Hrajeme.cz
DomůKatalog herAbstraktní hraShogi (Japonské šachy)

Shogi (Japonské šachy)

Originální název:
Shogi
Rok vydání:
není známo, přibližně 8. století n. l.
Počet hráčů:
2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 6 let.
Doba hraní:
Není známo (nebo nelze určit)

Katalogové číslo: 13181 Kategorie:

Popis

Shogi (šógi) je starodávná strategická hra japonských generálů. Tato hra má v Japonsku dlouhodobou tradici. Je podobná klasické hře šachy, ale má pár zajímavých změn a pravidel navíc. Jedna z hlavních je zajímání kamenů a opětovné vkládání kamenů do hracího pole, tím pádem na hracím poli neubývají kameny jako v klasické hře šachy a zvrat ve hře může nastat v podstatě kdykoliv. Nikdy není nic ztraceno. Dalším rozdílem je povyšování kamenů za určitou hranicí šachovnice. Kameny se tím stávají silnější a hra zajímavější. Pravidla hry jsou jednoduchá, seznámíte se s nimi v několika minutách.

Japonské slovo shogi (čteme šógi) znamená „hra generálů“ a je odvozeno od slova šógun, což je v překladu „nejvyšší vojenský velitel“. Ve hře mají navíc tři druhy kamenů slovo šo (generál) ve svém názvu, jsou to: ošo (císař), kinšo (zlatý generál) a ginšo (stříbrný generál).

Přesný původ hry Shogi není znám, ale s největší pravděpodobností se japonská verze vyvinula z čínských šachů a dostala se do Japonska společně s císařským vyslancem na sklonku období Nara (710–794). Hra Shogi se stala velmi oblíbená mezi dvorskou šlechtou v období Heian (794-1185), kdy byla japonská metropole přesunuta z Nary do Kjóta. Shogi, jak je známe dnes, se vyvinuly z verze Sho-shogi (malých shogi). Byly oficiálně ustanoveny a přesně formulovány na počátku období Edo (1600–1868; Edo je starý název Tokia).

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Míra složitosti

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. cinan

    Velmi zajímavá varianta šachů u které je potřeba přemýšlet jiným způsobem. Hlavně se lze i v rámci ČR zapojit do asociace, je literatura, jsou turnaje.

Přidat recenzi