Hrajeme.cz

Fauna

Originální název:
Fauna
Rok vydání:
2008 (české vydání 2010)
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12593 Kategorie: Štítek:

Popis

Fauna je hra, ve které najdete téměř všechno o zvířatech. 360 zvířat čeká na to, abyste správně určili nebo odhadli jejich váhu, délku, délku jejich ocasu a výskyt na mapě světa. Čím přesněji se trefíte, tím více bodů získáte. Hra obsahuje 180 velkých karet s 360 zvířaty, herní plán s mapou světa a také 70stránkovou knížku s popisy všech zvířat. V roce 2009 byla Fauna jako vůbec první hra se znalostním prvkem v historii nominována na cenu Spiel des Jahres v Německu.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Svob

    Vysvětlovat hru nemusím, jedná se o ten typ který se vás snaží něco naučit hrou. Dobře skloubené mechanismy dělají hru zábavnou. Hra není pro každý večer a trpí neduhem vědomostních her, kdy lidi co hru hrají déle si většinou hodně pamatují a nováčci spíše tipují než že by opravdu věděli.

  2. veronika pemlová

    krásná, znalostní hra o zvířatech, výborná, zábavná, zajímavá

  3. Agrael

  4. diamanttka

  5. gutalin

  6. anupinka

  7. Zdenek_

  8. ZdenT27


    Kamzík bělák, žije ve 4 oblastech, dále budeme tipovat hmotnost,délku a délku ocasu.
    No, kolik asi muže mít délku ocasu, když na obrázku vůbec není? Asi radši budu tipovat jeho hmotnost. Podle obrázku je to takový poník – jsi blázen? Víš kolik váží takový poník?!?!? No tak radši zkusím tipnout, kde žije. Když tak aspoň získám body za sousední oblast…

    Fauna je vzdělávací hrou, kde největším překvapením pro mě byla pravidla. Před první hrou jsem čekal klasiku – přečtu si zvíře na kartě a pokud nemám o něm ani šajn, tak si v této hře ani neškrknu. Opak je pravdou, klidně si tuhle hru zahraju s profesorem biologie a myslím, že se pobavime u hry stejně. Hra není o nabitých vědomostech, ale o tom, jak se hráči dokážou u zvířátek pobavit a zamyslet se nad nimi, kde asi žijí a jak můžou být těžké nebo velké.

    Herní materiál obsahuje 180 karet s 360 zvířatky, 42 odhadovacích kostiček v šesti barvách pro každého hráče a herní plán planety. U jedné hry se většinou použije 5-6 karet zvířat, takže je hra vždy nová, zvířata se neopakují a pokaždé se dozvíme něco nového.

  9. Sionn Latharn

  10. esther.f

  11. rach

  12. sakul

  13. omas

  14. Radobyhrac

  15. Dušan Takáč

  16. dajo

  17. jakub

    Zvířata můžete poznávat ve volné přírodě, na vlastním dvorku, pokud nějaký máte, na venkově, a za těmi exotickými nejspíš vyrazíte na safari či do Zoo. Můžete ale zvolit i jinou cestu, v pohodlí domova si zahrát Faunu. Fauna je vědomostní hra, která vás vtáhne do světa zvířat, ani nebudete vědět jak. Má jednoduchá pravidla a na svůj typ hry překvapivě fungující herní mechanismy. Díky nim je hra zábavná. Znalosti jsou důležité, ale nemusí být rozhodující. Fauna je přístupná všem bez rozdílu herní zkušenosti a věku (dětem pak od 10 let). Není náhodou, že byla Fauna jako první vědomostní hra nominována na Spiel des Jahres 2009 a Hru roku 2010.

    Jejím autorem je Friedemann Friese. Pokud znáte jeho strategickou hru Vysoké napětí, nejspíš byste od něj hru zaměřenou na znalosti nečekali. Dokazuje však, že není autorem jednoho typu her.

    Znalosti nejsou pro hru nejdůležitější, jsou ale stále podstatné. Můžete se nechat strhnout tím, jak tipují ostatní, a uspět. Hra ve skupině s příliš velkými rozdíly ve znalostech nebude tak zábavná, protože ti s menšími znalostmi budou ztrácet. Děti také nemají takové zkušenosti a hůře odhadují míry a váhy. To neznamená, že Fauna nebude fungovat jako rodinná hra pro dospělé s dětmi. Je ale potřeba si to uvědomit a děti povzbuzovat a chválit, i když nezískávají tolik bodů. Je to výborná příležitost k jejich učení.

    Nejspíš narazíte na několik nejasností v pravidlech. Například není explicitně řečeno, co jsou sousední oblasti a co ne, zda mohu umístit kostičku do moře jako do sousední oblasti vždy, i u suchozemských zvířat. Doporučuji hrát tak, že ano (jako by žila na ostrově). Hodilo by se také, kdyby měl každý hráč kartičku s bodováním. Sice je na desce, ale z druhého konce stolu je špatně čitelná. Můžete si ji ale jednoduše okopírovat z pravidel.

    Faunu si zahrajete opravdu s každým. Rozhodně ji doporučuji vaší pozornosti. Vyzkoušejte.

  18. GK_voyger

  19. Shako

  20. pogo

  21. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi