Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéMěděný kotlík s.r.o.

Měděný kotlík s.r.o.

Originální název:
Kupferkessel Co.
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hráči-kouzelníci se snaží získat do své kolekce co nejlepší suroviny pro přípravu lektvaru. Postupně získávají jednotlivé ingredience – kartičky. Každá kartička obsahuje číslo od jedné do čtyř. Toto číslo určuje nejen celkové body na závěr, ale i počet kroků v následujícím tahu. Hra pro dva hráče s jednoduchými pravidly, rychlým spádem a minimem náhody.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. aksile

  2. ivanahucik


    Ačkoliv ústní vysvětlení pravidel trvá 10minut, prokousání se psaným návodem nám trvalo poměrně dlouho. Hra je svižná, vypadá dobře, není krvelačná, nehrotí vztahy, trvá než se ohraje a pro dva na večer je perfektní (když si chce dítě před spaním něco zahrát) a školou povinné dítě procvičuje i počty. Věk hráčů 45-18-10 let v libovolných kombinacích. Kartičky budeme muset zalaminovat. Hra může být velmi pěkným dárkem.

  3. Kitty

  4. iff

  5. tondakolik

  6. ghoston

  7. budkin

  8. pyty

  9. Martin Plesnivý

  10. Blizzard

  11. MORT

  12. Shako

  13. Pavel Tichy

  14. Mirka

  15. Flamberg

  16. Turbomyšák

  17. Darn

  18. Stanley


    Měděný kotlík je jedna z nejlepších her pro dva, co znám. Pravda, hrál jsem ji zatím pouze 3x, ale nenapadá mě jediný zápor, který by mi mohl dojmy z této skvělé hry pokazit. V čem vidím její klady?

    + je rychlá – netrvá déle než 20 minut
    + je zábavná – díky vtipným, nápaditým obrázkům
    + je svižná – na to, aby jste se nudili, prostě nemáte čas. Než se nadějete, jste opět na tahu.
    + náhoda hraje malou roli. Ke hře můžete přistoupit velmi vážně a promýšlet strategii a tahy dopředu a namáhat svoji paměť při zapamatovávání svých a spoluhráčových karet nebo ji pojmete jako oddechovku. Pokud ji ale soupeř pojme vážně a vy ne, pak prohrajete díky malému vlivu náhody. Tato hra vás bude bavit, ať k ní přistoupíte jakkoli.
    + má jednoduchá pravidla, která se naučíte během 10 minut.
    + je skladná, takže ideální na cesty.
    + kartičky a figurky jsou kvalitně a hezky udělané

    A zápory? To, že je pouze pro dva hráče, nepovažuji za zápor, protože kvalitních her pro více hráčů je mnohem více, než kvalitních her pro dva. Kdo chce hru pro větší počet hráčů, má z čeho vybírat. Mám ale pocit, že i kdyby tato hra byla hratelná ve více hráčích, což by nebylo tak těžké vymyslet, nic by neztratila ze svých předností. Takže přece jen malinká vada na kráse? 🙂
    Hledáte-li dobrou hru pro dva, Měděný kotlík je ta pravá.

  19. murphy

  20. Jitka

  21. tučňák

  22. Merlin

  23. Mišel


    Hra Měděný kotlík je u nás doma velmi, velmi oblíbená. Nejen proto, že kvalitních neabstraktních her pro dva je málo, ale i proto, že Měděný kotlík je opravdu skvělý. Nebudu se nyní rozepisovat víc; vypíchl bych teď jen jednu věc: dá se výborně upravovat. Nejenže není problém ji rozšířit pro více hráčů (prostě přidáte figurku a určíte jí bonusovou barvu, toť vše), vymyslíte si snadno další vylepšení, která hru ještě opepří. My jsme třebas zavrhli originální bonusy a vymysleli si vlastní alchymistické recepty. A úroveň hry ještě stoupla. Naše nové bonusy tvoří ucelený (a vychytaný) systém, rád zašlu na požádání.

    Hodnocení? Čtyři a půl pro druhou nejlepší neabstraktní hru pro dva, co znám. (Číslo jedna s plným počtem hvězd je samozřejmě Caesar a Cleopatra). Bez našich nových receptů by to bylo asi tak tři a půl.

  24. kvetinka

  25. káča

  26. Pepik

  27. V.S.

  28. Thelonius

  29. mathes

  30. Marta

  31. Čajovna 82 vůní

  32. Lucina

  33. marcel

  34. pogo

  35. Láďa Smejkal

  36. Jaromír Kovařík

    Ačkoliv je tato hra seskupením několika známých herních principů dohromady, vychází celý výsledek naprosto originálně.

    Po rozložení hracích kartiček jsem nabyl dojem, že budu hrát pexeso. Rychle jsem tento dojem také pozbyl. Hráči rozloží z karet plán 6×6. V rozích jsou nulové karty které ukazují směr pohybu figurek. Všechny ostatní karty jsou vidět. Každý hráč má za úkol posbírat od každé ze 14 čarodějných ingrediencí co nejvíce čtveřic, popřípadě trojic – každá surovina je zastoupena totiž čtyřmi kartami s bodovou hodnotou od jedné do čtyř. Figurka se pohybuje dokola o tolik polí, kolik bodů ukazuje moje poslední posbíraná karta. Tu si můžu vybrat libovolně z celého sloupce, na kterém má figurka spočine. Karty si dávám na sebe na hromádku tak, abych neviděl na karty posbírané dříve. Pokud na konci hry posbírám od některé ingredience pouze jednu kartu, její bodová hodnota se mi odčítá. Za dvě karty nezískám ani neztrácím nic, za tři jejich kladný součet a za čtyři získám součet hodnot plus pětibodový bonus. Dále se mi body násobí, pokud jsem posbíral některé ze dvou ingrediencí v barvě mojí figurky. Některé karty mají na sobě ještě znak bomby (vezmu-li jí, mohu soupeři odebrat horní posbíranou kartu) nebo klobouku (vezmu-li jí, mohu hrát ihned ještě jednou). Na prázdná místa po odebraných kartách se doplňují karty z balíčku. Jakmile tento dojde, hraje se do té doby, dokud nevznikne celá kolmá prázdná řada. Pro náročnější obsahuje ještě hra rozšiřující úkoly, které jí dělají ještě napínavější a zajímavější.

    A moje celkové hodnocení:
    Klady:

    • velmi jednoduchý princip nabízející velmi dobrou hratelnost a množství taktických a strategických řešení
    • krásné a vtipné téma karet (hadí ocásky, vochomůrky, žabí oči, atd.) a pěkné dřevěné figurky
    • jedna z nejlepších her pro dva hráče, které znám
    • hra kombinuje principy sbírání (všichni něco posbírají, ani jeden z hráčů nemá negativní pocit, že byl rozdrcen), taktické prvky a dobré plánování
    • jedna partie je svižná, netrvá déle než 20 minut, velmi dobře hratelná

    Zápory:
    Hra je pouze pro dva hráče, i když si myslím, že při troše snahy se autorovi mohlo podařit hru upravit i pro více hráčů

    Hra si právem zasloužila nominaci na Spiel des Jahres 2002. Je to opravdová paráda pro dva hráče. Doporučuji.

Přidat recenzi