Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCarcassonne: Hostince a katedrály (1. rozšíření)

Carcassonne: Hostince a katedrály (1. rozšíření)

Originální název:
Carcassonne: Die Erweiterung
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11134 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Líbí se vám hra Carcassonne? A chtěli byste si ji zpestřit o nové kartičky nebo si ji chcete zahrát v šesti hráčích? Tak potom je toto rozšíření přímo pro vás. Kromě nových figurek a kartiček obsahuje také počítací žetony. Tuto hru můžete hrát pouze se základní sadou.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Recenze

  1. Cermakov1

    Mám doma všechny rozšíření, když bych chtěla hrát všechny, byla by hra tak na půl dne a hodně velký stůl. 🙂 Toto rozšíření přináší zajímavé obměny, střídavě zapojujeme do hry s dalšími. Nehrajeme s ním však pravidelně.

  2. GADICEK

    Kdo má hodně kostelů, má vysoké šance na výhru 🙂

  3. Jiří Aberle

    První rozšíření k základní hře Carcassonne. Obsahuje 18 nových kartiček krajiny s 6-ti hostinci u jezera a 2-mi katedrálami. Tyto kartičky zvyšují počet bodů při uzavřených cestách a městech.
    Dále rozšíření přináší figurky pro 6 hráče, bodovací kartičky a velké figurky, které se při bodování počítají jako dvě menší.
    Je to povedené rozšíření a vřele ho doporučuji 🙂

  4. Effka

    jedno z nejlepších rozšíření, přidání dalšího hráče i kdytiček na více bodů se vážně hodí 🙂

  5. vasek

    Jedná se o první rozšíření ke Carcassonne. Pokud někdo kupujete Carcassonne, tak rovnou vemte i toto rozšíření, které by podle mě mělo být součástí již základu. Většina dalších rozšíření(kromě2. Kupci a stavitelé) je do počtu a jejich přínos již není takový.

  6. valchy

    Hostince a katedrály jsou první rozšíření ke hře Carcassonne. Přidávají do hry nové kartičky pro stavbu měst a okolí. Rozšíření není těžké na pochopení takže si ho zahrajete i s dětmi.

  7. cSf.Loser

    První rozšíření ke klasické hře. Přidává variabilitu v podobě dalších dílků, takže lehce natáhne hru což beru jako plus. Katedrály krásně zapracují prvek náhody respektive musíte správně odhadnout jestli město / cestu uzavřete nebo ne. Pokud se Vám to nepovede nedostáváte body, což je dost nepříjemné a soupeř vám tak může pěkně prasit hru. Což je další pozitivní věc. Celkově, ale rozšíření nepřináší nic závratného a základní hru zas tak moc nerozšiřuje, proto jen 3 hvězdy.

  8. Zweter

    Hned první rozšíření mi přijde nejpovedenější. Nekomplikuje hru složitými novými pravidly. Hostince i katedrály přinášejí dynamiku, když i malá cestička může přinést dost bodů. A naopak i velké město s katedrálou nepřinese vůbec nic, když se vám ho nepodaří ukončit. Pokud máte hodně jiných rozšíření, zjistíte že vám už budou chybět figurky pro všechny ty kartičky. Právě to ale tohle rozšíření napravuje a přináší další figurku – a nejen ledajakou. Velká figurka dost ovlivní poměry ve městě a v kombinaci s létajícím strojem vás o něj může hned připravit. Nových kartiček je sice trochu míň než bych si přál, jsou však přesně takové, jaké vám dosud chyběly.

  9. pAndulka

    Skvělé rozšíření, které do hry přidá kartičky a nové prvky, ale nezatěžuje hráče složitými novými pravidly (vysvětlujte hru nováčkům, když máte k základní sadě i několik rozšíření s dalšími pravidly a figurkami). Další super věcí, kterou rozšíření přináší jsou kartičky k počítání bodů po projití padesátky. S více kartami a malým počtem hráčů jí můžete projít i několikrát a tyto kartičky se opravdu hodí… navíc ten pocit, když si jí můžete vzít 🙂

  10. Xaws

    Podle mě nejlepší rozšíření základní hry. Doplňují a obohacují původní hru.

  11. tds

    Pokud se základní Carcassonne alespoň trochu líbilo, je prakticky nutné pořídit k němu další rozšíření, kterých je na výběr hodně. Hostince a katedrály jsou taková „povinná výbava“ k základní hře a to i když hrajete pouze ve dvou a figurky pro 6. hráče ani nevyužijete. Získáte další kartičky a hlavně nové možnosti hraní, které mohou docela zahýbat bodováním (katedrály), pokud se podaří postavit dostatečně velké město a uzavřít ho. Hostince u cest jsou také příjemným bonusem.

  12. bejka

    Rozšíření naprosto zapadne do základní hry, aniž by to nějak zásadně ovlivnilo pravidla.
    Najdete v něm dvě kartičky s katedrálou- když s ní uzavřete město- získáte za kartu a erb místo dvou bodů tři. Při neuzavření města však žádný bod nezískáte. Karty s hostincem u rybníka přidávají při uzavření cesty bod navíc, pokud cesta není uzavřená, žádné body nedostanete.
    + nové kartičky krajiny
    + získáte figurky pro 6. hráče
    + získáte větší figurky pro všech 6 hráčů- hodí se při boji o louku, město, či cestu- počítá se za dvě obyčejné
    – rozšíření Vám brzi stačit nebude, a zatoužíte ještě po dalších 🙂

  13. hromadalidi

    Jestli má nějaké rozšíření této velmi oblíbené hry smysl, tak je to právě toto. Nové typy krajin se hodí, nejsou spíš jen prvoplánové, aby v rozšíření něco bylo, jak se tomu děje u dalších krabic. Nové figurky umožňují lepší taktiku a plánování a dvojnásobné body se hodí (myslím tím katedrálu a hostinec). Navíc lze pak ke hře přizvat i šestého stavitele, což je taky pozitivní neboť tuto hru pochopí opravdu i menší, a tak sehnat hráče není zas takový problém. I ti co úplně nehoví deskovkám si Carcassonne zahrají rádi. První rozšíření hry hodnotím velmi kladně a vhodně doplňuje originál. (bez něj samozřejmě hrát nelze)

  14. Naifa

    Velmi pěkné rozšíření k již úžasné základní hře. Zejména při hraní více lidí oceníme šestou sadu pro hráče. Velké figurky nepoužíváme. Je to tak více zaměřeno na strategii a při nasazování tolika figurek bylo snadné přehlédnout, že jedna je větší (mnohdy tuto skutečnost přehlédl i hráč, který velkou figurku přiložil).
    Další vhodnou částí rozšíření jsou kartičky s bodováním nad padesát a nad sto. Při menším počtu hráčů – např. při hraní ve dvou, využíváme tyto kartičky i vícekrát. Občas se stane, že dosahneme i na hodnocení 150+.
    Velmi příznivě jsme ocenili kartu katedrály. Je nejen pomocníkem, když ji člověk vytahne na začátku hry a má tak velkou šanci získat velké město za hodně bodů. Současně ale také může uškodit, zejména když ji protivník vytahne ke konci hry a zablokuje vám tak krásně rozjeté město – sice by nebylo hodnoceno trojnásobkem, ale i tak by byl bodový zisk slušný (zejména, když je zde hodně karet se štíty). Ale i to ke hře patří a nelze se na nikoho zlobit. Pouze ocenit strategii a dobrou ruku při volbě karty.
    Taktéž nové karty krajiny, které se v tomto rozšíření objevili jsou přínosem. Nová zakončení měst, cest a nové kláštery jsou přínosem pro pestrost hry.
    V současné době hrajeme základní hru s několika rozšířeními a je to mnohdy hodně myšlenkově náročné zvažovat, jestli daný dílek ještě může, či již nemůže přijít atd.
    Každopádně toto rozšíření vřele doporučuji.

  15. Spud.Murphy

  16. SASAN_KING

  17. Cesarea

  18. nelus

  19. Katy

  20. Trauma_Zero

  21. MK2

  22. Baliend

  23. Lachvos

  24. majlo

  25. marciska

  26. Veronika

  27. cartas

  28. gutalin

  29. Mrkew


    Musím uznat, že spoustu rozšíření, ke hrám nemám moc rád, Buďto mi přijdou už moc přeplácané, a nebo s nedomyslenými pravidly. Ale toto rozšíření, ke hře Carcassonne mě zaujalo, už jen proto, že nás je 6 a takto jsme získali možnost hrát ot všichni, díky 6 barvě figurek. A potom hostince i katedrály, které zvyšují možnost vyššího skóre a pak 6 kartiček s padesátkou a stovkou, pro přehlednější vbodování mi přijde zcela dostačující a dokonalé rozšíření. Na závěr bych řekl, že tov ani moc hru neprodlouží, za to je to zábavnější než pouze s normální klasickou verzí 😉

  30. hrazda

  31. anupinka


    V ostatních recenzích se objevují stížnosti na nedostatek herního materiálu v rozšíření. Což je sice pravda, ale to rozhodně neznamená, že by rozšíření bylo špatné. Musíte si prostě jen ujasnit, co od takového rozšíření očekáváte. Pokud chcete, aby Carcassonne s rozšířením bylo komplikovanější a delší, pak toto rozšíření opravdu není pro vás. Naopak ale, pokud nechcete hru více a více prodlužovat a ani nechcete, aby se vám ještě ztížila pravidla hry, pak je toto rozšíření pro vás ideální. Samozřejmě je také vhodné pro ty, kdo chtějí hrát v šesti lidech. Já osobně jako největší klad v tomto rozšíření vidím kartičky, které ukazují, kdo už kolikrát objel počítadlo kolem dokola. Pokud hrajete více než ve dvou, je totiž poměrně obtížné tuto věc sledovat. Takže, jak už jsem říkala: Ujasněte si, co vlastně od rozšíření hry očekáváte a až pak se rozhodněte, které koupit.

  32. evave

  33. paulhunter

  34. Gothalgo

  35. Martin

  36. Pavel

  37. Aulus

  38. vaseklu

  39. Katulinka

  40. Raiden

  41. Jacob

  42. morgouse

  43. čáu

  44. Patrikhm

  45. Januška

  46. Vojta

  47. Tereza

  48. RTMyšák

  49. MikZap

  50. Davides9

  51. Mofik

  52. sheila9

  53. tomeška

  54. RadimB

  55. Kuba

  56. Lirka

  57. Asindor

  58. palcice

  59. Tosha

  60. Davides

  61. Zdenek_

  62. dubis

  63. Kelt

  64. ZdenT27

  65. Milas


    Největším lákadlem tohoto rozšíření je asi možnost hry dalšího hráče. Pravidla se skoro nijak výrazně nemění a tak se hra protáhne jen o tahání a umisťování kartiček z rozšíření. Můžete dostat více bodů za město a za cestu(za tu ve finále i žádné). Dalším dárečkem je velká figurka, která se počítá za dva body a je dobrá k obsazování cizích měst. Určitě dobré vyzkoušet. Doporučuji přitom i sáhnout po rozšíření Kupci a stavitelé.

  66. Neila

  67. Knihovník

  68. rulen

  69. acedrac

  70. littlemole

  71. Pavluša

  72. zmisak

  73. PesBobes

  74. 70000

  75. harry

  76. giahra

  77. MirR

  78. Fanda

  79. Sionn Latharn

  80. AntonGorodecky

  81. esther.f

  82. Michal

  83. anjuli

  84. Martin

  85. Smith-g

  86. Phoenix

  87. Laadevil

  88. Fruiko

  89. babara

  90. norba

  91. Róbert Polomský

  92. jas

  93. Hrabě z Carcassonne

  94. Noni

  95. Terw

  96. Joe

  97. tomas

  98. darwin

  99. kazwein

  100. Akvadevz

  101. slonik-em

  102. Carcassonnemaniak

  103. skyfire

  104. Duhamuz

  105. bumbrlik

  106. Makabi

  107. Lemur

  108. Dafe

  109. Kalibulus

  110. Deathmers

  111. mysula

  112. Brisco

  113. Beholder

  114. Gaspar

  115. Akilian

  116. Pete

  117. Matteso

  118. sakul

  119. Mialee

  120. Bobešek

  121. neline

  122. akat

  123. Krocan

  124. Jose

  125. David

  126. Darth Wiros

  127. dan

  128. WereWolf

  129. MartiN8029

  130. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  131. Bibík

  132. Honzék

  133. daneel

  134. zeppelin

  135. jakubko1717

  136. jakubko111

  137. Eduard Doležal

  138. JoeK

  139. Ajeenka007

  140. Mari

  141. treveris

  142. fasz

  143. Tom a Maca

  144. Bajn

  145. Sláva

  146. mara

  147. Evina

  148. Katka

  149. tondakolik

  150. VasekVydra

  151. tom

  152. chajim

  153. Hanuš

  154. gramla

  155. The Hammer

  156. Manas

  157. Zik9

  158. Kabalenka

  159. Sagapo

  160. Wanderer

  161. P.

  162. slonik

  163. aneken

  164. BeryCB

  165. nency

  166. Vicq

  167. patrmont

  168. alonsanfan

  169. Mat

  170. deril

  171. dajo

  172. MajkHany

  173. Aníška

  174. muffen

  175. sehes

  176. zuzka

  177. Zuzaa

  178. Jezura

  179. Lucie Dudková

  180. flanelek

  181. Michael

  182. standa

  183. azzinello

  184. Don Aqila

  185. thg.

  186. Aldomoro

  187. Mick

  188. Kveton.T

  189. bíneund

  190. Cmroz

  191. Joachim

  192. JSat

  193. PeterPP

  194. pyty

  195. hurak

  196. Ajfel

  197. Honza103

  198. Marty

  199. danielraska

  200. Luban

  201. qcpx

  202. poutník


    Tak nejdříve co mě vadí. Jiná barva kartiček, to je omyl od výrobce. Se šesti lidmi se hra už trochu táhne a je více o náhodě a diplomacii, proč budovat a neparazitovat, že? Cena za pár kartiček je vysoká.
    Stavitel oproti prasátku je silný, ale to tak nevadí, spíše se mě zdá, že rozhodují města. Katedrála je za trest, dávám ji vždy do soupeřova města.
    Carcassonne je dobrá hra, rozšíření ji vylepšují, ale toto je tak trochu rozpačitá vyjímka. Přesto jsem rád, že ho mám i když za krvavý prachy.
    Shrnuto: hru to vylepší, ale rozšíření nic moc.

  203. Lukas

  204. Martin

  205. Tommy

  206. MM

  207. Ondra

  208. Frodo

  209. Ariadna

  210. alinn

  211. u4a2

  212. Lookash

  213. Dr.Wiza

  214. Pavla

  215. tomas

  216. MeanAngel

  217. DwarfMan

  218. mathew

  219. damor

  220. Matej

  221. ramirese

  222. a.r.p.i

  223. Kristýna

  224. TomasK

  225. David

  226. Marek

  227. jakub

  228. Krapnik

  229. gambler

  230. Marek

  231. Nick

  232. Cholerus

  233. aMPY

  234. Stinin

  235. Alfons

  236. eklp fistronek

  237. Mariano

  238. Frigo

  239. serbam

  240. Mikša

  241. sulzik

  242. Veena

  243. paladin91


    Barva katriček je odlišná od základní sady a proto strhávám půl bodu, ikdyž na hru samotnou to nemá zádný vliv. Palác i hospoda jsou jsou dobrým rozšířením, ale bez dalšího rozšíření „“Kupci a stavitelé““ se hlavně města s katedrálou těžko uzavírají. Navíc jsou trochu zvýhodněni destruktivní hráči typu „“když nebudu mít body já, tak ani ty““. Dalšího půl bodu pak strhávám za herní materiál, neboť ho skutečně není mnoho.

  244. rix

  245. Lenny

  246. karolína

  247. zuznana

  248. karolína

  249. Zu

  250. karolina

  251. karol

  252. Malicka

  253. Linhard

  254. Hynek

  255. Smugi

  256. Bajn

  257. Martin Zeman

  258. Radanka

  259. Dodo

  260. RiderX

  261. exnapady

  262. GK_voyger

  263. muf

  264. borivoj

  265. Veronika

  266. Martin

  267. Skymessenger

  268. kepk

  269. Bunda

  270. trikolka

  271. Papo Shimitz

  272. matys

  273. ewuchka

  274. Ajvo

  275. Pecky

  276. Markéta

  277. Malič

  278. vizard

  279. MORT

  280. Vlasta

  281. Manka

  282. Kuba

  283. Shako

  284. Monika

  285. Penguin

  286. Friend

  287. Macho

  288. Peter Liska

  289. Pavel Tichy

  290. gree

  291. Ferdinand

  292. PB

  293. Honza

  294. Fanda

  295. dilli

  296. jerry

  297. joannes

  298. gaunt

  299. greyhound


    Toto rozšíření mi připadá proti kupcům a stavitelům poněkud chudší, zatímco sbírání surovin je výrazným zpestřením a stavitel zase urychluje hru, katedrály jsou o náhodě (jsou jen dvě ve hře) a figurky pro 6.hráče využije málokdo. Vlastním nicméně obě rozšíření, a proti samotné hře je to určitě podstatně zajímavější 🙂

  300. XioN

  301. Asindor

  302. Ferdas

  303. GeniuZ

  304. Klop

  305. Michal 37

  306. Draken

  307. PavelK

  308. Sekac

  309. Michelle

  310. ondrashek

  311. enia

  312. stepan

  313. Fanda

  314. Paters

  315. Darn

  316. Merlin

  317. Lucinka21CL

  318. Honnza

  319. Stanley


    Od každého rozšíření jakékoliv hry očekávám, že přinese něco nového, zajímavého, prostě dá hráčům nové možnosti, posune hru někam jinam-k lepšímu. Bohužel se to tvůrcům tohoto rozšíření nepovedlo. Proč?

    – když porovnám cenu a herní materiál se základní sadou, je částka téměř 400,- nehorázná
    – velkou vadou je, že kartičky mají jiný odstín, takže podle zadní strany poznáte, zda se jedná o kartičku novou nebo základní. Brát kartičky z pytlíku je podle mne nepraktické.
    – KATEDRÁLA. Co k tomu dodat? Škodit je mnohem jednodušší než vybudovat město s katedrálou. Podle mne tato kartička silně kazí hru. Pro použití katedrály prostě nepotřebujete zapojit mozek.
    – nejlepší je hra do 4 hráčů. To platí i u základní sady. S vyšším počtem stoupá výrazně podíl náhody. Rozšíření na 6 hráčů je tedy zbytečné a hra v šesti je o ničem.

    + figurka stavitele
    + přidání hostinců zatraktivňuje cesty

    A závěr? Základní Carcassonne je povedené, ale místo tohoto rozšíření si raději koupím jinou, kvalitní hru. A to doporučuji i všem ostatním.

  320. mealy

  321. murphy

  322. Trauma Zero


    Teprve s tímto rozšířením dostává základní verze Carcassonne pořádné taktické grády. Skromný balíček obsahuje právě ty karty které vás zachrání od naprostého fiaska „“nedokončitelného““ města z původní verze. Skvělé nové karty a tvary. Výborně navrhnutý systém katedrál a hostinců (který povyšuje paběrkování se stavěním cest na výnosný podnik). Jasná koupě k základní verzi.

  323. Nata

  324. Radek P

  325. Mr Krtek

  326. thomas

  327. Tacud

  328. Peetrson

  329. lotr

  330. buralien

  331. Espanol

  332. dooly

  333. Lee

  334. tučňák

  335. l_amalthea

  336. Merlin

  337. Mišel

  338. newrock

  339. Tony

  340. tomas

  341. Droll

  342. IKA

  343. Bluďa

  344. Radka

  345. Dušan

  346. JaraT

  347. Anna

  348. Nikolka

  349. Maximus

  350. REM

  351. Jira

  352. Bluefish

  353. xdavid

  354. Krtek

  355. tommy

  356. postuli

  357. kvetinka

  358. tereya

  359. Hroch

  360. GL

  361. Pepik

  362. dusanek

  363. Roman

  364. Jirka

  365. tonal

  366. Tygr

  367. MacD

  368. Veverka

  369. Libor

  370. Rubic(k)

  371. Wolf

  372. MasterII

  373. darebák

  374. Luko

  375. PepaK

  376. Šatra

  377. Nogard

  378. Pitr

  379. Milan Jakubec

  380. Richmond

  381. Jouda

  382. WillBlack

  383. golmon

  384. Luky79

  385. Otto

  386. Odoren

  387. vlaada

  388. Evik

  389. Viki

  390. mathes

  391. Renella

  392. Bercik

  393. iii

  394. elysa

  395. Marta


    K rozšířením zaujímám obecně negativní postoj. Je logické, že se výrobci snaží vytěžit z úspěšné hry maximální zisky v podobě prodeje rozšiřující sady, ale již jen málo z výrobců dovede rozšířením potěšit nejen své kapsy a zároveň i hráče. Jak se to povedlo firmě Hans im Gluck ?

    V malé krabičce bylo uschováno:

  396. 6 bodovacích karet s 50/100 body pro rozlišení hráčů, kteří jednou či dvakrát prošli cílem
  397. nové figurky:

    – šedé figurky pro šestého hráče

    – jedna velká figurka pro každého hráče mající hodnotu dvou malých figurek
  398. 18 nových karet krajiny

    – hostinec u cesty 6x (zdvojnásobuje hodnotu cesty)
    – katedrála 2x (znásobuje hodnotu města – 3 body za každou kartičku)
  399. speciální karty, které nejsou v základní sadě 10x

    – (město s loukou uprostřed, klášter s cestou na obě strany, křižovatka s dvojím zakončením města, město s dvěma loukami)
  400. Nové kartičky výrazně přidávají hře na její hravosti. Figurka velkého hráče umožňuje jednoduše škodit a přebírat kontrolu nad městy, které si pracně budoval protihráč. Stejně tak i katedrála hraje roli škodiče. Pokud se podaří uzavřít město s katedrálou, získá hráč 3 body za každou kartičku. Uzavřít velké město však bývá komplikované a mnohdy se tam zablokují figurky, které se do uzavření města nedají použít na jiné osidlování.

    Velice jsem uvítala i přidání figurek pro šestého hráče. Někdy se nás sejde víc hráčů najednou a hra v šesti lidech je opravdový souboj o každý bod.

    Co se však výrobci nepodařilo je zachování stejného odstínu rubu kartiček – rozšiřující kartičky jsou světlejší. Vzhledem k tomu, že rozšiřující kartičky většinou přinášejí větší bodový zisk, je výhodnější sáhnout po světlejší kartičce.

    Pokud se Vám líbilo základní Carcassonne a již se Vám trochu „“ohrálo““, doporučuji zakoupit rozšíření, které vnese do hry nový náboj.

  • Morgue


    Mno, tohle se mi moc nelíbí. To, že dostanu za solidní peníz jen pár kostek, figurek, ukazatel aj. bych skousl, ale že tato expanze naopak(reakce na jinou recenzi, která tvrdí, že je přidává) blokuje strategie, to už je pro mne dost špatné, zvláště pro mou oblíbenou strategii. Často se mi povedlo, že druhý hráč měl všechny ! figurky zaseknuté v nedokončitelných městech, nedokončitelných klášterech a na loukách, sice vedl o dvacet bodů, leč již skončil, ale tomu je s novými kostkami konec (naštěstí, těch kostek není tak moc), takže expanze možná přidává, jednu strategii, ale tuto zase výrazně degraduje. Velká figurka je sice pěkný nápad, ale proč tam je – minimálně, ale někdy dost citelně zvyšuje míru náhody – těsně před koncem – mám dobré město, zbývají tři kostky , to udržím. Hle… a oponent úplnou náhodou dostal potřebnou kostku, pak ještě jednu a město je jeho (vím je to blbý příklad, takto si nechat ukrást město vyžaduje nepozornost, nebo relativní nezkušenost). Hra se také zbytečně zesložiťuje – katedrála – dobře, ale k čemu, někdo tvrdí, že to hru vyvažuje, podlě mě ale naopak. Další „“výhoda““ : dá se hrát až v šesti hráčích – podle mě je hra stejně nejlepší ve dvou, či ve třech, chce li hráč nějakou tu diplomacii, čtyři je ideální počet. Kostky jsou jinak barevné, než v základním Carcassonnu pro mne další mínus. Ono švindlovat se dá docela dobře i v základním Carcassonne – stačí se dívat na spodní hrany kostek, cesty jsou bílé čárečky uprostřed a hrany měst jsou hnědé, ale to jen tak okrajem. Tedy, pokud vás Carcassonne nudí, nebo do něj chcete „“vlít novou šťávu““, expanzi berte. My konzervativci zůstaneme u základního (ostatně o Lovcích a Sběračích také valné mínění nemám, i když jsou pořád skvělí, jenže ten nápad tu už byl, a Lovci a Sběrači by mohli mít statut „“datadisku““, byť velmi podařeného) Carcassonnu. Za co ten bodík v hodnocení ? Nevím, expanze podle mého hru degraduje. Asi za to, že turnaje a většína soutěží se hraje bez tohoto rozšíření

  • chloridka

  • Čajovna 82 vůní

  • Surt

  • pogo

  • tonda007


    Už od ledna jsem dalším z majitelů rozšíření. Je sice pravda, že za své peníze obdržíte malou krabičku s malým počtem dílů, ale rozšíření katapultovalo hru k zcela jiným obzorům a zábavu, kterou takto obdržíte přeci nelze ocenit penězi.

    Nyní se dá lépe taktizovat, lépe stavět. Tak záleží jenom na vás, budete-li stavěči, loukaři nebo škodiči. Celá hra je nyní napínavější, zábavnější a hráčsky komplikovanější. A víte proč? Např. nedostavěné město s katedrálou – to je oblíbená taktika našeho škodiče. Nemáte žádné body a celou dobu vám toto město blokuje figuru(y). Naopak kartičky s průjezdným městem nebo kostelem výrazně pomohli lepší hratelnosti.

    Spolu s dalšími kamarády jsme víkendoví hráči a mezi nakoupenými hrami jednoznačně vedou Carcassonne a Katan. U obou her se dobře bavíme, dají se hrát opravdu dlouho. Ale poslední dobou Katan začíná ustupovat do pozadí. Jeho pravidla jsou přeci jen více komplikovaná a náročnější na soustředění.

    Rozšíření mohu jen a jen doporučit. Máte-li základní sadu, nelitujte peněz a kupte si i rozšíření. Nebudete litovat.

  • Martin Blatný

  • Agáta

  • HNUP


    Rozšíření je dobré. Nové kartičky jako katedrála či hostinec obohacují hru a mírně zostřují průběh. Po koupi rozšíření jsem byl překvapen, že jsem koupil relativně málo kartiček, ale to nijak nezhoršuje můj pohled na hru. Horší je ale, že poté, co jsem zahrál hnusnou lest a vyhrál tím o více než 50 bodů, se mnou celá rodina odmítá hrát. Kartičky jsou udělané světlejší, což v dohrané hře působí trochu neesteticky. Já osobně nemám rád velké panáčky, vytvářejí nepřátelské klima u přátelských zápasů, řeším to tím, že se většinou na začátku domluvím s ostatními hráči, že velcí panáčci počítají body. Pak se nikdo nemusí obávat, že mu náhodou někdio jedním panáčkem ukradne město apod. Celkově dobré rozšíření.

  • Veverka


    Rozšíření hru pěkně doplňuje a zpestřuje. Určitě doporučuji, zejména těm, kteří hrají častěji ve větších počtech než ve dvou. Podrobněji jsem se vyjádřila již v recenzi základní sady. Veverka

  • Alnagon

    Toto rozšíření skvěle doplňuje základní sadu a přidává hře nový rozměr, hlavně katedrálami, ale ani hospody nejsou od věci. Velká figurka hře taká dodává nečekané napětí.

    Pravidla jsou stejně přehledná jako v základní verzi.
    Design nástavby není také žádným nepříjemným překvapením – kvalita jako u základní verze, jen jsou kostičky trochu světlejší, což by u krajiny zas tolik nevadilo, ale podle rubu lze poznat, zda berete kostku ze základní sady nebo z rozšíření, ale zneužitelnost této znalosti je mizivá. Nicméně strhávám za to půl bodu.

    Další půlbod v hodnocení strhávám za to, že se mi těch kostiček v rozšíření zdá za tu cenu dost málo, čekal bych jich minimálně dvojnásobek.

  • Danyi


    Toto rozšíření dělá z již skvělé základní sady Carcassonne ještě lepší. Určitě je to výborná investice.

    Nové kartičky skýtají nové možnosti taktizování a plánování. Například pokud protihráči přiložím k jeho městu katedrálu, musí se hodně ohánět, aby město uzavřel. Jinak jeho rytíř nezíská ani bod! Výborné možnosti se nyní nabízejí lupičům, kteří v základní sadě byli spíše do počtu a pokládali se až když bylo jasné, že kartičkou uzavřu cestu. Většinou to „“hodilo““ pár bodíků. Nyní s hostincem u cesty má každý díl hodnotu 2 bodů! A to je podstatný rozdíl. Do hry přichází spojování cest… a hra se stává zajímavější.

    Další nové kartičky mají rovněž svůj smysl. Lépe se pak oddělují města (pokud na vás někdo „“parazituje““ 🙂 a louky.

    Výborné jsou rovněž velké figurky, které se počítají za dvě malé. Figurky pro šestého hráče jistě také přijdou vhod. A pro ty kteří, nebyli spokojeni v základní sadě s počítadlem jsou tu žetony s hodnotou 50 a 100 bodů, takže je každému jasné kolikrát jste prošli „“0″“.

    Zpracování kartiček a figurek je jako u originálu na výborné úrovni, překlad pravidel je jasný a přesný!

    Nezbývá než fandům Carcassonne doporučit.
    Tak už přestaňte číst a běžte hrát CARCASSONNE!

  • mesires

  • Lukas

  • R.U.R.


    Nevím, proč by mělo někomu vadit, že jsou kartičky jinak barevné – pravda, výrobce se moc nevytáhnul, ale když už nic, přidal na ně ke hře pytel, takže stejně nejsou vidět, než si je člověk vylosuje!
    Mě u rozšíření vadí, že je dle mého názoru příliš orientované na města, zatímco ostatní „“nemovitosti““ trošku ustupují do pozadí.

    Stavitel je úplně skvělá figurka, dává budování nový rozměr.
    Prasátko se podle mě moc nevyužije, neboť nové díly způsobují vytváření většího počtu menších luk (opačně oproti základní verzi) a navýšení bodového zisku za louku s prasátkem je tak často minimální.

    Jinak nemám asi co dodat – rozšíření se obecně docela povedlo!

  • JaSt Sluníčko

  • Honza

  • Láďa Smejkal

  • Matěj Baťha

  • Přidat recenzi