Hrajeme.cz

Hansa

Originální název:
Hansa
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Pravidla v češtině

Recenze

  1. rach

  2. Beholder

  3. tondakolik

  4. Skywalker

  5. Mick

  6. Veena

  7. Petr Holub

  8. MORT

  9. Flamberg

  10. Irbis

  11. tučňák

  12. Michal

  13. káča

  14. V.S.

  15. Věrka Cicháková

  16. Richmond

  17. David Cichák

  18. golmon

  19. chloridka

  20. Čajovna 82 vůní

  21. pogo


    Hansa je jednoduchá obchodní hra. Hráči v ní představují obchodníky, kteří se na jedné obchodní lodi pohybují mezi středověkými hansovními městy v Baltském moři. V jednotlivých městech si každý staví svá obchodní zastoupení, nakupuje a prodává několik druhů zboží. Hra obsahuje velmi zajímavý a jednoduchý systém směny herních hodnot a další zajímavostí je, že všichni hráči využívají pohybu jediné obchodní lodi.
    Do začátku hry se na herním plánu naplní všechna skladiště zboží a obchodní loď vyplouvá z Kodaně. Každý hráč založí postupně po dvou svých obchodních zastoupeních ve třech městech a dostane 3 peníze – tolary. Nenechte se zmást, peníze v této hře nejsou jen finanční hodnotou, ale představují akční body. Za každý peníz může hráč ve svém kole provést jednu akci. Akce pro každé kolo hráče jsou zajištěny tak, že na začátku svého kola každý vždy dostane tři peníze. Když je na tahu, může tedy hráč provést určitý počet akcí.
    Základní akcí je pohyb obchodní lodí. Ten je možný pouze ve směrech naznačených na herním plánu, takže do některých měst je snadnější přístup než do jiných. Ostatní akce mohou být totiž ve městě provedeny pouze tehdy, nachází-li se tam obchodní loď. Velká část akcí jsou tedy pohyby lodí a může být velmi důležité, kde zanecháte loď na konci vašeho tahu, protože z toho místa musí začít svůj tah hráč, který je na řadě po vás.
    Ve městě, do kterého dorazíte obchodní lodí můžete provést jednu z následujících možných akcí:
    Koupit jeden žeton zboží – A za ten zaplatit jeden peníz hráči, který má v daném městě většinu obchodních zastoupení. Pokud nemá většinu nikdo, peníz je zaplacen do banku a hlavně pokud má většinu hráč, který je na tahu, může koupit zboží zadarmo. Komu se podaří tuto výhodu často využít, bude mít ve hře dobrou výhodu.
    Postavit obchodní zastoupení – Zahodit jeden žeton zboží a dle jeho hodnoty postavit ve městě jedno až tři obchodní zastoupení.
    Zboží prodat – Ve městě, kde má hráč alespoň jedno obchodní zastoupení, alespoň dva žetony zboží stejné barvy proměnit na vítězné body. Za to hráč zaplatí jedním svým obchodním zastoupením z daného města.
    Zvláštní akcí je doplnění skladů. Kdo je na tahu, může jako svoji první akci za jeden peníz doplnit zboží do všech skladů na plánu.
    Ve hře tedy probíhá výměna akcí za zboží, zboží za obchodní zastoupení a obchodních zastoupení za vítězné body. Hráč, který přes tyto výměnné vztahy získá nejvíce vítězných bodů zvítězí. Klíčem mohou být převahy obchodních zastoupení v důležitých městech, ale i jiné strategie.
    Zpočátku ve mně Hansa nevzbuzovala zrovna pozitivní pocity. Hra je spíše průměrně graficky vyvedená a komponenty také nejsou zrovna dokonale krásné, až na loď, která je pěkná dřevěná. Zdálo se, že ve hře se děje málo věcí a těžko ovlivním, zda zvítězím. Postupně jsem ale do hry více pronikal a dnes je můj názor na ni výrazně lepší. Existují opravdu velmi rozdílné vítězné strategie a je hodně důležité správně zareagovat na tahy protihráčů.
    Hansa je tak podle mě velmi dobrou alternativou pro hráče, kteří hledají jednodušší a svižnou hru založenou na obchodování. Pravidla jsou velmi jednoduchá a vyhovují začínajícím hráčům, hloubku však ve hře najdou i zkušenější hráči. V tomto směru tedy velmi univerzální hra.
    Zahrajete si nejlépe ve čtyřech hráčích. Ve třech či dvou hráčích se kouzlo hry lehce ztrácí. Co se týká počtu hráčů, bohužel Hansa už tolik univerzální není. Ve čtyřech hráčích ale rozhodně stojí za to.

  22. Láďa Smejkal

  23. Matěj Baťha

  24. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi