Hrajeme.cz

San Marco

Originální název:
San Marco
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11123 Kategorie:

Popis

Benátky jsou ve svém rozkvětu. Několik aristokratických rodin vládne Nejvyššímu koncilu s benátským dóžetem jako jejich prezidentem. Jedna další rodina bude přijata do koncilu. Mohutný politický boj začíná. Houževnaté útoky s cílem uchvátit moc jsou rozpoutány ve všech čtvrtích Benátek. Chytré přesuny a okamžitá vypuzení jsou na pořadu každý den. Každý hráč reprezentuje jednu rodinu s cílem být zvolen mezi vyvolené. Musíte použít všechny dostupné prostředky, abyste získali co nejvíce příznivců, a tak i přízeň dóžete. Získejte si nejvyšší uznání a budete vítězi.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Odkazy:

Recenze

  1. sully.mich

  2. Vlad

  3. lcl

  4. klekytom

  5. cermarta

  6. Zedka

  7. deril

  8. PJ

  9. simrohlav

  10. fojtik

  11. oplprokop

  12. David

  13. Jekor

  14. Arvi

  15. Malicka

  16. Linhard

  17. Ranca

  18. Dodo

  19. -grizzly-

  20. Papo Shimitz

  21. MORT

  22. Shako

  23. NoirOrioN

  24. Adam

  25. Merlin

  26. Stanley


    Pravidla této hry jsou trošku složitější (přirovnal bych to k Osadníkům), ale jejich nastudování a výklad ostatním se vyplatí.
    Jak už bylo řečeno, pokud se u hry sejdou nerozhodní hráči, je vhodné rozdělování, výběr a zahrání akčních karet omezit časově.
    Při první hře budete mít možná rozpačité pocity, než si zažijete akční karty, a jak jsou pro koho v tu danou chvíli cenné. Nejspíš uděláte pár velkých chyb při rozdělování karet a učiníte tak spoluhráčům luxusní nabídku, ale nenechte se tím rozladit. Tahle hra stojí za to se tím začátkem prokousat. Až ji budete hrát podruhé, budete už vědět.
    Hodně se stává (alespoň u nás tomu tak je), že nakonec vyhraje hráč, který se v průběhu hry nacházel často na posledním místě, protože ti před ním si ho moc nevšímají a soupeří spíše mezi sebou a tím oslabují své pozice.
    S časem na hru počítejte něco mezi 1,5-2hod.
    Ve hře můžete uplatnit i trochu svého přesvědčovacího talentu ve chvíli, kdy spoluhráči zahrávají akční karty a chtějí uškodit zrovna vám.(Ať uškodí někomu jinému, když vaše pozice přece nejsou tak silné a nacházíte se na 3 či poslední pozici, že?)
    + všechny komponenty hry jsou nádherně provedené(plán, karty, mosty, dóže, kostičky aristokratů). Prostě ideální hra pro „“hračičky““ a milovníky vzhledově krásných her.
    + je výborně hratelná ve třech i čtyřech hráčích.
    + geniální, jednoduchý systém rozdělování karet na plánu se stále něco
    + děje a situace se neustále mění. Nebudete se nudit. O vítězi a konečném pořadí často rozhodne až poslední zahrání akčních karet a vyhnanství.
    + malý podíl náhody
    – v pravidlech je jedna nejasnost ohledně karty dóžete, ale ta odpadá, pokud budou všichni hráči začínat s 10 body prestiže a ne s 0 body, jak se píše v návodu českém i originálním.
    Ve všech směrech povedená hra. A ty nádherné mostíky…
    Doporučuji, doporučuji, doporučuji!

  27. Brontik

  28. Basic

  29. leech

  30. dooly

  31. tučňák

  32. Gandalf

  33. káča

  34. tonal

  35. Richmond

  36. WillBlack

  37. golmon

  38. Renella

  39. Jirkaj

  40. Čajovna 82 vůní

  41. Mirunak

  42. marcel

  43. pogo

  44. Martin Blatný

  45. Kolík Aťsepicnu

  46. Jaromír Kovařík

    Hra obsahuje velmi hezký hrací plán, karty, které jsou pouze se symboly (žádný cizokrajný text), roztomilé malé můstky,které na hracím plánu vypadají ještě atraktivněji a hromádku malých dřevěných kostiček.

    Vlastní děj hry se odehrává v šesti čtvrtích Benátek, které jsou od sebe odděleny kanály. Přes kanály hráči staví své mosty, což jim umožní lépe se pohybovat, popřípadě vybírat mýtné.

    Začněme ale u karet, které jsou podstatou hry. Jsou rozdělený na dva balíčky – karty s kladným významem (akční karty) a karty, které hráči přináší nevýhodu (limitní karty). Celý, dle mého názoru geniální a přitom jednoduchý, mechanismus hry spočívá v prastarém dilema: mám koláč, ten rozdělím na dva díly a dám tomu druhému vybrat. Co zbude, to si ponechám. A hra je v podstatě stejná – na začátku každého tahu si vezmu 5 karet akčních a 3 karty limitní. Ty rozdělím na dvě hromádky v libovolných kombinacích, které poté nabídnu svému protihráči. Ten si jednu vybere, odehraje akce uvedené na kartách a započte si limitní boody, které omezují jeho schopnost hrát dále. Já si poté odehraji zbývající hromádku akčních karet a započtu si zbývající limitní body. Jak jednoduché, jak elegantní, jak geniální! Není divu, že hra San Marco byla nominovaná na Spiel des Jahres, ale také že posbírala další zajímavá ocenění ve světě. Také vlastní zahrání akčních karet je zajímavé a nabízí hráčům různé možnosti:

    • postavení nového mostu
    • vypuzení několika aristokratů z některého území
    • umístění vlastního aristokrata na území
    • odstranění soupeřova aristokrata a nahrazení svým
    • vyhodnocení některé ze čtvrtí a přidělení bodů za největší množství aristokratů a za 2 místo.

    Poslední možnost je také jedinou, jak získat body během hry. Hru mohou hrát buď tři nebo čtyři hráči. Varianta pro tři se liší v tom, že nabízející hráč rozdělí nabídky pro tři (jedna mu tedy opět zůstane).

    Mou jedinou připomínkou ke hře je fakt, že pokud se sejdou opravdu nerozhodní hráči, může čekání na rozdělení karet zabrat docela dost času. V takovém případě doporučuji tuto akci omezit časově.

    Jinak je hra výborná jak ve třech, tak ve čtyřech lidech. A herní mechanismus rozdělování koláče je opravdu geniální! Vřele doporučuji.

Přidat recenzi