Hrajeme.cz

Mines of Zavandor

Originální název:
Mines of Zavandor
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně dlouho trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12759 Kategorie:

Popis

V této fantasy hře se vše točí kolem trpaslíků, hornictví, drahých kamenů a dalších vylepšení, které potřebujete, abyste se mohli dále vyvíjet v průběhu hry a měli co největší úspěch.

Čtyři různé drahokamy slouží jako měna. Při vybírání karet máte na výběr ze 4 dolů (balíčků karet), ovšem každý má jinou výrobní hodnotu. Počet získaných drahokamů závisí na úrovni vašich trpaslíků. Za drahokamy se dají vyhrát nové objekty do dolů přes aukci. Další součástí je to, že každý objekt musí být vylepšen, aby plně využíval všechny výhody, např. trpaslík na úrovni 1 vám dá pouze 1 možnost příjmu za kolo, ale trpaslík na úrovni 3 vám dá 3 možnosti příjmu.

Na Královské cestě se požadavky na vylepšení vždy změní a pouze hráč, který vyhraje v safírové aukci, ví, k jaké změně to povede v dalším kole. Tam jsou i cesty do Korunní komory, které mohou být různě dlouhé. Hra trvá mezi deseti a dvanácti koly.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Recenze

  1. Pamir


    Grimmborn, král zavandorských trpaslíků, si povzdechl. „Byly to dobré časy, když jsem vládnul a shromažďoval do své pokladnice drahokamy. Můj čas vlády se chýlí ke konci a musím tedy vybrat vhodného nástupce“. Tak to vyžadovala tradice. Mohl vybrat dva až čtyři uchazeče a stanovit, že právě tito jsou schopni účastnit se procesí, které přichází skrz doly. Stále si pamatoval na své procesí, kdy se na Královskou cestu vydal spolu s Grumdigem, Hilfarem a Weldagem…

    V této hře se hráči dostávají do role trpaslíků – kandidátů o trůn. Trpaslíci musí projít Královskou cestou, která vede přes celou horu, až do korunovační místnosti. Při cestě horou získávají drahokamy ze čtyř různých dolů (vozíků). Tyto drahokamy se následně použijí na nákup vybavení či pro vylepšení již získaného vybavení…Na konci putování, tj. v korunovační místnosti se sečtou body a určí se vítěz.

    Příprava hry:

    Položte dvě dražební desky a plán s horou doprostřed stolu. Na dražební desky umístěte karty vybavení, které jste si předem setřídili podle zadní strany. Karty dejte na desku přední stranou. Poté umístěte figurku krále na horu. Nachystejte karty drahokamů tak, že je roztřídíte podle vozíků do čtyř hromádek položíte rubem na stůl. Vyberte si hráčskou desku s rodinným klanem, dejte ji přední stranou (bez štítu) na stůl. Na první políčko položte jednu kostku vylepšení. Dále každý hráč obdrží do začátku hry jeden svitek s kostkou vylepšení, kartu přehledu a šest karet drahokamů z dřevěného vozíku. Začínající hráč si navíc vezme figurku pro začínajícího hráče.

    Průběh hry:

    Každé kolo má čtyři fáze: příjem, obchod, dražba a vylepšení. Počet kol se odvíjí od toho, kdy dorazí figurka krále do korunovační místnosti. Ta se posouvá vždy po dražbě a to ve směru šipek na desce s horou. Máte na výběr dvě varianty kam se můžete s králem vydat. Proto se nedá dopředu určit, kolik kol bude celkem ve hře odehráno.

    •příjem – provádí se pomocí vozíků. Ve hře jsou celkem čtyři druhy. Dřevěný, měděný, železný a bronzový. V každém druhu vozíku jsou různé drahokamy. V této fázi si vezměte karty vozíků ze stolu podle toho, jaké druhy vozíků máte na své hráčské desce do ruky. Poté si je prohlédněte a pokud chcete, můžete využít jednorázově svitek a vzít si další karty ze stolu do ruky.
    •obchod – zde můžete obchodovat s drahokamy (rubín, diamant, smaragd a safír). Můžete je měnit se soupeři a nebo s bankem. S bankem měníte dva své drahokamy za jeden z banku. Se spoluhráči je to na domluvě.
    •dražba – v dražbě získáváte karty vybavení nebo vítězné body. Ve hře jsou 4 druhy dražby (rubínová, diamantová, smaragdová a safírová). Můžete vsadit na libovolný počet dražeb. Každý hráč vybere z pravé ruky drahokamy, které jsou určeny pro dražbu a dá je do levé ruky. Poté všichni najednou odkryjí své nabídky a určí se postupně vítěz každé dražby. Kdo má nejvíce diamantů dané barvy, vyhrál dražbu v dané barvě a může si vybrat z nabídky na dražební desce. Karty z prohrané dražby se položí bokem a do hry se vrátí až na konci kola. Karty z vyhrané dražby dejte na odkládací balíček na stůl. Karty v pravé ruce (pokud nějaké zbyly), můžete nyní použít pro vylepšení.
    •vylepšení – v této fázi si můžete vylepšit karty vybavení a svůj klan na své hrací desce. Vylepšit můžete jen jednou za kolo. Po zaplacení drahokamy si umístěte kostičku vylepšení na příslušné pole pro vylepšení. Teprve nyní si můžete vzít karty, které zbyly z neúspěšné dražby do ruky.

    Konec hry:

    Hra končí v okamžiku, kdy král došel do korunovační místnosti. Hráči mohou v této fázi proměnit zbylé karty na body. Tři karty za jeden žeton bodu. Poté se sečtou všechny body za vylepšení a žetony bodů. Hráč s nejvyšším počtem bodů vyhrává. Pokud je mezi hráči remíza, vyhraje hráč, který má v ruce nejvíce drahokamů. Pokud hráči i nadále remizují, je vítězství sdílné.

    ——————————————————————————–

    Shrnutí: rodinná hra se zajímavým a jednoduchým herním systémem. Pro náročnější hráče příjemná oddychovka. Odhad soupeře a klamání soupeře při dražbě. Samotná dražba a její vyhodnocení je rychlé. Hra je vyvážená a nejsou v ní prostoje. Je zde několik možností získávání vítězných bodů. Dobře se navzájem prolínají karty vybavení.

Přidat recenzi