Hrajeme.cz

Railroad Tycoon

Originální název:
Railroad Tycoon
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11782 Kategorie: Štítek:

Popis

Tvoříte železniční síť v Severní Americe. Postupně propojujete města a dovážíte zboží dle jejich poptávky. Můžete při stavbě používat akční karty či plnit různé úkoly, které vám přináší body a s tím související příjmy vaší společnosti. Vzhledem k silně se rozvíjejícímu průmyslu je však zájemců o budování železnic více. Musíte proto dobře hospodařit – vydávání příliš mnoha akcií a zadlužování se vám může vymstít (akcionáři požadují každé kolo dividendy a vy je musíte vyplatit).

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. mymoslav

    Tuhle hru opravdu miluju. Proč? Protože jsem chlap. Přiznejme si to pánové. Kdo z nás neměl v dětství nějaký ten vláček nebo mašinku? Kdo z nás někdy nechtěl být strojvůdcem? Kdo z nás se jako malý kluk nerozplýval blahem, kdykoliv ho rodiče vzali vlakem na výlet? Kdo z nás by se nechtěl alespoň na 2-3 hodinky (což je průměrná doba této hry ve 2 hráčích, ve 4 ani nemluvě) stát železničním magnátem? Nikdo. Přidejte si k tomu úžasně zpracovaný herní plán a komponenty a hned máte důvod rozšířit svou sbírku her nebo náměť na dárek pro manžela, otce, děda, syna, vnuka atd. atd. Jo a mimochodem mojí manželku to taky baví. Jedinou nevýhodu této hry vidím v tom, že se dost špatně shání, ale kdo ji jednou získá, ten se o dlouhých zimních večerech nudit nebude.

  2. cSf.Loser

    Velká železniční hra. Máte firmu, půjčujete peníze, stavíte tratě, převážíte, platíte dluhy. Máte tam i konkurenty. Je to na více času, ale mapa i komponenty vypadají pěkně a hra má promyšlený systéme. Obecně se hra hraje delší dobu někdy i celý den, ale baví celou dobu.

  3. milan.slezak@email.cz

    pěkné grafické zpracování, strategické uvažování na řadu tahů dopředu

  4. fiorino

    Jednoznačně nejlepší „vláčková“ hra – dobrá sama o sobě, excelentní s rozšířením Rails of Europe, které vychytává v původní hře některé nedořešené věci a odehrává se ve pro Evropana známějším prostředí. Jediný problém vidím v barvě kostiček zboží a barvě měst (už to tu někdo i zmínil) – dvě z barev jsou si natolik podobné, že i zdravý hráč s tím má problém a pro mne, coby daltonika (porucha barvocitu), je hra ve své původní podobě zcela nehratelná. Ke slovu tak musel přijít stříbrný fix a já můžu dát pět z pěti… :o)

  5. koly

  6. ladcu

  7. nikdo123

  8. vaseklu

  9. Patrikhm

  10. blackfighter

  11. paja-k

  12. Číňan

  13. andy

  14. remone

  15. makeska

  16. colonel

  17. Bio

  18. Libor

  19. Radowan

  20. Zenitos

  21. Terw

  22. DEDE

  23. danik02

  24. Duhamuz

  25. Goofy

  26. mato096

  27. Machííírek

  28. ratwin

  29. mzprx

  30. kolda

  31. omas

  32. endy76

  33. Luky

  34. MartiN8029

  35. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  36. pepek

  37. SasaKrasty

  38. c00p3er

  39. kika


    Túto hru kúpil môj drahý na moje naliehanie. Doteraz sme hry kupovali spoločne, ale tentokrát sa na to podujal sám. O to ťažšie bolo naše rozhodovanie, či ju kúpiť, alebo nie. Pretože je to najdrahšia hra, o akej sme doteraz premýšľali. Ale nakoniec sme dali na recenzie (a báli sme sa, že by sme ju už nemuseli dostať, nakoľko sme ju našli len v jednom obchode) a neľutujeme. Je to najlepšia seriózna hra, akú sme doteraz hrali. Mysleli sme, že Carcassonne nič neprekoná, ale oproti Railroad Tycoon je to fakt len slabý odvar a Carcassonne odteraz bude pre nás len takou oddychovou hrou.
    Zo začiatku sme mali trošičku problém s pravidlami, nakoľko boli len v angličtine, ale keď sme sa cez ne prekúsali, tak už to bolo ok. Oproti takému BANGu sú fakt jednoduché.
    Problém je ešte vo veľkosti hracieho plánu – takmer sa nedá vojsť do izby, keď hráme, a ešte bol problém odlíšiť fialovú a modrú – tak sme to dofarbili.
    Uvidíme, či zmeníme názor po viacerých odohraniach, ale pochybujem. Fakt stála za tých 2700,- Sk. Ak ste schopní obetovať hre aj niekoľko hodín (nám táto tretia hra trvala asi štyri), tak RT je super voľba…

  40. Mari

  41. C@esar

  42. fasz

  43. Radobyhrac

  44. Beldobin

  45. Bajn

  46. Bruno

  47. Jouda

  48. jakubko

  49. Kachni

  50. Sasa

  51. Shade

  52. Aha


    Jedná se o hru z rodiny „“velkých her““ převedených z PC verze, podobně jako Civilizace, Age of Mythology nebo World of Warcraft. Zprvu jsem dost váhal nad koupí této hry kvůli ceně. Nakonec jsem si ji pořídil a nelituji! Je to vynikající, propracovaná a graficky nádherná hra. Je trochu podobná Ticket to Ride, ale mnohem propracovanější a zábavnější. Ale také delší. Trvá v průměru 2-4 hodiny (dle počtu hráčů). Pokud si ale ten čas uděláte, stojí to za to. Je to však nejlepší desková hra, jakou jsem kdy hrál. Doporučuji.
    P. S. Vydavatel této hry bohužel zkrachoval, takže máte zřejmě poslední možnost si tuto hru sehnat. Rozhodně neváhejte. Opravdu to stojí za to.

  53. Lucian

  54. dajo

  55. voda

  56. Tallis

  57. Kopretina

  58. Ladik81


    Po dlouhé době hra, kde se člověk nemusí obávat vložených peněz (cena kolem 2000,- se může zdát vysoká, ale za tu zábavu při hraní to opravdu stojí).
    Zpracování plánu a jednotlivých částí je krásné, plán je složen ze tří částí a je opravdu veliký, prostoru pro strategii a taktizovaní je dost a dost. Cílem hry je, stejně jako v Pc verzi převážet zboží tam, kde je o ně zájem. Za tyto převozy hráči získavají body, které rozhodují o vítězi.
    Pravidla hry jsou stručná a jasná a dají se velmi rychle zvládnout, takže nehrozí, že byste museli neustále nahlížet do pravidel během hraní.
    Hru doplňují také karty s různými bonusovými úkoly, za které je možnost získat body navíc (například spojování různých měst).
    Hru bych doporučil všem, kteří buď hráli a měli rádi PC verzi, ale také všem, kteří se nebojí dvě hodinky strávit přemýšlením nad nejlepší taktikou, jak co nejrychleji a nejvýhodněji převézt určité zboží.
    Moje hodnocení je nejvyšší možné, protože jsem nikdy nehrál ani neviděl lepší společenskou hru.

  59. Aldomoro


    RT je skvělá hra se vším všudy – grafika, provedení komponentů, pravidla, krabice, podobnost s PC hrou. Fakt je škoda, že Eagle Games krachnul, protože tohle je skvost a zasloužil by si nějaké skvělé rozšíření, třeba v podobě vylepšení pravidel, která by se ještě více přiblížila PC hře. Mile nás překvapilo, že je výborně hratelná i ve 2 hráčích(sehráli jsme již kolem 20-ti partií), i když samozřejmě ve více to má větší grády. Hráli jsme ještě ve 3 a 4 a myslím, že v 5 a 6 to musí být mazec. Souhlasím s jedním názorem na BGG, že RT je dost podobná Funkenschlagu (Vysoké napětí), ale mnohem propracovanější a to ve všech ohledech. Pravidla hry zde nebudu popisovat, jelikož byla shrnuta v recenzi přede mnou.
    Jediné dvě drobnosti, které bych mohl vytknout je modrá barva na hracím plánu, kdy spíše odpovídá fialovým kostkám, takže jsme to trošku dobarvili a už jsme si zvykli. A vyhodnocení stavby řeky svádí k dohadům, jelikož se platí 2 nebo 3 tisíce, ale řeky jsou na hracím plánu sporně zakreslené, takže jsme cenu sjednotili na 3 tisíce – také se to lépe vysvětluje novým hráčům.

    P.S.: Pokud by měl někdo zájem o bližší informace o hře nebo si prostě o ní jen tak pokecat, tak jsem vždy k dispozici a neváhejte mě kontaktovat.

  60. Kveton.T

  61. oplprokop

  62. Pivrn

  63. a.r.p.i

  64. mfc

  65. Cholerus

  66. RionMerist

  67. rix

  68. Libor

  69. Malicka

  70. Linhard

  71. Ranca

  72. Esc

  73. muf

  74. pospa

  75. Shako

  76. Gally

  77. Adam


    Hned na začátku recenze musím říct, že dávám bez rozmýšlení 5 hvězdiček, protože tahle hra se od začátku líbí a hraje tak, jako málokterá jiná.

    Na první pohled vám oči pohladí velmi hezké zpracování, extrémní velikost a nádherné grafické provedení herního plánu, propracované modely lokomotiv a nádražních staveb, velice povedené bankovky dolarů (neskutečně odfláknuté Elektra ve Funkenschlagu ať se jdou zahrabat!!!). Tady když máte v rukou balík peněz, tak je to vážně balík, a ne hromádka papírků o velikosti vizitek. Možná papír bankovek mohl být trochu tlustší ale to je jen malý detail. Hra obsahuje další komponenty, jako akční karty, karty železničních magnátů, černobílé s působivými dobovými obrázky a písmem, dřevěné kostičky nákladu, vše ve velice decentní kvalitě. Svým zpracováním si mě ale asi nejvíce získaly akcie, ty nemají chybu. Co se týče provedení, hra působí opravdu velice příjemně a poctivě. Jestli se vám občas stane, když vás napadá neodbytná myšlenka, za co že jste ten balík peněz vlastně zaplatili, když na vás z krabice hry za 1.000 Kč vykoukne pár laciných plastových figurek a balíček karet, tak to se vám s Tycoonem ani náhodou nemůže stát.

    Dobře – zpracování výborné, ale jak se to hraje? To je snadné, hraje se ještě lépe než vypadá. Pravidla nejsou komplikovaná, jak by se na první pohled mohlo zdát a za 20 minut jsou i nováčči připraveni ke hře. Kdykoli během hry můžou hráči vydávat akcie a tak získávat prostředky pro rozvoj firmy. Akcií lze vydat neomezené množství, ale není radno to přepálit, protože na konci každého kola je třeba vyplatit vašim chtivým akcionářům dividendy. Za peníze budujete železiční síť a pořizujete lepší lokomotivy, nebo třeba můžete dotovat industriální rozvoj vybraného města. Je možno získávat akční karty, jako např. pořídit si hotel v některém z měst na východním pobřeží, nebo podepsat s vládou kontrakt o volné půdě k výstavbě železnice. Každý z hráčů si také na zaátku hry losuje železničního magnáta, který mu bude šéfovat ve firmě, což vlastně znamená tajný úkol, neboť každá z těchto historických osobností má jiný cíl, např. vlastnit na konci hry největší železniční síť nebo mít nejvíce peněz. Určité události odmění hráče, např. první kdo vybuduje spojení se západem, nebo kdo doveze první pasažéry do určitého města. Ale hlavní náplní je samozřejmě přeprava nákladu, a to v ideálním případě po vámi provozovaných tratích. Za to získává firma na hodnotě, což generuje zisk a také je to určující kritérium v závěrečném hodnocení.

    K tomu všemu přistupuje ve hrách vždy atraktivní prvek aukce, kdy se draží pořadí hráčů během tahu. To má velký význam např. v situcích, kdy je třeba postavit klíčový úsek železnice jako první, nebo dosadit na federální ředitelství železnic svého člověka a získat tak akci navíc.

    Připadá mi, že ve hře je pořád prostor pro vymýšlení té správné strategie a že hra se téměř nedá ohrát, už jenom proto že rozmístění nákladních komodit se při každé hře náhodně losuje a navíc čtu na Boargamegeeku názory lidí, kteří mají za sebou desítky partií a hru si nemůžou vynachválit. Takže co říct na závěr? S Tycoonem asi nemůžete udělat chybu – zkuste a uvidíte:-)

  78. jayjay

  79. Stanley

  80. Bobr

  81. murphy

  82. Basic

  83. BFM

  84. WillBlack

  85. Mirunak


    Jedná se opravdu o velice dobrou hru. Zatím jsem ji hrál pouze s manželkou a bylo to velice dobré. S větším počtem hráčů bude hra jistě ještě zajímavější. Pro „“vláčkáře““ je to snad povinost, stejně jako počítačová verze a předloha k této hře. Plán je opravdu velký, skládá se ze 3 částí a chce to velký stůl. Zpočátku to může být i nepřehledné. Bankovky, to opravdu nejsou žádné náhražky jako ve Vysokém napětí. A akcie, to už tady bylo také řečeno, krásné. Stejně tak dobové obrázky na akčních kartách. Proč jsem uvedl, že jde o DoDo.Inu, domníval jsem se, že hra prošla alespoň nějakou testovací hrou. Kdyby prošla, tak by výrobce nemohl udělat tak nemožnou chybu, že města označená podle barvy budou jen těžko k rozeznání. Tento problém byl největší v modré barvě a fialové. Velice špatně se to rozeznává. K tomu se přidala i černá barva. Český člověk je tvor tvořivý a proto nastupuje metoda DoDo (dodělej doma ). Modrou barvou jsem vybarvil bílý střed města a najednou to bylo super. Potom byl ještě problém se zbožím. Dost se pletla černá a modrá kostka. Další DoDo. Vzal jsem kostky ze hry El Grande, tam jsou modré kostky hodně světlé a bylo okamžitě také po problému. Jinak mohu hru vřele doporučit.

  86. Láďa Smejkal

  87. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi