Hrajeme.cz
DomůKatalog herTematická hraNeanderthal: Lovci mamutů

Neanderthal: Lovci mamutů

Originální název:
Neanderthal
Rok vydání:
2015 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
1 až 3
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhá hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 13176 Kategorie: Štítek:

Popis

Hra Neanderthal simuluje život v době lovců mamutů. Budete usilovat o to, aby se váš druh rozvíjel a přežil drsné životní podmínky. Hra má komplexní, propracovaná pravidla. Hru ocení především náročnější hráči. A kromě herního zážitku nabízí i poučení. Součástí hry je i interakce mezi hráči, například v rámci boje o kořist a vyjednávání.

Z popisu vydavatele:

Nacházíme se před 43 000 lety v Evropě, v době ledové. Stáváte se jedním ze tří druhů – neandertálcem, kromaňoncem nebo archaikem – a snažíte se přežít v tehdejších drsných podmínkách. Své lovce vysíláte, aby lovili pleistocenní megafaunu, a přitom se snažili vyhnout predátorům. Starší vašeho druhu se zaměřují na rozdělávání ohně, nové vynálezy nebo domestikaci zvířat. Ženy posíláte sbírat potravu nebo učit děti nová slova. Ženy zároveň mají unikátní schopnost, která umožňuje propojit jednotlivá řečová centra mozku. Mozek se tak stane „jazykově průchozím“ a umožní abstraktní myšlení, díky němuž váš druh zažehne kulturní revoluci. Volíte si mezi promiskuitním, harémovým nebo párovým sexuálním chováním a s tím souvisí i způsob získávání zdrojů. Komu se podaří zvítězit?

Hra využívá mechanismu umisťování jednotlivých lovců příslušného druhu k různým činnostem (worker placement), kombinovaného s vyjednáváním, komunikací, dražbou a s vlivem náhody, jejíž dopady lze efektivně eliminovat. Dochází k živé interakci mezi hráči, kteří si vzájemně mohou jak škodit, tak pomáhat. Zároveň se dozvíte mnoho zajímavostí z tehdejší doby, ať už o pralidech a jejich vývoji, nebo o živočiších, kteří tehdy žili. Tuhle deskovku můžete hrát až ve třech hráčích, ale užijete si ji i sami – tedy buď hrajete za všechny tři druhy a snažíte se spolupracovat, nebo pouze za jeden druh a vaším úkolem je jednoduše přežít.

Oproti anglické verzi jsou pravidla v české mutaci hry aktualizovaná dle poslední elektronické verze a doplnili jsme pro vás variantu hry pro jednoho hráče pouze s jedním druhem, která v původních pravidlech chybí. Opravili jsme rovněž drobné chyby na hracích kartách.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Autoři

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Průvodce hrou Neanderthal – jak hrát (délka videa: 1:09:39 min.):

Jednotlivé části videa:

2:19 Úvod
2:54 Komponenty
11:51 Setup – příprava hry
14:50 Průběh tahu
15:28 Fáze 1: Událost & kulturní dražba
30:14 Fáze 2: Přidělení lovců
39:23 Fáze 3: Vyjednávání, útoky & sběr
43:57 Fáze 4: Lov
56:59 Fáze 5: Domácí zvířata
57:33 Fáze 6: Propojení, neologie & akce starších
1:04:06 Závěr: Výhody karet sexualit a bodování

Recenze

  1. hubertos

    Hra je naprosto super! Někdy teda dost šikanuje, ale to vůbec nevadí. Hrajeme každý týden a dost nás baví. Je vidět jak je obrovský rozdíl ve hře sólo, 2 hráči a 3 hráči. Házení kostkami je sice náhoda, ale dá se to. Pokud člověk aspoň trochu umí pracovat s pravděpodobností (ne jako ladyarcher), tak se to dá.

  2. ladyarcher

    Hru jsem měla možnost vyzkoušet na deskohraní, chtěla jsem to vyzkoušet protože mne zaujalo téma a popisy zde i na jiných stránkách.
    Bohužel realita byla trochu zklamáním. Hrou nás prováděl pán přímo z vydavatelství. Odehrály jsme za jeho vedení pět kol, tedy prakticky polovinu hry a do pokračování už jsme bohužel neměly sílu. Za celých pět kol(tedy prakticky polovinu – hraje se na deset) se nám nepovedlo hru nějak rozumně rozjet, celou dobu se nic nedělo, jen jsme házely pořád dokola kostkami a nic nezískaly k tomu aby se hra mohla posunout. Kostky jsou prostě hodně náhodný prvek, který když se proti Vám postaví, tak ho nepřemůžete.
    Téma však jinak vypadalo pěkně zpracované a to hlavně graficky. Systém hry až na ten kostkový při lovu je taky pěkný.Velikost krabičky se perfektně hodí i na cesty a přehlednosti a použitelnosti hry to nijak neškodí.
    Možná by nás třeba zaujala pokud by naše hody vedly k rozvoji hry, ale takto se k ní už nejspíš nebudeme chtít vrátit.
    Věřím, že kdo vyzkoušel a hru se mu podařilo rozproudit, tak je asi spokojen.

  3. Tomy35

    „Uka uka, UkaUka, uka uka..“
    „Co on říkat?“
    „Jeho dcera ukradena neandrtálcem“
    „Vůdce se o to postarat, hned jak ulovit velká husa“
    Velmi zajímavá hra poskytující pohled na život před hooodně dlouhou dobou. Hra svou velikostí vypadá snadně, ale opak je pravdou. Avšak po důkladném naučení všech pravidel na Vás vyskočí velmi komplexní, poměrně zákeřná a naučná hra. Vaše rozhodnutí jít na jistotu ulovit jen velkou husu nemusí mít vždy úspěch, protože o výsledku rozhodnou hody kostkami. Velmi se mi líbí doprovodné texty, které skvěle dolaďují tu pradávnou atmosféru. Jediný malý háček vidím v možná až přílišné miniaturizaci hry, manipulace s disky, zejména, když se rozutíkají po zemi…
    Hra není rozhodně pro každého, zejména náročností pravidel, ale kdo má rád výzvy a náročné herní mechaniky, ideální volba.

Přidat recenzi