Hrajeme.cz
DomůKatalog herKaretní hraBoží zboží (Oh My Goods!)

Boží zboží (Oh My Goods!)

Originální název:
Oh My Goods!
Rok vydání:
2015 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra – 30 až 60 minut

Katalogové číslo: 13141 Kategorie: , Štítek:

Popis

Ve hře Boží zboží hráči představují vesničany, kteří se snaží zhodnotit své zboží. Produkují cihly, nářadí, sudy, boty, sklo. Využívají k tomu dostupné suroviny na trhu. Komu se podaří využít celý výrobní řetězec nejúčelněji, získá nejvíce bodů a ve hře zvítězí. Chce to také mít trochu štěstí.

Jedná se o malou karetní hru s mnoha možnostmi. Karty využíváte trojím způsobem: jako zboží, surovinu nebo budovu. Každý hráč má svého hospodáře (případně také tovaryše), kterého posílá pracovat do některé své budovy. Přitom stanoví, zda bude pracovat pilně (a při splnění podmínek vyrobí více zboží), nebo liknavě (a zboží vyrobí méně).

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Autoři

Výrobci

Míra složitosti

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Recenze

  1. Wolvik

    Je to rychlé, kompaktní a hraje si to na taktickou kombo bombu. Bohužel tomu tak není 🙁 většinou někdo ukončí hru před tím. než budete moci vůbec nějaká komba roztočit a degraduje hru na to, kdo první postaví 10 budov. Čekal jsem víc.

  2. tondakolik

    Moc hezky zpracovaná ekonomická hra o výrobních řetězcích, kterou trochu sráží větší míra náhody. Hra je naprosto solitérní, postrádá jakýkoli náznak kontaktu mezi hráči.

  3. Orel91

    Někteří srovnávají tuhle hru s Agricolou, jiní s Dominionem, mi to připomíná takový malý karetní Le Havre 🙂 Ať už stavbou a provázaností budov, tak barevností.
    Hráči se v průběhu hry snaží vytěžit z každé situace co nejvíce. Pořídit si pokud možno co nejlepší budovy (s výhledem do budoucna, což ne vždy vyjde, protože náhoda je s*ině), mít ve správnou chvíli ten správný materiál (jo, jak komentoval jeden slovenský kolega níže, pokud se málo modlíte, tak leda vítr Máchale) a nejlépe kombinaci obojího.
    A kdo dřív přijde, ten dřív mele. Ve hře tedy hraje velkou roli náhoda, což ne každému může vyhovovat. Na druhou stranu dá se i taktizovat.
    Hra není až tak náročná na pravidla, je skladná a cenově dostupná. Na výlety ideální.

  4. pavel t

    hra má spoustu pozitiv: je malá a skladná. Má jednoduchý, přesto zajímavý mechanismus. A navíc se tváří jako hráčská, strategicko-taktická bomba.
    Má ale jednu velkou nevýhodu, kterou bych shrnul tím, že je nedotestovaná. Po několika hrách se totiž ukáže, že na bezpečnou výhru dosáhnete jenom maximálně dvěma cestami, pak je tu pár dalších cest, které se tváří jakože se dají a pak dvě poslední cesty, jak hru hrát, které vás zaručeně obdarují posledním místem.
    Je to smutné, protože prvotní nadšení, které jsem ze hry měl, vystřídalo velké zklamání, které vycházelo z pouhého nedostatečného otestování (nebo aspoň tak to vidím já, proč by autoři záměrně vydávali nevyvážené euro??)

  5. Miaou Driver

    Ahoj. Když jsem si poprvé přečetl pravidla této kapesní karetky, tak jsem byl docela zklamaný. Vůbec jsem je totiž nepochopil. Zkouknul jsem i nějaká videa v angličtině, ale o moc chytřejší jsem nebyl. Až po jedné či druhé hře jsem teprve zajásal, jaký klenot jsme si to koupili. Takže pro trolly jako jsem já, bych asi doporučil hrát na začátku pravidla bez tovaryšů a navazujících výrobních řetězců. Jinak je to ale výborně vymyšlená hra, ve které je vyváženo umění kombinovat a přemýšlet dopředu s vlivem náhody a riskováním. Neméně se mi líbí grafické provedení hry.

  6. cinan

    taková karetní osekaná Agricola, hezky funguje jen je na mně strašně solitérní
    (což naopak může někomu vyhovovat)

  7. Aendil

    „Tak kravičky už máme, ševcovská dílna je pripravená, už len aby došla tá koželužna. Aháa, tu je! Nakŕmim kravičky obilím, vyrobím z nich kože, ktoré potom pošlem k ševcovi na kabáty! A peniažky sa len tak hrnú, to je paráda!“

    Teda, paráda to je, ale v ideálnom prípade. Obrovskou prednosťou tejto hry, a zároveň jej prekliatím, je možnosť a nutnosť kombinovať rôzne navzájom súvisiace budovy. Teda skôr výrobné linky 🙂 Každý hráč hraje za hospodára, ktorý sa snaží vyťažiť z budov maximum. Beriete si na ruku karty, ktoré slúžia dvojako. Jednak ako budovy, ktoré môžete postaviť, a jednak ako suroviny, ktoré môžete využiť na produkciu v prípade nepriazne osudu. A tých nepriazní je na môj vkus až veľa.

    Hra je totiž kartová a svojím spôsobom deck-buildingová. Niečo ako Dominion. V Dominione však máte všetko vo svojích rukách, pretože náhoda Vám akurát určuje, ktoré karty si potiahnete zo SVOJHO balíčka. V hre Boží zboží sa ale fakt musíte modliť. A to hodne. Aby Vám na ruku prišli správne budovy, ktoré pokiaľ možno budú spotrebovávať rôzne suroviny – diverzifikácia rizika, čítaj ďalej. Aby Vám súper ráno, alebo aspoň večer otočil tie správne materiály na produkciu. A aby Vám na ruku vo vhodnú chvíľu prišli tie správne suroviny, ktoré následne môžete v produkčnom reťazci spotrebovať. Ak to vyjde, tak je to paráda. Ale ak niečo niekde zahapruje, tak je to celé v háji. Na nápravu máte iba málo kôl. A keď sa súperi modlia viac, tak Vás tá hra ani nebaví.

    Pozitívom tejto hry je jej nádherné grafické spracovanie, jednoduchosť a komplexnosť zároveň. Pravidlá sú rýchlo vysvetlené a po prvej hre sú mechaniky jasné. Komplexné výrobné reťazce naopak umožňujú slušnú variabilitu hry a hľadanie tej správnej stratégie v daný moment. A ten pocit, keď na konci vymeníte 3 obilia za tri kravy, tie následne na tri hodnotnejšie kože, a kože na vesty za dvojnásobnú cenu, tak to je PARÁDA.

    Hodnotenie 3/5 je za obrovský podiel náhody.

  8. SOVRIN

    Moc jsem se těšil na „karetní Agricolu“, ale mé očekávání úplně nenaplnila. Výhodou je, že celá hra je zabalená do opravdu malinké krabičky, takže super hra na cesty. Mně osobně se hodně líbí i vizuálně a kladně hodnotím také využití karet třemi různými způsoby. Jinak je hra postavená na vytváření obchodních řetězců, z nichž některé nejsou příliš výhodné, některé budovy jsou příliš drahé, takže i když by se vám hodily do řetězce, tak není úplně výhodné je postavit a je lepší peníze investovat jinak. Zatím jsem hrál hru jen ve 2 hráčích a jako bavím se, ale nejsem z ní odvařený jako z nějaké pořádně nabité krabice, možná by ve více lidech dostala úplně jiný náboj. Hra je za příjemnou cenu, která se vyplatí za investici.

  9. jarmuk

    milé překvápko, mám radši konflikt a tady není a přesto mne to baví.

  10. Caesar

    Velká hra v malé krabičce! Líbí se mi, že hráč si může zvolit směr technologického postupu – sérii budov, které mají jeden navazující výrobní řetězec a pokud jde vše dobře, na konci hry to celé krásně sepne a promění se na penízky. A to je zároveň i negativum, výrobní řetězec se moc v průběhu hru nedostane ke slovu, protože co kolo, to jen jedna budova produkuje (více, pokud má hráč tovaryše). A to je celkem málo, nikdy jsem neměl pocit, že jsem vytvořil výrobní konglomerát.

  11. Pundlich

    U těto hry se mi nejvíce líbí možnosti řetězení, že je skladná a poměrně rychle odehratelná.

  12. JamesCross

    Zde musím udělit plný počet hvězd, z malé části to je i taková omluva této hře, která mi po prvním prohlédnutí karet připadala dokonce odpudivá. Koupi jsem ani zdaleka neplánoval, dokud jsem náhodou nenarazil video od Toma Vasela, to byl pro mě bod zlomu a já hned utíkal do nejbližšího obchodu a Boží zboží jsem si nesl domů. Nejčastěji hrajeme ve dvou, hra pak není na moc dlouho a stihneme i několik partií po sobě. Na Boží zboží nedám dopustit, karty, které se využívají několika způsoby jsou boží, herní mechanika vykládání karet dokud se neobjeví dvě slunce je také velká pecka. Tato hra si své jméno prostě zaslouží.

  13. Pepogn

    Boží zboží je hra, která se skrývá v malé krabičce, přesto však za cenu necelých tří stovek přináší mnoho zábavy a taktických možností. Karty zde nejsou využity dvěma způsoby, jako v Port Royal stejného autora či San Juanu, ale dokonce třemi. I proto bude občas otravné časté míchání odkládacího/dobírací balíčku.
    Využívání karet s sebou samozřejmě nese spoustu náhody, ale jedná se přesně o ten typ hry, kde je umění přizpůsobit herní strategii právě oné náhodě. Oproti zmíněnému podobnému Port Royalu přináší více počítání a kombinování.
    Přesto hru rozhodně doporučím, dobře hratelná v jakémkoliv počtu hráčů. A doporučení na závěr – nezabalte to po pár partiích – postupem času rozjedete opravdu zajímavé kombinace a řetezit se bude jedna báseň.

  14. k.a.tu.li.nka

    Pro mě rozhodně příjemné překvapení. Zcela nenápadná karetní hra v sobě ukrývá poměrně pěknou kombinační hru, ke které nebudete potřebovat nic víc než karty. Karty se zde totiž využívají coby suroviny, budovy i hospodáři. Jenom je třeba dát pozor na „točení“ karet – hráči odkládají náhodné karty lícem dolů, coby symbol vyprodukované suroviny – je třeba mít na paměti, že tímto způsobem se okrádáme o karty, které nám mohou dále chybět (určité suroviny či budovy). Hru mám vyzkoušenou ve hře dvou hráčů a hratelnost je dobrá.

    + úsporné balení, vhodné na cesty; krátká hrací doba; snadná pravidla, nápad, dobrá ve dvou
    – na můj vkus dost náhody (otáčíme karty dokud nenajdeme dvě sluníčka, což můžou být 2 nebo až např. 10 karet reprezentujících dostupné suroviny v daném kole, s čímž se nedá moc počítat

Přidat recenzi