Hrajeme.cz

Big Deal

Originální název:
Big Deal
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Není známo (nebo nelze určit)
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

, , ,

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Žížalka

  2. Láďa Smejkal

    Big Deal je hra simulující boj tvrdých loktů a velkých peněz. Během zhruba hodinové partie společnosti střídavě zakládáte a prodáváte případně skupujete společnosti protivníků s jediným cílem, mít na konci co největší balík.

    Základ herního mechanismu je nákup a prodej čtyř různých druhů zdrojů, které jsou nutné pro založení společnosti (každá společnost má požadavky trochu jiné). Cena zdrojů v průběhu hry kolísá podle poptávky a nabídky (většinou se zvyšuje). Existující společnosti přinášejí hráči každé kolo příjmy z výnosů. Pozor není taktické investovat všechny příjmy, protože pak se nám může stát, že o některé příjmy přijdeme. Konkurent, který má v ruce akcii naší společnosti, nám nabídne odkoupení celé společnosti za určitou cenu za akcii. V tu chvíli máme jen dvě možnosti, buď mu nabídneme za jeho akcii vyšší cenu než on nám, nebo na obchod musíme přistoupit a ztratíme tak jednu ze svých společností. Okamžik ukončení partie je znám pouze přibližně jako např. u Union Pacifiku.

    Osobně nejsem nadšencem pro hry tohoto typu, proto hodnocení nevyznívá příliš lichotivě. Big Deal mne nedokázal zaujmout. Díky vysokému prvku náhody nemá navíc hráč prakticky žádnou šanci cokoliv předem naplánovat nebo spočítat. Příznivce burzy a akcií snad potěším alespoň tím, že veškerý herní materiál je kvalitní a zejména design akcií se výrobci povedl.

Přidat recenzi