Hrajeme.cz
DomůKatalog herKooperativní hraDescent: Výpravy do temnot (druhá edice)

Descent: Výpravy do temnot (druhá edice)

Originální název:
Descent: Journeys in the Dark (Second Edition)
Rok vydání:
2012 (české vydání 2013)
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 13042 Kategorie: , Štítek:

Popis

Descent je desková obdoba her na hrdiny. Zahrajete si ji podle jednotlivých scénářů, které určují podmínky hry a podobu herního plánu. Jeden z hráčů zastupuje Pána zla a ostatní jsou hrdiny, kteří spolupracují při prozkoumávání tajemných míst. Vyzbrojeni kouzelnými zbraněmi a speciálními vlastnostmi budete bojovat s nestvůrami, odhalovat pasti a nalézat vzácné poklady. Nakonec vás čeká souboj s Pánem zla, který přebývá na skrytém místě. Dokážete přežít v takové temnotě?

Vydání z roku 2017 obsahuje nový almanach dobrodružství. Pokud máte předchozí verzi z roku 2015, můžete si ho stáhnout zdarma (viz záložka články a odkazy).

K dispozici je aplikace Descent: Road to Legend, která vám umožní hrát čistě kooperativně. Protivníkem vám bude aplikace. Díky hráčské komunitě je aplikace také v češtině.

Související hry:

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Představení hry (délka videa: 4:05 min.):

Představení hry (Blackfire, délka videa: 1:24 min.):

Recenze

  1. Meeshab

    Tahle hra je pro mě absolutní špička! Je to něco, o čem jsem vždycky snila. Takové dračí doupě s jednoduššími pravidly, ale spoustou možností. Vyberte si postavu, zvolte si, jaké bude mít povolání, vyzbrojte ji a huráááá na ně! Dostat poslední dobou děti ke společnému hraní deskovek byl celkem problém. Puberta s nimi cloumá, ale descent je chytil. Dobrovolně vypínají PC a sedají s námi ke stolu a to dokonce i vícekrát týdně. To je pro mě důkaz, že tato hra je opravdu klenot a tvůrci odvedli kus dobré práce. Oceňuji spousty rozšíření (v češtině tedy zatím jen labyrint zkázy, ale na zatrolenkách jde stáhnout čeština i k jiným rozšířením) a to nejenom v podobě dalších velkých kampaní, ale i jako balíčky nepřátel a různých karet, nebo nových hrdinů a povolání. V neposlední řadě je tu možnost hrát tuto hru jako kooperaci (v normální hře hraje jeden z hráčů za vládce zla, který hraje za nestvůry a všemožně se snaží misi hrdinům zhatit) a to buď pomocí volně stažitelné aplikace, nebo zakoupením některých ze 3 rozšířením pro kooperativní hru. Díky výše zmíněnému si lze hru zahrát i jako solitér. Další výhodou je, že díky opravdu velikému množství mapových dílů, které jsou navíc oboustranné (z jedné strany podzemí, z druhé povrch) lze sestavovat vlastní mapy a dobrodružství, takže variabilita hry je de facto nekonečná. V neposlední řadě musím vyzdvihnout grafiku hry. Vše je nádherně zpracováno, skvělé kresby na mapě, kartách i v almanachu dokreslují atmosféru. Figurky jsou zpracovány taky do těch nejmenších detailů. Tady bych jen uvítala, kdyby byly přímo od výrobce namalované. Ale to je jen povzdech někoho, kdo manuálně nevládne a není schopen si figurky nakolorovat sám. Hru každopádně doporučuji těm, kdo mají rádi RPG hry, kdo se nebojí trošku složitějších pravidel (která ale rychle přejdou do krve) a nevadí jim nad hrou strávit klidně 2-3 hodiny času. Hru bych naopak nedoporučila začínajícím hráčům a těm, co nebaví házet kostkami. Ještě podoknu, že na hraní kampaně (což je podle mě zábavnější varianta) je potřeba mít stálou skupinku lidí, kteří budou ochotni se scházet, dokud se kampaň nedohraje. Kampaň se skládá z několika částí – úvod, tři dobrodružství prvního aktu, mezihra, tři dobrodružství druhého aktu a finále. Po každém dobrodružství získá hrdina i vládce zla zkušenosti, za které si mohou koupit nové dovednosti a hrdinové peníze, za které si nakupují zbraně, vybavení apod. I cesta k dalšímu dobrodružství je proložena drobnými zkouškami, takže autoři mysleli opravdu na vše.
    Klady:
    + hodiny a hodiny zábavy s perfektní atmosférou RPG
    + precizní zpracování všech herních komponentů
    + spousta dostupných rozšíření
    + aplikace pro kooperativní hru ke stažení zdarma
    + možnost tvorby vlastních příběhů
    + hra je komplet v češtině, k rozšířením lze češtinu stáhnout
    + poměrně propracovaný herní systém, který ale není těžké pochopit
    Zápory:
    – zabere hodně času (pro někoho to může být klad)
    – komponentům v krabici by slušel lepší insert. Ten původní je nedostatečný.
    – hodně házení kostkami, které má za následek velkou míru náhody (ale dá se to ovlivnit některými schopnostmi a kartami)
    – nic víc mě nenapadá. Snad jen to, že kdyby si měl člověk pořídit všechna rozšíření, po kterých touží, musel by vyhrát ve sportce 🙂

  2. Orel91

    Descent – fantasy rubačka mezi dobrem a zlem s prvky RPG. I tak by se to dalo nazvat. V hlavní roli Pán zla a jeho oponenti, stateční hrdinové, kteří se pokusí jej porazit, a to buď v sólo scénářích a nebo v kampani.
    Na začátku si hráči vyberou postavy, za které budou hrát a k nim přiřadí unikátní sadu dovedností. Poté se rozhodnou, jakou variantu budou hrát.
    V sólo scénáři dostanou pouze základní dovednosti a vybavení, stejně tak Pán zla. Z almanachu dobrodružství si vyberou jeden scénář a ten poté společně absolvují. Tím hra končí a může začít znova, třeba v jiném scénáři s jinými postavami.
    Kampaň se skládá z více scénářů s unikátní mapou, rozdělených na úvod, I. a II. akt, mezihru a finále, kde jednotlivé akty obsahují více misí. Za každý odehraný scénář získávají všichni hráči zkušenosti, popř. odměny, za které poté získávají nové dovednosti či předměty, takže celá hra postupně graduje.

    + Velké množství scénářů
    + Dobré kombinační možnosti postavy/povolání
    + Aktivní hra pána zla (Obdobně jako v Dornu)
    + Nádherné zpracování, včetně krásně propracovaných plastických figurek
    + Poměrně dobrá cena za velké množství obsahu v krabici
    + Možnost vytvořit si vlastní scénáře při troše kreativity
    + Zábava na hodně dlouho

    – Poměrně velká časová náročnost – Sólo scénář cca 2-3 hodiny / Kampaň 30+ hodin (dá se rozdělit na etapy)
    – Hra je určena spíše pro náročnější hráče
    – Pokud hráči na začátku kampaně zaspí, mohou mít problém udržet krok s Pánem zla (muhahaha! 😀 )
    – VÝSLEDKY SOUBOJE ROZHODUJÍ KOSTKY! Někdy (vždy když se to nehodí) i sebelepší taktický počin zlikviduje křížek na modré kostce

  3. Shaman

    Máte rádi fantasy? Rádi se svými hrdiny (ať už na stránkách knih, na monitorech počítačů a nebo při svíčkách u Dračího Doupěte) zažíváte epická dobrodružství? Nevadí Vám kostky? Pak je Descent pro Vás jasnou volbou. Je to totiž jeden z nejlepších a rozhodně nejpřístupnějších dungeon crawlerů, které jsou aktuálně u nás k dostání. Navíc, díky Blackfire Games, v kompletní české lokalizaci. Descent je semikooperativní hra, kde se na jedné straně střetně až pětice statečných hrdinů s pánem zla ve střetnutí, kde jde nejen o čest a slávu, ale leckdy i osud celého království. Hru v originále vydává FFG, díky čemuž se rozhodně můžete spolehnout na jednu věc a to sice na kvalitu komponentů. Všechny karty, kostky, žetony a mapové dílky jsou krásně ilustrované, přehledně zpracované a z velmi kvalitního materiálu. Samostatnou kapitolou jsou pak figurky, kterých je opravdu požehnaně a jsou krásně zpracované, detailní a hlavně z kvalitního plastu. Descent hodně sází na osvědčený model „za hodně peněz hodně muziky“, takže svou vyšší cenu vyvažuje opravdu obrovským množstvím obsahu. Co bych u zpracování naopak vytkl je tradičně mizerný insert hry, který prostě za chvíli vyhodíte, aby se Vám tam všechno pohodlně vešlo. Herní mechanismy nejsou složité, dávají smysl a dobře do sebe zapadají. Všechny schopnosti jsou dobře popsané a i když je pravidel docela dost, není problém do nich rychle proniknout. Hra není moc stavěná na to, že si prostě rozbalíte jednu mapu, odehrajete jí a tím to hasne. Pravá zábava se projeví teprve tehdy, když se pustíte do příběhově kampaně, ve které budou Vaši hrdinové postupně sílit, nacházet lepší a lepší předměty a vy se s nimi opravdu zžijete. Další věc, která je zapotřebí je jako u všech RPG rozumný pán zla, který musí vědět kdy hrdinům trochu povolit a kdy je naopak trochu podusit tak, aby si hru užili všichni (upřímně, když jako Overlord budete jen vyhrávat, tak se Vám na to ostatní asi vykašlou). Díky velkému množství rozšíření Vám Descent vydrží opravdu dlouho (byť zatím bylo do češtiny přeloženo jen jedno, další určitě brzy příjdou). Hru nelze než doporučit.

    Klady
    – Zpracování, komponenty
    – Jednoduchá pravidla
    – Atmosféra
    – Česká lokalizace
    – Pán zla opravdu hraje, není jen vypravěč

    Zápory
    – Samostatné mapy nejsou nic moc
    – Časová náročnost
    – Insert

  4. Miaou Driver

    Ahoj. Tak tuhle hru beru jako klenot naší sbírky deskovek. Už když tu hru vybalujete, máte pocit, že přišel Ježíšek – tolik krásně odlitých figurek, několik pater herních plánů pro různá herní kola, stovky žetonů, karet a kartiček… Hra určitě není levná, ale tady máte pocit, že za ty peníze dostáváte pořádný nášup polyuretanu a tvrzeného papíru. I když je doporučená minimální hranice od 12 let, vůbec mi nevadilo koupit jí mladším dětem a tři týdny jsme pomalu nedělali nic jiného, než pobíjeli pavouky, etíny a další zlořády. Pravdou je, že jsme si museli některá pravidla zjednodušit, ale o to víc musí být paráda, hrát Descent s plnokrevnými spoluhráči.

  5. MrGerar

    Dobře zpracovaná hra s námětem fantasy RPG. Pokud znáte „dračí doupě“, hra se Vám pravděpodobně bude líbit. Skupinka hrdinů se vydává za dobrodružstvím, ve kterém se jim postaví Pán zla. To vše za obrovského množství karet, figurek a samozřejmě kostek.

    Hlavní klady:
    – velice hezké grafické zpracování dílků mapy, karet i figurek (vyplatí se nabarvit – alespoň hrdiny)
    – vcelku jednoduchý soubojový systém i pravidla obecně
    – pojetí Pána zla (hýbe nestvůrami, má vlastní tah, hraje karty z ruky -> už není pouze „obět=vypravěč“, ale skutečně hraje hru a může si jí užít stejně jako hrdinové)
    – obrovské množství scénářů – kampaň (možnost rozšíření)

    Hlavní zápory:
    – kostky, kostky, kostky 🙂 (bez nich totiž nedáte ani ránu a to doslova)
    – svým způsobem jistá monotónost hraní po určité době (hrdina má na výběr z pár akcí – většinou se pohybuje nebo útočí – souboj se brzy může stát jen opakováním hodů kostek) -> dá se ozvláštnit kampaní = nakupování nových dovedností/karet

  6. cSf.Loser

    Skvěle oprášený systém z první edice. Hra rozložená na stole je nádherná a vypadá naprosto epicky. Systém je otestovaný a hra je napínavá. Pravidel je trochu více, ale nic s čím by si člověk neporadil. Hra se hraje na mise, které jsou dost různorodé na to, aby nezačaly nudit. Navíc se dá hra hrát v kampani. Jako třešnička na dortu vydal americký vydavatel aplikaci, které mění hru do kooperační záležitost. Trochu mě mrzí, že hrdinové neumírají, což je takové netematické, ale mechanicky to funguje. Pro někoho by mohlo být minus také to, že hra trvá poměrně dlouho dobu.

Přidat recenzi