Hrajeme.cz

Yspahan

Originální název:
Yspahan
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 12211 Kategorie: Štítek:

Popis

Yspahan se stal hlavním městem Perské říše a rozvoj města a okolí slibuje dobré příležitosti k obchodu. Přes poušť sem proto míří mnoho karavan se zbožím. I vy jste jedním z obchodníků. Posíláte své zboží v karavanách, prodáváte je do obchodů a podílíte se na stavbě nových budov ve městě. Za vše získáváte body. Hráč, který má na konci hry nejvíce bodů, vítězí.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pravidla hry Yspahan

Recenze

  1. Kentril

    Prostředí je z říže perských obchodníků. Výborná hra opět s unikátním systémem hry. Házíte množstvím kostek a stejné hody přiřadíte na tabulku akcí, které poté provedete. Vaším cílem je samozřejmě získat co nejvíce bodů. Ty můžete získat obsazením bazarů, naložením karavany. K tomu vám pomůžou nákup speciálních budov. Do toho všeho lze občas použít bonus z karty. Pravidla zní šíleně, ale hra je opravdu jednoduchá. Netrvá tak dlouho a je zábavna. Faktor náhody je zde bohužel hod kostek, ale i tak musíte dobře rozmyslet, co provedete. Nevýhoda hry je bohužel v počtu hráčů 3-4, ale je tam i pseudovarianta pro dva hráče. Samozřejmě nejlepší je hra ve 4.

  2. matewr

    Jednoduchý herní princip, který je intuitivní a vysoce zábavný. Celá hra se odehrává v příjemném prostředí. Naprosto odlišné možnosti, jak svůj tah využít, činí ze hry strategickou výzvu, která ale zase není až tak složitá, takže se hráči zabaví, i když jim to nejde. Rozdělení hry na tři časové úseky jsou zajímavé a podobně jako u Alhambry hře přidávají na napětí, díky průběžnému bodování. Nevýhodou je fakt, že k vítězství není potřeba využívat různých zajímavých možností a stačí se orientovat jen na zásobování. Ano dá se vyhrát i jinými styly (pohyb správce, nákup budov…), ale ty jsou mnohem obtížnější na realizaci a kvůli tomu se valná většina hráčů od nich oprošťuje.

  3. XiQiX

    Hrála jsem pouze jednou a hra mne vůbec nezaujala. Herní princip byl použit již tolikrát a v tolika různých prostředí, že zasazení do takto nudného grafického zpracování opravdu nestojí za to.

  4. zdenda

  5. anupinka


    Je pravda, že v krásně malované krabici mnoho herního materiálu nenajdete. Nachází se v něm totiž pouze 1 velký a 2 menší herní plány, 4×25 kostiček (pro každého hráče v jedné barvě), 12 házecích kostek, 2 figurky, velbloudi (ty budete milovat :-D) a mince. Malé množství herního materiálu by mohlo leckoho odradit vzhledem k tomu, že hra je docela drahá. Já ale koupě rozhodně nelituji, protože hra má skvělý herní mechanismus, který jsem ještě jinde neviděla. Někomu by se mohlo nelíbit, že se při hře hází kostkami. Tohle však není klasická deskovka, při níž hodíte kostkou a šoupnete figurkou. Po hodu kostkami si hráči podle pravidel některé z nich vyberou a právě vybrané kostky hráči následně umožní provádět příslušné akce (takhle to zní komplikovaně, ale z pravidel vše lehce pochopíte, jsou názorná s obrázky). Po provedení akcí se hází vždy znovu, což do hry přináší některými lidmi nenáviděný prvek náhody, ale na druhou stranu je právě díky náhodě hra pokaždé zcela jiná. Kdyby tomu tak nebylo, byla by to nuda ;-). A strategizovat se dá i s kostkami, věřte mi. Co se hratelnosti týče, tak mi hra překvapivě přijde nejlepší ve dvou. Dá se toho totiž víc stihnout. Doporučila bych ji i zkušeným hráčům (jako oddechovku) i rodinám. Nesmíte se hlavně nechat zaskočit tou cenou :-).

  6. vaseklu


    Máme za sebou více jak 50her ve dvou hráčích, minimálně 20her ve třech hráčích a můj dojem je, že hra je skvěle hratelná v obou variantách.

    Před koupí nás odrazovalo především to, že se jedná o kostkovou hru a tedy i o hru s vysokým podílem náhody. Věřte, nevěřte, ale opravdu to tak není:)

    Při hře sice házíte kostkami, ale je jen na vás jakou sadu kostek si vyberete a nebo zda štěstíčku trochu pomůžete a přikoupíte si za mince ještě další kostky. Po hodu kostkami je tedy seřadíte podle padlých čísel a jednu sadu si vyberete a pak na jejím základě provedete vámi zvolenou akci, takže hra zas není tolik o náhodě, jak by se mohlo na první pohled zdát a to nás velice mile potěšilo..

    Další nevýhodou této hry, která se bohužel nerozplynula jako ta první je její cena, protože obsah balení opravdu moc neodpovídá její ceně. Obsahem jsou pouze herní plány, několik figurek velbloudů, mincí a kostiček dle barev na osazování akcí + samozřejmě kostky a návod, který patří k těm jednodušším. Takže když to srovnám například s Agricolou, měla by její cena být skoro poloviční, skoro na úrovni Carcassonne.

    Ale kdo si chce zahrát tuto skvělou hru, která by nebýt ceny určitě měla patřit do TOP 10 každého hráče, určitě neodolá:) My můžeme jen doporučit!

  7. morgouse

  8. Patrikhm

  9. Vojta38


    Mám 10 her od Mindoku a asi polovina z nich je v první desítce nejlepších her,Yspahana jsem dostal zadarmo při zakoupení hry Le Havre v jednom obchodě.Nic jsem od ní nečekal,byla to opravdová náhoda,že jse hra ocitla v mém vlastnictví.Ale když jsem hru později z nudy vyzkoušel bylo to opravdové překvapení.Tata hra se podle mého dá srovnávat s hrami,které jsou v první desítcě.To co hru drží takhle dola je opravdu velmi vysoká cena,kterou jsem nikdy nepochopil.Do herního materiálu se započítává malý počet žetonů s velbloudy,mincemi a zbožím a dále pak 3 herní plány.opravdu nechápu jak může toto stát 900 když hry jako je Le Havre Agricola Doba Kamenná Puerto Rico stojí všechny okolo 800 Kč a to je celá krabice naditá odspodu až navrch.Ale vysoká cena se nedá započítat tak,aby byla hra poškozena.Bylo to opravdu milé překvepení hra má velmi propracovaný herní systém krásné výtvarné zpracování to všechno ano ona se dá opravdu srovnávat s výše jmenovanými hrami ale jak už jsem jednou zopakoval nepřiměřeně vysoká cena ji drží moc dole.ale jinak je to hra která si zaslouží 5 hvezdiček.Vřele doporučuji těm,kteří nemají rádi dlohá a složitá pravidla a přitom očekávají strategickou a propracovanou hru

  10. Mazec

  11. little

  12. Zdenek_

  13. kokrdal

  14. colonel

  15. ZdenT27

  16. pastelka

  17. Neila

  18. Adam Svoboda

  19. Petr

  20. Michal

  21. yeetik

  22. Fruiko

  23. Tomáš

  24. jas

  25. darwin

  26. skyfire

  27. Duhamuz

  28. Jan

  29. Kalibulus

  30. Zipakna

  31. Deathmers

  32. rach

  33. Beholder

  34. sir beki

  35. BuBen

  36. Machííírek

  37. PJ_HB

  38. sakul

  39. Mialee

  40. samnung

  41. Erumoico

  42. omas

  43. hrubajs

  44. hrajemecz

  45. Lubbo

  46. Semiš

  47. MartiN8029

  48. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  49. jendapolic

  50. mikous

  51. milka1

  52. tommys1

  53. rebarbora

  54. trychac

  55. janoos

  56. pytlik115

  57. romanus

  58. romansubrt

  59. tondik17

  60. judla

  61. cubacz

  62. janos159

  63. aja

  64. kudlas47

  65. kuldaw

  66. liga7

  67. hogik

  68. timtin

  69. trubar

  70. lcl

  71. genius1

  72. sulda

  73. tinda

  74. mistrk

  75. kajkal

  76. kaja

  77. tonda

  78. Eduard Doležal

  79. Koroiboszelidy

  80. JoeK

  81. gesslish

  82. Mari

  83. Filip

  84. fasz

  85. luciáš

  86. Last_Elf

  87. Radobyhrac

  88. Tom a Maca

  89. kath

  90. klekytom

  91. Katka

  92. tondakolik


    Yspahan mne zaujal již dříve, ale až nyní jsem měl možnost si jej zahrát v reálu.
    Hned při otevření krabice a vyložení herního materiálu se mi rozzářily oči: kostičky, penízky, deska s budovama… a hlavně – ti velbloudíci!

    Systém hry, který je ovlivněn jistou mírou náhody, kterou můžete docela dobře minimalizovat svojí strategií, je naprosto ojedinělý a důmyslný. Vyberete si jednu sadu kostek, které na začátku dne hodil začínající hráč, a provedete jednu z možných akcí: dodáte zboží do obchodů nějakého súku v jedné ze čtyř čtvrtí v Yspahanu, pohnete dozorcem a naložíte zboží na karavanu a nebo si jednoduše vezmete jednu kartu, která vám pomůže v dalším průbehu hry.

    Hra je rozdělena na tři týdny po semi dnech, kdy po každé neděli dojde k vyhodnocení jak karavany, tak zboží jednotlivých súk.

    Navíc můžete v průběhu celé hry užívat výhod, které vám přináší budovy, které stavíte během hry.

    Hru jsem již zkusil ve čtyřech, třech i dvou hráčích. Je to jistě hra určená spíše pro čtyři hráče, respektive tři, ale ani ve dvou hráčích neztrácí nic ze své zajímavosti.

    Ha je to navíc poměrně rychlá, což je jistě také klad této hry. Při čtyřech hráčích jsme hráli necelou hodinu, při třech něco přes půl hodiny a při dvou hráčích snad ani tu půlhodinu takže není problém si zahrát hned odvetu.

  93. Ada

  94. ichus2


    Hru znám jen v její počítačové verzi (viz odkaz na tomto webu) a je mou oblíbenou již několik měsíců. Její největší devizou je vedle zábavnosti krátká doba hry. Ve dvou hráčích je po 10 minutách dohráno a to i přes rozšířené možnosti strategie. Nejdelší čas vám proto zabere nastudování obsáhlejších pravidel, ale stojí to za to!

  95. jakubko

  96. Tygr

  97. ZUZKA

  98. Shaddy

  99. Shade

  100. dajo

  101. PJ

  102. Jezura

  103. budkin

  104. jpmce

  105. Skywalker

  106. Longshanx

  107. Lookash

  108. oplprokop


    Po otevreni krabice dostanete do rukou pekne vyvedeny herni plan, 25 kosticek zbozi od kazde ze ctyr barev, 4 hracske desky s budovami,desku s karavanou,desku na kostky neboli „“vez““, 9 bilych kostek, 3 zlute kostky, figurku dozorce, 18 karet, 25 drevenych zlataku a 25 drevenych velbloudu, ktere si ihned oblibite.

    Kazdy z hracu se na 21 dni (resp. kol) stane kupcem mesta Yspahan a bude zasobovat mistni obchody zbozim, stavet dulezite budovy a vyvazet sve zbozi do sveta na velbloudi karavane.

    Hraci deska je cestou rozdelna na ctyri ctvrte, ktere jsou oznaceny symboly(pytel, sud, truhla a vaza).Kazda ctvrt obsahuje spoustu obchodu, ktere jsou s barevne rozliseny na tzv. bazary(seskupeni vice obchodu stejne barvy). Na krizovatku ulic je polozen dozorce, ktery rozhoduje o tom, ktere zbozi se nalozi na karavanu.Vedle hraci desky je polozena karavana a vez, ktera je rozdelena na sest pater(spodni oznacene velbloudem,2-5 patro oznacene symboly ctvrti a seste se symbolem zlata).Na zacatku hry je zvolen hlavni hrac, ktery bude hru zahajovat. Toto privilegium se presouva kazdy den na hrace po levici.Hlavni hrac na zacatku dne hodi deviti bilymi kostkami a rozdeli je do skupin podle cisel napr. 1,2,2,2,5,5,6,6,6. Vsechny kostky s nejnisim cislem umisti do prvniho patra, s druhym nejvyssim do druheho atd…, ale kostky s nejvysim cislem jsou vzdy umisteny do nejvyssiho patra.Tento mechanismus zpusobi, ze patro s velbloudem a zlatem byva naplneno nejdriv, a pak az se zacnou plnit patra ctvrti.(ctvrte a pate patro byva malokdy zaplnene).Nyni si hlavni hrac vybere kostky z jednoho patra a muze provest jednu ze tri akci nalezijici tomuto patru. Pote si vybira jedno patro hrac po jeho levici atd. Na kazdem patre je vzdy moznost vzit si kartu, nebo popojit dozorcem,ale to si necham az na konec.Treti akce je u kazdeho patra nasledujici:
    1.patro:Vzit si pocet zlata kolik je v patre kostek.
    2.-5.patro:Umistit tolik beden zbozi do dane ctvrti kolik je v patre kostek.
    6.patro:Vzit si pocet velbloudu kolik je v patre kostek.
    Pro doplnovani zbozi do ctvrti musite dodrzovat tato pravidla: Nikdy nesmite umistit zbozi do bazaru , kde jiz lezi nejake cizi zbozi. Nejdríve musite naplnit vami obsazeny bazar a pak az muzete zacit zasobovat novy.
    Bazary jsou jednim z hlavnich prijmu viteznych bodu. Na konci kazdeho tydne se provadi vyhodnoceni a body dastanete jen za plny bazar. Zbozi se po vyhodnoceni vrati zpet hracum. Body za bazary jsou dany jejich velikosti a taky polohou ve ctvrti. Za bazary v nejmensi ctvrti, ktera pada ve vezi nejmene, jsou nejvetsi bodove hodnoty.

    Nyni se dostanu k moznosti popojit s dozorcem. Podle toho kterou vezmete z veze skupinu kostek, tak o tolik policek muzete popjit s dozorcem. Vezmu napr. 3 kostky s petkama a muzu popojit o pet policek. Pred kterym obchodem dozorce stane, to zbozi pujde na karavanu. Karavana je rozdelena na tri rady a v kazde jsou ctyri velbloudi.
    Zbozi zacinate na karavanu nakladat od spodni rady a za kazde nalozeni ve spodni rade ziska hrac okamzite 2 body, v druhe jeden a vtreti nula. Na konci tydne se jeste spocita kolik ma kdo v karavane zbozi a to se vynasobi hodnout radku vaseho nejvys umisteneho zbozi. Napr. hrac ma v karavane celkem ctyri bedny zbozi a jedna jeho bedna dosahla uz treti rady. Hrac tudiz ziska na konci tydne 12 bodu(4×3). Zbozi z karavany se ale na konci tydne nevyprazdnuje. Vyprazdnuje se az pri jejim uplnem naplneni, kdy se znovu vyhodnoti. Pri spravne zvolene taktice a nacasovani muze byt karavana silnejsi nez naplnovani bazaru.

    Posledni moznou akci, jak jsem jiz zminoval je liznuti jedne karty. Karet je celkem devet druhu a davaji vam moznost provest nejakou akci. Nekdy muzou neprijemne zvratit hru.

    V kazdem svem kole muze hrac postavit jednu ze sesti budov, ktere pridavaji hracovi ruzne vlastnosti, ktere vam pomohou ve vasi strategii. Za budovy se plati velbloudy a zlatem a daji se za ne i ziskat vitezne body. Za prvni dve postavene budovy nedostanete zadny body,ale za 3,4,5 budovu ziskate pri jeji stavbe vzdy pet bodu a za sestou budovu dokonce deset. Vitezem se stane hrac, ktery ve trech tydnech nazbira nejvice bodu.

    Herni princip je velmi orginalni a hra ma rychly spad, takze se po celou dobu nikdo nenudi. Kostky ve hre zarucuji, ze kazda partie bude jina, ale po hodu kostkami je velmi dulezite promyslet, ktere patro nejvice pomuze vam a nejvice uskodi konkurencnim obchodnikum. O interakci mezi hraci neni nouze a vyhraje ten hrac, ktery bude nejlepe zvazovat svoje moznosti.

    Hral jsem uz spoustu deskovych her, ale Yspahan patri mezi naprostu spicku. Zatim naprosto nadchl vsechny vsechny lidi, se kterymi jsem Yspahan hral. Mam za sebou vic nez 20 her a stale me bavi. Pokud hledate sviznou a zabavnou strategickou hru, se spostou moznosti je Yspahan ta nejlepsi volba. Bravo

  109. a.r.p.i

  110. jakub

  111. paladin91

  112. Libor

  113. Ranca

  114. GK_voyger

  115. richie

  116. Shako

  117. DK

  118. Mirka


    Yspahan byl v mém zorném poli už delší čas, ale přistupovala jsem k této hře s despektem. Na první pohled ne příliš přitažlivý herní plán (dle mého) mě dlouho odrazoval + hra obsahuje kostky. Také zde v recenzi někdo zmiňoval obsáhlejší pravidla. Další faktor, proč tuto hru ne. Nakonec si cestu k našemu hernímu stolu našla a … překvapení. Vážně příjemná hra, kde je prostor na strategii, a přesto netrvá příliš dlouho. A obsáhlejší pravidla? Za pár minut je vše jasné. Máme asi novější verzi, kde jsou pravidla velmi dobře popsaná i s příklady. A zmiňované kostky…ne všude, kde jsou kostky, jde o náhodu. Tato hra je toho příkladem. Např. může padnout 5 velbloudů, ale vy si je zkrátka nevezmete, protože se vám nehodí a můžete si místo toho vzít 2 sudy, které vám doplní súk. Záleží na strategii, kterou jste si zvolili. Takže půl hvězdičky dolů za herní plán a jinak není co vytknout.

  119. dilli

  120. jerry

  121. Gally

  122. Miloš


    Hra dokonale vyvážená, zajímavá, nestagnující s rychlým spádem. Ideální pro krátkodobé odreagování ve 2, ve 3 nebo ve 4 hráčích. Náhoda je zde potlačena originálním vyhodnocením hodu kostek, kdy má hráč možnost ovlivnit i jejich počet.

  123. Brontik

  124. orsej@centrum.cz

  125. tučňák

  126. V.S.

  127. Rubic(k)

  128. Richmond

  129. pogo

  130. Agáta

  131. Lukas

  132. Láďa Smejkal

  133. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi