Hrajeme.cz

Caylus

Originální název:
Caylus
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11795 Kategorie: Štítek:

Popis

Francouzký král Philip sličný se rozhodl postavit svůj hrad. Stáváte se tedy staviteli hradu, ale také přilehlého městečka, protože Caylus je zatím jen malá vesnička. Na průběh stavby samozřejmě dohlížejí královští agenti. Za velké podíly na stavbě získáváte královu přízeň, která vám může výrazně pomoci při získávání prestiže, což je hlavní cíl hry. Je nutné ale také dobře hospodařit s penězi.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. spartik

    Komplexní, prastará hra, hrál jsem jí jen jednou, ale v paměti jí mám do dnes.

  2. Standa

    Asi hra, kterou bych ze své sbírky prodával jako poslední (nebo mezi pěti posledními). Stejně dobrá ve dvou jak v pěti hráčích. Stále se k ní vracím a stále se mi líbí. Poslední moje zkušenost – hru zvládl i 10-letý kluk (a porazil mě). Bez jakékoliv náhody, s pěkným designem, i dřevěnými prvky, skladná krabice. Zpočátku bude problém s pravidly, ovšem hodně toho je na herním plánu. Možnost škodit druhému, každá hra úplně jiná. Dva zkušení hráči ji do 90 minut zahrají.

  3. tondakolik

    Hra, která má hodně pravidel, ale nejsou složitá. Po první hře pochopíte jak hra funguje. Průběh hry neovlivňuje náhoda, záleží tedy pouze na rozhodování jednotlivých hráčů, což z ní činí strategicky velmi náročnou komplexní hru.
    Velmi doporučuji spíše zkušenějším a zapálenějším hráčům, kterým nevadí delší hra.
    Pro ty, kteří by si hru rádi zkusili, ale bojí se složitosti nebo doby hraní, doporučuji karetní verzi Caylus Magna Carta, která je jednodušší díky působení náhody v průběhu hraní a jednodušším pravidlům, ale rozhodně je to stále jedna z nejlepších strategických her.

  4. k.a.tu.li.nka

    Hra je stylem podobná Agricole (plánování akcí), ale navíc je rozšířená o možnost aktivně škodit protihráčům (pomocí drába či zvyšováním ceny jednotlivých akcí), což osobně považuji za výborný prvek – hráč musí rozumně investovat do získávání vítězných bodů a zároveň do zpomalení postupu ostatních (a nepoštvat je všechny proti sobě). Nejvíc se mi na hře líbí spousta cest k vítězství a možných strategií, takže se hra jen tak neomrzí a prvek náhody je zde minimální, což mi vyhovuje (žádné kostky, karty náhody, ani nic v tomhle stylu, jen strategie). Jak už bylo hodnoceno níže – Caylus rozhodně není hra na 20-60 minut, nicméně s tvrzením, že není vhodná pro začátečníky nesouhlasím (není jednoduchá, ale zvládnutelná ano). Nejtěžší je se probrat pravidly a pochopit je, ale jakmile odehrajete první partii všechno do sebe pěkně zapadne. Se zkušenějšími hráči pak lze hru zahrát v relativně krátké době (lze se vejít do 2 hodin) a ubíhá svižně 🙂 O hratelnosti v menším počtu hráčů nemůžu nic říct, zatím jsem to hrála pokaždé v 5.

    + pěkná grafika, přehledný plán, nenáhodná, zajímavý herní mechanismus, interakce s protihráči
    – chybí mi stručný přehled fází kola, zejména na začátku hry by se hodil

  5. XiQiX

    Hru jsem hrála před lety u kamaráda. Odehrály jsem několik partií a hra mne dost bavila. Herní princip byl propracovaný a zábavný. Podobní herní schéma, ovšem složitější než mají např. Pilíře země, ale o to víc mne hra bavila. S chutí si ji opět zahraji.

  6. Vladislavs2

    dost škodící hra, ale dobře hratelná, zajímavá. U holek dost populární.

  7. amek

  8. Vašek

  9. vaseklu

  10. Reagean

  11. Číňan

  12. Petpo

  13. bacil

  14. Kubis

  15. OIvanic

  16. kokrdal

  17. ZdenT27

  18. Martin

  19. Bio

  20. Wolfling

  21. Lhoty

  22. 70000

  23. Tramvaj

  24. Zenitos

  25. Cwaj

  26. Terw

  27. Vlad

  28. darwin

  29. Goofy

  30. Jan

  31. Hippo

  32. waf

  33. jodik

  34. Ringo

  35. Divodej

  36. tom

  37. PJ_HB

  38. Elena

  39. neline

  40. tenista

  41. Erumoico

  42. Jose

  43. omas

  44. sydo

  45. Lubbo

  46. MartiN8029

  47. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  48. Bibík

  49. Honzék

  50. c00p3er

  51. ondrasu

  52. zeppelin

  53. SnurkaBill

  54. jakubko111

  55. gesslish


    Tahle recenze bude možná vypadat jako reklama od distributora her, ale nemůžu si pomoct.
    Caylus je bezpochyby nejsložitější hra, kterou jsem kdy hrál. Jen prostudovat (a pochopit) pravidla zabralo několik hodin, a některé věci jsme pochopili snad až při třetí partii. Ovšem ta námaha stála za to. Když napíšu, že hra uspokojí především náročné hráče, určitě to nebude nic nového. Pokud se chcete jen pobavit u něčeho jednoduchýho v hospodě, nechte Caylus doma. Pokud ale chcete utéct z reality všedního dne, a na pár hodin se naprosto ponořit do jiného světa, je to hra přesně pro vás.
    Hra má skvěle vyvážený herní mechanimus, prakticky neomezené množství herních (a výherních) strategií, dá se v ní bezvadně škodit a stejně dobře i hrát na vlastním písečku. O krásném grafickém zpravování ani není třeba mluvit.
    Rozhodně se nenechte odradit složitostí pravidel, ani dojmem z prvních partií. Zpočátku jsme si například mysleli, že jedinou cestou, jak vyhrát, je stavět hrad a ostatní budovy víceméně ignorovat, a trochu nás to zklamalo. Potom jsme ale rozlouskli tajemství výhodnosti budov, a hned je to o něčem jiném. A když uvážím, že máme zatím odehráno nějakých 10-12 partií, je mi jasné, že mnohé dalšé půvaby této hry ještě nalezneme. Zatím jsme třeba neobjevili způsob, jakým efektivně využít bránu. Možná při padesáté partii … ;o)

  56. luciáš

  57. Radobyhrac

  58. Tom a Maca

  59. kath

  60. klekytom

  61. tondakolik


    1289. Aby posílil hranice francouzského království, rozhodl se král Filip Sličný postavit nový hrad.
    Prozatím je Caylus jen ubohá vesnice, ale dělníci a řemeslníci se sem brzy přihrnou přitahováni
    obrovskými šancemi. Okolo staveniště pomalu roste město …

    Hráči se stávají velkými staviteli Francie třináctého století a sjíždějí se na stavbu hradu Caylus, neboť si chtějí získat královu přízeň a dosáhnout tak co největší prestiže. Každý z hráčů má s sebou šest dělníků a něco málo surovin a denárů. Hlavním úkolem je stavba hradu, ale to nejde bez surovin.
    Proto pod hradem roste město, do nějž stavitelé posílají své dělníky, aby získali potřebné suroviny – jídlo, dřevo, kámen a látku. Stavitelé budují kromě hradu také město a snaží se získat si prestiž stavbou budov, nejvíce pak stavbou městských prestižních budov jako je knihovna, divadlo, univerzita nebo katedrála. K těmto stavbám je kromě zmíněných surovin potřeba také zlato, které mohou získat ve zlatém dole, nebo nakoupit ve městě.
    Ve městě však prochází dráb, který určuje, které budovy mohou vydávat své zboží a které naopak musí zůstat uzavřeny. Někdy se tak stane, že se dělníci vrátí s prázdnýma rukama. Kromě drába je tu také rychtář, který dohlíží na stavbu města a řídí stavbu hradu. Určuje, jaké části hradu se budou stavět – zda sklepení, hradby či věže.
    Stavitelé občas získají na svoji stranu královu přízeň a získají od něj určitá privilegia, ale netrvá to většinou příliš dlouho a královu přízeň si získá jiný ze stavitelů.
    Po dokončení stavby hradu se stane ten nejúspěšnější z nich nejprestižnějším a nejuznávanějším stavitelem v zemi.

    Výborná hra s výborným příběhem! Král mezi deskovými hrami!
    Hra, která má hodně pravidel, ale nejsou složitá. Po první hře pochopíte jak hra funguje. Průběh hry neovlivňuje náhoda, záleží tedy pouze na rozhodování jednotlivých hráčů, což z ní činí strategicky velmi náročnou komplexní hru.
    Velmi doporučuji spíše zkušenějším a zapálenějším hráčům, kterým nevadí delší hra.
    Pro ty, kteří by si hru rádi zkusili, ale bojí se složitosti nebo doby hraní, doporučuji karetní verzi Caylus Magna Carta, která je jednodušší díky působení náhody v průběhu hraní a jednodušším pravidlům, ale rozhodně je to stále jedna z nejlepších strategických her.

    Doba hraní: ve dvou hráčích 60 – 90 min, v pěti hráčích 120 – 150 min
    Stupeň náhody: 4 – bez náhody
    Interaktivnost: 2 – komunikace není součástí hry
    Humor: 1 – seriózní hra
    Složitost: 4 – náročná
    Počeštění: hra není počeštěna, ale herní materiál neobsahuje žádný text

  62. Ross

  63. Tommy

  64. Sparky

  65. Bruno

  66. Ada

  67. Jouda

  68. Antonín

  69. Kachni

  70. Sasa

  71. krtek

  72. Tom.57

  73. krysa.57

  74. TDa – Tom

  75. stega

  76. Pert


    Jedna z nemnoha her, která je opravdu bez jakéhokoli prvku náhody. Vítězí ten, kdo propracovanou strategií většinou na několik kol dopředu dokáže zajistit potřebné suroviny a v pravou chvíli je použít na stavbu budov či panovníkova hradu. Prohry ani výhry v Caylusu se tedy nerodí s přispěním náhody či během posledních kol, ale postupně a viditelně, takže kdo v polovině víc než nepatrně zaostává, nemůže doufat ve vítězství. Geniální systém přízně panovníka totiž nedovoluje žádným zázračným dohnat hráče, který je co se týče přízně o krůček před vámi. A tahy drábem jsou zejména ve více hráčích velkou magií (náhodu ve hře drábem vlastně vytvářejí sami hráči).
    Závěrem: Caylus je pro náročné a herní doba stolní verze u méně zkušených hráčů přesahuje běžně 2 hodiny.

  77. Soptík

  78. Shade

  79. dajo

  80. dani


    Caylus je veľmi dobrá hra, ale vôbec nie je vhodná pre začiatočníkov alebo pre deti. Je to super darček pre „“fanatikov““ spoločenských hier. Po prečítaní recenzií sme si ju s priateľom kúpili pod stromček a zatiaľ sa s ňou zoznamujeme. Pravidlá sú dosť zložité, hra je viacúrovňová, t.j. je mnoho ciest získať body. Trvalo nám dosť dlho, kým sme pochopili základné princípy hry. Našťastie máme skúsenosti s hraním spoločenských hier (Carcasonne, Osadníci z Katanu, Sankt Petersburg). Prvá hra nám trvala štyri hodiny a po nej sme boli dosť vyčerpaní. Je to perfektný tréning pre mozog, lebo vyžaduje strategické premýšľanie. Hlavne sa nenechajte odradiť zložitými pravidlami, tá hra za to stojí.

  81. Jezura

  82. martin.hippo

  83. Oukin

  84. Delpiero

  85. zbjesila

  86. jpmce

  87. martinecku

  88. sweettom


    Caylus je pro mě hrou, která má jednu prazvláštní vlastnost. Ač se dá hrát ve 2-5 hráčích, s klesajícím počtem spoluhráčů ja stále zajímavější. Už při čtyřech hráčích se nedá hovořit o nějaké strategii, ale spíš o intuici. Už pouhý fakt přítomnosti více hráčů vám jakoukoliv strategii mírně řečeno pošlě do háje. Tím však nechci říci, že ve více lidech není hra fajn. Více než strategie pak ovšem rozhoduje především umění improvizovat. A to bývá vlastně vždy dost pěkné maso. Ovšem ve dvojici se tato hra stává nefalšovaným taktickým bojem a jakákoliv chyba kdykoliv během hry se vám na konci spolehlivě vrátí v podobě chybějících bodů. Co ještě musím na této hře ocenit je absence jakékoliv náhody. Náhodně se zde mění pouze postavení 6ti základních budov na začátku hry a to platí pro všechny hráče stejně, nikoho nezvýhodňuje. Snad nevadí, že jsem při hodnocení hry opět použil pouze můj zcela subjektivní pohled a tak též zcela subjektivně dodávám, že Caylus mě i po odehrání více než sta partií baví stále víc a víc. Prostě pravé strategické orgie a to já tuze rád 😉

  89. Kureš Pavel

  90. JSat

  91. pyty

  92. Vašek


    Měl jsem takové štěstí, že do České republiky připutovalo jedinné vydání hry v prosinci 2007 a dostala se do mých rukou….. Pravidla jsem studoval několik hodin a musím přiznat, že to jsou opravdu ta NEJSLOŽITĚJŠÍ pravidla, které jsem kdy četl.
    Ještě jsem je sice celé nenastudoval, ale už i hráč, který hraje Cayluse s pravidly na takové úrovni jako já má ze hry fascinující zážitek… Doufám, že mne nadále Caylus v ničem nezklame a budu při jeho hraní mít stále takový skvělý pocit jako dosud………

  93. danielraska


    Hra s obchonickym štýlom ziskavania surovín a so škodlivkou -DRÁB-.
    Cielom hry je získat čo najväčší počet bodov, kým sa starosta nedostane na políčko s vyhodnotením veží. Každý hráč má 6 robotníkov, krorých môže pokladať na budovy a tým získať suroviny. Ak svojho robotníka položíte na súperovu budovu, pridáte mu tým 1 bod. Za získané suroviny môžete postaviť budovy (ak ste v predchádzajucom ťahu dali svojho delníka na budovu stavania) drevené, kamenné, obytné a prestižné alebo môžete stavať aj do hradu(chodby, hradby a veže).
    Túto hru si zahrám vždy, ak mám čas. Trvá tak asi hodinu a pól.

  94. Lukas


    Táto hra ma veľmi prekvapila, kúpil som si ju a som s ňou spokojný. Hra sa trocha podobá podľa fáz v Portoriku, ale vo viacerych veciach je odlišná. Na začiatku ste len úbohý staviteľ. V Cayluse si musíte zadovážiť príjem peňazí, ale aj surovín (drevo, jedlo, kameň, plátno, zlato), no a to najcennejšie body. Máte šesť delníkov, ktorých, keď ich chcete zamestnať musíte im zaplatiť. Keď chcete stavať budovy musíte mať zaplateného staviteľa (tesára, kameníka, architekta), zaplatiť dané suroviny a budova je vaša, síce ešte dostanete body za budovu, najviac bodov za budovu je za katedrálu(25). Taktiež môžete získať kráľovskú priazeň, čo vám umožní také plus v hre (ako napríklad v Osadníkov akčné karty, proste niečo naviac). Taktiež musíte stavať kráľovský hrad ktorý vám umožnuje získať ďalšie body. Kráľovský hrad sa skladá z troch častí, ktorá je každá inak bodovaná. Veľmi odporučujem hru každému, táto hra je oveľa lepšia než Puerto Rico, možno aj ako Osadníci z Katanu. Super, čiže plný počet bodov.

  95. Yuri

  96. summ

  97. elenorf


    Caylus je opravdu povedenou deskovou hrou splňující všechny požadavky náročnějších hráčů. Jedná se o strategickou hru, jejímž cílem je získat nejvíce vítězných bodů při budování hradu a postupně se rozrůstající středověké vesnice v podhradí. Body získáváte jednak budováním hradu, jednak samozřejmě výstavbou vesnice. Každá budova může být v jednom kole využita jen jedním z 6 dělníků, které má každý hráč k dispozici a za něž musí platit. Budovy vám potom přináší různé výhody v podobě surovin, peněz, možnosti stavět lepší budovy atd. Důležitou roli ve hře hraje král, jenž vám dává svou přízeň za výstavbu hradu – tedy za každou trojici surovin, kterou mu odevzdáte. Hra je výborně vyvážená, zejména mě potěšila funkce dvou postav – rychtáře a drába. Rychtář určuje rychlost hry a dráb může některé budovy na jedno kolo vyřadit ze hry. Hru jsem hrál i na serveru BrettspielWelt, kde je možné ji dohrát i za hodinu….

  98. DwarfMan

  99. damor

  100. oplprokop

  101. Křepelka

  102. Pivrn

  103. David

  104. jakub

    Caylus patří mezi náročnější deskové hry. Díky své komplexnosti s minimem náhody však zaznamenal v oblíbenosti mezi hráči přímo raketový nástup a už se pevně zabydlel mezi nejlepšími deskovými hrami. Rozhodně by neměl uniknout vaší pozornosti, neboť splňuje požadavky nejnáročnějších hráčů, oslovit ale může i ty příležitostné. Zařadit ji můžeme mezi obchodně-budovatelské strategie. Líbit se tedy bude těm, kdo si rádi zahrají například Puerto Rico.

    Ve hře představujete stavitele, kteří se podílejí na stavbě královského hradu Caylus ve Francii třináctého století. Společně s hradem vyrůstá i středověké městečko s nejrůznějšími budovami, bez nichž se stavitelé neobejdou: pila, hospoda, sýpka, kostel, banka, hotel, farma. Stavitelé vysílají své dělníky na stavbu, platí je a inkasují za odvedenou práci, především však usilují o to, aby získali nejlepší postavení u krále za své zásluhy. Koho král obzvláště ocení, kdo získá nejvíce prestiže (vítězných bodů), ten bude vítězem a čeká ho sláva a bohatství.

    Každý hráč má k dispozici šest dělníků, které posílá na stavbu hradu i podhradí. S jejich pomocí získává suroviny, staví nové budovy, buduje hrad či realizuje další akce. Bez peněz a surovin nedá žádný stavitel ani ránu, musí s nimi tedy dobře hospodařit. Každému dělníkovi, kterého posílá do práce, musí zaplatit. Čím je jich méně, tím jsou dražší – pasování ostatních hráčů vám umístění vašeho dělníka prodraží. Pracovat mohou na vašich budovách, ale i soupeřů – za to majitel budovy získává bod prestiže navíc.

    Celou recenzi si můžete přečíst na webu o deskových hrách Frodovy deskové hry.

  105. ond

  106. pecovarhy

  107. CheateI2

  108. aMPY

  109. Arvi

  110. IGI


    Zatím jsem hrál Cayluse jen ve dvou a strategie ve 2 hráčích je odlišná od hraní ve více lidech možná ještě více než hraní Puerto Rica jen ve 3 nebo ve více hráčích.

    Na hře oceňuji právě to, že se dá původní desková hra hrát i ve dvou lidech a není třeba karetní varianta jako u Katanu nebo Puerto Rica (=San Juan).

    Hra je super, jen z počátku trochu složitá a návod (originál) by mohl být podrobnější respektive explicitně zakázat některé kličky, ale to je spíš problém distributora v ČR, že jsme tak „“vynalézavý““ národ.

    Hraní Čest!

  111. elenistar

  112. rix

  113. Libor


    Caylus se v mnohém podobá Puerto Ricu, v něčem jiném je naopak odlišný. Také zde získáváte suroviny, stavíte budovy a snažíte se maximalizovat hlavně vítězné body. Nejsou zde postavy jako stavitel, starosta apod., zato stavba budov probíhá na společném plánu. Budovy, které jste postavili, mohou používat i vaši protihráči. Velmi důležité je tedy pořadí hry v jednotlivých kolech. O toto pořadí se svádí urputný boj. Podobně probíhá bitva o pohyb figurek drába a rychtáře, kteří určují rychlost vývoje jednotlivých fází hry a to, které budovy se nemohou v určitých kolech použít. Všichni hráči navíc pomáhají se stavbou hradu králi. Ten vás za to zahrne královskou přízní, pomocí které opět získáváte suroviny, peníze, budovy nebo vítězné body. Pokud ovšem odmítnete králi pomoci, stihne vás králův hněv a ztráta bodů. Co je větším doporučením pro tuto hru než fakt, že v žebříčku na BoardGameGeeku je Caylus už na 2-3. místě hned za Puerto Ricem společně s hrou Euphrat a Tigris? Předpovídám strmý vzestup Caylusu i na našem žebříčku. Podle mě je Caylus ještě lepší hrou než Puerto Rico!

  114. Žížalka

  115. Ranca

  116. Esc

  117. GK_voyger


    Moc, opravdu moc povedená hra! Skvělá zábava po celou dobu hraní. Při třech hračích a dobré znalosti pravidel se dá dohrát i za 1hod~1,5hod. Vše podstatné bylo řečeno již v předchozích recenzích. Rovněž vřele doporučuji online hrani na brettspielwelt.com
    Tato hra je určena všem deskovým nadšencům, kteří mají ve sbírce hry jako Puerto Rico, Funkenschlag, Thurn and Taxis atd.. Nudit se rozhodně nebudete!

  118. richie

  119. pospa

  120. Martin


    Při studování krabice mě zaujal český popisek „“strategická hra pro pokročilé““ a protože vlastním „“Puerto Rico““ říkal jsem si – to je něco pro mne.
    Portoriko jsem pochopil rychle a hraní bylo skvělé, vlastně moje nejoblíbenější hra co mám. Caylus mi trvalo pochopit asi 2x déle, zato hraní je ještě o něco zajímavější.

    Tato hra nabízí podle mne ještě větší strategické možnosti nez Portoriko, protože se tady dá poměrně často mařit záměry spoluhráčů. Hráč si zde při budování města „“naprogramuje““ zisky a další stavbu budov, ale co se nestane když přijde na řadu dráb. Stačí pár dublonů k tomu aby mi zkomplikoval všchno co jsem plánoval, najednou mám poloviční zisky a nemůžu stavět! Pokud jsem byl trochu mazaný a dal dělníka na hrad, dostanu alespoň nejaké body.
    S dobou hraní této hry se autoři opravdu netrefili. Hra se hraje o dost déle, což ji činí ještě zajímavější.

    Tuto hru mohu vřele doporučit těm co rádi hrají Portoriko, ale chtějí ještě něco více. Caylus jim jejich představy určitě splní.

  121. Honza

  122. matys

  123. Markéta

  124. Shako

  125. Kamčatka

  126. DK


    Další z řady chytlavých budovatelských her. Cílem budování je v tomto případě královský hrad a přilehlé podhradí. Stavbou podhradí získává hráč nové budovy, z těch pak vítězné body – nejprve jednorázově za stavbu příslušné budovy, v průběhu hry potom pokaždé, když tuto budovu použije soupeř. Jinou možností, jak získat body, je stavba hradu. Ta opět přináší přímé body a kromě toho získává hráč královskou přízeň ve formě dalších výhod.
    Hra je po designové stránce velmi pěkně zpracována, snad jediná výtka zde se týká tabulky přízní, která je poměrně malá a při větším množství hráčů se na ní s žetony dost špatně manipuluje. Hratelnost je výborná jak ve dvou tak i v pěti hráčích, jen doba hraní udávaná na krabici se mi po cca 6 odehraných hrách jeví jako podhodnocená – zatím, a to ani ve dvou hráčích, se nám nepovedlo hru dohrát dříve jak po třech hodinách.

  127. dilli

  128. jerry

  129. GeniuZ

  130. Gally

  131. Adam

  132. Fanda

  133. Darn

  134. Stanley


    Nadšených recenzí je tady až až, ale já naopak budu trošku kritický a dovolím si krapet popíchnout. Jem vášnivým hráčem stolních her, ale pro mne má tahle hra hned několik záporů:

    – role drába (pravidla umožnují domlouvat se na jeho pohybu!?)
    – ze hry mám pocit přesycenosti a překombinovanosti různými herními principy a pravidly
    – pravidla jsou opravdu náročná a jejich nastudování pro jedince, který si hru nemá nejdříve kde zahrát, může být kamenem úrazu (sám jsem se o jejich nastudování pokoušel několikrát, vždy jsem to vzdal, až jsem nakonec zvolil variantu „“učení se hrou““)
    – je časově náročná. I s vysvětlováním pravidel zabere klidně 4 hod.! Když už hru umíte, tak se ten čas zkrátí, ale počítejte ve více hráčích min. se 2 hod.
    – je jen pro úzký okruh hráčů-fanatiky stolních her. Rozhodně nedoporučuji začátečníkům nebo jako „“rodinnou hru““. Jsou hry s daleko jednoduššími pravidly a přitom stejnými strategickými a taktickými možnostmi, které pokrývají daleko širší spektrum hráčů.

    Tuto hru máme v našem klubu her a světe div se, raději sáhneme po jiných lahůdkách, když se rozhodujeme co hrát. I to je pro mne určitý signál, že asi nebude všechno super.

  135. Bobr

  136. murphy

  137. BFM

  138. Tacud

  139. Michal

  140. belisar

  141. David Cichák

  142. WillBlack

  143. Surt

  144. Sinka

  145. Mirunak


    Většina deskových her je pro 3-5 hráčů nebo 3-4. Tato hra je uvedena výrobcem jako hra pro 2-5 hráčů. Musím konstatovat, že tak výbornou deskovou hru pro dva hráče jsem snad ještě nehrál. Možná, že při hře 5-ti hráčů, bude již hra trochu nepřehledná, nevím možná se pletu, ale v tomto počtu jsem ji nehrál. A o čem to celé je? Taktické záměry, poškodit soupeře, získat zisk, ale hlavně stavět hrad a získávat body. Pokud odmítnete stavět hrad, nebudou body, ale přijde i hněv vladaře, budou vám dokonce odečteny již získané body. Herní plátno je nádherně provedené. Je pravda, že pravidla jsou dosti složitá. Já jsem pravidla musel pořádně nastudovat, abych potom mohl dělat na rodinu moudrého… Ovšem po seznámení s pravidly a podrobné prohlídce hracího plánu, zjistíte, že autoři dokázali na hrací plátno geniálně vtěsnat pravidla v grafické úpravě a potom si říkáte, vždyť je to tak jasné a jednoduché … Pokud si chcete hru prozkoušet, potom doporučuji německý hrací portál. Tam hru najdete a možná vám až vyrazí dech, jak přesně je hra provedena i v počítačové úpravě. Ze začátku budete drtivě prohrávat, ale později to bude už jen lepší. Závěr je ten, že pokud jste dva a chcete hrát nějakou deskovou hru a karty už vás netěší – není co řešit. Je zde Caylus.

  146. marcel

  147. Karel Kratochvíl

  148. Láďa Smejkal

  149. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi