Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraMage Knight: Desková hra

Mage Knight: Desková hra

Originální název:
Mage Knight: Board Game
Rok vydání:
2011 (česky 2012)
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení:
Hra pro náročné hráče

Katalogové číslo: 12857 Kategorie: Štítek:

Popis

Mage Knight je fantasy hra, ve které se stáváte jedním ze čtyř mocných hrdinů a snažíte se svoji moc dále zvětšovat a splnit cíl některého z mnoha scénářů. Posilujete svoji armádu, putujete krajinou, prozkoumáváte jeskyně, bojujete s monstry a celkově se věnujete činnostem typickým například pro hrdiny populární počítačové hry Heroes of Might and Magic, ke které Mage Knight někteří hráči přirovnávají.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra náhody

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

 

Recenze

  1. Svob

    Mage Knight je velice pozoruhodnou hrou splňující kvality her od Vlaadi Chvátila, bohužel nese si i nešvary jeho her.

    Hrajete za hrdiny kdy přijdete do světa kde Vás nevidí úplně rádi, ale který je taky drancován orky. A tak v průběhu cesty za cílem Vámi vybraného scénáře ničíte orčí nájezdníky, zlé mágy, draky, prozkoumáváte dungeony, což vám přináší zkušenosti(věhlas), zvyšuje nebo snižuje reputaci u obyvatel a pomáhá získat artefakty, vojáky, kouzla a jiné předměty bez kterých konec hry nezvládnete.

    Kvality jak hry, tak i znaky Vlaadovi ruky: Hra má úžasnou grafiku, obsah krabice je opravdu bohatý a tak se cena dá brát za adekvátní. Mechaniky hry fungují spolu dobře a při znalosti hry (hlavně karet) pak hra vcelku utíká. Přesto málokdy se dostanete pod 3 hodiny. Tudíž je to pro náročnější hráče, přesto složitost pravidel je minimální a do hry se dostane každý v průběhu první hry, případně v ukázkovém scénáři.

    Nešvary: Hra obsahuje PvP systém, neboli možnost bojovat hráč proti hráči, případně mu aspoň škodit. Tento systém je ve hře jaksi navíc, vůbec se k ní nehodí a přijde mi že je tam jen kvůli licenci. Vyhrát scénáře je už tak dost těžké. Tak většinou stejně se PvP jde bokem. Dalším nešvarem a typickým znakem Vlaadi je závěrečné hodnocení všeho. Na konci hry vše roztřídit a každému přidat body za vše a nejlepšímu v kategorii ještě přidat. Tohle počítání se ke hře nehodí se nehodí, kazí pak celkový dojem kdy jdete a tvoříte si příběh procházením mapy a zabíjením kdejakých monster. Je jakou si vyrovnávací mechanikou.

    Ani nešvar ani ale úplně dobře: Hra je silně o počítání… hm potřebuju deset útoků, tahle karta mi dá 2 ale když použiji krystal tak 4, když s touhle vyhodím další kartu mám další 3, tak použiju tuhle a jsem na 9, no nic s jednou kartou se ale stejně nepřemístím na potřebné pole k útoku, takže až další kolo… Mnoho možností, mnoho času stráveného nad počítáním nejlepšího tahu.

  2. AlexMatulek

    Prostě super, vše už bylo napsáno výše

  3. MrGerar

    Skvělá desková hra, kterou můžeme zařadit jako fantasy RPG. Pokud jste příznivci „dračího doupěte“, tak se jedná o hru přesně pro vás. Hru jsem vyzkoušel v jednom, dvou i třech hráčích a pokaždé se kvůli tomu trošku lišila. I přes její některé vady se jedná o velice dobrou hru a určitě si zaslouží plné hodnocení.

    Hlavní klady:
    – nádherné grafické zpracování figurek, karet i dílků mapy
    – postavená na deck-buildingovém principu s malým vlivem kostek
    – ač na první pohled dlouhá a náročná pravidla, přímo ve hře si pár jednoduchých principů vštěpíte za okamžik
    – skvěle hratelná v jednom hráči (osobně bych řekl ideální počet -> 1 až 2)
    – střední množství scénářů

    Hlavní zápory:
    – při hře více hráčů (3-4) můžete mít pocit že se hra až velice vleče, zde bych to přirovnal ke hraní WoW – desková hra (zatímco jeden si hraje na svém písečku, ostatní se koukají – doporučuji hrát v 1,2 max 3 hráčích)
    – míra interakce mezi hráči může být vysoká (záleží na zvoleném scénáři), ale většinou není nijak extra vynucována, což u RPG fantasy … (někomu může vyhovovat)
    – velice předvídatelný soubojový systém – absence kostek, vše záleží na kartách -> naplánujete celý souboj od počátku až dokonce s jasným vítězem, ještě předtím než se uskuteční (neplatí při PvP)

  4. Orel91

    Jste li fanouškem RPG, máte-li rádi fantasy a pokud máte pár hodin času, tak tahle hra je pecka!
    Skvělý herní systém, velká variabilita – lze hrát kompetitivně nebo kooperativně, herní plán je prakticky pokaždé jiný. Obrovské množství doplňujících kouzel, schopností, předmětů a pomocníků, které ve spojení s vaším charakterem tvoří pokaždé unikátní kombinaci zaručuje mnoho a mnoho opakování, aniž by vás hra omrzela nebo přestala bavit! Celá hra je rozdělená na tři hlavní kola, které se dělí na několik tahů. Každé kolo má specifická pravidla, která dost ovlivňují taktiku samotných hráčů a činí tak hru ještě více zajímavou.
    Cílem hry je samozřejmě zdokonalit co nejvíce svou postavu, porubat co nejvíce potvor, dobýt co největší množství pevností, věží a podzemí a získat tak největší množství zkušeností (na konci vítězných bodů). V Kooperativní verzi pak v určitém čase dobýt tři hlavní města.
    Rozhodně bych tuhle hru doporučil všem příznivcům RPG her!

  5. Ladik81

  6. jakub

  7. greyhound


    Hru Mage Knight jsem si pořídil krátce po vydání její české verze a patří nyní mezi mé nejoblíbenější. Hra patří sice mezi dražší, ale objemná těžká krabice plná kvalitních komponent to vyvažuje. Hra obsahuje 20 velkých dílů variabilního herního plánu, figurky hrdinů a měst, která se dobývají, obrovské množství žetonů, plastových krystalků magenergie (many) a stovky karet. Výhodou je, že hra nabízí množství variant, jak hrát, vybrat si můžete solo hru jediného hráče, hry kooperativní, kdy všichni hrdinové společně likvidují nestvůry a dobývají města nebo soutěživé scénaře, ve kterých se snažíte uspět proti ostatním a můžete mezi sebou bojovat. Na začátku dostanete svého hrdinu, základní balíček karet akcí, příslušné žetony a dle scénáře se vybere, jaké dílky krajiny přijdou do hry. První tři se k sobě sestaví a vy můžete začít. Pomocí karet akcí můžete řešit pohyb svého hrdiny mapou, najímaní jednotek, které Vám v dalším průběhu budou pomáhat, boj s nepřáteli či následné léčení. Za poražení nepřátel získáváte zkušenosti, speciální dovednosti (odlišné dle hrdiny, za kterého hrajete) a další bonusy, postupem času máte možnost dobýt či koupit i silnější karty akcí, kouzla a artefakty, což jsou karty, které Vám výrazně pomohou proti silným nestvůrám (např.drakům) nebo v dobývání měst. A bez tohoto posílení se neobejdete, neboť zatímco na začátku bojujete proti slabým orkům, postupem času vás čekají draci, mágové, strážní golemové, vlkodlaci a další silní nepřátelé. Hra je řešena velmi komplexně a nutí vás neustále přemýšlet, jaké karty a v jakém pořadí využít, abyste dosáhli co největšího užitku, navíc se soustřeďujete na získávání nových karet a jednotek a na vývoj své postavy hrdiny.
    Samotný cíl hry je stanoven scénařem, který rovněž určuje, jak dlouho se bude hrát (většina scénářů je rozdělena na 4-6 kol), jednou je cílem dobýt jedno či více měst, jindy osvobodit obsazené doly na magické krystaly.
    Hru jsem měl nejvíc možnost vyzkoušet solitérně a velmi mě baví, každému koho baví fantasy téma ať ve formě stolních či počítačových her, mohu tuto hru vřele doporučit.

Přidat recenzi