Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéRace for the Galaxy: The Gathering Storm

Race for the Galaxy: The Gathering Storm

Originální název:
Race for the Galaxy: The Gathering Storm
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
1 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Rozšíření ke hře Race for the Galaxy (Dobyvatelé vesmíru). Obsahuje rozšíření pro pátého hráče, ale také solitérní variantu a nové karty pro objevování vesmíru.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. Michal


    Race for the Galaxy: The Gathering Storm

    Ticho před bouří je první rozšíření ke karetní hře v tuzemsku známé jako Dobyvatelé vesmíru. Hře, která se svým hard SF motivem odlišuje od naprosté většiny produkce vydávané česky. Hře, jejíž pokračování, pokud vás zaujala, si musíte pořídit v cizím jazyce. U nás je k sehnání v distribuci firmy Corfix s bonusně přiloženými přeloženými pravidly (o jejichž gramatické kvalitě bych se nerad zmiňoval).

    Herní materiál, obsažený v krabici je… překvapivý. Karetní hra, u níž jste očekávali další a další karty jich obsahuje pomálu. Tedy 4 nové startovní světy + 18 karet planet a technologií a substituční kartu Hvězdného kasína (Gambling world) s aktualizovanými číselnými parametry. To není mnoho, vzhledem k 114 kartám základní hry. Dále máte 17 prázdných karet určených vaší tvořivosti a jednu soutěžní, ta je ovšem poněkud pasé, expanze, pro níž byla nachystána, již vyšla. Zajímavostí je, že jedna ze dvou karet navržených hráči pochází od autora hry Jambo Rüdigera Dorna a značně mění spád hry – končí se při 14 vyložených kartách – nikoli 12 – a hráči tak mají podstatně větší prostor na realizaci náročnějších plánů. Obsažena je sada akčních karet pro pátého hráče a ekvivalentní množství žetonů VB.
    Nově se objevují tzv. Cíle – 10 tvrdých kartonových destiček s bodovou hodnotou 3 a 5 vítězných bodů. Cíle popisují situaci, kdy získáte body buď za prvenství ve vykládání („first goal“ – 3 VB), nebo v konečném hodnocení za „nejvíce“ („most goal“ – 5 VB) nějakých konkrétních typů karet (mimozemských, technologií, vojenské síly apod.).
    Tři body za První cíl zůstanou tomu, kdo je získal (mají svůj vlastní žeton a nepočítají se z hromádky bodů vyčleněných pro hru), většinový cíl se přesouvá podle toho, kdo má vyloženo na konci hry nejvíce požadovaných typů karet, nezůstává u toho, kdo ho první obdržel. Ve hře jsou nalosované dva Většinové a čtyři První cíle, v menším množství hráčů je dobré přizpůsobit strategii vykládání tak, abyste nějaké z nich získali. Ve dvou je to skoro nutnost, minimálně proto, aby je nezískali soupeři, jde o významný počet bodů.
    Co asi nejvíce ozvláštňuje hru je možnost solitéru. K tomu slouží množství žetonů, herní karta „robota“, dvě kostky určující fázi hranou automatem a vzhledem ke zbytku také poměrně obsáhlá pravidla. Hrajete podle pravidel pro dva, tedy se dvěma akcemi za kolo, parťáka vám dělá zmíněný robot.
    Důležitá poznámka pro majitele českého vydání Dobyvatelů: Karty jsou z rubu odlišné díky jinojazyčnému nápisu. Zapojení pouze Gathering Storm by mohlo být z hlediska odhadu toho, co přijde, vidím-li jiný rub, problematické, jelikož jich je málo a dají se zapamatovat. Kvůli tomu se hry nehrají, abych věděl, co mě čeká. Pokud ale budete mít obě zatím existující rozšíření (toto plus Rebel vs. Imperium), poměr českých karet k anglickým (či jiným) bude cca 2:1 a hru to nijak neovlivní Z vlastní zkušenosti můžu říci, že na to v zápalu hry nikdo nekouká.

    Celkově lze toto rozšíření hodnotit přínosně. Není to expanze kvantitativní, nových karet není mnoho, ale rozšiřují se herní možnosti. Mění se i počet hráčů, kteří se mohou zúčastnit. Vadit může množství prázdných karet, kdy si vlastně kupujete DoDo produkt, nicméně někdo může být možností stvořit si vlastní miniexpanzi nadšen. A nakonec: The Gathering Storm chystá půdu pro rozšíření druhé – z hlediska charakteru, celistvosti hry a využitelnosti některých barev významnější.

  2. norba

  3. rach

  4. Yuri

  5. Ranca

Přidat recenzi