Hrajeme.cz

Shadows over Camelot

Originální název:
Shadows over Camelot
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
3 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 11745 Kategorie:

Popis

Hráči se v této hře nesnaží porazit jeden druhého, ale v roli rytířů kulatého stolu bojují společně nad herním světem (hrou). Vše je komplikováno tím, že kdykoliv během hry se mezi hráči může objevit zrádce, který trpělivě vyčkává na správnou chvíli…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Recenze

  1. jacksnek

    Máte rádi legendu o mocném Excalibru? Chtěli jste být vždycky na cestě za Svatým Grálem? Milujute kooperativní hry s možným záškodníkem, který se může objevit v průběhu hry? Shadows over Camelot, je jedna z mých nejoblíbějších her, často ji hrajeme ve 4 lidech, což považuji za nejlepší počet hráčů. Mechanismus hry je zcela jiný než u klasických kooperativních her. Díky čemuž mě hra naprosto pohltila a i když jí mám dlouho, velice rád se k ní vracím. Stručně řečeno, super-merlinovské téma, atmosféra dávných dob, provedení figurek a mechanizmů a nesčetná znovuhratelnost. To je Shadows over Camelot pro mě!

  2. makeska

  3. ZdenT27

  4. charin

  5. esther.f

  6. Wotton

  7. tcdd

  8. Hippo

  9. Gaspar

  10. Pete

  11. dudo147

  12. Lubbo

  13. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  14. jakubko1717

  15. jakubko111

  16. Ajeenka007

  17. speedy

  18. No.10

  19. Last_Elf

  20. chajim

  21. The Hammer

  22. jakubko

  23. stega

  24. Tygr

  25. Hiva


    Jedna z nejlepších her jaké jsem kdy hrála. Opravdu doporučuji!!! Skvěle propracovaná, krásné karty a výborný herní systém.

  26. Shade

  27. dajo

  28. Ladik81

  29. Aldomoro


    Nádherná hra po všech stránkách , je to vůbec první hra, které dávám na těchto stránkách hodnocení 5 hvězdiček.
    Skvělé provedení a uspořádání krabice a komponentů : hlavní hrací deska, 3 doplňkové hrací desky, 7 plastových figurek nádherně provedených rytířů (včetně Artuše) – dají se dobarvit, případně se prodává již barevná doplňující sada těchto rytířů, 8 plastových figurek 8 válečníků (4 Sasové, 4 Piktové), plastové relikvie Excaliburu, Svatého grálu a Lancelotovy zbroje, balíček černých a balíček bílých karet, informační karty k jednotlivým rytířům, karty loajality, kostky životů, osmistěnná bojová kostka, 16 kartónových mečů. Vše je opravdu skvěle provedené a lahodí to oku a duši hráče ještě před samotným započetím hry. Pouze český návod je trochu ochuzený, sice je rozepsán poměrně dobře, ale na obyčejném papíře, malým drobným písmem, takže proti nádherném anglickému návodu působí dosti chudě. Anglický návod je ovšem napsán celkem jednoduše a pěkně ilustrován, takže je možné oba návody kombinovat a kochat se originálem.
    Herní systém je zcela originální, kdy hráči představující rytíře Kulatého stolu bojujících společně proti silám zla, avšak jeden z rytířů může být zrádce. Právě role zrádce dělá hru napínavou. Na začátku hry si každý vylosuje rytíře z karet rytířů, ke kterému následně dostane kostku životů (šestistěnná kostka), na které si nastaví 4 životy, vytáhne si kartu loajality, kterou neukazuje a dále dostane 6 bílých karet dobra. Hru začíná Artuš a každý rytíř musí vždy vykonat jednu zápornou a jednu kladnou akci a každý rytíř má ještě jednu speciální vlastnost, kterou může, ale nemusí vždy ve svém kole použít. Záporné akce : ubere si život, přidá do podhradí Camelotu katapult nebo táhne černou kartu zla. Kladné akce : bere dvě karty u Kulatého stolu, přemisťuje se na úkoly, plní úkoly, zahraje speciální bílou kartu, přidá si život pomocí 3 stejných karet. Ve hře je několik úkolů, které se plní pomocí bílých karet. Při splnění či nesplnění úkolu (Questu) se přidávají ke Kulatému stolu bílé či černé meče, přičemž každý úkol je hodnocen od 1-3 mečů. Ještě je možné ze splněného úkolu odnést 1-2 životy, 3-7 bílých karet . Z nesplněného úkolu je naopak možné ztratit 1-2 životy nebo se přidávají katapulty do podhradí Camelotu. Úkolem zrádce je utajeně škodit, přičemž může být kdokoliv obviněn jiným rytířem, že je zrádce. Pokud se zrádce odhalí, hraje již jako oficiální zrádce proti ostatním. Loajální rytíři vyhrávají tehdy, kdy je Kulatého stolu nejméně 12 mečů a nadpoloviční většina je bílých. Zlo, případně zrádce vyhrává pokud je u Kulatého stolu 7 černých měčů nebo pokud je v podhradí Camelotu 12 katapultů a hrad je tedy kompletně obležen, případně pokud je po zaplnění Kulatého stolu černých mečů více nebo stejně jak bílých.
    Shadows over Camelot je pro 3-7 hráčů a od začátku prázdnin (kdy jsme si ho nadělili) jsme sehráli 20-30 partií při využití vše možných počtů hráčů a není to jako u většiny ostatních her, kdy více je lépe, ale řekl bych, že hra má kouzlo v jakémkoli počtu.
    Při více hráčích je větší legrace, při méně je hra napínavější.

  30. Yuri

  31. paladin91

  32. Malicka

  33. Linhard

  34. Ranca

  35. Shako

  36. Pelly

  37. Adam

  38. murphy

  39. WillBlack

  40. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi