemu divit, obsahuje totiž spoustu dřevěných žetonků a figurek, ale také spoustu karet, herní plán a bodovací kartičky, takže vyšší cena má na rozdíl od jiných her i své opodstatnění.

    Někdo jako nevýhodu uvádí náročnost pravidel. Ano, těch stránek je docela dost, ale pokud máte to štěstí a máte upravená pravidla jaká jsou i na těchto stránkách, tak bych v tom neviděl problém. Hra se dá naučit poměrně rychle a cca po třech hrách už ji máte v krvi a nedáte jinak, než ji hrát dál a dál..:) Průměrná doba hraní vám pak rapidně klesne. My ji ve dvou hráčích hrajeme cca 40minut. Ale vzhledem k době přípravy všech potřebným komponent pro hru Vám doporučujeme vyhradit si čas minimálně na 2hry, protože doba přípravy + úklidu se může pohybovat i okolo 20minut.. Inu, je tam toho opravdu hodně..:)

    Hra nás nejvíce uchvátila tím, že je pokaždé jiná a to hlavně kvůli tomu, že nejde dopředu stanovit napevno svoji taktiku.
    Ta se totiž odvíjí od počtu hráčů, od měnících se akcí karet kol v jednotlivích etapách hry, od vylosovaných kartiček malých vybavení a profesí, od taktik ostatních hráčů, od toho, kdy který hráč přijde na řadu a co na něj „“zbyde““ za materiál či možnost akce..

    Je toho zkrátka spousta, co vám udělá každou hru úplně jinou a jako další z benefitů této hry jednoznačně vnímáme i to, že hráči nesoutěží mezi sebou jen o vítězství, ale i o to, kolik kdo bude mít bodů v jaké hře, kdo má jaký bodový rekord.. A dále ani tomu, kdo prohrál, nemusí být líto, že prohrál, pokud má spoustu bodů nebo pěkné hospodářství, ve kterém nic nechybí, kraviček má dokonce více než vítěz atd..:)

    Zkrátka za nás dva: Je to super hra, 100% ji všem doporučujeme a už se moc těšíme na Mistrovství ČR v této hře, kde si určitě dosytosti zahrajeme..:)

    V+Š

  82. Raiden

  83. Jacob

  84. Atik-Dick

  85. Taira

  86. Flafa

  87. risssa

  88. kus.vesmiru

  89. radohu

  90. Cerdav

  91. Gucki

  92. Patrikhm

  93. Jan

  94. Pájula

  95. manwe

  96. Vale46

  97. Vojta


    Mám za sebou odehranou asi první desítku partií této bezesporu skvělé hry. Převážně jsme ji hráli jen ve dvou, ale to na její kvalitě nic nemění 🙂 Okamžitě se mi vryla pod kůži a poslední dobou nechci hrát takřka nic jiného. Zatím mám doma jen základní sadu a už se nemůžu dočkat až vyzkoušim první z mnoha rozšiřujících sad… Hra má úžasnou grafickou podobu, ať už jde o kresby na herním plánu či na kartičkách. Taktéž jsou velice krásně udělané zvířátka 🙂 Ale hlavně mě uchvátila svou strhující atmosférou, která mě pokaždé vtáhne do víru hry a hned mi připadá, že sazení obilí, chování telat a stavba domu jsou naprosto reálné úkoly 🙂 Všem lidem, kteří si chtějí zahrát kvalitní hru ji mohu jen doporučit, takže neseďte u televize a utíkejte do obchodu ji koupit, přinést domů a začít hrát 🙂

  98. Vojta38

  99. Darlin

  100. Kozzy

  101. carcassonne

  102. wana2

  103. majkobulko

  104. Tereza

  105. Imunat

  106. Elenai

  107. gogo

  108. abekara

  109. kalt.w1nd

  110. ekyticka

  111. Dave

  112. blackfighter

  113. Davides9

  114. Číňan

  115. Petula

  116. Lukáš

  117. Mac

  118. andy

  119. Lukkass10

  120. Mofik

  121. hypik

  122. milkom


    Jsme velká rodina a hrajeme rádi a často. Her máme celou skříň, ale Agricola je určitě z toho všeho nejlepší. Snažíme se vyvarovat předchozích chyb, kdy jsme dobré hry zničili přílišným rozšířením, a tak máme jen jedno rozšíření (karty). Je neuvěřitelné, jak je hra pokaždé zcela jiná a pokaždé dramatická. Dokonce i ve dvou hráčích! Nedoporučuji rodinnou (zjednodušenou) variantu bez karet profesí a malých vybavení – to je dobré jen pro začátek. Teprve profese ze hry dělají skutečnou strategii. Přestože i v této hře se dá škodit protihráčům, je to v přijatelné míře a nehrotí to vztahy u stolu a v rodině 🙂
    Pokud jste někdo z Prahy 4 a okolí, nebylo by špatné si někdy zahrát třeba variantu pro 5 hráčů.

  123. RadimB

  124. Darča

  125. ho-le

  126. Petr

  127. ToMaSoo7

  128. Habrik

  129. Morta

  130. Mazec

  131. Pjenkava

  132. madrianova

  133. palcice

  134. little

  135. bacil

  136. Hans Joachim Marseille

  137. Kubis

  138. makeska

  139. Veroslavka

  140. Piestany

  141. Ajgor

  142. Nela Kyselová

  143. klok

  144. Davides

  145. Jiří Vorel

  146. Zdenek_

  147. zegoda

  148. dubis

  149. kokrdal

  150. loopatka

  151. Zafi

  152. Veverka

  153. 1a2a3a4

  154. colonel

  155. Sudan

  156. Richies

  157. Teferi

  158. Silvajs

  159. ZdenT27

  160. zde5

  161. Akinorew

  162. tofis

  163. KOLMI

  164. mysik

  165. Marwin


    Nikdy mě moc společné hry nebavily. Byly zdlouhavé a častokrát i nudné. Jednou jsme si s přítelem řekli, že zkusíme nějakou novou hru. První nás upoutala hra Carcassonne. Měla to být jednoduchá hra a tak jsme si ji koupili. Bavila nás a dokupovali jsme si k ní postupně rozšíření. Ale pak nás napadlo, že zkusit těžší hru nemusí být vůbec na škodu. Hledali jsme na této stránce nějaké zajímavé hry a nakonec nás upoutala hra Agricola. Vypadala zajímavě a přitom složitě. Hned jsme si ji objednali i s rozšířením. Pravidla byla trochu složitější a než jsme na vše došli chvíli to trvalo. Ale poté co jsme přišli na hlavní myšlenku, sbírat suroviny, stavit dům a chovat zvířata, hra nás doslova pohltila. Většinou hru hrajeme ve dvou a moc nás baví. Je to vždy něco jiného a nového. Ačkoliv u toho člověk musí přemýšlet a mít jistou taktiku, přesto si myslím, že na vyplnění volného času je to výborná věc. Je to moderní a do podrobna promyšlená hra. Všem, kdo rádi přemýšlejí a zárověň se baví u hraní společenských her, tuto hru jenom doporučuji. Obsahuje spoustu herního materiálu. Ať už podložní desky pro suroviny nebo pro hráče a jeho pozemek tak i zeleninu, obilí, kámen, dřevo a spolu s rozšířením takové velké množství profesí, které i kdyby jste to hráli každý den v roku bude hra pokaždé jinak a nikdy ne stejně . Nabízí spoustu variací a možností hraní hry. Moje příští hra bude Le Havre. Potom vám dám vědět.

  166. pastelka

  167. helli.k

  168. tootsie

  169. Archos

  170. Martin

  171. Jennda


    Dostáváte při pohledu na nevyužité pole chuť tam něco zasadit? Když vidíte prázdnou ohradu, máte nutkání přivést do ní několik ovcí? Pak se vám naskytnou dvě řešení. Ty movitější z vás si koupí svůj vlastní statek a ostatní si koupí… taky svůj vlastní statek, ale v menším balení a s názvem Agricola.
    Při otevření krabice se každému rozzáří oči. Za své peníze dostanete nádherně spracovanou hru, kde každý detail potěší. Spousta figurek a propracované karty vás neomrzí snad nikdy. Zpracování všech částí je opravdu dokonalé. O něco horší je to s uložením onoho dokanalého materiálu, které je řešeno pouze nacpáním všeho do plastových pytlíků.
    Prokousání se návodem je také značně obtížné. Je napsán poněkud kostrbatě a některé věci vám možná hned nedocvaknou. Pomůže první zahrání, při kterém to do sebe začne zapadat.
    Hraní samo o sobě je strašně zábavné. Nelze se zde vymlouvat na náhodu, jako u jiných her. Záleží pouze na vás, jakou strategii zvolíte, pro budování své farmy, jak dokážete přečíst taktiku svých soupeřů a jak dokážete zaimprovizovat, když se zrovna něco nepovede.
    Snažil jsem se hru jenom nechválit, ale to jde opravdu velice těžce. Mě osobně úplně dostala.

  172. shark

  173. Tom

  174. Neila

  175. Milosh

  176. Matěj Plachý

  177. Kikimora

  178. Knihovník

  179. Bio

  180. Nemec

  181. J.K.

  182. Keshman

  183. Mirabela

  184. rulen


    Agricola se po pár zahráních stala jednou z mých nejoblíbenějších her. Herní materiál je obsáhlý,různorodý a velmi pěkně zpracován.
    Každý hráč si vezme svou hrací desku, která je rozdělena do 20 políček (v tomto případě velmi oceňuji hrací desky s možností umístění získaných surovin). Sám začínáte jako prostý farmář, který má 2 místnosti dřevěného domu a ženu. Hra je rozdělena do 14 kol, přičemž v každém kole je přidána karta s novou možností. Vaším cílem je vybudovat co nejlepší hospodářství. Cest, jak toho dosáhnout, je nepřeberné množství. Můžete pěstovat obilí a zeleninu, chovat zvířata (ovce, prasata, krávy), renovovat svůj dům na jílový nebo až na kamenný, stavět chlévy a ploty nebo rozšiřovat rodinu. K tomu nesmíte zapomenout nakrmit rodinu. Při tom vám budou pomáhat karty profesí, malého či velkého vybavení. Někdy vám ony samy napoví, jakou cestou se vydat, někdy jen pomohou v tom, co jste chtěli stejně provést.
    Hra je velmi strategicky založená a je téměř zbytečné si na začátku hry myslet, že se vám povede vše, co budete chtít, alespoň mě se to nepovedlo asi zatím nikdy. Nejde se totiž zaměřit na všechno současně a ke konci hry budete ještě usilovně přemýšlet, co a jak dál, aby vám to vyšlo.
    K dispozici máte také karty s přehledem, za co všechno se získávají body na konci hry a také přehled toho, jaká bude nabídka karet (nových možností) v jednotlivých etapách. Ty vám samozřejmě slouží k tomu, abyste si připravili vaši strategii. Někdy vám do ni může zasáhnout sám spoluhráč, tím, že vám sebere činnost, kterou jste chtěli provést sami, ale to už je hra a vy musíte kombinovat, přemýšlet, taktizovat, aby jste měli více bodů a tak vyhráli.
    Na závěr mi nezbývá nic než doporučit. Pokud se prokousáte opravdu dlouhým návodem, budete odměněni skvělou hrou, která si vás získá na hodně dlouhý čas.

  185. cimpr-campr

  186. Wolfling

  187. Chmelda

  188. Tomáš Jindra

  189. acedrac

  190. ryzizub

  191. tony

  192. mil

  193. smotla

  194. Hobbys

  195. Adam Svoboda

  196. Adam Svoboda

  197. peta007

  198. matesbu

  199. Ewii

  200. tanulo

  201. adela

  202. drevokocur

  203. Tadži


    Recenze pro server Topzine.cz, Hana Vítová

    V krásném zeleném údolí se rozkládala malebná vesnička nesoucí jméno Agricola. Zdejší obyvatelé byli velmi pracovití a příroda se jim za to odměňovala velkou hojností plodin, zvěře i surovin. Během celého roku se mohli farmáři vydat do města na trh a zde si kupovat věci podle potřeby. Za zručným dřevorubcem se chodilo pro surové dřevo, ze kterého se daly vyrábět ploty, z lepšího, opracovaného, si mohli lidé rozšířit své dřevěné chýše nebo postavit dobytku chlév. Hrnčíř měl ve svém sortimentu vypálené jílové cihly, které se staly základem pro lepší dům nebo pro další vybavení jako je třeba pec, díky níž si rodina mohla upéct náramně chutné pochoutky. Na tržišti se také často objevovala zvířata, která si lidé pořizovali jako domácí mazlíčky do domu, nebo jako pracovní zvířata na zelené pastviny a do dřevěných stájí. Potom každé jaro mohli očekávat přírůstky do svých stád.

    Jak plynul rok za rokem a sklizeň za sklizní, mohli si zdejší sedláci pořizovat lepší vybavení domu, dražší suroviny nebo si dokonce zvolit lepší profesi, která jim umožnila větší zisky z jejich majetku. Některé rodiny daly přednost obdělávání políček a následnému pěstování obilí a zeleniny. Nebyla to ale jednoduchá práce. Orali zarostlé louky a snažili se je přeměnit v úrodnou půdu s velkým výnosem. Pokud nezaháleli a zvládli včas sklidit, měli pro sebe dostatek jídla a plné sýpky…

    Pokračování recenze na https://www.topzine.cz/agricola-dokonala-simulace-zemedelstvi/

  204. hammerhead

  205. tgrosser

  206. Starosta

  207. Spot

  208. technologic

  209. giahra

  210. tomino


    Hru som zakupil na konci leta minuleho roku (2009) a som s nou nadmieru spokojny. Pocul som o nej od bratranca a aj cez net. Je to hra ktora neni za pol hodinu odohrana a hlavne su tam neni hracie kocky, ktore vedia dakedy dobre dobabrat dojem z hry a to u mna spravilo velmi dobry dojem. Je to hra kde stale treba myslet dopredu a kazdy tah treba dobre zvazit lebo kazda chybicka sa moze vypomstit, hlavne na poslednych kolach je to dost citit. Za najvacsie klady su urcite maly podiel nahody dlzka hry a aj celkove spracovanie ci uz hracich dosak alebo figurok, snad mozno zetony surovin mohli byt troska ine ale podla mna su pohodicke. Moze sa zdat ze karty nahravaju ku stastene ale podla mna je to vyrovnane tym ze cim lepsia karta tym vacsia cena. Co sa tyka robenia naschval – podla mna tuna je to perfektne vymyslene tymi tahmi skratka treba stale uvazovat dopredu a tak zmarit superovi tah – vcera som sa o tom dobre presvedcil
    :-D.
    Za maly minus je mozno priprava hry a mohli spravit v krabici priecinky na material lebo vyberanie zo sackov neni nic moc:-D A co sa tyka planu no ked som ho cital prvy krat mozno troska zmatenia ale po pozornom precitani je tam len malicko nejasnosti, ktore som tuna doriesil:) , co si vsimam daktori sa tu dost pytaju na veci ktore su tam jasne cierne na bielom – treba pozorne citat:) .

  211. MirR

  212. charin

  213. sirajch

  214. potapnik

  215. Aldarann

  216. jirikone

  217. majlo

  218. Petr

  219. Sionn Latharn

  220. Lucie

  221. esther.f

  222. Típek

  223. Wotton

  224. Deth

  225. Mafian

  226. Tramvaj

  227. Michal

  228. anjuli

  229. Martin

  230. smaza

  231. Azalin

  232. Zenitos

  233. Smith-g

  234. ftoh

  235. Bonifác

  236. adelajda

  237. yeetik

  238. Laadevil

  239. Fruiko

  240. Cwaj

  241. babara

  242. Lakin

  243. Popo

  244. jas

  245. tukak

  246. sudiczech

  247. Milhaus

  248. kimoli

  249. davidko7

  250. Hrabě z Carcassonne

  251. Abiosis

  252. Noni

  253. Terw

  254. Bunny84

  255. Vlad

  256. Joe

  257. saver

  258. ocasek

  259. andik007

  260. beny

  261. Joe

  262. radohu

  263. Tari

  264. darwin

  265. Kiwee

  266. Jurand ze Spychova

  267. skyfire

  268. Duhamuz

  269. Makabi

  270. Drakodlak

  271. Goofy

  272. Jan

  273. Kotras

  274. gelefier

  275. Kalibulus

  276. Hippo

  277. Lada

  278. Lazyt

  279. Tonik87

  280. waf

  281. Pipla

  282. Pavla

  283. StefanXP

  284. Deathmers

  285. klingacik


    Mam doma len Pourto rico a sach. Po nich som si kupil Agricolu aby sme doma mohli hravat aj vo dvojici. Moje postrehy su nasledujuce:

    – sqela hra fakt ze sqela (aj dost tazka)
    – CZ+SK navod na hru velmi nezrozumitelny
    – vynikajuca aj ked hraju dvaja hraci (na rozdiel od varianty s viacerymi hracmi v poslednych kolach ostavaju na niektorych kartach naozaj „“hody““). Vo variante s viacerymi hracmi je to taka „“setriva““ hra – uplne ina taktika.
    – celkom rychlo sa rozklada (v porovnani s pourto ricom) – vsetky drevene „“vecicky““ s jedlom mozu ostat spolu vo velkom sacku a ked hrame ich vysipeme do vrchneho dekla od hry skade si ich postupneme berieme
    – celkom unavne (v porovnani s pourto ricom) je rozdavat po kazdom kole na hraciu dosku jednotlive „“vecicky““
    – malo profesii v zakladnej verzii vo variante dvaja hraci
    – ale vo vseobecnosti velmi dobra hratelnost aj bez rozsirenej verzie
    – kupovane v Brlohu za fer price

    Tak sedlaci do gumakov a chytat vidle…

  286. Filip

  287. jodik

  288. Alf

  289. raistlin


    cafte ludkovia

    no moj nazor je na tuto hru veeeelmy dobry som rad ze som si kupil tuto hru aj ked som pred tym nic take nehral
    takze moje dojmy z hry
    – velmi dobre vyvazena hra
    – velmi ale velmi dobra znuvuhratelnost a s rozsirenim ani nevravym
    – dobra zabava pri hrani
    – proste spica
    ale ma to aj take male minus ale iba bezvyznamne chyba mi tam niejaky zaskodnik zly sused farmar alebo nieco take keby ze sa da spravit niejake taketo rozsirenie tak to by bola uplnaaa pecka
    – navod ci uz v cestine alebo v slovencine je napisany dooost zle a nezrozumitelne a clovek ktory nema skusenosti tak ma co robit a caka ho vela hladania
    – slovensky navod bez obrazkov ukazok chyby aspon co som ja nasie boli tam tri
    – ale su to chybicky ktore neovplivnuju hru
    – nedostupnost Talia Z packu aspon na slovensku

    ale celkovy dojem z hrania a hry je pozitivny a uplne doporucujem aj zacinajucim hracom ked prelusknu navod je to uplne jednoduche a zabavne

  290. Aries

  291. Kendar05

  292. rach

  293. Ringo

  294. skume

  295. Jachyms

  296. Beholder

  297. Lečimír

  298. Bača

  299. Gaspar

  300. sir beki

  301. BuBen


    Agricola je hra pro všechny deskové stratégy, kteří rádi prověří svoje mozkové buňky. Její uvedení na zahraničním trhu v roce 2007 přineslo okamžitě obrovskou vlnu zájmu a tak se její české podoby dočkali fanoušci již o rok později. Příběh rolnické rodiny konce 17. století vás nenechá ani na chvíli oddechnout a pohltí natolik, že od rozehrané hry prostě nebudete moci odejít. Zpočítku se mi nechtělo tu hru ani koupit, ale po přečtení mnoha stránek recenzí jsem usoudil, že to je ta prevá hra pro mne. Žádné boje s netvory, žádné hrdinské skutky, jen práce, práce a zase práce. V krabici střední velikosti naleznete neskutečné množství herního materiálu. Barevné žetony, kvádříky, chlívečky, zvířátka – to všechno je ze dřeva, které hezky vypadá a je příjemné na dotek. Další herní materiál (herní plány a destičky symbolizující místnosti domů a pole) je vyroben z tvrdého kartonu. V krabici naleznete také herní karty různého druhu, které mají povrchovou úpravu lehké hladké struktury, což zaručuje dobré míchání a hlavně odolnost proti opotřebení. Jestliže jsem v souvislosti s Agricolou napsal práce, práce a zase práce, tak přesně taková hra také je. Na začátku máte k dispozici prázdný herní plán, dvě místnosti dřevěné chýše a dva členy rodiny. V průběhu 14 kol musíte vypracovat své hospodářství na co nejvyšší úroveň a tak zvítězit. Cest, kterými můžete úspěchu dosáhnout, je více. Můžete rozšiřovat a zvelebovat své obydlí až na kamenný dům, rozšiřovat své potomstvo, orat pole, sít, sklízet a péci, chovat domácí zvířata. Kámen úrazu je v tom, že zaměřit se na jednu věc nestačí. Kdo chce uspět, musí rozvíjet své hospodářství rovnoměrně ve všech oblastech.
    Ve hře pomáhají karty profesí a zařízení, které hráčům přináší výhody, jejichž pomocí mohou lépe dosáhnout vytčeného cíle. K ruce jsou suroviny, kterými se platí, staví, renovuje a akce, které lze v každém kole provádět. S novými koly přibývá akcí (pořízení zvířat, pečení chleba, stavba plotů atd.), čím víc máte členů rodiny, tím více akcí můžete provést. Jenže je tu další „ale“. Každého člena své rodiny musíte být schopni nakrmit. Kola jsou tu a tam přerušena fázemi sklizně, ve kterých přijde na řadu také krmení rodiny. Za každého člena rodiny, pro kterého nemáte jídlo, získáváte záporné body v podobě karet žebráka. S blížícím se koncem hry kol mezi fázemi ubývá, a je tak stále těžší věnovat se rozvoji hospodářství i péči o rodinné příslušníky. Po posledním kole a závěrečném krmení dochází k sečtení bodů a vyhodnocení hry.
    Kromě standardní hry můžete hrát zjednodušenou rodinnou verzi (méně složitá, vhodnější i pro mladší). Pro různé počty hráčů se používají jiné karty, hra je tak pokaždé jiná a přesto dokonale vyvážená. A bonbónek na konec: hra má i variantu pro jednoho hráče. Cílem je postupné nahrání předepsaného počtu bodů v průběhu osmi her, kdy se musíte neustále zlepšovat. Každou hru začínáte s větším počtem profesí, které vám práci.

    Tato hra má několik pro a proti ale zápory se nehledají lehce.
    Klady: 1, hra jednoho hráče
    2, každý se hned vžije do role kterou má
    3, mnoho možností (1-5 hráčů, zjednodušená rodiná verze…)

    Zápory: 1, složitá pravidla
    2, nevhodné pro hráče začátečníky

  302. Machííírek

  303. PJ_HB

  304. Pete

  305. Kajousek

  306. jjiirrkka

  307. Matteso

  308. WoX

  309. Jenn

  310. Betty

  311. sakul

  312. Mialee

  313. Elena

  314. Matt

  315. suchm4aa

  316. ratwin

  317. Eyron

  318. mzprx

  319. kolda

  320. neline

  321. Michal Šulc

  322. kanei

  323. tenista


    Pri otvorení krabice na vás čaká ohromné množstvo materiálu:
    -9 herných plánov typu plánov v Portoriku
    -120 kariet (profesie, malé a veľké vybavenie, karty žobrania, karty kôl, karty akcií a prehľadové karty)
    -cca. 300 drevených herných komponentov(modely zvierat, chlievy, členovia rodiny, ploty, žetóny ílu, dreva, kameňa, tŕstia, zeleniny a obilia)
    -ďalší materiál (kartičky drevených resp. tehlových izieb, kartičky zoraných polí a kamenných domov, žetóny jedla, žetóny hosť/nárok, žetóny násobenia a blok s tabuľkami na zapisovanie skóre)

    Dejovo sa hrá odohráva v 17. storočí, keď ľudstvo konečne prekonalo morové epidémie. Nastáva čas, keď sa tvár civilizovaného sveta postupne obnovuje. Ľudia postupne renovujú svoje obydlia, chovajú hospodárske zvieratá, obrábajú polia.

    Hrá sa skladá zo 14 kôl, pričom na konci niektorých prebehne žatva (celkovo je počas celej hry 6 žatiev). Hráči počas týchto 14 kôl posielajú svojich členov rodiny za prácou(každý člen rodiny vykoná v každom kole jednu akciu). Na začiatku hry má každý hráč 2 členov, s pribúdajúcimi kolami môže svoju rodiny rozšíriť až na 5 členov, čo mu umožní vykonať v jednom kole viac akcií.

    Jednotlivé akcie umožňujú hráčom:
    -získať potravu pre svoju rodinu
    -získať suroviny(íl, drevo, tŕstie, kameň)
    -získať obilie alebo zeleninu
    -rozšíriť svoje obydlie
    -zrenovovať svoje obydlie( z dreveného na tehlové resp. z tehlového na kamenné)
    -postaviť chliev
    -postaviť pastviny
    -zorať polia
    -zasadiť na poliach
    -vytvoriť potomstvo(nových členov rodiny)
    -oplotiť svoje pastviny alebo chlievy
    -získať hospodárske zvieratá(kravy, divoké prasce, ovce)
    -zahrať kartu(profesia, malé a veľké vybavenie)

    Počas žatvy hráči získajú úrodu zo svojich polí, získajú mláďatá a musia nakŕmiť svoju rodinu.

    Mechanizmus hry veľmi pripomína Portoriko(vyberanie akcií, nevyužité akcie sa stávajú do ďalšieho kola atraktívnejšími vďaka tomu, že sa na akcie pridávajú každým kolo nové a nové suroviny). Preto ak sú na jednej karte akcie 3 ovce a v tomto kole si túto akciu nevyberie žiadny z hráčov v budúcom kole tam budú 4 ovce atď. Akurát v Portoriku je akcií 7 a v Agricole cca. 20.

    Hráč počas hry musí neustále zvažovať ,čo a kedy urobiť. Napr.:
    a) Každý nový člen rodiny umožni vykonať o jednu akciu navyše, avšak za každého člena musím pri žatve zaplatiť o 2 jedlá viac. (ak hráč nemá dosť jedla, dostáva za každé jedlo, ktoré mu chýba kartu žobráka, ktorá znamená na konci hry 3 mínusové body).
    b) Obilie je možné premeniť na jedlo(upiecť z neho chlieb) alebo ho zasiať na pole.
    c) Mnoho ďalších

    Hru môže hrať 1-5 hráčov. Pri hre jedného hráča ide o to, že sa hráč snaží nahrať, čo najviac bodov(hrať lepšie, zlepšovať sa). Ide o akýsi trénink. Hra sa stáva zaujímavejšou pri väčšom počte hráčov(čím viac hráčov, tým je viac komfliktnejšia, lebo vám môže niekto skôr zobrať akciu, ktorú ste chceli zahrať).

    Kladné stránky hry:
    a) cena (skvelá hra, ktorá obsahuje mnoho herného materiálu)
    b) atmosféra hry
    c) vysoký rozptyl 1-5 hráčov
    d) nespočetné množstvo ciest k víťazstvu(najviac zo všetkých hier, ktoré som hral)
    e) hrateľnosť(aj keď prehráte nemrzí vás to toľko)
    f) nádherná grafika hry
    g) úžasná komplexnosť hry
    h) hra je pre veľkú skupinu hráčov
    i) herný čas(cca 1 hod)
    j) rodinná varianta hry(zjednodušená verzia, pri ktorej sa ľahšie oboznámite s pravidlami a trvá navyše kratšie)
    k) hráč prakticky stále hrá(nemusí čakať 5 min na svoj ďalší ťah)
    l) blok na zapisovanie skóre(praktické, môžete si jednoducho pozrieť v zlomku sekundy vaše predošlé výsledky, a tak vidieť vaše zlepšenie)

    Slabšie stránky hry:
    a) nízka komfliktnosť(súperovi môžete mariť jeho zámery len tak, že si vyberiete akciu, ktorú on potreboval)
    b) v krabici chýbajú priečinky na herný materiál(je tam však asi 20 sáčikov)
    c) príprava hry trvá aj 20 min
    d) začínajúci hráč proti skúsenému nemá šancu
    e) hru je možné sa po niekoľkých hrách ´naučiť´
    f) pomerne zložité pravidlá

    Náhoda hrá v hre rolu len pri rozdaní kariet profesií a malého vybavenia hráčom na začiatku hry. Avšak aj keď niekto dostane silnejšie karty ich cena pri zahraní je vyššia a preto si dovolím tvrdiť, že hra je úplne bez náhody. Hra je veľmi vyvážená.

    Ide o skvelú hru, ktorá zaujme aj fajnšmekrov, aj rodiny s deťmi, aj manželské páry. Agricola patrí bezpochyby medzi najlepšie hry. Je veľmi zábavná pri akomkoľvek počte hráčov a nikto sa pri nej až do konca nenudí, lebo aj keď jasne prehrávate máte dobrý pocit, že sa pred vami niečo pekné buduje a navyše každou hrou sa spravidla vaše skóre zlepšuje.

    Hra je oveľa lepšia ako trebárs Vysoké napätie. Ak máte radi Portoriko táto hra je pre vás jasnou voľbou. Pre mňa je spolu s Tikalom a Eufratom hrou, ktorú si zahrám najradšej.

  324. Krocan

  325. spartik

  326. Marcovan

  327. ddt

  328. Erumoico

  329. Jose

  330. David

  331. Gimling

  332. Pepr

  333. omas

  334. LiborM

  335. lenny08

  336. Darth Wiros

  337. r0bert092

  338. Buchtislav

  339. macroangel

  340. ToMaSoo7

  341. Míla

  342. Gr3N

  343. Tristaver

  344. sydo

  345. Nikola

  346. kalif

  347. Semiš

  348. Scharz

  349. MartiN8029

  350. Rybka

  351. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  352. Bibík

  353. Pecajs

  354. jendapolic

  355. tommys1

  356. c00p3er

  357. ondrasu

  358. zeppelin

  359. Eduard Doležal

  360. gesslish

  361. Ajeenka007

  362. kika

  363. Mari

  364. luciáš

  365. castb

  366. Last_Elf

  367. Radobyhrac

  368. howska

  369. Tom a Maca

  370. ravenka

  371. Dušan Takáč

  372. klekytom

  373. cangoore

  374. mara

  375. tondakolik

  376. VasekVydra

  377. Ross

  378. Honza

  379. chajim

  380. banda

  381. Hanuš

  382. Johny

  383. Koki

  384. The Hammer

  385. ShadoWWW

  386. Kabalenka

  387. Jirka

  388. trupik


    Staňte se italskými vidláky z období po třicetileté válce – je čas ze zplundrovaných farem a chýší vybudovat prosperující hospodářství, které uživí vás i vaši rodinu.

    Ano – v Agrikole hrajete farmářskou rodinku, neovládáte národ, kmen či civilizaci, ale začínáte pouze se dvěma človíčky – farmářem a jeho ženou. V tomto osazení můžete farmu rozšířit a pořídit si další potomky a nakonec to dotáhnete třeba až na pětičlennou vidláckou famílii. Ale do té doby vás čeká několik sklizní.

    Agricola je skoro vynikající hra, celou si můžete přečíst na adrese https://blog.jakubmaly.cz/deskove-hry/agricola.aspx.

  389. šnEk

  390. Sagapo

  391. Lišák

  392. Wanderer

  393. P.skrabana

  394. Kadaver

  395. aneken

  396. eVik

  397. Sasa

  398. sakal

  399. Tygr

  400. Shaddy

  401. dajo

  402. RoBo

  403. SSZGSA

  404. Moucha

  405. zasa

  406. HomeBoy

  407. Oukin

  408. Annie

  409. H.O.N.Z.I.K

  410. Ladik81

  411. budkin

  412. PeterPP

  413. Ajfel

  414. Yuri

  415. Sandy.czcz

  416. MM

  417. summ

  418. DwarfMan

  419. Martin

  420. damor

  421. oplprokop

  422. a.r.p.i

  423. jakub

  424. Lucax_cz

  425. pecovarhy

  426. dusmas

  427. Acer

  428. 2vkjmch

  429. sulzik

  430. Malicka

  431. Ranca

  432. ifca

  433. GK_voyger

  434. richie

  435. muf

  436. Jája

  437. Blizzard

  438. sirio

  439. pospa

  440. Bunda

  441. Majak

  442. Lapo

  443. matys

  444. Petr Holub

  445. Kuba

  446. Shako

  447. Pelly

  448. aja007

  449. dilli

  450. greyhound


    S recenzí na hru Agricola jsem poměrně dlouho čekal, nechtěl jsem psát hodnocení hned po prvních několika partiích a udělal jsem dobře. Když jsem prvně vybalil bohatý obsah krabice a pochopil základní principy, připadal jsem si v prvních hrách poněkud „“nešikovný““, neboť jsem dosahoval poměrně nízkých počtů bodů. Po měsíci se už ve hře orientuji dobře a hra mě ohromně chytla. Hrajeme ji ve dvou a domnívám se, že Agricola je jednou z her, kde menší počet hráčů není vůbec na škodu. Hra totiž lépe ubíhá a za večer se dá stihnout i více partií. Hra má ohromně propracovaný a komplexní systém, kterým v mých očích překonává dočasné vládce deskových her. Nutí hráče opravdu usilovně přemýšlet, taktizovat a plánovat. Zpočátku hráči začínají s dvěma členy rodiny a prázdnou deskou farmy a trvá zpravidla několik kol, než se začne deska zaplňovat ohradami se zvířaty, políčky s obilím a zeleninou, chlévy a dalšími místnostmi domu. Je důležité co nejdříve rozšířit dům a vzít si nové členy rodiny, každý nový „“človíček““ totiž přidává další tah v každém kole a hráč tak rychleji rozšiřuje farmu. Důležité je také vhodné využití profesí a vybavení, které hráč na začátku dostane. Některé profese dokáží výrazně pomoci se zajištěním jídla, jiné pomůžou s rychlejší stavbou domu a další přidají body v závěrečném hodnocení. Obdobné je to s kartami vybavení. Zpočátku nám největší starost dělalo zajištění jídla pro všechny členy rodiny, v současnosti už hru zvládáme lépe a hlavní starostí je taktika, jak získat co nejhodnotnější farmu. Jako další klad hry vidím skutečnost, že každý hráč (i poražený) má většinou radost z toho, co se mu podaří vybudovat a na rozdíl od jiných her nemusí být tolik zdeptán porážkou. Závěrem chci říci, že stolních her jsem už odehrál opravdu hodně (mimo jiné Osadníky, Portoriko, Dobu kamennou, San Juan, Carcassone, Klany atd.) a řadu z nich mám velmi rád. Agricolu ovšem už po měsíci a cca 25 – 30 odehraných partiích řadím na první místo, je to nejlepší hra, jakou jsem zatím hrál a všem dosud nerozhodnutým ji vřele doporučuji. Doporučuji také k základní hře pořídit nabízené rozšíření, umožní Vám to vybírat z cca 350 – 400 karet profesí a vybavení a nabídne Vám více variability.

  451. Emil

  452. Draken

  453. nfo

  454. Sekac

  455. Adam

  456. Sting

  457. Stanley

  458. Bobr

  459. Tarenor

  460. Brontik

  461. Ondra

  462. Basic

  463. Mr Krtek

  464. Tacud

  465. orsej@centrum.cz

  466. karel

  467. belisar

  468. Droll

  469. Bluďa

  470. REM

  471. Bluefish

  472. Gandalf

  473. Rubic(k)


    Recenzí na tuto hru bylo napsáno požehnaně, alespoň já jsem jich bez přehánění tolik četl v češtině i angličtině, než konečně lokalizovaná verze hry zakotvila minulý čtvrtek na čestném místě naší ludotéky. Zakotvila tam právem, je to prostě výborná hra. Psát o ní další recenzi by bylo stejně zbytečné, jako psát recenzi na láhev výborného vína vypitou ve skvělé společnosti. Protože dokud nezkusíte sami, těžko si představíte jak je skvělá, stejně mi neuvěříte, že je návyková a nepochopíte, že i ve Vašem obýváku může nastat tak skvělá atmosféra.
    Od Uwe Rosenberga u nás doma známe už dvě velmi dobré hry: Mamma Mia a Bohnanza – obě jsou postavené na dobrém nápadu a matematickém modelu převlečeném do stravitelného tématu, prostě jednoduchost a logika. Teď ještě přidejte spoustu strategie a dostanete takovou pecku, jakou je Agricola. Agricolu můžu jednoznačně doporučit ostřílenějším hráčům a potvrzuji, že narozdíl třeba od Pilířů (které při hře ve dvou pokulhávají) nebo od Puerto Rica (které bez úprav pravidel ve dvou nefunguje vůbec), je Agricola vyvážená při jakémkoliv počtu hráčů (tedy, v pěti jsme to zkusit nemohli, ale karty jsem už nastudoval). Líbit se bude těm, kdo si oblíbili Caylus, Sankt Petersburg, Puerto Rico, Pilíře Země, San Juan – s těmito hrami má několik společných prvků, odlišností je ale také spousta, takže o redundanci by bylo smrtelným hříchem mluvit. Unikátní je zejména komplexní systém bodování, ve kterém se hledí na vyváženost a který Vás nutí při každé hře reagovat na aktuální situaci a vývoj partie, čehož důsledkem je opakovatelnost hraní a dokážu si představit tři naprosto odlišné partie sehrané během jediného večera.
    Pravidla jsou také trochu komplexnější, takže první hra ve třech hráčích zabarala tři a čtvrt hodiny. Další partie už se pohybují okolo avizovaných 30-ti minut na jednoho hráče, spíše malinko méně. Kromě času a spoluhráčů budete při hraní potřebovat i hodně prostoru, herního materiálu je opravdu hodně už při rodinné verzi a při „“normální““ verzi ještě o něco víc.

  474. Richmond

  475. Sinka

  476. Katka Girgensohn

  477. pogo

    Je Agricola nejlepší hrou všech dob? Tak to je otázka, kterou si hráči po celém světě kladou už několik měsíců. Na loňském veletrhu v Essenu se největším trhákem stala hra od malé, i když rozhoně ne neznámé, firmy Lookout Games, autora Uwe Rosenberga. Tato firma se již dříve zapsala do povědomí hráčů například úvodním vydáním hry Bohnanza (Fazole). Tak skvěle přijatou hru jako je Agricola zatím ale na kontě nemá. Již před Essenem, ale hlavně v průběhu veletrhu se kolem této hry spustila opravdová mánie. A ani po veletrhu se nezastavila. Hra prozatím existuje pouze v německém vydání, ale i přesto se šíří po celém světě. Na http://www.boardgamegeek.com se v žebříčku s relativně malým počtem hodnocením vyšvihla již na osmé místo. Její průměrně hodnocení je srovnatelné se hrami na nejvyšších místech žebříčku a podle něterých názorů existuje možnost, že se dostane až na úplně nejvyšší post…

    Článek se základním představením hry najdete zde.

  478. mesires

  479. Láďa Smejkal

  480. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi