Hrajeme.cz

Aqua Romana

Originální název:
Aqua Romana
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Vaším cílem je postavit nejdelší akvadukt. Ve hře jsou 4 různé druhy vedení akvaduktu – k jejich využití však potřebujete mít v dosahu příslušného stavitele. Ti jsou rozmístěni na okraji herního plánu a pokud využijete jejich služeb postupují na políčko vedle a takto postupně rotují dokola.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. Patrikhm

  2. ZdenT27

  3. MartiN8029

  4. tondakolik

  5. Bruno


    Hra Aqua Romana je založena na podobném úproncipu jako Metro, Dlouhé vedení, Venice connection a mnoho podobných. Ale narozdl od výše zmíněných má navíc krom spojování určitá další (a ne zrovna složitá) pravidla, která hru výrazně oživí.

    Herní materiál se skládá z opravdu nádherně malovaného hracího plánu, na kterém je již vše potřebné obsaženo (samotná hrací plocha, pozice pro body, pozice pro stavitele) tak, aby vše pěkně zapadlo do grafického stylu (pozice pro body jsou podstavce kolem chrámu, pozice pro stavitele atrium domu…). Herní plocha se pak skládá ze čtvercové sítě, kam hráči posléze umísťují díly akvaduktů. Dále jsou ve hře 4 fiurky dělníků od každé barvy a 17 pěknýcvh dřevěných stavitelů. Každý má na sobě nakreslený plánek jednoho z druhů políček akvaduktů.

    Hráči postupně přidávají dlaždičky s akvadukty. Mají určitý počet dělníků, závisející na počtu hráčů. Ten udává maximální počet postavených akvaduktů (ve třech hráčích jsou to např. 4). Hráči začínají na rezervoáru, který má daný počet přípojek – u každé z nich je na začátku postaven jeden dělník. Hráč může postavit další pole akvaduktu, pokud vidí (má v horizontálním nebo vertikálním směru v dohledu) stavitele – a může přiložit pouze takový typ dílu akvaduktu, jaký má na sobe tento stavitel (v ideálním případě si tedy může hráč vybírat ze 4 možností pro každého dělníka). Po postavení dílku přesune všechny dělníky (své i cizí) tak, aby stály na aktuálních koncích svých akvaduktů (může se stát – a stává se to – že položením kartičky prodloužíte více než ren jeden svůj akvadukt). Nato se pohne stavitel. podle jehož plánu bylo stavěno. Pak se vyhodnotí případné uzavřené akvadukty a je na tahu další hráč.

    Celkově: Hra se hraje velmi svižně, zvláště ze začátku, když má ještě každý hráč dost místa okolo sebe. Pak ale začně přituhovat a taktické možnosti, čím a jak hrát, abych jednak sobě pomohl a ostatním uškodil, začínají získávat na intenzitě. Rozhodně se Vám ani při hře dvou hráčů nestane, že byste po dobu hry „“o sobě nevěděli““. Hra má velmi snadná a intuitivní pravidla, ihned přejdou do krve. A navíc je dohrána tak za 45 minut. Nemohu než doporučit!

  6. a.r.p.i

  7. karel

  8. tučňák

Přidat recenzi