Hrajeme.cz

El Grande

Originální název:
El Grande
Rok vydání:
1995
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11137 Kategorie:

Popis

Přenesme se na chvíli do Španělska 15. století. Grandi z Aragonu, Baskicka, Katalánska, Valencie a dalších krajů bojují o moc a vliv po celé zemi. Každý z nejvýše pěti hráčů představuje granda, pocházejícího z jedné oblasti Španělska. Ti mají k dispozici své věrné rytíře (caballeros), které vysílají do jednotlivých regionů. Během hry se uskutečňují tři bodování, při kterých získávají grandi body za každý region, ve kterém mají dostatek svých rytířů. V každém regionu může získat body jeden až tři hráči. Navíc se občas bodují pouze vybrané regiony.

Nová edice z roku 2023, která je k dispozici i v češtině, přináší upravený herní materiál a dva rozšiřující moduly, které může začlenit do hry.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

  • Pravidla hry od JOUOB (délka videa: 35:17 min.):

Recenze

  1. Kentril

    Uz celkem starsi hra, nicmene ma par jedinecnych prvku v systemu hry, ktery jsem nikde jinde neobjevil. Nicmmene hrali jsme ji asi tak 3x a stale mi lezi na hromade a radeji sahnu po jine hre. Ten kdo ma rad stredovek a strategii, prijde si na sve. Az budu chtit zavzpominat na stare casy,

  2. XiQiX

    Hra se zajímavým herním systémem, kterou jsem hrála před lety, ale teď jsem si ji pořídila domů a tak se těším na další herní zážitky s touto strategickou hrou zasazenou do středověkého Španělska.

  3. Vašek

  4. ton

  5. Patrikhm

  6. Číňan

  7. Zenitos

  8. Terw

  9. Vlad

  10. Kalibulus

  11. rach

  12. Machííírek

  13. tenista

  14. omas

  15. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  16. pp

  17. fonda159

  18. klato

  19. Jouda

  20. cermarta

  21. aneken

  22. Sasa

  23. Shade

  24. Aron

  25. dajo

  26. Ota

  27. dusko1234

  28. roneth

  29. jpmce

  30. Skywalker

  31. Mick

  32. fojtik

  33. summ

  34. MeanAngel

  35. David

  36. jakub

  37. Jekor

  38. Libor

  39. Ranca

  40. plema

  41. Papo Shimitz

  42. matys

  43. MORT

  44. Shako

  45. Penguin

  46. Tom

  47. DK

  48. Asindor


    Ano, přesně tak. Stále lepší a lepší hry se dováží do ČR a El Grande je jednou z nich. Je to výtečná hra z období 15. stol. ve Španělsku, kdy s vašimi Grandy se snažíte dosáhnout co nejvyššího skóre na nejvzácnějších provinciích. Snažíte se pomocí akčních karet škodit protihráčům, a vy sami si přesunujete své poddané do svých bohatých provinciích pro vaši věčnou slávu. Jen ten král je pořád silnější a vy tak nemůžete na jeho půdu ani páchnout. El Grande můžu jen a jen doporučit všem začínajícím i pokročilým hráčům. Můžete zde mixovat desítky strategií a vaše fantazie nezná v této hře mezí.

  49. Emil

  50. Gally

  51. NoirOrioN


    Niežeby tá hra nebola dobrá. Ale ma prekvapuje, že aj v súčasnosti býva stále hodnotená vysoko. Že je to hra roku 1996 – to je úplne v poriedku, ale dnes…? Opis hry, náčrt pravidiel už spomenuli prispievatelia predo mnou, takže sa sústredím len na momenty, ktoré by som rád okomentoval. Hneď na úvod sa však chcem dobrovoľne priznať, že hru som hral iba raz (nahral som už nejakých pár hier, takže s dovolením…). Malý mínus dávam prekombinovaným pravidlám. Študovali sme ich 4 nováčikovia (v tejto hre) asi hodinu, čo je dosť. Veľmi veľa komponentov. Ďalším nedostatkom pre mňa bolo poznanie, že aj keď hra má malý podiel náhody, tak nejaká stratégia alebo taktika pre hru nemá zmysel. Hra sa prudko mení v každom kole a to nespomínam 3 hodnotiace kolá, keď sa z hradu vyroja aj 2 statné armády caballeros, ktorí fakt rapídne môžu zmeniť celú hru. Môžete si robiť akékoľvek stratégie, neprerazíte – resp. nemusí vám vyjsť. Poznanie z 1. hry: oplatí sa v každom ťahu odsunúť do hradu 1-3 caballeros a pri tom vyššom počte môžete v pohode prevziať najdôležitejšie územie.

    Nechcem ale iba kritizovať. Pozitívne hodnotím dostatočný výber možností v ťahu, pokiaľ sa chcete zmestiť pri licitácii o poradie v ťahu do tretieho miesta. Rôznosť úkonov je veľká…žeby až priveľká? Neviem, budem múdrejší, ak hru zahrám viackrát. Ak hráte s nerozhodným človekom, môže vám tam váhať pekných pár minút nad výberom akčných kariet. Herný materiál a dizajn hry je krásny.

    Zrejme z tejto hry (keďže je z roku 1996) vyšli niektoré ďalšie, napr. Karol Veľký sa dosť podobá v princípoch. Ak porovnávam tieto 2 hry zdá sa mi mnou nie až natoľko obľúbený Karol Veľký predsa len o niečo svižnejší a hlavne nekomplikovanejší.

    Viem, že recenzia vyznieva dosť kriticky, ale aha: dávam jej 4 body. len som čakal trošku viac. Vlastne…hehe…trošku menej (pravidiel, možností, komplikovanosti). Hra sa mi páčila, ale – nič extra.

  52. Fanda

  53. Darn

  54. jayjay

  55. doriang

  56. mealy

  57. murphy

  58. Shark


    Recenze, které jsem si zde na hru El Grande přečetl, mě navnadily ke koupi, a musím říci, že jí rozhodně nelituji. Tato hra se rázem zařadila mezi mé oblíbené a využívám každé příležitosti, kdy si ji mohu zahrát. Pravidla nejsou složitá a během první hry přejdou do krve velmi rychle. Menší problém mohou představovat německé texty akčních karet, ale pokud mezi sebou máte jen trochu zkušenějšího němčináře, odpadá i tato komplikace.

    Hra klade velký důraz a nároky na okamžité taktické uvažování. Dlouhodobé strategie se většinou neuplatní, neboť akční karty a spoluhráči se zajisté postarají o jejich narušení. To samozřejmě může někomu vadit, na druhou stranu mně se líbí hry, kde není na první pohled zjevná jasná cesta k výhře, a zároveň se člověk nestává hříčkou náhody.

    Sami to poznáte, až budete dumat nad zahráním mocenské karty a posléze výběrem akční karty. U mocenských karet platí, že čím vyšší kartu zahrajete, tím dříve se dostanete na řadu, ale zároveň vám budou patrně chybět caballerové, kterými si zajišťujete své postavení na hracím plánu. Podobné dilema přináší i výběr akční karty – čím dříve jsem na řadě, tím výhodnější kartu pro své záměry si mohu vybrat, avšak spoluhráči mohou svými kartami pohřbít nejeden plán. Hra vás tak nutí být neustále v napětí a namáhat si mozkové buňky.

    K recenzi Ládi Smejkala bych ještě dodal, že vedle jím zmiňovaných rozšíření existují ještě další dvě:

    3. König & Intrigant: Player’s Edition: Toto rozšíření vzniklo na základě námětů od hráčů. Jedná se o stejný typ karet jako u König & Intrigant, tj. nahrazuje původní akční a mocenské karty.

    4. Grandissimo: Toto rozšíření rozvíjí opět základní hru. Obsahuje např. nový region Portugalsko (bohužel bez odpovídající karty regionu), zvláštní karty jako Královna (ve svém tahu si můžete vzít buď jednoho caballera navíc z provincie na dvůr, nebo umístit na hrací plán o jednoho caballera ze dvora navíc) nebo Dvorní blázen (ve svém tahu dáte jednoho svého caballera z provincie vybranému spoluhráči, který ho musí ve svém tahu umístit na hrací plán). Nové akční karty vytvářejí dvě další hromádky a rozšiřují tak možnosti taktizování, zejména se ve větší míře zapojují i karty regionů. Nevýhodu může představovat nutnost vlastnit komponenty z jiných her (Velkoinkvizitor & kolonie, El Caballero), stejně jako to, že ve svém tahu můžete za určitých okolností a při využití všech herních možností provádět třeba i čtyři různé akce, což může vést k výrazným zvratům v průběhu hry či nejasnostem v pravidlech.

    Podle mého názoru se vyplatí dbát na radu autorů, totiž nepoužívat všechna rozšíření současně. Díky jejich obměňování však získáte pokaždé napínavou a strhující hru.

    Nezbývá proto než ji doporučit všem, kdo mají rádi taktizování a pocit plynoucí z toho, že musíte být „furt ve střehu“.

  59. Tacud

  60. dooly

  61. orsej@centrum.cz

  62. karel

  63. belisar

  64. Robert

  65. Michal

  66. Jirka

  67. JaraT

  68. Gandalf

  69. káča

  70. Piškuntál

  71. V.S.

  72. Věrka Cicháková

  73. Richmond

  74. Citron

  75. David Cichák

  76. WillBlack

  77. golmon

  78. vlaada

  79. Amarth

  80. Jrd

  81. Marta

  82. J.R.


    Strategická hra “El Grande” s podtitulem “Král a intrikáni” se odehrává ve Španělsku 15. století, ale nemusíte se hned děsit nějakého naučného výletu do evropské historie. Ta autorům posloužila jen jako kulisa pro rozpoutání netradičního boje o území na hracím plánu!

    Při hře se vžijete do role jednoho ze španělských šlechticů, bojujících o moc v každé z devíti provincií: Galii, Katalánii, Valencii, Grenadě a dalších. Hra začíná rozlosováním území, kde bude vystavěn rodný “castilo”, tedy hrad každého šlechtice. Toto území je velmi důležité, neboť přidává body svému pánu, pokud si na tomto poli v průběhu hry udrží nejvyšší vliv. Vliv hráčů v provinciích určuje počet tzv. “caballeros”, znázorněných pomocí dřevěných kostiček. Ty reprezentují nižší šlechtu a jejich armádu pod vaším velením, kterou lze přesouvat a doplňovat podle pokynů na tzv. akčních kartách, jež se obměňují každé kolo. Na nich lze najít např. pokyn pro přesun caballeros nebo hradu, obodování vybraného území, vetování předchozí akce apod. Důležitým prvkem ve hře je král, jehož přítomnost zcela omezuje pohyb caballeros v provincii, na druhou stranu hráči s největším vlivem přináší bonus. Jednou za tři kola se provádí součet bodů a vítězem je ten, kdo jich má po devátém, posledním, kole nejvíc.

    Zatímco se každý hráč snaží získat co nejvíce bodů pro sebe a zároveň co nejméně pro soupeře, musí počítat s omezenými zdroji. Jedním z nich je počet caballeros, který se určuje podle pořadí hráčů v daném kole. První hráči na tahu dostávají méně caballeros, které mohou umístit na plán, ale mají výhodu při výběru akčních karet. Ti další mají k dispozici o něco více caballeros, ale zase mají omezený výběr akčních karet, poslední hráč z pěti už nemá výběr žádný, respektive musí vzít za vděk poslední kartou. Základem strategie je tedy vhodná volba pořadí ve hře podle akčních karet nabízených v daném kole.

    Na první pohled složitá pravidla se lze rychle naučit, ale mnohem déle trvá vypracovat si dobrou strategii. Je nutné dobře sledovat všechny akční karty, přestože každý hráč může zahrát jenom jednu z nich, ale kvalitním plánováním lze využít i karet, které zahrají jiní. Každá akce totiž může ovlivnit počet caballeros a tím i bodů, které hráč získá při dalším bodování. Někdy se vyplatí spíše vyrovnat stav caballeros, než se snažit získat převahu, protože pak se o body se soupeřem dělíte. Jindy je jednodušší zaútočit na soupeřovo domácí pole s hradem, a tak ho donutit stáhnout se z vámi vytipovaných území.

    Pokud máte dobrou paměť, šikovným trikem je přesouvání caballeros do věže, což je samostatná provincie na ostrově, kde jsou caballeros skryti před zraky hráčů a lze je přesunout až těsně před bodovacím kolem. Právě tyto “zálohy” mohou situaci překvapivě zvrátit. Některá území znamenají méně bodů než jiná, a tak se na první pohled ani nevyplatí o ně bojovat. Na druhou stranu, někdy je lepší několik dobře obsazených méně atraktivních provincií, než nelítostný boj o tu nejlepší, kde se caballeros protihráčů doslova mačkají. Jak vidíte, hra nabízí skutečně nepřeberné množství variant i pro zkušené stratégy.

    El Grande určitě vyžaduje jistou dávku přemýšlení a drobet strategického talentu, ale po jedné či dvou partiích přejde do krve i méně zkušeným hráčům a stane se zábavou na dlouhé hodiny. Velký hrací plán, spousta dřevěných kostiček, akční karty a hlavně spousta zábavy jistě stojí za trochu peněz. Všem stratégům s modrou krví vřele doporučuji!

    Recenze vyšla na https://zabava.atlas.cz

  83. Čajovna 82 vůní

  84. Mirunak

  85. marcel

  86. pogo

  87. Kolík Aťsepicnu

  88. Láďa Smejkal

    Přenesme se na chvíli (zhruba tak na 2 hodiny) do Španělska 15.století. Grandi z Aragonu, Baskicka, Katalánska, Valencie a dalších krajů bojují o moc a vliv po celé zemi. Každý z nejvýše pěti hráčů představuje granda, pocházejícího z jedné oblasti Španělska. Ti mají k dispozici své věrné rytíře (caballeros), které vysílají do jednotlivých regionů. Během hry se uskutečňují tři bodování, při kterých získávají grandi body za každý region, ve kterém mají dostatek svých rytířů. V každém regionu může získat body jeden až tři hráči. Navíc se občas bodují pouze vybrané regiony.

    Herní princip není složitý: Hráč, který je na tahu, smí rozmístit určitý počet rytířů do regionů sousedích s královským nebo do hradu (castilla) a dále provést zvolenou akci. V každém kole má jeden z hráčů právo přemístit krále do jiného regionu. Před bodováním si hráči tajně určí, do kterého regionu odcestují rytíři z hradu. Chytře zvoleným cílem mohou soupeřům v některém regionu vypálit rybník.

    Ke hře existují dvě výborná rozšíření, která se dají hrát také společně:
    1. König und Intrigant (Král a intrikán) – výtečný nápad, hra je výrazně zajímavější a složitější než základní varianta. Skýtá neuvěřitelně velký prostor pro tvůrčí invenci, pro dobré i špatné tahy. Vřele všem doporučuji! Navíc je možno od vydavatele hry Hans im Glück získat zdarma 10 dalších karet k této verzi!

    2. Kolonien und Grossinqvizitor (Kolonie a velký inkvizitor?) – s Amerikou, Afrikou a Francií. Hra přináší další nové prvky jako transport zlata z Ameriky a zboží z Afriky a možnost ovládat inkvizitora. Hodí se ale pouze pro ty hráče, kteří mají hodně času.

    Může být na závěr lepší doporučení než to že, tato Hra roku 1996 se stále drží v první desítce herních žebříčků!?

  89. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi