Hrajeme.cz

Abalone

Originální název:
Abalone
Rok vydání:
1998
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Hráči se snaží pomocí pohybu svých kuliček vytlačit soupeře z hrací desky. Vždy ale musí mít více kuliček v řadě než soupeř. Pokud má hráč v řadě tři kuličky, s touto řadou nelze hnout.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– Pravidla hry
– Svět deskových her
– BoardGameGeek

Recenze

  1. valchy

    Jedná se o strategicky kombinační hru kde je nutné promýšlet tahy dopředu. Hra je dobře hratelná jak ve dvou tak ve čtyřech hráčích. Hra netrvá dlouho a má rychlí průběh navíc je snadná na pochopení. Hru je nutné hrát na rovné podložce protože kuličky jsou na nerovné podložce trochu živější. A v případě že vás hra neosloví můžete kuličky využít k tradičnímu cvrnkání kuliček do důlku.

  2. Candy

    Hru jsme hráli poprvé doma, kde zaujala jak starší tak mladší (hráli jsme ji ve třech asi 30 min). Hru bych doporučila všem, kteří mají rádi logické hry a chtějí si procvičit logické myšlení. Zpracování je velmi pěkné. Pravidla nejsou napsána složitě, což jistě ocení mnozí z nás 🙂 Co se týče skladování hry- hra je zabalena do šestihrnné krabice, ale i tak se vleze téměř všude.

  3. jarmuk

    Ve dvou lidech zase tak moc nefunguje. Mám ji rád ve 4 hráčích, nečekáme dlouho na chybu soupeře.

  4. Patrix

    Dobře vymyšlená hra, ale je fakt, že se dost podobá klasickým šachům a to v dnešní době moc lidí hrát nechce a dává přednost spíše kreativnějším hrám.

  5. katemar

    Hra je to celkem zajímavá, ale mě moc logické hry nejdou 🙂 Každopádně doporučuji nepoztrácet kuličky, špatně se pak nahrazují 😀

  6. thielson

    Hru mám a moje verze je určena pouze pro 2 hráče. Abalone je logická, strategická hra, kde se snažíte vytlačit soupeře z herní plochy. Každým pohybem tak vznikají nové kombinace , které vám mohou zajisti rozbití soupeřovy obrany nebo si také můžete zajisti rozbití té své 😀
    Díky kuličkovému provedení hra zaujala kdykoliv jsem jí vytáhl z batohu a s jednoduchými pravidly, si jí chtěl hned každý zahrát. nešvar teto hry je že je jenom pro 2 hráče, ale i tak u ní zažijete spoustu zábavy.

  7. Pepogn

    V kategorii abstraktních her, se kterými jsem měl tu čest, patří Abalone mezi ty lepší, nicméně není to zrovna ,můj šálek čaje. Občas jsem si ji zahrál, než jsem propadl světu moderních deskových her a na Abalone a spol již není čas ani chuť.

  8. tondakolik

    velmi dobrá abstraktní hra, ale já mám raději jiný typ her

  9. skleník

  10. majlo

  11. Mič

  12. Vašek

  13. rokoko73

  14. Martin

  15. ton

  16. RTMyšák

  17. ho-le

  18. palcice

  19. little

  20. onča

  21. Tomáš Jindra

  22. Tadži

  23. Mafian

  24. Bonifác

  25. JardaJaryn

  26. Bunny84

  27. saver

  28. andik007

  29. darwin

  30. mraky

  31. Lada

  32. Ringo

  33. sakul

  34. Semiš

  35. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  36. filipes

  37. SnurkaBill

  38. luciáš

  39. Radobyhrac

  40. Tom a Maca

  41. Bajn

  42. Dušan Takáč

  43. klekytom

  44. tondakolik

  45. kubiceq

  46. Gandalf

  47. jarik88

  48. Pavel Jelínek

  49. JardaD

  50. Lucian

  51. zbjesila

  52. Don Aqila

  53. jpmce

  54. Mick

  55. konpok

  56. Martin Plesnivý

  57. poutník


    Je to výborná hra tedy alespoň pro ty, kteří mají vůli trochu kombinovat. S bratrem ji hrajem děsně rádi, manželku k tomu pro změnu zase nepřemluvím. Chce to hrát několik partií, aby si člověk zapamatoval všechny fígle, jako třeba úskok s kuličkama stranou apod. Samozřejmě raději vyhraju, ale zde jsem rád i za porážku, protože si tu hru fakt užiji. Jediná nevýhoda je šestiboká krabice, která se blbě vejde do skříně.

  58. Ariadna

  59. michalpech

  60. benny

  61. jakub

  62. ond

  63. deeDee

  64. eklp fistronek

  65. Veena

  66. bl

  67. Elvid

  68. matys

  69. Markéta

  70. Škoďák

  71. Brdla

  72. Lukáš

  73. Shako

  74. Kamčatka

  75. dilli

  76. Petr K

  77. Flamberg

  78. Salvator

  79. Advid

  80. NoirOrioN

  81. Adam

  82. Fanda

  83. Nezmar


    Veľmi jednoduchá a pri tom dôvtipná dosková hra, úplne závislá od logiky a stratégie ťahov. Vylúčená je náhoda. Kedysi dávno vydali Mladé letá knihu podobných hier Mu-to-rere, tablut, go, kde bol kopec podobných hier. Jediná výtka je na niekedy neúspešný pohyb, keď guličky odskakujú inak, ako ich hráč tlačí. Hra je vhodná pre tých hráčov, ktorý majú radi logické hry, hry bez kociek, hry bez kartičiek, ktorí chcú hrať hru bez zložitých pravidiel. K dokonalosti jej chýba asi len prijatelnejšia cena. Myslím, že pár stoviek za plastový výlisok, aj keď slušnej kvality a prevedenia, pár guličiek je trochu vysoká, aj keď oproti konkurenčným hrám ešte priaznivá….

  84. Bidlo

  85. Stanley

  86. Bobr

  87. Nata

  88. Mr Krtek

  89. lotr

  90. buralien

  91. Lee

  92. bux

  93. Anna

  94. Mařka

  95. Vintersorg

  96. david roesel

  97. Gandalf

  98. kvetinka

  99. káča

  100. tereya

  101. jan

  102. V.S.

  103. Skaut

  104. Juventus

  105. masik

  106. Merlin

  107. Věrka Cicháková

  108. Rubic(k)


    Abalone je výborná hra a tak mě už delší dobu dráždí absence recenze a pozitivního hodnocení… Abalone svým žánrem spadá do skupiny abstraktních strategií – je to takový nepříliš vzdálený příbuzný šachu, dámy, go, quarta, piškvorek…, ale svoje místo na výsluní mezi moderními společenskými hrami by podle mého názoru mít mělo.
    O co v Abalone jde? Cílem je vytlačit šest soupeřových koulí z šestiúhelníkové hrací plochy, při dodržení několika málo základních pravidel. Mezi ně patří axiomy typu: během jednoho tahu hráč může pohnout maximálně třemi svými koulemi a to jedním směrem. Při tlačení soupeřových koulí musí mít „“tlačící““ hráč „“přesilu““ – tedy pomocí tří svých koulí může přetlačit jednu nebo dvě koule soupeřovy, pomocí dvou svých koulí může přetlačit jednu kouli soupeřovu. Tah nelze vynechat…. Během tahu jednoho z hráčů se tedy může pohnout od jedné do pěti koulí… všechny se však posunou stejným směrem a pouze o jedno políčko.
    Nezní to hrozně, že ne? A pokud ano, při názorném předvádění se to napraví. Svým kamarádům jsem pravidla vysvětlil během dvou minut. Pravidla jsou jasná, stručná a v češtině – obsahují i popis základních strategií. (např. Divide et impera – tedy rozděl a panuj)
    Hra je výborná jako duel a na zajímavosti graduje při hře více hráčů… Abalone lze totiž hrát i ve třech ( tři samostatní hráči), čtyřech (dva páry) a šesti hráčích (tři páry nebo dvě trojice). Do hry pak vstupuje další oživující prvek: při tlačení lze použít i spoluhráčovi koule, pohyb však musíte začínat koulí vlastní.
    Hra samotná obsahuje 1) hrací desku plastovou (je levnější a černá) nebo zajímavě dřevěně vypadající (světlé dřevo, dražší) s výstupky vedoucími koule žádaným směrem, 2) pravidla, 3) sadu bílých a černých koulí. K pravidlům ani desce nelze mít poznámky ani výtky. Koule samotné lze jedině pochválit, jsou relativně těžké, příjemné na omak a při posouvání vydávají zajímavý, příjemně znějící zvuk. Rozehraná partie na stole zabírá místa „tak akorát“.
    Abalone se vyrábí i v cestovní neboli mini verzi, ta mi však do oka nepadla. Představa maximálně dvou hrbících se hráčů nad „prakticky ničím“ se mi nezdá dostatečně důstojná. Naopak impozantně musí vypadat verze, o které jsem slyšel kdysi v jedné prodejně na Karlově náměstí v Praze 2: jedná se o dřevěné Abalone (deska i koule) s téměř metrovou hrací deskou za bezmála 25.000Kč. Takovou sumu bych za žádnou hru nedal, ale de gustibus non es disputandum.
    Hra si zaslouží pět hvězdiček proč jí je tedy nedávám? Mám k ní dvě výhrady: 1) je to strategie takže podobně jako v šachách vyhrává ten lepší, dokola a dokola – což někomu (např. mojí manželce) může vadit 2) zajímavá hra více hráčů je možná až po zakoupení dodatečných sad koulí. Nad jejich kvalitou jsem se už rozplýval výše, navíc koule v rozšiřujících sadách bývají mramorované a nádherně zbarvené. Jedna sada však stojí okolo 150-ti Kč, což hru v šesti lidech dosti prodraží.
    Každopádně, až někdy navštívíte prodejnu Albi nebo Billard Centrum, věnujte pozornost černé šestiúhelníkové krabici. Kdo koupí, určitě litovat nebude.

  109. helibeli

  110. Skrnda

  111. muf211

  112. David Cichák

  113. Hrubiduk

  114. Odoren

  115. Aja_Drakopes

  116. Amarth

  117. iii

  118. elysa

  119. Čajovna 82 vůní

  120. Surt

  121. marcel

  122. pogo

  123. Martin Blatný

  124. Alnagon

  125. Matěj Baťha

  126. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi