Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraHvězdokupy – hra plná hvězd

Hvězdokupy – hra plná hvězd

Originální název:
Hvězdokupy – hra plná hvězd
Rok vydání:
2015
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra – do 30 minut

Katalogové číslo: 13082 Kategorie: , Štítek:

Popis

Hráči se snaží během hry umisťovat na oblohu (herní plán) hvězdy, a tím utvořit své souhvězdí. Hvězdná obloha ale patří všem, vyhraje ten, kdo své souhvězdí najde rychleji než ostatní.

Hvězdokupy jsou abstraktní hrou, kterou si může zahrát rodina i zkušení hráči. Hra umožňuje několik variant pravidel, takže můžete zvolit obtížnost, která vám bude vyhovovat. Zahrát si můžete také ve tmě, a to díky tomu, že žetony, karty souhvězdí a hrací plán jsou potištěny fosforeskující barvou. Stačí celou hru nasvítit a můžete si užít atmosféru noční oblohy.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Video:

Představení hry (délka videa: 1:28 min.):

Recenze

  1. Tindo

    Hvězdokupy jsou na pohled krásná hra. Každý hráč se snaží složit na společném plánu hvězdné oblohy odlišné souhvězdí. Kouzelná myšlenka. Vítězem je ten, který to zvládne nejrychleji. V této hře tomu nejvíce napomáhá štěstí při hodu kostkou. Strategické uvažování také není naškodu a šikovná rozhodnutí se neztratí, ale štěstí je zásadnější v rozhodující moment ke konci partie, protože hra bývá hodně vyrovnaná. Hvězdokupy by se mi mnohem více líbily, kdyby v nich bylo více strategie a méně házení kostkou.

  2. SOVRIN

    Abych pravdu řekl, tak hra mě hodně zklamala. Přijde mi, že se hodně snaží zapůsobit po vizuální stránce, svítící komponenty jsou velmi lákavé, ale tím to tak končí. Hráli jsme lehká i těžká souhvězdí, ale nikdy jsem se u hry moc nebavil. Doporučil bych jedině rodinám s malými dětmi pro rozvoj prostorové představivosti.

  3. thielson

    I přes nádherné zpracovanou vizáž krabice, mě název Hvězdokupy absolutně nezaujal a kdyby se ke mě hra nedostala úplně jinou cestou v životě bych tuto hru nevyzkoušel a tím bych se připravil o novou herní, ale hlavně DOBROU zkušenost.
    Kdo by chtěl taky trávit večer skládáním hvězdokup? Teď už rozhodne vím, že JÁ ANO.
    Na to jak je hra jednoduchá pravidly, tak jejich znění mi přišlo až moc těžkopádné (pro začínající deskovkáře). Naštěstí je vše doplněno příklady, které vždy pomůžou.
    Když otevřete krabici vykoukne na vás nádherně ilustrovaný herní plán a hned co mě překvapilo je tam jenom jeden. Jako hvězdáři sice hledáte každý svoje oblíbené souhvězdí(které si náhodně vylosuje ), ale všichni na jedné obloze(jeden herní plán), kde vám tu a tam bude překážet měsíc. A v tu chvíli mě cela hra začala ohromě zajímat.
    Hra má 3 úrovně souhvězdí(grafika karet je ve stejně dobrém stylu jako herní plán) – lehké, těžké a reálné. Tím se dost rozšíří věkový rozsah hráčů, kteří mohou bez problémů k Hvězdokupám přisednout. V krabici najdete od každé úrovně dost kartiček, aby jste se ke hře rádi vraceli a jen tak nedostali souhvězdí, které jste již na obloze hledali.
    Hra by byla asi dost nudná, kdyby jste si jenom vylosovali tvar souhvězdí a přikládali hvězdy tak dlouho dokud by jste neměli zrovna to své. Do hry se ale připojuje kostka, které tomu dá ten pravý šmrnc. Ta vám totiž nedovoluje pokaždé položit hvězdu tam kam chcete a někdy vám dokonce přikáže místo pokládání hvězdu pouze posunout. A tím to celé začnete ostatním pěkně komplikovat a hlášky typu:
    to je moje hvězda, kam s tím sakra jedeš a na tuhle vůbec nesahej, budou na denním pořádku. Hvězdy vám totiž nepatří a jakmile je položíte, snažíte se sice pomoct hlavně sobě, ale dost často pomůžete i soupeři. K sestavení vylosovaného souhvězdí totiž můžete použít všechny hvězdy, které spolusouhvězdáři na nebi objevili.
    Hra se dá také i krásně modifikovat, že můžete mít své oblíbené souhvězdí buď veřejné nebo skryté. V naší skupině jsme si navíc dali ještě, jako bonus, 3 možnosti vůbec neházet kostkou a jenom hýbat hvězdou. Což někdy hru dost zkrátilo a někdy zase prodloužilo.
    Délka jedné hry se bude dost odvíjet od počtu hráčů, obtížnosti souhvězdí a od toho jestli s vámi nezasedne nějaký dlouho hloubající hvězdář. Ale i tak se v nejhorším případě dostanete na 30min.
    Noční hra:
    Pokud máte doma dobrý zdroj světla (doporučuji bílého, např zářivka) můžete hru nechat nasvítit a celá honba za hvězdičkami se může odehrávat za tmy(doporučuj absolutní tmy). Bohužel pokud do vaši herny vniká pouliční osvětlení a vy nemáte možnost tomu nějak zabránit, tahle varianta hraní vám zůstane skrytá dokud tento problém nevyřešíte. Ovšem pokud tento problém řešit nemusíte, hra se stane zajímavou pro dospělé i děti. Menší problém nastal s kostkou tu si musíte nasvítit ručně. Přeci jenom má víc stran než jednu.
    Takže i přes prvotní pojmenovávací odpor 🙂 můžu tuhle hru určitě doporučit.

  4. kdhfenix

    Hvězdokupy – najdi si své souhvězdí vydavatel ALBI

    Hvězdy svítící ve tmě, jednoduchá i složitější souhvězdí, zajímavá hrací kostka, minimální čas na přípravu.

    Komu je hra určena?
    Hra Hvězdokupy je určena pro hráče od 8 let. Hráči tohoto věku mají však trochu problémy s orientací v umísťování hvězd a vyhledávání souhvězdí. Proto bych tuto hru doporučil spíše až tak od 10 let.
    Délka jednoho kola se po několika hrách ustálí na 20 až 25 minutách.
    Hráčů se může tísnit kolem stolu až šest. Minimum jsou dva hráči, ale čím máme více hráčů, tak je větší chaos i větší zábava.

    Jak se to vůbec hraje?
    Podle počtu hráčů si vezmeme pomocnou kartičku, na které se najde pomocná příprava, před zahájením hry. Díky této pomůcce jsme schopni rychle hru připravit na daný počet hráčů. Po této nezbytné pasáži se již plně můžeme pustit do pokládání hvězd tak, abychom nalezli své vylosované souhvězdí. Bohužel se Vám tam někdy plete měsíc, takže pozor na něho, není to hvězda. Souhvězdí všech hráčů je veřejné, můžeme proto taktizovat, abychom někomu nenahráli, ale třeba mu trochu zaškodili.

    Ten, kdo první nalezne souhvězdí, které má na kartě, stává se vítězem. Hru si můžete zpestřit jak časovým limitem pro pokládání hvězd (přiložené přesýpací hodiny), tak ještě jednou vychytávkou, která dělá tuto hru nadmíru zajímavou. Můžete hrát i ve tmě! Karty, herní plán, hvězdy i měsíc po nasvícení fosforeskují.

    Zhodnocení recenzenta:
    Rychlá hra, při které mají šachisté velkou výhodu, díky uvažování nad budoucími tahy. Pro hráče, kteří nežijí ve světě políček, je počáteční orientace mezi „devítkovými“ sektory náročná. Přiložená časomíra okoření hru až po několika odehraných kolech, zpočátku je obtížné hvězdu ve vymezeném čase takticky umístit (čtvercová šablona, kterou by bylo možné sektory ohraničit, by hru zrychlila a zjednodušila).

    Již druhé kolo bylo o poznání jistější v umisťování hvězd, projevily se strategické i škodící taktiky jednotlivých hráčů, i když o chyby a smích nebyla nouze. Najít své vylosované souhvězdí v množství hvězd na herní desce, vyžaduje správný postřeh a zapojení fantazie.

    Závěrem můžeme pochválit dalšího českého výrobce her, který neváhal vyšperkovat hru o svítící efekt, takže tuto hru můžete hrát i v úplné tmě.

    Souhrnem:
    Hráčů: 2–6
    Věk: 8+
    Doba hraní: 20 min
    Typ hry: Abstraktní logická

    Michal Miler – Klub deskových her Fénix Vysoké Mýto

  5. pavline

    Hra zaujme na první pohled především nápaditým grafickým zpracováním. Už na druhý pohled ale zjišťujeme, že se nejedná pouze o reálná souhvězdí, ale ve většině kartiček jsou i pro děti lehce matoucí tvary jako je baterie nebo lampička. Nicméně je třeba ocenit velké zapojení představivosti a principů, kterých se využívá v běžném hledání souhvězdí na noční obloze. Hra je poměrně rychlá, variabilní, má jednoduchá pochopitelná pravidla, ale principiálně není vhodná pro hráče bez dobré prostorové představivosti. Také nás trochu zarazilo, že hráči nemají kartičky o stejném počtu hvězd. Líbil se nám žeton měsíce, díky kterému bylo potřeba trochu taktizovat, ale nepřekážel tak aby to stálo za řeč. Možná by se mohlo popřemýšlet o možnosti přidání dalších planet na herní plochu nebo o případném pohybu měsíce. Je totiž velká škoda že si ve hře nemohou hráči škodit. Noční varianta přidává na atraktivitě a je hratelná, drobná čísla na kostce ale moc vidět nejsou. Ve větším počtu hráčů je hra zajímavější, ale hráči často sledují jen svoje souhvězdí a na zbytek už jim nezbývají kapacity. Co se týče hodnocení na krabici, zvýšili bychom o jednu hvězdičku prvek strategie.

Přidat recenzi