Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéMerry Men of Sherwood

Merry Men of Sherwood

Originální název:
Merry Men of Sherwood
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Vyšlo jako Fanovské vydání komunity diskusního fóra Hofyland s podporou Mensy ČR a nakladatelství Altar. Originální česká hra od autora Proroctví.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

Recenze

  1. Vlad

  2. PJ_HB

  3. Eyron

  4. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  5. Tharr

  6. Shade

  7. dajo

  8. budkin

  9. Orbit

  10. nobody

  11. Yuri

  12. fojtik

  13. beavis

  14. David

  15. jakub

  16. Krapnik

  17. Veena

  18. paladin91

  19. Malicka

  20. plema

  21. Blizzard

  22. Skymessenger


    Hodnotím 5 hvězdičkami, je to výborná hra, u které se výborně pobavíte, zejména taky názvy postav ze sherwoodu… 🙂 a potom také je výborně strategicky promyšlená, že často ani nevíte jesli máte dát více postav, abyste dostali to co chcete a nebo radši počkat do dalšího kola, kde bude možná lepší výběr… 🙂 Mnoho tahů je často riskantních a musí roli hrát taky trochu štěstí … doporučuji jen si ji zahrát… !!!
    PS: výborná hra na úrovni

  23. Elwen

  24. Shako

  25. dilli

  26. jerry

  27. Adam


    Hra od českých tvůrců je pro 2-4 hráče, každý vede jednu družinu sherwoodských zbojníků a snaží se stát se tou nejslavnější bandou v oblasti (největším trnem v zadku nottinghamského šerifa:-) Všichni hráči mají zpočátku v družině stejné typy postav, pouze se jinak jmenují (Robing Hood tad.) takže všechny družiny jsou naprosto rovnocenné a je na hráčích, jak se svými veselými chlapci naloží.

    Každá z postav má 3 schopnosti – boj s mečem, střelba z ruku a mazanost + nápadnost při akci. Hráči dále získávají do své družiny další, zpočátku neutrální postavy, které mají oproti těm základním nějakou zvláštní schopnost navíc. Jádro hry spočívá v přepadávání nebohých šlechticů, výběrčích daní a biskupů, kteří míří skrz Sherwoodské lesy do Nottinghamu. Každý hráč pošle do akce libovolný počet svých lidí a ti se snaží přepadnout jednu z výprav. Na každou výpravu platí jiná taktika – jednu získá vyslaný tým s největším uměním boje, druhou nejlepší lukostřelci a třetí nejmazanější zbojníci. Zbojníci, co byli nejnápadnější, jsou pochytáni šerifovými lidmi a jdou za mříže (kde se po čase propuštějí, je možno i uplatit strážného, aby jich propustil víc najednou).

    S přepadenou výpravou je možno naložit několika způsoby – klasicky okrást (zisk zlata, bonusových předmětů), nebo zesměšnit (třeba hnát biskupa vesnicí ve spodním prádle) – zaručí oblíbenost družiny u přihlížejících vesničanů, nebo nekompromisně chyceného nebožáka výběrčího popravit. Pak hráče uctívá vesnice, jejíž obyvatele dotyčný popravený obvzlášť rád šikanoval. Hráči umisťují své „“kameny vlivu““ do jednotlivých vesnic na hracím plánu a takto bodují – čím větší souvislé území, kde jsou uctíváni za hrdiny, tím více bodů.

    Finále hry je tvořeno příjezdy v.i.p. výprav, za jejichž přepadení jsou větší výhody a nakonec do Nottinghamu přijíždí i král Richard, kdo ho polapí, získává nehynoucí slávu a jeho největší území se násobí 3 body (což víceméně zaručuje celkové vítězství ve hře, dle mého názoru by bylo vyváženější dvojnásobit nebo přičíst určitou konstantu, např. 10 bodů. Ale tohleto bylo určitě vychytáno betatestingem a tvůrce hry určitě věděl, co dělá a prostě to tak chtěl). A co závěrem? Hra není náročná, trvá zhruba hodinku a dle mého názoru velmi dobře odsýpá. Zkuste a uvidíte:-)

  28. Kuo

  29. Merlin

  30. murphy

  31. Shark


    …a také preláty, výběrčí daní a nezastaví se ani před biskupem, královým bratrem či samotným panovníkem. Vždyť odměnou je vedle tučné kořisti i vděčnost vesničanů a především sláva, která přetrvá navěky…
    V této hře se stáváte vůdcem skupiny zbojníků, operujících v Sherwoodu a jeho okolí. Ale pozor! Nejste zde sami, o své místo na slunci se hlásí i další konkurenční tlupy. Záleží jen na vašem důvtipu, zda se vám podaří přepadnout ty správné výpravy či získat pro svou družinu další posilu. Jestliže však nebudete dost opatrní, seznámí se vaši zbojníci s méně příjemnými stránkami nottinghamského vězení.
    Hra je velmi poutavá, zvládnout pravidla si vyžádá pouze několik minut a pak už se naplno můžete pustit do taktizování. Merry Men of Sherwood nezapřou, že pocházejí z dílny Vládi Chvátila. Prakticky neustále budete čelit dilematům, jak se zachovat, protože k cíli může vést mnoho cest a ani jedna se na první pohled nezdá jako ta nejschůdnější. Tento aspekt dodává hře na napínavosti a překvapivosti.
    Na druhou stranu ovšem považuji za prvek, který může hru až fatálně ovlivnit, závěrečné trojnásobné bodování hráče, který zajme krále Richarda. Zejména hrají-li pouze dva hráči, může být jeho dopad opravdu razantní a dokáže celou partii zvrátit. V případě více hráčů už takovou roli hrát nemusí.
    Dvě výhrady bych měl i k faktickým informacím uváděným v pravidlech:
    Hned na první straně se píše, že se hráči dostanou ve hře do hloubi třináctého století. Vzhledem k tomu, že hra končí zajetím Richarda I. (zvaného Lví srdce), který se ze svého rakouského zajetí vrátil v roce 1194 a o pět let později zemřel, je tato informace jaksi zavádějící.
    Na předposlední straně je zase uvedeno, že Robinův druh Nasir byl Maor. Vzhledem k tomu, že se s největší pravděpodobností nejednalo o dávného obyvatele Nového Zélandu, mělo by být správné označení Maur.
    To však nic nemění na tom, že se jedná o velmi podařenou hru, u které je možné se výborně pobavit a odpočinout. Můžeme jen doufat, že se jednou dočká i odpovídajícího důstojnějšího grafického zpracování.

  32. Tacud

  33. Michal

  34. GL

  35. plazec

  36. vod5ka

  37. WillBlack

  38. golmon

  39. Odoren

  40. J.R.


    Dalsi povedena hra Vladi Chvatila predstavuje svou verzi o vzniku legendy o zbojnikovi, kterym bohatym bral a chudym snad daval. Zde spise berete, ale to neznamena, ze si neuzijete legraci. Hra je zabavna i pro mene zkusene hrace, protoze ma lehce pochopitelna pravidla, neni dlouha a kazde kolo nejspis vyhraje nekdo jiny. Nahoda take hraje jistou roli, coz neznamena, ze nelze taktizovat, treba s tim, kdy je vyhodne jit do vezeni a kdy za to lup nestoji. Diky tomu, ze hra vysla jakymsi „“samizdatem““ hernich nadsencu, nema super drahe karticky jako nektere nemecke hry, ale zato je zabavna a levna.

  41. pogo

  42. Martin Blatný

  43. Kolík Aťsepicnu

  44. Láďa Smejkal

  45. Matěj Baťha

Přidat recenzi