Hrajeme.cz

Osadníci Atlantis

Originální název:
Osadníci Atlantis
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12197 Kategorie: , Štítek:

Popis

Osadníci Atlantis je vlastně 10 různých scénářů a variant pro základní hru. Kromě hlavního scénáře Atlantis, ve kterém ostrov Katan postupně zaplavuje voda, si budete moci zahrát hru bez kostek, kdy místo hodu kostkou otáčíte kartičku s číslem a nějakou událostí. Dále budete s hráči soupeřit o osídlení zlatonosné řeky, džungle či nebezpečné sopky. To vše a mnoho dalšího vás čeká v rozšíření Atlantis.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Odkazy:

 

Recenze

  1. Katy

  2. Dandy

  3. Lachvos

  4. Aulus

  5. Katulinka

  6. Amoondre

  7. AntonGorodecky

  8. zaklin

  9. Smith-g

  10. macek

  11. sakul

  12. Elena

  13. oromis

  14. Jose

  15. filipes

  16. lcl

  17. druid Panoramix

  18. mara

  19. BartaIV

  20. tondakolik

  21. Petr

  22. The Hammer

  23. Eva M.

  24. Kabalenka

  25. Aron

  26. Rawen

  27. Jezura

  28. standa

  29. Aldomoro

  30. Martin Plesnivý

  31. a.r.p.i

  32. jakub

  33. Arvi

  34. paladin91

  35. rix

  36. Martin

  37. dilli

  38. greyhound


    Nedávno jsem vzhledem k oblíbenosti Osadníků v naší rodině zakoupil nově vydané rozšíření Atlantis a hru to opět oživilo. Tahání karet s čísly a událostmi trochu odbourává náhodu vázanou na hody kostkou, rozšíření obsahuje i další zájímavé varianty, například specialisty, kteří umožňují získávat i suroviny, které danému hráči dlouho nepadnou, stačí mít převahu vesnic a měst na dané surovině. Celkově tak rozšíření hodnotím kladně, myslím si jen, že vzhledem k tomu, že se jedná o podstatně menší rozšíření, než jsou Námořníci nebo Města a rytíři, mohla být nižší i cena.

  39. Shark

  40. orsej@centrum.cz

  41. Gandalf

  42. Tygr

  43. Agáta


    Nová krabice Osadníků (v nezvyklé černé barvě) přináší celkem 10 nových rozšíření. Všechna jsou určena k základní hře, některá se dají hrát i s verzemi „Námořníci“ a „Města a Rytíři“. V krabici najdete celkem málo materiálu, některá rozšíření jsou tvořena jedinou kartičkou. Provedení je samozřejmě perfektní, vše je přeloženo do češtiny. Rozšíření jsou:

    1. Atlantis
    2. Události Katanu
    3. V džungli
    4. Sopka na Katanu
    5. Specialisti
    6. Městské hradby
    7. Hrady na Katanu
    8. Velká řeka
    9. Přístavní mistr
    10. Magická sedmička

    Zmíním zatím jen některá, všechna rozšíření ještě nemám dost otestována.

    Městské hradby
    Pokud máte Města a Rytíře, víte o co jde: po zaplacení dvou cihel můžete okolo svého města (nikoli vesnice!) postavit hradby a ty vás chrání před zlodějem. Pokud padne 7, za každé hradby můžete mít v ruce o 2 suroviny navíc, aniž byste museli polovinu vracet. Hradby jsou 3, takže maximálně 13 karet.
    Dojem: Užitečný nápad, aspoň uplatníte přebytečné cihly, které někdy ve druhé polovině hry přebývají.

    Hrady na Katanu
    Pokud máte výnosnou krajinu, na niž vám nepřejícní protihráči neustále posílají zloděje, můžete se bránit: Po „zaplacení“ 2 rytířů „zamknete“ číslo na krajině do hradu, do něhož zloděj nemůže. Pokud padne 7 (nebo je jiný důvod přesunu zloděje), musí zloděj jinam. Krajina je chráněna bez ohledu na to, kdo hrad postavil. Cena je ale dost velká – použité rytíře musíte vrátit mezi zásobu akčních karet, už je nemůžete uplatnit pro „největší vojsko“.
    Dojem: S určitým typem soupeřů je to fakt užitečné, ale cena mi přijde neúměrně vysoká.

    Sopka
    Něco pro ty, kdo mají rádi riziko. Sopka nahradí krajinu s pouští. Je na ní vytištěná 5, takže pokud padne na kostkách 5 jsou výnosy ze 3 krajin (u Námořníků to může být více). Předností sopky je, že úrodná půda pod sopkou přináší libovolnou surovinu (podobně jako zlatonosná řeka v Námořnících). Rizikem je, že láva ze sopky vesnici na této krajině zničí (město poškodí tak, že se opět stane vesnicí). Pokud padne 5, rozdají se suroviny a pak se háže znova jednou kostkou, na který z konců šestiúhelníku láva doputuje.
    Dojem: Mám pocit, že stavět na sopce je opravdu dost riskantní, přitom 5 nepadá zas tak část (pravděpodobnost 1:9). Riziko zničení vesnice, i když přináší libovolnou surovinu, je příliš vysoké (1:6). Má-li být hra zajímavější díky většímu výnosu surovin, je lepší asi použít „zlatonosnou řeku“.

    Přístavní mistr
    Přináší výherní body za přístavy, podobně jako „Nejdelší obchodní cesta“ a „Největší vojsko“. Kdo má 3 vesnice v přístavu (nebo 1 vesnici a 1 město), dostane kartu „Přístavní mistr“ v hodnotě 2 výherních bodů. Pokud jiný hráč postaví více přístavů, dostane kartu on.
    Dojem: Bezvadná věc! Umožňuje rychle získat ke konci hry 3 body (když postavíte třetí vesnici v přístavu, získáte bod za vesnici a 2 body za mistra), je tedy třeba bedlivě hlídat kde kdo co staví.

    Specialisti
    Kdo má nejvíc vesnic a měst na určitém typu krajiny, dostane kartu specialisty. Pro získání je třeba nejméně 4 bodů specialisty (vesnice 1 bod, město 2 body). Pokud mají dva hráči stejný počet, nemá specialistu nikdo z nich. Např. vesnice, která stojí na poli a dvou krajinách lesa, přináší 2 body pro lesního specialistu (lesníka) a 1 bod pro specialistu polního (sedláka). Karta specialisty přináší 1 výherní bod, pokud někdo získá 4 karty specialistů, okamžitě vyhrává. Zásadní je, že specialista přináší svému majiteli jednu příslušnou surovinu při každém hodu kostkou (tedy i když padne 7). To znamená, že máte-li specialisty na rudu , vlnu a obilí, získáte kromě běžných výnosů suroviny na akční kartu při každém hodu kostkou!! To se fakt už nedá prohrát.
    Dojem: Nevyrovnané rozšíření – bod za specialistu je fajn, ale to, že specialista přináší surovinu při každém hodu kostkou je příliš silná výhoda. Při hře ve 4 hráčích není těžké získat 2 karty specialisty, v kombinaci s vhodným přístavem máte vyhráno. Ve „městech a rytířích“ existuje ekvivalent „Akvadukt“, ale toho se dosáhne až když je hra dost pokročilá a soupeři mohou mít tou dobou jiné výhody.

    Události Katanu
    V tomto případě se házení kostkou nahrazuje lízáním kartiček s příslušným číslem. Aby to nebylo tak nudné, jsou asi na polovině kartiček i události, např. „zloděj odchází zpět na poušť“. Některé události a všechny obrázky na kartách i jsou stejné jako v karetní hře „Osadníci z Katanu“.
    Dojmy: Uvítáte zejména když se vám někam zakutálí kostky nebo musíte hrát docela potichoučku -abyste nevzbudili rodiče nebo děti ?. Události děj oživují, ale časem se okoukají. Jistý typ hráčů těžko oželí zaklínání kostek před hodem „prosím prosím ať mi padne šestka…“

    Celkový dojem: Atlantida přináší jak drobnější zpestření, tak rozšíření, která zásadně mění strategii hry (také některá mnou nehodnocená rozšíření – viz seznam). Pokud hrajete Osadníky často, pomůže vám Atlantida zdeptat soupeře a dohnat ho k slzám zcela novými cestami.

  44. Matěj Baťha

Přidat recenzi