Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraPříšerky z podzemí

Příšerky z podzemí

Originální název:
Dungeon Petz
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12840 Kategorie: Štítky: ,

Popis

„Co takhle založit obchod s příšerkami pro Vládce podzemí?” Nikdo už neví, který z impů tuto památnou větu pronesl, ale brzy se to rozneslo po celém kraji – impové se snadno nadchnou pro nové nápady. A tento je opravdu skvělý! Ještě nikoho to nenapadlo! Žádná konkurence! Zaručený úspěch! A tak dnes slavnostně otvíráte první obchod s příšerkami ve městě. Hned vedle dalšího prvního obchodu s příšerkami ve městě. A naproti přes ulici jsou dva další. Impové prostě milují nové nápady.

Staňte v čele impího obchodu s příšerkami. Nakupte mláďátka nejrůznějších tvorů. Krmte je, bavte je, starejte se o ně a sledujte jak rostou. A nezapomeňte jim pravidelně čistit klece! Vaše impí srdíčko hoří nadšením, když se připravujete na prvního zákazníka. Která příšerka bude pro právě tohoto Vládce podzemí nejvhodnější? A máte pro ni dost pevnou klec? A pokud nejste ochotni riskovat, že pár vašich příbuzných skončí v impí nemocnici? Nebylo by lepší raději připravovat příšerky na zítřejší výstavu? Impí byznys obnáší plno zajímavých rozhodnutí, bohaté odměny, mazlení s příšerkami a práci s lopatou.

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

 

Recenze

  1. plecniak

    Vládci podzemí sú lepší !

  2. Adam Walder

    Nádherně provedená a zábavná hra. Hráči pečují a svůj obchod s příšerkami a možností jak to dělat je spousta. Protože ve hře se příliš neškodí, ale spíše soutěží, mají rády i ženy 🙂 Pro mě osobně stojí přece jenom výše Vládci podzemí, ale na Příšerky též nenechám dopustit a kdykoli je možnost, rád se přidím ke stolu kde se hrají.

  3. Wolvik

    Skvěle zpracovaná hra, jak graficky tak mechanikou. Pravidla jsou poměrně rozsáhlá a trvalo cca. 2 hodiny než jsme se jimi prokousali. Nicméně po nastudování a pochopení hra celkem odsýpá. Ačkoliv hrají hráči proti sobě, není zde moc jak škodit, což může být nevýhoda, ale v rodinném kruhu to nevadí. Každý se snaží, aby ta jeho příšerka byla ta nejlepší a vyhrávala soutěže. Jako naposledy, kdy přítelkyně přihlásila tu svojí do soutěže ve volném stylu a vyhrála, protože předvedla jak moc si dokázala nakadit do klece.Nevýhodou pro někoho může být velký počet komponent a poměrně velké nároky na místo. Ale to je jen drobnost, která nekazí celkový dojem ze hry. Doporučuji.

  4. mymoslav

    Tak u téhle hry se grafik vyřádil, a to doslova. Hezčí provedení herního materiálu, a že ho teda je požehnaně, budete hledat jen těžko. Stejně jako budete těžko hledat vtipnější hru. Nejeden zkušený hráč se zapotí, než se mu podaří zajistit všechno, co jeho mazlíček potřebuje, a když už si oddechne, že je všechno v cajku, tak zjistí, že klec s jeho zvířátkem je úplně zahovněná a není nikdo, kdo by to uklidil, protože zootechnik se ještě nevrátil z nemocnice. Nejeden otec i matka se usmějí pod vousy, když se výchovou dětí nedotčení hráči horko těžko snaží postarat o své svěřence. Ještě bych dodal, že hra má poměrně dlouhá pravidla, která ale zkušený hráč zvládne rychle vysvětlit ostatním, takže ve finále je hra jednoduchá na pochopení. Někdo by řekl, že hra je moc dlouhá, ale z mého pohledu se jedná o 2 hodiny skvělé zábavy.

  5. Tindo

    Příšerky z podzemí jsou vynikajícím propletencem hry pro náročnější hráče a sympatického roztomilého tématu. Tato kombinace vypadá na první pohled podivně a nepřirozeně, ale zdání klame. Jedná se o velmi povedený worker-placement s velmi elegantními mechanismy, které umožňují stejně zábavnou hru v celém daném rozmezí počtu hráčů (v menším počtu hráčů je ve hře neutrální hráč, který je řešen naprosto jednoduše a elegantně). Kromě worker-placementu, je základem hry plánování na několik kol dopředu a schopnost vytvářet co nejlepší kombinace karet, pomocí nichž jsou vyjádřeny potřeby příšerek. Hra se mi zdá velmi zábavná. Jediným problémem pro hráče, kteří do hry teprve pronikají, může být to, že chyba v jednom kole není hned v dalším kole odpuštěna.

    Hra je hezká a atraktivní i po grafické stránce. Samotné příšerky vypadají úžasně a vše okolo rozhodně svou atmosférou a roztomilostí nezůstává pozadu. Pravidla jsou trochu delší, ale principy jsou jednoduché a snadno pochopitelné. Text navíc obsahuje hodně zábavných pasáží, takže studování pravidel je v tomto případě jedna radost.

    Hra je skvělá. Doporučuji ji všemi deseti těm hráčům, kteří se nebojí trošku složitějších her a téma Příšerek z podzemí jim připadá sympatické.

  6. LussLussy

    Jedna z mých nejoblíbenějších her. Chování příšerek? Oni musí papat, hrát si a kakat? Zdá se vám to snad dětinské a pro holčičky? Zdání klame. Příšerky mají občas dost ostré zuby a pokud se jim něco nelíbí, umí to dát najevo. Člověk už musí být vcelku zkušeným chovatelem, aby se vůbec zvládl postarat o tři roztomilé svěřence zároveň. Hra mi nejvíce vyhovuje ve dvou hráčích, je to takové strategičtější, člověk může předvídat, co asi ten druhý udělá a podle toho plánovat tahy. To už je ve čtyřech nemožné. Koncept skvělý, nápad super, grafika úžasná, komponenty promakané a zábava zaručená – co víc si přát!

  7. Duhamuz

    Když doma přijde na hraní s manželkou, prakticky pokaždé jasná volba. Neotřelý koncept chovu roztodivných příšerek, je prostě úžasný. Koupíte si příšerku jako mládě, staráte se o něj, splňujete jejich touhy a přání a oni rostou a rostou. Když se staráte špatně, tak i mutují a nebo zdrhají. A nakonec, pokud to vše přežijí v relativním pořádku, se s nimi zúčastníte několika zajimavých soutěží, např, Soutěž krásy, Velký jedlík apod. No a ty nejzajmavější prodáte novým pánům Zla, kteří si odskočily od svých vladařských povinností, ze svého Dungeonu (Vládci Podzemí), kteří si vyšli pořídit novou příšeru do svých podzemních chodeb nebo prostě jen jako příšerku na hraní.
    Celkocé zpracování – paráda. Autoři si doslovně pohráli se vším. od zábavných pravidel, který tě vším provedou, čtou se dobře, přes propracované Impíky až po jména příšerek. Takový Jeftěr Velkohubý, je u nás velmi oblíbený.
    Hra se trochu natahuje s počtem hráčů, a to zejména ve fázi přidělování karet potřeb, čím starší jsou příšerky a čím víc jich máte (max.4).
    Často hrajeme právě ve dvou, kde neutrální Hráč, svými Impíky, blokuje některé herní akce. Ale již mámě vyzkoušenou i hru ve třech a čtyrech hráčích. Hra neztrácí na svém kouzlu, a to víc potřebujete rozvážit svoje akce.
    Závěrem: Hru doporučuje 11 z 10 Impíků. A my se ženou se jen přidáváme.

  8. XiQiX

    Příšerky jsem hrála pouze třirát, takže nemohu bohužel moc soudit. Herní systém byl zajímavý, ale působil na mne zbytečně složitě a hra na mě díky němu působila zdlouhavě až nudně. Graficky pěkně zpracované. Ještě bych si jí zahrála až budu mít možnost, abych znovu prověřila herní možnosti a zjistila, jestli to přeci jen není zábavná hra.

  9. koly

  10. Mabirus


    Oproti predchádzajúcich Vládcoch podzemí, ktorí boli až vzrušujúco hrateľní, toto pokračovanie, na ktoré som sa toľko tešil, je síce krásne graficky zvládnuté, ale zato veeeľmi rozvláčné, ba priam (ale musím to povedať) nudné. To je práve to prideľovanie farebných potrieb jednotlivým príšerkám. Pri 4 hráčoch sa to natiahne do neúnosnej miery a trpí tým celá hra. Ináč je naozaj krásne vyšperkovaná, čo sa týka dizajnu a už štandardne s veľmi vtipnými pravidlami. Každopádne pre mňa trochu sklamanie.

  11. Dandy

  12. Markéta

  13. elkoo

  14. peterh

  15. Martin

  16. vaseklu

  17. radohu

  18. RadimB

  19. Tom

  20. Tomáš Jindra

  21. czechpastor


    Máme za sebou první hru ve dvou. Známe i Vládce podzemí, takže jsme Příšerky museli mít, byla to povinnost. A protože máme dobrou zkušenost s návody Vládi Chvátila, těšili jsme se i na zábavu při čtení. Návod obsahuje spoustu super hlodů, vybaví se ho přečíst a dostat se do příběhu. Navíc spousta obrázků a příkladů. Nicméně není třeba ho nejprve číst a pak teprve hrát. Může se průběžně číst, smát a hrát.
    Ke hře samotné – hlavní úkol je chytré umisťování dělníků na jednotlivé pole hrací plochy, podobně jako třeba v Pilířích země nebo Době kamenné. Novinkou je ale chování mláďátek mazlíčků pro temné pány. Každé zvířátko je originální, roste, vyvíjí se. Místo házení kostkou obstarává prvek náhody lízání karet. Je tu i soutěžení a obchodování – vše jako součást velmi promyšleného a vtipného příběhu.
    Asi se očekává srovnání s Vládci podzemí. Příšerky jsou jednodušší a nekladou tolik nároku na strategizování. Je to mnohem více párty hra, než Vládci. Aby člověk správně sestavil tah ve Vládcích, musí promýšlet hodně dopředu a moc se zábavy u stolu už neužije, protože se řeší pasti, příšery, kouzla atd… Příšerky jsou mnohem vhodnější pro komunikaci během hry, protože není třeba hloubat a uzavírat se do sebe kvůli plánování dalších kroků.
    No a nejlepší je grafika. Stejný ilustrátor jako u Vládců. Mnohem více pozornosti je věnováno detailům.
    Herní materiál je také ještě vymazlenější než u první hry. Samolepky na služebníky, průhledné kostky strádání, zástěna pro tajné plánování výprav, impíci ve 4 barvách, otočné terčíky u příšerek… Je toho hodně, takže je třeba opravdu velký stůl, potřebujte víc místa než u Agricoly a to už je co říct.
    Takže doporučujeme a jsme zvědaví, jestli Vláďa chystá další přírůstky do této dungeon-komické série 🙂

  22. Duhamuz

  23. rach

  24. Erumoico

  25. Ajeenka007

  26. Dušan Takáč

  27. Libor

  28. sirio

  29. Adam


    Pane, vaše nová kobrokočka zase přeskočila klec a pokousala dva zřízence.

    „“Nevadí, to je prostě byznys, pošlete pro ně někoho do nemocnice, ať si je tam nenechají zbytečně dlouho, je tu práce jak na kostele““.

    „“Dobře. Co s tou kobrokočkou? Služba před dalším krmením vychází na mě a nerad bych…““

    „“Hmm….nechte jí zesílit klec, a dobře ji nakrmte, ať vypadá spokojeně, zítra do města přijede zákazník, co potřebuje malou agresivní mršku, která vypadá na první pohled přítulně. Bude se mu líbit.““

    Když jako velký fanoušek Vládců podzemí před vánocemi zjistil, že Vlaada vydává volné pokračování Vládců „“Příšerky z podzemí““ a zahlédl jsem stejný typ grafiky, která se mi tolik líbí u prvního dílu, nemohl jsem jinak než si hru nechat dát pod stromeček.

    S ohledem na autora a téma hry jsem neměl obavy, že by se snad hra nepovedla, jen jsem přemýšlel, jaké asi zvolil Vláďa mechanismy. Nastudovali jsem příjemně napsaná pravidla a pustili jsme se do první hry ve třech hráčích. Hned první dojmy ze hry byly pohodové – zjistili jsme, že to co v pravidlech vypadalo zajímavě ve hře ožilo a díky silnému tématu tu máme další výborně hratelnou hru.

    Příšerky obsahují osvědčené mechanismy skloubené s originálním konceptem samotných příšerek – mláďat, která si pořídíte a o která se staráte. Rostou (čím jsou větší, tím vyšší je jejich cena, ty malé nejde vůbec prodat) mají své potřeby a chovají se do jisté míry nezávisle na Vaší vůli. Hra zahrnuje též něco managementu Vašeho impího obchodu (zajištění vhodných klecí, financí, žrádla, nových zaměstnanců) a důležitá část hry probíhá ala Caylus nebo Agricola, kdy pomocí svých impů obazujete pole jednotlivých akcí na herním plánu. Na rozdíl od Vládců, kde získávaní akcí záleželo i na náhodě reprezentované akcemi ostatních hráčů, zde máte jasnou volbu – držíte v ruce skupinku impů případně s nějakým tím zlaťákem a je na vás, jestli je pošlete ke kováři aby přitáhli zbrusu novou klec nebo je pošlete zevlovat na tržiště. Již obsazené akce samozřejmě nelze toto kolo použít.

    Hra trvá cca. 2-3 hodiny s méně zkušenějšími hráči, pradoxně nejrychlejší je hra ve 4, kdy se hraje pouze na 5 kol a odpadá management neutrálních impů. Vaše potvory se účastní soutěží (soutěž v jídle, bojová aréna..) a prodáváte je zákazníkům. Za obojí získáváte prestiž (a za prodej navíc i peníze) a kdo jí má nakonec nejvíce, vyhrává.

    Příšerky se hrají velmi dobře, herní komponenty jsou vynikající, hra má spád a díky nevyčerpatelné kombinaci vašich příšerek, soutěží a kupujících se myslím jen tak neohraje. Celkově se jedná o důstojného pokračovatele Vládců. Hra je dobrá i ve dvou hráčích, ale jako většina her pro 2-4 je ideální ve čtyřech.

  30. pogo

Přidat recenzi