Hrajeme.cz

Bláznivá Z00

Originální název:
Zoff im Zoo
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
3 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Zábavná karetní hra pro 3 – 7 hráčů, ve které hrajete v týmech i každý sám za sebe.
Nedělejte z komára velblouda! Udělejte z něj rovnou slona!
V této ZOO rozhodně není klid. Všechna zvířata utekla z výběhů a teď se spolu setkávají. Myška se bojí skoro všech ostatních, liška zažene ježka, tuleň uteče před ledním medvědem a dravou kosatkou. Statečný lev má strach jen z velikého slona a ač by se zdálo, že tento obr se nebude bát nikoho, překvapí vás, že slon má hrůzu z malé myši. Jediný, kdo nemá strach z nikoho, je dravá velryba – kosatka. V ZOO panuje obrovský zmatek a je jen na vás, jak to vlastně dopadne. Především je to ale všechno skvělá zábava.
Věřili byste, že se veliký slon bojí malé myši? A že z komára se opravdu dá udělat slon? Pokud ne, musíte si sami bláznivou ZOO zahrát!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, , ,

Autoři

,

– Pravidla hry
– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. veronika pemlová

    hráli jsme jí velmi často s dětma, které byly opravdu nedšené

  2. nelus

  3. Vašek

  4. Laala

  5. Jacob

  6. Elenai

  7. ho-le

  8. Mazec

  9. Knihovník

  10. Lucio3


    Když jsem poprvé hrál Bláznivou Zoo, moc se mi nelíbila a téměř rok ležela nedotknutá. Poté co jsem se s kamarády rozhodl ji znovu zkusit, jsem změnil názor. Ilustrace jsou veselé a povedené.
    Při čtění návodu se pravidla zdají dost složitá, ale po první hře je většina hráčů pochopí.
    Se správnou taktikou je to o něco složitější. Trvá pár her než přijdete na to jaké karty vyhazovat jako první a které si ponechat na pozdejc.
    Na hře se mi líbí dobrá vyváženost náhody a taktizování.
    Bláznivou Zoo doporučuji, příjemná hra na herní večer pro rodiny i s přáteli.

    Co se týče pravidel.
    Ve hře jde o to zbavit se všech karet v ruce a zároveň dostat do svého balíčku co nejvíce lvů a alespoň jednoho ježka.
    Herní princip je takový že první hráč vynese kartu nebo více karet se stejnými druhy zvířat a další hráč jej musí přebít buď stejným počtem nadřazených zvířat (ty jsou vyobrazená na kartách) nebo o jednu kartu větším počtem stejného zvířete ( jednoho ježka lze přebít buď jednou liškou nebo dvěma ježky). V případě, že nikdo za celé kolo nepřiloží, bere karty ten kdo je jako poslední přikládal. Hra končí když odhodí předposlední hráč poslední kartu. Poté se rozdávají body podle konečného umístění plus další bonusové body za již zmíněné ježky a lvy.

  11. peta.nek

  12. Bumla

  13. lijik

  14. Michal

  15. kent


    Úvod

    Jak již název hry napovídá, ve hře se to zvířaty jen hemží. A ne ledajakými, ale už z názvu hry poznáme, že se setkáme se zvířaty, které jen tak na ulici nebo v parku nepotkáme. I když až na výjímky, neboť jsou tam dvě zvířátka, které zrovna v oblibě nejsou, další zvířátko je u nás doma zařazenou mezi škodnou a žije převážně v lesích, které doplňuje další „naše“ zvířátko a pak je tam jedna ryba o které spoustu dětí ani neví jak vypadá a přitom se zabydlela i v domácích vodách. Prostě hra je plná zvířat a o zvířatech.

    Něco o hře samotné

    Hráči jsou v této hře prostě hráči. Jelikož se jedná o karetní hru, nemá v této „karetce“, hráč žádnou konkrétní roli. Může se pak ale hrát v týmech a pak se jedná o týmovou spolupráci. Hraje se vždy se všemi kartami, které se rozdají mezi jednotlivé hráče a minimální počet hráčů jsou tři, maximální sedm. Každý hráč se přitom snaží co nejdříve zbavit svých karet a přitom zahrát co nejsilnější kombinaci zvířete.

    Jak se tato hra vlastně hraje?

    Je to jednoduché, karty se postupně vynášejí na stůl podle předem daných pravidel. Hráč který začíná, vynese libovolnou kartu zvířete nebo zvířat na stůl a pokračuje hráč vedle něj. Pravidla dovolují vynést i více stejných karet najednou, někdy je to dokonce podmínka k přebití spoluhráče. Pokud chce hráč, který je na řadě, přebít zvíže, které vynesl hráč před ním, musí dodržet určitý postup. Tedy stejné zvíře přebíjí o jednu kartu vyšší počet karet stejného zvířete, nebo stejný počet karet vyššího, či silnějšího zvířete. Uvedu příklad: Jeden hráč vynese kartu sardinky. K přebití této karty může hráč, který je na tahu, použít buďto dvě karty sardinek, nebo jednu kartu okouna, tuleně, krokodýla či kostatky, tedy všech zvířat, které jsou logicky silnější než sardinka. Pokud by vynesl dvě karty sardinek, musí ten co je na tahu přebít tut kombinaci třemi kartami sardinek, či dvěma kartami výše uvedených zvířat. Pokračuje další hráč a ten zase musí tuto kombinaci zvířat přebít. Použije-li druhý hráč k přebití jedné karty sardinek, kartu oknouna, má následují hráč možnost tuto kartu přebít opět silnější kombinací a má na výbě opět tuleně, krokodýla nebo kosatku a navíc přibude i lední mědvěd. Jak je vidět, kombinací je dost a každá karta se dá přebít silnější kombinací, dokonce i slona. Výjimkou je jen kostaka, kterou přebijí jen dvě kostakty, jinak nic. Kromě již popsaných zvířat se ve hře objevují také lev, liška, ježek, myš, která přebíjí slona a komár. Ten je sice bezesporu nejslabším zvířetem ,ale ve hře má ještě jednu zvláštní funkci. Ve hře není dovoleno zahrát ještě silnější kombianci zvířat, než je potřeba k přebití spoluhráče.
    Hráč může také vynechat, nebo-li passovat. Má to svůj význam, jelikož ten kdo vynesl nejsilnější kombinaci vzířat v daném tahu, bere celou hromádku, tzv. „štych“ a pokud je v této hromádce zvíře, za které se na konci hry udělují body, může mu být tento štych ku prospěchu. Když hráč passuje, může to být z důvodu, že ve štychu nejsou právě dobodvané zvířata a šetří si dobré karty až na situaci, při níž může bodované zvířata získat.
    Hra je velmi jednoduchá, ale může ve hře nastat tolik různých situací, že by jsem zde mohl opsat rovnou celá pravidla, což není účelem tohoto popisu hry.

    Konec hry a bodování

    Hra je rozdělena na kola a po každém kole se udělá vyhodnocení. Kolo končí, jakmile jsou spotřebovány všechny karty, které mají hráči v rukách. Respektive ve chvíli, kdy předposlední hráč zahraje svoji poslední kartu. Pak se už nevynáší a tento rozehraný štych nikdo nezískává. V tomto prvním kole se pouze boduje to kdo se zbavil svých karet jako první podle pořadí v jakém hráči tohoto cíle dosáhli. Body se rozdělují podle počtu hráčů, kdy poslední hráč nezískává žádný bod. Další kola se můžou hrát stejným způsobem a nebo je ve hře možnost rozdělit se do týmů. To záleží na počtu hráčů. Rozdělení do týmů je popsáno v pravidlech. Ve hře se pak bodují lvi, kdy hráč, který získá alespoň karty s dvěma lvi, získá za každého lva 1 bod. Naopak, zůstanemu karta se lvem na ruce, 1 bod ztrácí. Pokud nemá hráč ve své hromádce získaných karet ježka, 1 bod se mu odečte. Hra končí v tom kole, kde alespoň 2 z hráčů dosáhnou 19 bodů. Ten hráč, který má bodů nejvíce se stává celkovým vítězem.

    Závěr

    Hru vymysleli Doris Matthäus a Frank Nestel, U nás vydal MINDOK s přiloženými Českými a Slovenskými pravidly. Karty neobsahují žádný text. Hra je určena především dětem.

  16. Fruiko

  17. JardaJaryn

  18. Terw

  19. bumbrlik

  20. Kubka

  21. Jan

  22. Lada

  23. mysula

  24. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  25. luciáš

  26. Last_Elf

  27. tondakolik


    Bláznivá hra do dobré party! K této hře potřebujete krom sady karet zvířat také minimálně dva dobré kamarády, se kterými je sranda. Pokud totiž bude jedna z těchto „“součástí““ hry chybět – Bláznivou ZOO si prostě neužijete.
    Pokud vám budou chybět karty, pak je to jasné.
    Pokud vám bude chybět ta dobrá parta, ale přesto nejdete nějaké spoluhráče, hra to bude dobrá, ale nikoli zábavná. Pokud totiž budete jen sedět a vynášet karty – to si můžete klidně zahrát válku s klasickými hracími kartymi.
    Do této hry musí hodně vložit jednotliví hráči. Záleží hodně naatmosféře při níž tuto hru budete hrát.
    Již jsem hrál skvělou Bláznivou ZOO, ale také jsem hrál nudnou Bláznivou ZOO.
    Je to tedy hodně navás a na vašich spoluhráčích.

  28. MartinJa

  29. Ladik81

  30. GK_voyger

  31. Tarenor

  32. lotr

  33. karel

  34. pogo

  35. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi