Hrajeme.cz

Land unter

Originální název:
Land unter
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Vašek

  2. esther.f

  3. norba

  4. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  5. aja

  6. Last_Elf

  7. Ája

  8. tondakolik


    Průtrž mračen, hromy, blesky – odkud se jenom vzala všechna ta voda?
    S každou další vlnou se ovečky na ostrově tisknou víc a víc k sobě. Kdo se nechce utopit v přívalu vln, musí se pořádně ohánět – a tu a tam je bohužel nutné obětovat i nějaký ten záchranný kruh, samozřejmě k veliké radosti svých spoluhráčů. Je to nejlepší hra na schválnosti široko daleko!

    Land Unter je napínavá hra s poměrně jednoduchými pravidly, která nový hráč pochopí během prvních pár kol. Hra obsahuje karty počasí s hodnotami 1 až 60, karty příboje s hodnotami 1 až 12 a karty záchranných kruhů.

    Ve hře jde o záchranu oveček. Ovečky na malém ostrůvku jsou ohrožovány stoupající vodou. Úkolem každého z hráčů je zachránit pokud možno co nejvíce oveček z jeho stáda. Ale voda neustále stoupá, proto si nemůže být nikdo jist. Někdy je potřeba nechat utopit ovečky soupeře, jen aby moje přežili, jindy je potřeba jednu svoji ovečku obětovat pro záchranu stáda…

    Před zahájením hry se zamíchá balíček karet příboje a připraví se doprostřed stolu. Poté se zamíchá balíček karet počasí a rozdá se každému hráči 12 karet. Zbylé karty se vrátí do krabičky, pro tuto hru se nepoužijí. Každý hráč si vezme své karty počasí a spočítá si, kolik záchranných kruhů dostane. Na kartách počasí je totiž znázorněn buďto jeden záchranný kruh, jeho polovina, nebo žádný kruh. Hráč si sečte své kruhy a zaokrouhlí dolů (například 4,5 zaokrouhlí na 4 záchranné kruhy). Poté si každý z hráčů vezme příslušný počet karet záchranných kruhů a připraví si je před sebe lícem nahoru. Tyto kruhy v průběhu hry znázorňují počet životů daného hráče. Každý z hráčů může mít jiný počet životů, záleží to na jeho kartách. Dá se říci, že hráč, který má lepší karty, má záchranných kruhů méně než hráč se špatnými kartami.

    Když se vše připraví může se začít hrát. Hra probíhá ve dvanácti kolech. Na začátku kola se otočí dvě karty příboje z připravené hromádky. Potom si každý hráč vybere jednu z karet v ruce a položí ji lícem dolů na stůl tak, aby nikdo neviděl, jakou kartu vybral. Když mají všichni hráči vybráno, společně karty otočí. Hráč, který vyložil kartu počasí s nejvyšší hodnotou si vezme nižší ze dvou otočených karet příboje a hráč s druhou nejvyšší hodnotou si bere vyšší kartu příboje. Každý z hráčů si vezme kartu, kterou vyložil, a položí si ji před sebe na svoji odkládací hromádku. Hned poté se zhodnotí, jak vysoko u kterého hráče voda stoupla a ten z hráčů, který má vodu nejvyšší – to znamená má nejvyšší hodnotu kartu příboje – ztrácí jeden záchranný kruh.

    Poté následuje další kolo. Otočí se tedy nové karty příboje, hráči vyloží své karty a ten s nejvyšší hodnotou si bere nižší kartu příboje, ten s druhou nejvyšší si bere vyšší kartu příboje. Pokud si hráč bere kartu příboje a před ním již nějaká tato karta leží, položí novou kartu přes tu původní a od té chvíle platí tato nová karta a karta předchozí již ne a vůbec nezáleží na jejich hodnotách. Zhodnotí se výška vody u jednotlivých hráčů a ten s nejvyšší hodnotu karty příboje ztratí jeden záchranný kruh. Důležité je, že záchranný kruh může ztratit hráč, který si v posledním kole nebral žádnou kartu příboje, i přesto může mít nejvyšší vodu.

    Takto se odehraje 12 kol. Hráči, kteří v průběhu hry ztratí svůj poslední záchranný kruh, odloží své karty a do konce již nezasahují do průběhu hry. Po dvanáctém kole hra končí a hráči dostanou body. Po jednom bodu za každý záchranný kruh, který hráči zbyl, a jeden bod pro hráče, který má na konci hry nejnižší hodnotu karty příboje. Hráč, který se konce hry nedožil, bohužel získá jeden záporný bod.

    Po započítání bodů se všichni hráči posunou o jedno místo, zamíchají balíček karet příboje a vezmou si karty, se kterými hrál jejich soupeř.

    Jedna hra se skládá z tolika her, kolik hraje hráčů, tak aby každý hrál s každými kartami.

    Ač jde o karetní hru, je zde míra náhody poměrně dobře zmírněna. Každý hráč zahraje s každými kartami, což zaručuje v podstatě rovné šance všem hráčům a omezuje to možnost vymlouvat se na špatné karty. Zajímavé také je to, že hráč si při druhé hře alespoň přibližně pamatuje, jaké karty měl v ruce, a může lépe taktizovat. Při poslední hře dokonce přibližně ví, kdo má v ruce jaké karty a co asi bude ten který hráč dělat. To otevírá u této jednoduché hry velký prostor pro taktizování.

    Hra Land Unter je velmi napínavá hra, kterou si vždycky rád zahraji znovu a znovu.

  9. Lukáš Majer

  10. fojtik

  11. jakub

  12. ond

  13. Jekor

  14. 2vkjmch

  15. eklp fistronek

  16. paladin91

  17. rix

  18. Malicka

  19. Papo Shimitz

  20. Shako

  21. zopl

  22. XiXaO


    Jste ovečky na ostrově u majáku. A začíná pršet. V ruce máte 12 karet, které ovládají počasí. Jsou očíslovány od 1 do 60. Podle nich se také určuje počet záchranných kruhů, které má hráč k dispozici. V prostředku stolu jsou karty, které simulují jednotlivé fáze zatopení ostrova (12 fází, každá tam je dvakrát). Pomocí očíslovaných karet se „draží“ karty jednotlivých fází. Ten, kdo má na konci nejhůře zatopený ostrov, si otočí jednu kartu se záchranným kruhem. Ten, kdo má utopené všechny kruhy, prohrává. Perfektní, velmi strategická hra. Doporučuji hrát v pěti lidech.

  23. Adam

  24. Darn

  25. BFM

  26. Jitka

  27. tučňák

  28. Robert

  29. Michal

  30. Anna

  31. Maximus

  32. GL

  33. Roman

  34. Dejan

  35. Luko

  36. golmon

  37. pogo

  38. Agáta


    Karetní hra s poměrně jednoduchými pravidly. Asi nejdůležitějším prvkem strategie je správný odhad chování ostatních hráčů. Styl hry i strategie trochu připomínají mariáš: někdy je nutno vzít štych, jindy je třeba odhodit plívy; vždy je třeba sledovat, které karty jsou ještě ve hře a odhadovat, jaké asi mohou mít protihráči. Vše je ovšem výrazně jednodušší a hra je vhodná i pro děti od 8-10 roků. Nejmenší počet hráčů jsou tři, nejvíce pět.

    Příběh hry není moc jasně podaný, můj vlastní výklad je tento: Každý hráč má svůj ostrov, na kterém se pasou ovečky. Ostrovy jsou ohroženy zvedáním vodní hladiny. Hráč může ovlivňovat počasí; ten kdo má nejhorší, je přívalem ohrožen nejvíc a může se stát, že své ovečce bude muset hodit záchranný kruh, aby se neutopila. Komu kruhy dojdou, prohrává.

    Hraje se se třemi druhy karet: na začátku každý dostane 12 karet počasí a k nim i odpovídající počet karet se záchrannými kruhy. Pak se z balíku karet znázorňujících výši hladiny postupně vykládají vždy dvě. Hráči si podle toho, zda jednu z karet chtějí nebo nechtějí získat, připraví k vynesení jednu ze svých karet počasí, které drží v ruce. Vynesou (otočí) pak všichni naráz a ten, kdo má nejhorší počasí, dostane kartu nejvyšší hladiny (druhou dostane ten, kdo má druhé nejhorší počasí). Ten, na jehož ostrově je nejvíc vody, odhazuje kartu se záchranným kruhem a začíná další kolo. Kol je celkem 12 a hráči tak musí postupně vynést všechny svoje karty počasí. Aby nebyla strategie monotónní, musí vyhodit záchranný kruh ten, kdo má na ostrově nejvyšší hladinu, což ale může být i ten, který ji získal v některém z minulých kol.
    Důležité je tedy vynášet karty počasí tak, aby hráč bral pokud možno kartu s DRUHOU nejvyšší hladinou vody, popřípadě aby nebral žádnou. Je třeba zbavit se karet se špatným počasím tak, aby hráč přitom nepřišel o své záchranné kruhy.

    Princip hry se mi velmi líbí, k úspěchu je třeba odhadovat chování spoluhráčů (co asi vynesou) – chladná logika nestačí, ale budete ji potřebovat také. Jako ve většině karetních her tu působí i náhoda – na začátku při rozdávání, i při vykládání karet s výší hladiny. Je ale také dobré pamatovat si, které karty ještě zbývají v balíku na stole a odhadovat, jaké karty mohou mít spoluhráči.

    Hrajete-li s někým poprvé, je třeba několika partií, abyste si hru užili. Partie se dá sehrát za 10 – 15 minut, takže to není problém. Pravidla jsou jednoduchá, dají se pochopit během první partie.

    Karty vypadají docela trvanlivě a grafické zpracování je kvalitní. Dojem kazí grafické zpracování. Obrázky jsou roztomilé,působí dojmem, že hra je pro malé děti. To určitě není. Navíc hra končí vlastně docela drasticky – utopením ovečky v rozbouřeném oceánu.

    Česká pravidla jsou přiložena, ale jde o trochu těžkopádný překlad z němčiny a nejspíš bez korekce někým, kdo hru zkoušel hrát.

    I přes tyto nedostatky jde ale o zajímavou a velice dobrou hru.

  39. Kolík Aťsepicnu

  40. Jersey

  41. Láďa Smejkal

  42. Jezevec

  43. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi