Hrajeme.cz
DomůKatalog herKooperativní hraTemné znamení (Elder Sign)

Temné znamení (Elder Sign)

Originální název:
Elder Sign
Rok vydání:
2011 (české vydání 2014)
Počet hráčů:
1 až 8
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhá hra do 90 minut

Katalogové číslo: 13045 Kategorie: , , Štítek:

Popis

Temné znamení je hra ze světa Arkham Horror. V roli vyšetřovatelů se ujímáte nelehkého úkolu zamezit prastarému zlu vstup do našeho světa, kterému temné síly připravují cestu. Musíte mobilizovat své veškeré mentální i fyzické síly a nesmí vám chybět i trocha toho herního štěstí. Temné znamení je kooperativní hra využívající kostky, která je oproti původní deskové verzi o něco jednodušší a rychlejší.

Každý z hráčů se vžije do role jednoho z šestnácti vyšetřovatelů, kteří svádějí zoufalou bitvu s časem, aby vyzbrojeni mocnými předměty, doprovázeni vlivnými pomocníky a vybaveni mystickými znalostmi, zabránili příchodu hrůzného Prastarého.

Hráči společně plní karty dobrodružství a to tak, že přiřazují symboly hozené na kostkách cílům na kartě. Hráč na tahu nejprve hodí celou svou zásobu speciálních šestistěnných kostek. Podle hozených symbolů se rozhodne, jaký cíl dobrodružství bude plnit jako první. Kostky použité ke splnění jednoho cíle nelze hodit znovu při plnění dalších cílů na stejné kartě dobrodružství.

Pokud se nepodaří včas zapečetit brány a Prastarý definitivně procitne, nastává poslední zoufalý boj, kdy se vyšetřovatelé musí přímo postavit této strašlivé bytosti.

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Autoři

,

Výrobci

Herní systém

,

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Videa:

Videopředstavení hry (Blackfire, délka videa: 7:13 min.):

Unboxing (Deskofobie, délka videa: 9:42 min.):

 

Recenze

  1. KarelZendulka

    Velmi příjemná kooperativka, která pobaví a není příliš náročná.

  2. cinan

    s rozšířením lepší

  3. Wolvik

    Další kooperativka z prostředí tvorby Lovecrafta. Narozdíl od Arkham Horroru však pracuje s velmi zjednodušenými mechanikami, v podstatě stažené na „pouhý“ hod kostkami. Vyberete lokaci, kde musíte naházet symboly a jedete. Vybavení Vám může v hodech pomoci, ale pořád klatý random. Pár prvních her byla zábava, ale po těchto pár hrách hra zabředne do stereotypu a jejedno jakého protivníka vyberete, či jaké hrdiny hrajete. Prostě průměr, který si rád občas zahraju.

  4. Slado42

    Musím se přiznat, že neznám takřka vůbec tvorbu Lovecrafta, ale Temné znamení mě baví. Možná i z toho důvodu, že díky této hře můžu do jeho tvorby lehce nahlédnout a vše je pro mě nové. Ilustrace a provedení je na bezvadné úrovni a za slušnou cenu získáte opravdu naditou hru. Oceňuji velký rozsah na počet hráčů. Dobře funguje sólo i třeba v 6. Trochu mi ale vadí její jednoduchost. Kooperativní hra by měla být těžká, vyvíjet tlak na hráče, tak aby ze sebe vydali to nejlepší a třeba i tak prohráli, ale vzali si z toho ponaučení pro příště. Toho jsem se dočkal až po zavedení několika house rules.

  5. cSf.Loser

    Další rozporuplná hra. Na jednu stranu je hra graficky krásně zpracovaná, základní systém hry je moc povedený (zbožňuji házení kostkami). To, že si vyberete lokaci a pak tam potřebujete naházet určité symboly, ale máte možnost přehazovat kostky a navíc, pokud je s vámi na lokaci další hráč tak vám to dá další výhody. To je prostě super. Ale hra trpí velkou nevyrovnaností. Spíše bych řekl, že je hra až příliš jednoduchá. Navíc uváděný počet hráčů je scestný stejně jako u Arkhamu. V 6-8 hráčích se hra neuvěřitelně vleče. Zajímavá kostkovka.

  6. eMdzeJ

    Temné znamení je vynikající hra, která na první pohled může vypadat složitě, ale po prvotních hrách už tak složitá nebude. Je klidně možné, že první hru s pročtením pravidel budete hrát přes čtyři hodiny a nakonec prohrajete, ale určitě si to užijete. Všimli jsme si, že čím víc hráčů hru hraje, tak tím je těžší. Většinou hrajeme ve čtyřech a dostáváme se na čas kolem 140 minut. Prastarého se nám daří porazit v 66% případů. V této hře hodně záleží na kartách, které vám přijdou do hry. Myslím, že je to vynikající hra pro vstup do Lovecraftova prostředí. Plnohodnotný Arkham Horror bych si nechal na později, protože v mnoha ohledech je už zbytečně složitý a dá se dostat na herní dobu klidně 300 a více minut s tím, že pak zjistíte, že jste sice vyhráli, ale jen díky tomu, že jste se někde omylem odchýlili od oficiálních pravidel a hrajete home made pravidla. 🙂 U Temného znamení se to nestane.

  7. Orel91

    Temné znamení je vcelku jednoduchá kooperativní hra, kterou není těžké se naučit a která zabaví poměrně velké množství hráčů. Vzhledem k nenáročným pravidlům a velké kooperaci by mohli hru zvládnout i mladší hráči.
    Hlavním cílem hráčů je zabránit Prastarému (ve hře je jich více druhů s různými nepěknými atributy) procitnout. K tomu je třeba plnit různé úkoly pomocí svých postav (které mají určité specifické vlastnosti) a pomocí kostek. Úkoly můžete plnit buď samostatně nebo společně a vaším cílem je nasbírat určité množství „temných znamení“ dříve, než procitne Prastarý. Pakliže se vám to nepodaří a Prastarý procitne, máte ještě možnost v posledním zoufalém boji Prastarého porazit, ale to se nám ještě nikdy nepodařilo, takže hodně štěstí 🙂
    Hra je zábavná, avšak jak jsme po čase zjistili, až příliš jednoduchá. Ještě nikdy se nám nepodařilo v regulérní hře prohrát. Z tohoto důvodu bojujeme většinou rovnou proti dvěma Prastarým. I přesto to však není příliš obtížné a proto doufám v nějaké rozšíření 🙂
    Celkově je hra zjednodušeným modelem hry Arkham Horror, což dokazují postavy se stejnými jmény a vlastnostmi, ale také i nestvůry a Prastaří.
    Osobně bych doporučil hráčům spíše již zmíněnou hru Arkham Horror, ale pokud nemáte příliš mnoho času a prostoru na hru a chcete si zahrát něco z Lovecraftova prostředí, tak je Temné znamení vhodná volba.

Přidat recenzi