Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraMarco Polo (The Voyages of Marco Polo)

Marco Polo (The Voyages of Marco Polo)

Originální název:
The Voyages of Marco Polo, Auf den Spuren von Marco Polo
Rok vydání:
2015 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra – 40 až 100 minut

Katalogové číslo: 13090 Kategorie: Štítek:

Popis

V této hře se vydáte po stopách mladého Marco Pola do Číny. Každý hráč představuje jinou postavu, která má své specifické vlastnosti. Během pěti kol budete cestovat, získávat zboží (hedvábí, pepř a zlato) a velbloudy nebo je naopak prodávat. A k vítězství, stejně jako do Číny, vede více jak jedna cesta.

Ve svém tahu hráči použijí pět kostek, s jejichž pomocí mohou provádět akce: získávat suroviny, velbloudy, peníze, zakázky či cestovat. Výši určuje kostka. Hráči během hry získávají vítězné body. K nim na konci připočítají body za dosažení Pekingu, splněné zakázky a dosažení „tajných“ měst. Kdo má nejvíce vítězných bodů, zvítězí.

Hra Marco Polo získala několik ocenění:

  • Deutscher Spiele Preis 2015 pro nejlepší rodinnou hru
  • Kennerspiel des Jahres 2015 – doporučená hra
  • International Gamers Award 2015 pro strategickou hru

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. thielson

    Začnu rovnou pravidly, protože tohle byl opravdu OŘECH. Prokousat se 16(hlavní) + 4(doplňující) stranami pravidel na první pohled nevypadalo jako velký problém a když jsem se dostal nakonec říkal jsem si, že až tohle budu vysvětlovat někomu dalšímu tak budu muset v místnosti uklidit všechny ostré předměty. Pravidla na mě dělají dojem, že co pravidlo co výjimka a už jsem o sobě začal pochybovat, že je s mnou snad něco špatně. Mé pochyby opadli hned po první hře, kdy jsem musel začít hledat na netu sporné momenty, které jsme dost často během hry objevovali. A vida nejsem na tom tak špatně, zmatený jsou z toho všichni a bylo nás tolik, že se k tomu muselo Albi vyjádřit a vydat FAQ a eratu. Na druhou stranu pravidla jsou tak dlouhá hlavně díky tomu, že je zde hodně příkladů, které i mě dost často vytáhli z mlhy nepochopení(a to příklady ve většině pravidel rovnou přeskakuji).

    Pro milovníky umísťování pracovníku (worker placementu) a kostek (dice) se totiž zrodila nová legenda a to je Marco Polo a jeho vymazlený dice-placement. Systém kde hodíte kostkami a ty pak používáte svoje pomocníky z různou sílou na akce, které vás dovedou k vítězství. Pokud musíte umístit více kostek na herní akci, pracuje skupina podle toho nejslabšího. Akce vám přinášejí např. obchodní dohody, suroviny, které používáte k jejich plnění, peníze a velbloudy, které potřebuje hlavně na cestování. A cestování je hlavní tématem této hry. Na tuto cestu dostanete jednu postavu se speciální vlastností, která vám na začátku přijde dost jako super hero, ale ihned zjistíte, že jinou super vlastnost mají i ostatní hráči. Tajně si vylosujete 2 kartu cílů, tj. měst které musíte navštívit, na cestu dostanete pár denárů a můžete vyrazit. Při cestovaní se můžete zastavit v malém městě, které vám poskytne pravidelnou výhodu na začátku každého kola, pokud se zastavíte ve velkém městě odemknete si na herním planu další místo, kam můžete položit své kostky a tak vykonat příslušnou akci. Hra se hraje na 5 hracích kol a s jejích počítáním vám pomohou dobře připravené hromádky obchodních smluv.

    Hra je hezky graficky zpracovaná, dobré je rozložení akčních míst i horní část herní desky, po které cestujete. Polička jsou přiměřeně velká a nestane se vám, že by jsme měli nějakých zmatek v položených herních komponentech. Co ale výrobce zcele nevychytal je velikost malého a velkého zboží. To se nám občas pletlo všem a museli jsme porovnávat co je vetší a co menší.
    Herní plán zabere opravdu hodně místa a budete ho potřebovat i hodně okolo na své osobní herní desky a další komponenty.
    Hra sama o sobě vás dost potrápí, protože to není žádná rychlovka. Chce to trochu plánování a počítání, které vám dost často zkazí váš spoluhráč, který dané místo obsadí a vy už se na něj nevejdete. Určitě bych ji nedoporučil úplně začátečníkům, protože pravidla by zasloužili dost oprav a 20 stránek taky není běžné čtivo, které si dáváte na dobrou noc. Ale jinak mě hra hodně potěšila a hodně rádi se k ní vracíme, když chceme trochu potrápit mozkové závity.

  2. riman2

    Skvelá workplacement hra so zaujímavým mechanizmom využívania hodnôt na kockách, kedy musí hráč taktizovať s hodnotami, ktoré mu padli, a to najlepšie tak, aby prekazil alebo sťažil plány spoluhráčov. Aj napriek kockám je v hre len minimálny prvok náhody a každý hod sa dá zúžitkovať. Hrali sme v troch aj štyroch hráčoch a v oboch počtoch boli hry skvelé, veľmi sa páčili aj nežnejšiemu pohlaviu. Karty postáv a úloh zaručujú širokú variabilitu, umocnenú taktikou spoluhráčov, na ktorú treba reagovať. Hra ako celok funguje veľmi dobre a v chladné jesenné počasie ju vždy radi vytiahnem. Určite odporúčam.

  3. Tindo

    Hra Marco Polo má kouzelné téma. Snad skoro každý by se chtěl vydat na obchodnické dobrodružství do takřka pohádkových východních říši a putovat po slavné Hedvábné stezce. Má to ale v tomto případě jeden malý smutný háček. Nikdy jsem neviděl, že by jakýkoliv hráč v této hře putoval po samotné Hedvábné stezce. Nikdo se při hraní nevydal těmi místy, kterými cestoval samotný Marco Polo při své cestě do hedvábím oplývající Číny. A proč tomu tak je? Protože cestování různými cestami v této hře vyžaduje rozdílné náklady. U Hedvábné stezky jsou tyto náklady paradoxně nejvyšší. Ach jo. Vždyť po Hedvábné stezce obchodníci ve starověku a středověku putovali proto, že to bylo nejsnazší spojení dvou konců tehdy známého světa. A toto není jediný příklad, že provázanost mechanik s tématem je v této hře žalostná. A je to převeliká škoda. Protože jinak to je skvělá hra.

    Kostky jako pracovníci zde fungují velmi dobře. Na některé akce se více hodí vysoké hodnoty, na některé nízké. Hráč má více možností, může se vydat různými cestami a vytvořit si vlastní strategii. Báječná je variabilita dostupných akci v jednotlivých městech, kdy každá hra přináší jiné možnosti v různých místech v rámci světa. A naprosto výborné jsou velmi různorodé speciální vlastnosti postav, které si hráči vybírají na počátku hry, kdy všechny se řadí do kategorie „tu strašně moc chci“. Po stránce mechanik se Marco Polo docela hodně povedl.

    Hru Marco Polo si rád znovu zahraji, ale obávám se, že nikdy nebude bohužel patřit mezi mé nejoblíbenější hry, alespoň do chvíle, kdy by vyšla verze s tématem, které by k mechanikám více sedělo. Hru bych doporučil každému alespoň trochu ostřílenému hráči, který není takový pedant na detaily, jako já.

    Plusy a mínusy:

    + úžasné a různorodé speciální dovednosti hráčů
    + dobře fungující kostky/pracovníci
    + variabilita akci na herní mapě odlišná v každé partii

    – (hodně velké mínus) téma není dostatečně odraženo v mechanikách hry

  4. SOVRIN

    Hra mě zaujala na první pohled po vizuální stránce a hned jsem začal tušit, že by mě mohla bavit. Marco Polo má poměrně jednoduchá pravidla, která se dají bez problémů pochopit již během první hry. Hra je postavena na zajímavém mechanismu umisťování kostek, který mě společně s dalšími herními principy hodně baví. Je velmi dobře hratelná v různém počtu hráčů, ale s přibývajícím počtem hráčů také poměrně značně narůstá doba hraní. Jedinou výtku mám trochu k tématu, kdy Marco Polo byl cestovatel, hra je samozřejmě založena na tématu cestování, ale není to úplně stěžejní pro vítězství ve hře, někdy bych dokonce řekl, že to cestování je kontraproduktivní. A taky si nemůžu pomoct, ale cítím tam určitou podobu s Istanbulem.

  5. Adam Walder

    Tahle hra si mě od prvního okamžiku naprosto získala. Nádherné moderní euro s tím nejlepším, co může hra přinést. Skvěle zpracovaná mapa, atmosféra daleké cesty, opravdu famózní mechanismus, kostky, obchody, tajné questy a do toho všeho sada unikátních postav, ze kterých každá hraje úplně jiným stylem…neskutečné, co se do jedné hry vešlo!!!!! Kdyby šlo dám 6 hvězdiček.

  6. cinan

    Mix všeho co dělá dobrou eurovku eurovkou, trochu mi tam nakonec ale chybí provázání s tématem

  7. zdenda

    Moc hezká hra, která se u nás na stole objevuje poměrně často.

  8. Číha Ondřej

    hra je určitě dobrý simulátor obchodování a cestování ale má i nějaké chyby

  9. Caesar

    Použití kostek jakožto pracantů tu už bylo. Cestování po mapě jakbysmet. Co ale činí tuto hru pro mně unikátní a staví ji na špici vynikajících her je široký výběr postav, za které můžete hrát a které mají tak rozdílné vlastnosti, že ať si vyberete kohokoliv, stejně budete závidět sousedu nalevo jeho postavu.

  10. Pundlich

    Moc se mi líbí používání kostek a cestování po mapě.

  11. AL-co?

    Vraťme se zpět do středověku, do dob, kdy ještě obchodnictví byla nebezpečná práce a při cestě vám mohl zemřít třeba i velbloud. Po stopách Marca Pola, největšího obchodníka všech dob. Během hry projdete téměř celou Eurasii, od Benátek až po Peking, a to vše ani ne za hodinu a půl.

    A co že se vlastně dělá? Každý hráč na začátku hry dostane náhodně kartičku obchodníka. Na té kartičce je také jeho speciální výhoda, kterou uplatňuje po zbytek hry. Dále též dostane dvě kartičky s městy, která by měl během hry pospojovat. Nepovedlo se vám je pospojovat? Nevadí, body můžete sehnat i jinak.

    Hra se hraje v pěti kolech, která se dále dělí do jednotlivých tahů. Základním hracím prvkem jsou kostky. Ty hráči umisťují na políčka akcí, které chtějí vykonat. Takže kromě cestování můžete také třeba obchodovat nebo si opatřovat smlouvy, ze kterých po splnění získáváte různé další bonusy. Nic však není zadarmo, a tak můžete za cestu kromě peněz dát i velbloudy, kteří cestu nepřežijí. Na konci hry ale o vítězi nerozhoduje počet velbloudů nebo peněz, ale množství vítězných bodů.

    Jak už váha krabice napovídá, příprava hry není úplně jednoduchá a nějaký čas zabere. A „prokousat se“ pravidly, to se pro leckoho stane noční můrou, především kvůli jejich délce a nepřehlednosti. Na druhou stranu samotná hra obsahuje spoust pytlíčků, umožňujících přehledně si rozdělit jednotlivé komponenty, aby bylo jednodušší je okamžitě použít. Při hře hráč zjistí, že má tolik možností, co udělat, že nakonec neví, co dřív. Díky tomu se hra jen tak neomrzí.

    V našem klubu je hra oblíbená především mezi hráči od sedmnácti výš. Hra je velmi dobře hratelná ve dvou, ve třech i ve čtyřech hráčích. U nás hrajeme většinou a nejraději ve 4, a nevadí nám delší hrací doba. Většina z nás se shodujeme na tom, že se nám hra líbí dokonce i ve chvíli, kdy prohráváme. Proč? Protože nás baví objevovat sílu jednotlivých karet obchodníků, co dokážou v rukou jiných hráčů, jak si poradíme se svou kartou obchodníka proti nim. Rozšíření v klubu zatím nemáme, ale s velkou pravděpodobností pořídíme, protože noví obchodníci budou vítáni.

    Hra je určená spíše pro „ostřílenější“ hráče, kteří rádi tráví hodiny s deskovými hrami a rádi taktizují, rozhodně není pro malé děti. Hra je povedená, pouze pravidla by mohla být přehlednější. Jinak celkový dojem je velice příjemný a hru mohu vřele doporučit.

    Za hráčský klub Deskobloudi Vlastějovice
    Vlasta Šturc ml.

  12. sheva

    Absolutní bomba, neskutečně komplexní, vyvážené, variabilní, znovuhratelné, nový přírustek do mojí topky.

Přidat recenzi