Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéEdel, Stein & Reich

Edel, Stein & Reich

Originální název:
Edel, Stein & Reich
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Smaragdy, rubíny, safíry a vážení obchodníci v drahých kravatách, zkrátka seriózní podnik Edel, Stein & Reich. Kdo je chytrý a v oboru se vyzná nemůže na burze drahokamů prodělat. Ovšem konkurence je veliká a obchodníci čím dál mazanější. Je potřeba intuice a trocha toho herectví.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Pravidla hry (www.deskovehry.cz)

Recenze

  1. Bruno

  2. Warfery

  3. tučňák

  4. vytick

  5. káča

  6. V.S.


    Hra byla uvedena na trh v loňském roce a byla zařazena do nominační listiny her roku 2003, i když se jedná o novou verzi hry uvedené v roce 1998 pod jménem Basari. Je určena pro 3-5 hráčů, existují i pravidla pro dva hráče: Ke stažení jsou na domovských stránkách vydavatele. V hezky vyvedeném balení najdete karty, peníze a pěkně udělané diamanty.
    Hra je založena na dražebním principu. Na začátku každý hráč obdrží tři karty, a to kartu peněz, diamantů a událostí. Dále obdrží 20 drahokamů ve čtyřech barvách. Účelem hry je získat co nejvíce peněz.
    Peníze můžete získat buď přímo v jednotlivých dražbách, nebo při vyhodnocování kol. Tam získá peníze ten, kdo má nejvíce diamantů jedné barvy. Poslední možnost k získání peněz je využití různých karet událostí.
    Hra má tři velká kola, která se skládají z dalších menších kol (5-7 dle množství hráčů). V jednotlivých malých kolech vykládají všichni hráči skrytě karty diamantů, událostí nebo peněz. Ty musí vyložit podle toho, jaké diamanty, částku peněz či událost může hráč získat (diamanty a peníze může získat každý v různém množství), podle karty, kterou si aktuálně líznou z balíčku v každém malém kole.
    Pokud vyloží jednu ze jmenovaných karet pouze jeden hráč, získá příslušný obnost, diamanty atd… Pokud vyloží stejnou kartu více než dva hráči nikdo nic nezíská. Vyloži-li stejnou kartu právě dva hráči, nastává nejzajímavější okamžik, a to obchod. Oba hráči určeným systémem nabízejí svému soupeři drahokamy (protihráč buď bere nebo nabízí více), tak dlouho dokud jeden nezíská nabízené drahokamy a jeden draženou věc.
    Na konci každého kola jsou vyhodnoceny drahokamy, za něž majitel největšího počtu diamantů jedné barvy obdrží peníze. Stejně jsou užity i karty událostí.
    Hra je velmi zábavná. Musíte jednak předvídat co udělají ostatní hráči, a občas brát něco „“zdarma““, zabraňovat ostatním aby nezískali něco příliš levně a taky sledovat aby jste měli hodně drahokamů. Také je třeba dobře obchodovat, včas druhého natáhnout, nebo nenabídnout příliš. Hra se dá hrát mnohokrát a neohraje se. Musíte stále uvažovat, rozhodovat se, sledovat co dělají ostatní, což uspokojí i náročné hráče, ale přesto nemusíte namáhat hlavu složitými výpočty a kombinacemi takže je vhodná i pro neskalní hráče.
    Hru lze jen doporučit. Hra je k dostání bez českých pravidel, ale obsahuje pouze nepříliš složitý německý text na akčních kartách. Vlastní překlad pravidel mohu na požádání zaslat.

  7. Katka Girgensohn

  8. pogo

  9. Jersey

  10. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi