Hrajeme.cz

Samurajský meč

Originální název:
Samurai Sword
Rok vydání:
2012
Počet hráčů:
3 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 12948 Kategorie: , Štítek:

Popis

Samurajský meč je nová karetní hra, jejíž systém vychází ze známého a populárního Bangu. Zasazena je do středověkého Japonska, kdy samurajové chránili svého vládce Shoguna. Stejně jako v Bangu jsou ve hře skryté postavy, některé mechanismy se ale liší. Ve výsledku se jedná o samostatnou hru. Výraznou změnou je, že nikdo nevypadává. O vítězství či prohře rozhodují body cti.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Pravidla hry (Albi)

Recenze

  1. KarelZendulka

    Skoro jako Bang!, přičemž hlavní výhodou je, že hra končí v momentě vypadnutí prvního hráče a tedy nikdo nečeká 30 minut než ostatní dohrají.

  2. Vojta

    Docela hezká hra. Ale na BANG nemá.

  3. matrosh

    Samurajský meč mi přijdě jako slabší kopie Bangu. Samozřejmě rozhodují i osobní preference a já nejsem moc velký fanda her s asijskou tématikou. Některé mechanismy jsou tady zajímavěji řešené (zbraně a životy), než v Bangu a některé naopak slabší (bluf), ale ve výsledku to není žádná výrazná změna.

  4. Pepogn

    Samurajský meč u nás ležel několik let na poličce nerozbalený. I bratříček Bang! se nedostává na stůl nijak pravidelně, natož „kopie“. Zkrátka nás nelákala. Pak však přišla akce s partou, se kterou jsme Bang! hrávali, ale ten zůstal zapomenut doma a tak došlo na Samurajský meč.
    A musím říct, že jsme byli všichni mile překvapeni. Se hrou Bang! s rozšířeními se sice srovnat nedá, ale pokud bych si nyní měl vybrat mezi Bang!em v základu a SM, tak SM je jasná volba.
    Sice zde nedochází až v takové míře k blufování s rolemi, je zde málo postav a druhů karet, ale jediný rozdíl mezi Bangem a SM – tedy neodpadávání hráčů – je klíčový. Kdo by si z Bangu nepamatoval, jak si ani nezahrál a pak dvacet minut čekal, než ostatní dohrají.
    A to vše doprovázené prupovídkami s „japonským“ přízvukem, kdy se navzájem připravujeme o věneček (žetony cti:)). Jo! Dobré!

  5. jitkotka

    Samurajský meč je moje srdcovka, protože mě uvedla do světa deskových her. Hrála jsem ji v 3 i v 6 lidech, Všeobecně čím víc lidí tím líp.Hra je na principu Bang!, i když je téměr odlišný. Samurajský meč se mi líbí o něco víc než Bang! z několika důvodů: mrtvý hráč nekončí (hra je o sbírání bodů cti – kytičky), efekty karet jsou popsány a je to japonská tématika 🙂
    Hra se dá hrát ve třech, ale ztrácí kouzlo schovaných rolích, ve 4 je to už zábava, ale po pár kolech brzy zjistíte kdo je kdo. Nejlépe se hra hraje v 5 a více hráčí, protože do hry přibyde Rónin, který hraje sám za sebe.
    Hra mě neomrzela i po několika letech, jen mi často chybí další hráči.

  6. Kozy9


    Samurajský meč je značne podhodnotená hra. Ľudia totiž očakávajú Bang! s inými obrázkami, čoho sa našťastie nikdy nedkočkajú. Herný systém nie je taký preplnený ako u Bangu, pôsobí svižnejšie a jednoduchšie. Jednotlivé karty do seba zapadajú a každá hra ma nadmieru bavila. Čím viac hráčov, tým lepšie, ale už pri 3–4 sa určite nudiť nebudete. Medzi jediné nedostatky považujem menšiu variabilitu kariet a malý počet charakterov, ale to by sa malo vyriešiť prípadnými doplnkami. Takto je to 80 %.

  7. Pedestrian

    Samurajský meč je BANG v trochu jiné podobě. Už na krabičce si všimneme popisku BANG herní systém. Ti znalejší poznají i jméno autora Emiliana Sciarra. A po otevření krabičky odhalíte spoustu dalších podobností. Opět tu máme šerife, pomocníky, odpadlíka a bandity – teda pardon šogůna, samuraje, ronina a ninje. Opět tu máme postavy se speciálními schopnostmi, a opět tu máme karty, se kterýma se hraje (střílí, uhýbá, krade karty, zahazuje karty, přidává karty, přidává životy, atd). Něco je ale jinak. Samurajský meč byl propagován jako Bang, ve kterém byly vychytány a odstraněny ty největší nešvary Bangu. Bang byl a stále je mojí srdcovkou, tudíž jsem byl zvědavý a Samurajský meč koupil.

    Opravdu se oproti Bangu odstraňuje největší nešvar – jeden z hráčů už prostě nevypadne ze hry a pak se nemusí jen smutně dívat na zbytek hry jen proto, že si na něj někdo zasedl či mu přišly špatné karty.

    Pár dalších věcí se mění, a myslím, že k horšímu. Nestřílí se již bangy, ale útočí se zbraněmi, která má každá jiný a navíc cizí název (např. Kusarigama, Bokken, Naginata a další druhy), což má velmi negativní důsledek na jednoduchost hraní v porovnání s Bangem. Hráči se už nestřílejí – pouze se dostávají do soubojů – dávají si zranění, a pokud přijdou o všechny své body zdraví, nepřichází o život, ale pouze svůj žeton cti. Minimálně tyto dva aspekty by stačily k tomu, abych mohl prohlásit, že ta hra nemá tu skvělou atmosféru Bangu. Jenže ten nejzávažnější prvek, který hru kazí nejvíce, je závěrečné bodování. Ve chvíli, kdy jeden hráč ztratí svůj žeton cti, hra končí a každý tým si spočítá své body. Obrovský rozdíl oproti Bangu, kde bylo jasné, že když zabiju všechny své nepřátele, tak jsem vyhrál. Tady rozhodují jen čísla.

    Že Samurajský meč je spíše zklamání svědčí i jeho častý výskyt v různých bazarech či aukcích.

    Obhajovatelé Samurajského meče namítají jedinou věc – je to jen základní hra, ke které zatím chybí rozšíření, a proto, ta hra ještě není tak dobrá. Nemají pravdu, základní Bang byl sám o sobě dobrá hra, kterou Město duchů skvěle vylepšilo o zelené karty. Samurajský meč tak dobrá hra v základu není a obávám se, že chybějící atmosféru ani sebelepší rozšíření nepřidá.

    A možná nemá takový úspěch i proto, že samurajství pro nás v České republice tolik neznamená, na rozdíl od divokého západu, který máme více v krvi ať už díky Karlu Mayovi a jeho knihám či Limonádovému Joe či oblíbeným filmům s Clintem Eastwoodem.

Přidat recenzi