Hrajeme.cz

Vládce Tokia

Originální název:
King of Tokyo
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12794 Kategorie: , , Štítky: ,

Popis

Staňte se jedním z monster a pokuste se pobít ostatní monstra. Nebo přežít a získat dost vítězných bodů. Kdo je na tahu, hodí šesti speciálními kostkami, které může dvakrát přehodit (a to i již odložené kostky). Výsledné symboly na kostkách určí, co se stane. Tlapičky s drápy zraní soupeře, srdíčko léčí, blesk dodá energii potřebnou k nejrůznějším vylepšením, čísla 1, 2, 3 mohou přinést body, ale jen když jsou k dispozici alespoň tři o stejné hodnotě.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Videa:

Délka videa: 5:25 min. (Planeta her)

Recenze

  1. GADICEK

    Excelentní hra. Ptejte se sami sebe – chcete všechny ostatní zabít a nebo to budete hrát v míru na body? Stačí chvilka a někdo může získat tolik bodů, že si podle vás zaslouží pouze smrt. Nechybějí zde ani zelené krystalky, které každý musí milovat a vy jich prostě chcete mít co nejvíce. Některé karty jsou až moc silné a přitom nestojí pomalu nic, jiné jsou zase až moc slabé a přitom jsou až moc předražené. Nicméně někdy si můžete nasyslit hned několik extra silných karet a stejně můžete snadno prohrát. Tato hra je skvělá a hlavně vás neomrzí!

  2. VinceCZ

    Zajímavá hra, která kombinuje používání karet, schopností, věcí a čisté hry v kostky. Na můj vkus jsou některé karty přehnaně nápomocné za málo bodů a naopak.
    I tak je to velmi zábavná hra, hlavně prvek, kdy můžete zemřít a přitom ostatní pokračují dále. To vás nutí hodně taktizovat i za cenu ztráty bodů, protože uznejte… kdo by se chtěl jen dívat, jak ostatní hrají?

    Hráno ve čtyřech již několikrát a vždy výborná zábava.

  3. ChlapecJack

    Tuhle game si můžete dát kdykoliv, kdy chcete zábavnou hru s akcí a originálními kartami schopností a nechce se vám zrovna extra přemýšlet. Je to zábavné a nejlepší ve chvíli, kdy každý hráč získá něco navíc a hra je tak vyrovnaná a pak záleží třeba jen na jednom nečekaném momentu, který vše rozhodne. Zase jsou tu prvky RPG videoher a to je jen dobře.

  4. Gingi

    Skvělá hra na vyplnění volné chvíle. Rychlé pravidla, moc pěkný design a celkem velký díl náhody (hází se kostkami). Hezká je velká variabilita akčních karet, které se dají koupit – takže i když hru hrajete i několikrát po sobě, pokaždé máte jiné karty a tím pádem i trochu jinak sehranou hru. Rozhodně to ale není hra pro typ lidí, který si navzájem bojí škodit. Největší sranda je právě zabíjení se navzájem. Na body jsme snad vyhráli jen jednou či dvakrát, vždycky se snažíme se vyvraždit. Vřele doporučuju i pro partu kamarádu, co nejsou zvyklý moc hrát hry.

  5. barborisek

    Pecka, která v zásadě spočívá jednoduše v tom, že si buď syslíte bodíky pro sebe, přičemž doufáte, že Vás někdo nezabije dřív než stihnete vyhrát a nebo prostě kosíte všechny okolo sebe. Rychlá, svižná a zábavná deskovka s jednoduchými pravidly. Na začátku si vyberete Kyberkrálíčka, Robodraka, Godzilu, Krakena, Kingkonga nebo Ufona a pak už jen doufáte, že Vám na šesti kostkách při třech hodech padne jen to nejlepší. Samozřejmě můžete nakupovat i kartičky, které Vám přidají na záda trysky, novou hlavu, chapadlo a nebo třeba zásobu jedu. Ale o nakupování to není, i když mladší děti občas mají tendence jen nakupovat místo toho aby se snažily vyhrát a pak se diví, že jejich hra nikam nevede a je nudná. Takže pokud jste mírumilovní vůči svým spoluhráčům, tak tohle opravdu není hra pro Vás. Tohle je prostě přesný opak Tokaida. 😉 Tady si prostě vyberete tu nejkrásnější obludku (což je samozřejmě ten dráček) a po hlavě se vrhnete na terorizování Tokia a hlavně vraždění všech ostatních u stolu.

  6. BigDeal

    Objektívne by som dal hre 8/10, pocitovo musím dať ale plných 5 hviezd. Vládca Tokia je celý o jednoduchosti. Máme tu 6 kociek, ktoré hádžeme v yatzee štýle (hodenie a 2 prehodenia), obrovské kartónové monštrá, hracia plocha má len 2 políčka. V tejto jednoduchosti je ale skrytá výborná hra. V prvom rade osloví výrazná téma – nie ste panáčik, či kocka na ploche, ste reálne monštrum s kartičkou životov a bodov, ktoré ničí horiace Tokio a rozdáva rany protihráčom. Keď sme už pri ranách – v druhom rade ide o súperenie, ktoré naozaj pôsobí akoby ste rozdávali päste. Určite nie som sám, kto po drsnom útoku a zabití protihráča schytil svoje monštrum a za zvukových efektov udrel kartónového protihráča. V treťom rade hre napomáhajú špeciálne karty. Nejde totiž len o útočenie a zbieranie bodov, hru častokrát zvrátia bonusové karty so špeciálnymi schopnosťami, ktoré si hráči počas hry zakupujú. Stále sú dostatočne jednoduché, aby hru nekomplikovali, no silné na to, aby ju vylepšili. Celkovo ide o veľkolepú jednohubku, ktorá je krátka na to, aby sa dala zaradiť medzi zábavné party hry, no herný mechanizmus je dostatočne prepracovaný, aby dodal hráčom možnosť taktizovania (ako veľmi som ochotný riskovať). Z 21 hier ktoré momentálne vlastním je bezkonkurenčne najhranejšia, je to zaručený hit u nováčikov a málokedy sa odloží po prvej hre.

  7. cSf.Loser

    Moc fajn hra pro 2 – 6 hráčů, která je hratelná téměř ve všech počtech. Grafika a zpracování je povedené a házení velkými kostkami je super. Líbí se mi systém push your luck. Vlastně si vyberete, jestli jedete na body, nebo se rozhodnete všechny ostatní umlátit popřípadě sbíráte energii nabíráte karty a připravujete se na dlouhodobější hru. Vše ve hře funguje jak má a odzkoušeno, že hra velice baví dětí, sice kartám úplně nerozumí, koncept „paciček“ a mlácení ostatních monster chytnou okamžitě. Doporučuji

  8. valchy

    Parádní hra při větším počtu hráčů. Jak už hra napovídá jde o to ovládnout Tokio za pomoci monster. Monstra vypadají opravdu dobře a je z čeho vybírat. Výhodou hry je její herní doba která není dlouhá a grafika která je opravdu velmi dobrá. Další plus hry je její náročnost jelikož ji naučíte i děti díky tomu je Vládce Tokia ideální rodinou hrou.

  9. JakSeRodi

    Vládce Tokia mě okouzlil svým zpracováním a návykovou hratelností. Zápolit s ostatními hráči na život a na smrt je mi velice blízké. Herní materiál je opravdu velice vydařenou záležitostí. Z žádnými jinými kostkami se mi nehrálo nikdy lépe a že si s nimi zde zaházíte dosytosti. Doporučuji každému kdo se rád mydlí uprostřed velkoměsta s obřími příšerami.

    Pozor Robotický Králíček je jediným právoplatným vládcem Tokia!

  10. Plastík

    Ta hra má svůj sex appeal. Hodně hracích kostek, kterými se háže najednou ve třech kolech a díky tomu se nedá moc spoléhat na náhodu. Příjemné zpracování, ve stylu … řekl bych: „Manga“. Doplňujete životy sobě, berete životy druhým, získáváte body. Kupují se karty se svými hodnotami a funkcemi. A útočíte na všechny, nebo jen na jednoho. To ovšem kolikrát nemůžete ovlivnit. Nádherná hra.

  11. matrosh

    Výborná kostková párty hra s maximalním faktorem soupeření. Hra baví i úplné nováčky, kteří si jen tak hažou kostkami, ale i zkušené hráče, kteřý můžou na kostkách budovat dlouhodobou strategii. Velkým plusem jsou jak jednoduché pravidla tak i nevelké komponenty, které se vlezou i na menší stolek. Parádní zábava.

  12. marektomas98

    Krabice hry je sice menší, o to více napěchovaná komponenty. Karty, kostky, kostičky, žetony a hlavně šest kartovaných monster, každé se svým vlastním počítadlem a herní plánek, který je vzhledem k účelu zbytečně veliký, ale není to na škodu.

    Účelem hry je stát se (velmi překvapivě) vládcem Tokia. Vaše příšera může vyhrát dvěma způsoby. Buď bude natolik dominantní, že ostatní utečou (získáte 20 vítězných bodů), nebo všechny ostatní prostě zabijete. Pro mne druhý způsob jediný možný, protože obrovský mechanický drak přeci nevyjednává. Otevřeně si přiznejme, že je to způsob méně efektivní, ačkoliv efektní.
    Na začátku přichází nejtěžší část hry, dohodnout se, kdo bude mít jakou nestvůru. Žádná nemá nějakou výhodu nebo zvláštní schopnost, ale prostě ne každý chce být růžový králík (ačkoliv v kyber-obleku). Všichni prostě máte 0 vítězných bodů a 10 životů. Každý tah začíná hodem šesti kostkami. Na těch naleznete čísla od jedné do tří, blesk, srdce a tlapu. Za tři stejná čísla získáte tolik vítězných bodů, kolik ukazuje číslo. Za každé další stejné číslo máte jeden bod navíc. Srdcem se léčíte, za blesk získáváte kostky energie a tlapou útočíte. Libovolný počet kostek můžete ještě dvakrát přehodit, abyste docílili kýžených výsledků.

    Ten, kdo zaútočí, jako první se přesune hned do Tokia. Po té fungují útoky tak, že ten, kdo je v Tokiu (případně oba dva při hře 5-6 hráčů), útočí na všechny venku (za každou tlapu, dá jedno zranění) a naopak všichni venku útočí jen na hráče v Tokiu. Pokud někomu klesne počet životů na nulu, je vyřazen do konce hry. V případě zranění může hráč, který je v Tokiu odejít pryč a na jeho místo musí nastoupit útočník. Za vstup do Tokia dostane hráč vítězný bod, pokud vydrží v Tokiu celé kolo, dostane body dva. Ovšem po dobu, kdy se nacházíte v Tokiu, se nesmíte léčit (nemocnici jste zrovna rozšlápli), proto není jednoduché se tam udržet.

    Za každý blesk dostane zelenou kostičku energie. Ty můžete využít (a také využijete) k nákupu speciálních karet. Vybíráte si vždy ze tří karet otočených lícem nahoru a po nákupu se vždy otočí nová. Tyto karty vám dávají nové superschopnosti. Některá vám přidá extra sedmou kostku, jiná vám umožní dávat zranění navíc, další zvýší maximální počet životů anebo prostě jen přidá vítězné body (takové monstrum s jet-packem je prostě více cool).

    A tak pořád dokola házíte kostkami, útočíte, sbíráte vítězné body, až jeden z hráčů Tokio ovládne.

    Vládce Tokia je hra velice svižná, podle počtu hráčů ji dohrajete za 15-30 minut. Není to nic, při čem by se vám zavařil mozek, ačkoliv trochu přemýšlet musíte („Gorila dát víc rána, gorila bum!). Hlavním faktorem je však štěstí při hodech a to jak dokážete využít, co vám padlo na kostkách. Téma hry je samo o sobě zárukou dobré zábavy (moje žena si třeba tolik neužije, že je Kraken, ale rozhodně si užívá, že mne může zabít). Asi jedinou nevýhodou hry je to, že hráči postupně vypadávají a pak už jen hru sledují. Což tolik naštěstí díky herní době není tak dlouho a navíc většina lidí chce vidět smrt toho, kdo vyřadil je.

    Hra se dá doporučit v podstatě každému. Princip je jednoduchý a zábavný a netrávíte u ní dlouhé hodiny. Snad jen menší děti těžce nesou vyřazení, zvláště pak od vlastních rodičů.

  13. Pedestrian

    Skvělá párty hra

  14. koly

  15. gutalin

    Vládce Tokia je jedna z těch vděčných univerzálních her, které je možné použít kdekoliv a kdykoliv, zvládnutí jednoduchých pravidel totiž nepředstavuje žádný intelektuální výkon a jejich vysvětlení nezdrží víc než několik minut. Pobaví děti i dospělé, hrát může kdokoliv, včetně těch, co jsou světem deskových her nepolíbení. Velký podíl náhody spolehlivě vyrovnává nedostatek hráčských zkušeností a věkové rozdíly. Snad jen útlocitné duše mohou mít problém s hrou, jejíž příběh je založen na násilí a nekompromisním soupeření. Jakkoliv jde o přímočarou rychlou jízdu za pomoci kostek, ani tady se bez určité – a nikoliv bezvýznamné – strategie a plánování určitě neobejdete, jinak vás soupeři převálcují za pomoci akčních karet nebo přehozů kostek.

    Hra dává vzpomenout na sérii katastrofických sci-fi snímků japonské výroby, které přivedly na svět nebezpečná monstra exotických jmen jako Gappa, Gojira či Godzilla, jež si kupodivu se železnou pravidelností za cíl svého útoku volila japonské souostroví a jmenovitě Tokio. Vládce Tokia nespoléhá jen na klasické japonské obludy ve stylu přerostlého veleještěra, ale na pomoc si designéři přizvali mutaci King Konga, Krakena a pro holčičky či příznivce velikonočních zajíčků je ideální děsivý Cyber Bunny. Fandy kosmických sci-fi pohádek zaujme pro změnu Alienoid. A pro ty, co dávají přednost klasickým pohádkám, je spíš Meka Dragon. Celkem 6 příšer se utká v zápase ve volném stylu o čest stát se vládcem Tokia. Tu po sobě hodí tankerem, tu se na chvíli zabaví kočkováním s jednotkami národní gardy. Námět z brakových filmů podtrhuje přitažlivá komiksová grafika.

    Každý z hráčů si vybere nejsympatičtější příšeru a snaží se ostatní zlikvidovat, což je nejrychlejší cesta k vítězství. Ti opatrnější se pokusí postupně nasbírat během zápasu 20 bodů. Hází se přitom kostkami, které na sobě mají čísla od 1 do 3, symbol drápu (útok), symbol srdce (léčení) a symbol blesku (energie). K bodování je nutné hodit tři stejné číslice, tři jedničky znamenají 1 bod, tři dvojky 2 body a tři trojky 3 body. Každé další stejné číslo pak přidává po jednom bodu. Symbol drápu připravuje protihráče o 1 život, srdce naopak hráči 1 život vrací. Za symbol blesku obdrží hráč jednu energii. Za zelené kostičky představující energii je možné nakupovat akční karty – buď jednorázové, nebo trvalého charakteru. Tyto karty mohou přinášet výhody typu posílení útoku, jednorázového vyléčení nebo zisku bodu.

    Vládce Tokia je oddechová záležitost na hranici mezi party hrami a hrami rodinného typu. Nabízí humor a svižné tempo, jedna partie se dá zvládnout za 20–40 minut podle toho, jak dalece jsou hráči ochotni riskovat. Výhodou hry je (narozdíl např. od Bangu), že předčasně vyřazený hráč nezůstává díky příznivé herní době dlouho mimo. Taktickou stránku hry představují rozhodnutí, zda hrát agresivně na útoky, nebo sbírat karty a posilovat, či bod po bodu trpělivě získávat body a posléze zdolat 20bodovou metu. Hra má šanci díky tématu a výtvarnému provedení včetně herního mechanismu oslovit i menší děti.

  16. Azalin


    Výborná hra, naprosto ideální do hospody. Ono už jméno tvůrce legendární hry Magic: The Gathering je zárukou, že přes poměrně velkou cenu za pár kostek a kartiček se koupě vyplatí. Náhoda zde sice hraje poměrně velkou roli, ale podobně jako v případě kostkové hry Dragon Dice je velmi důležitá i zvolená strategie, k vítězství totiž vede několik cest. Hlavní výhodou je, že jedna hra netrvá dlouho, i když někdy se může protáhnout i značně přes uváděnou půlhodinu, a taky se dobře hraje v různém počtu hráčů. Rozhodně doporučuju.

  17. jakub

  18. Adam

Přidat recenzi