Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraSettlers: Zrod impéria (Imperial Settlers)

Settlers: Zrod impéria (Imperial Settlers)

Originální název:
Imperial Settlers
Rok vydání:
2014 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra do 60 minut
Doporučení pro náročné hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 13033 Kategorie: , Štítek:

Popis

Settlers: Zrod impéria je strategická hra, ve které každý hráč představuje jednu mocnost: Římany, Barbary, Egypťany či Japonce. Musíte rozvíjet ekonomiku, posilovat vojsko, objevovat, jen tak uspějete. K tomu využíváte příslušné budovy, které si postavíte. Doly a pole vám zas poskytnou příslušné zdroje. Jakmile se vydáte za hranice, narazíte na další světovou mocnost, takže se střetu nevyhnete. Celkově ale budete usilovat o získání co nejvíce vítězných bodů, které po pěti kolech hry určí vítěze.

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Videonávod Deskofobie (délka videa: 22:18 min.):

Recenze

  1. marektomas98

    Toto je moc povedená civilizační hra. Spousta kombinací. Rozhodně oceňuje více hraní.
    + Grafika
    + Rozdílné frakce
    + Jednoduchá mechanika
    – Dlouhé ve čtyřech hráčích

  2. SFINGO

    +široké herní možnosti
    +rozdílnost národů
    +velký potenciál ohledně dalších rozšíření
    +grafické zpracování
    +herní doba
    +dobře hratelné i ve dvou hráčích
    +jednoduchá pravidla
    -pokud hrajete s hráči, kteří dlouho otálejí se svým tahem, tak se vám hra dost protáhne
    -počítadlo bodů by mohlo být větší a s větším počtem bodů
    -menší podíl náhodu v podobě lízání karet.
    jedna z nejlepších budovatelských strategií co jsem kdy hrál. Krásně zpracovaná, skvěle hratelná a zábavná hra. Těším se na další rozšíření, kterých bude asi opravdu dost, protože hra skrývá velký potenciál. Jednoznačně doporučuji i pro ne tolik zkušené hráče. Dávám plnou palbu, nejde jinak

  3. klapinka

    Hra se mi moc líbí, nemá složitá pravidla, dobře se hraje i ve dvou. Občas je trochu k naštvání, když Vám soupeř zboří budovu kterou jste si pracně postavil. Líbí se mi mechanizmus, spotřebování všech surovin v daném kole. Trochu problém nám dělá tabulka s posouvání bodů. Hra také v závěrečných kolech zabírá dost prostoru.

  4. Tomy35

    „Postavte velitelství, vyšlete zvědy a zavolejte mi konstruktéry!“
    „Pane, u jejich oázy jsme viděli chovatele škorpionů…“
    „Z pralesa se na nás žene tlupa nájezdníků, záškodníků a loupežníků.“
    „Pošlete vyjednavače z domu diplomacie a nebo je nasměrujte do domu gejš!“
    Tak toto vše můžete zažít s touto skvělou karetní budovatelskou hrou. Možnosti hry jsou téměř neomezené, nikdy nebudete hrát tu stejnou hru. Dřevěné suroviny jsou příjemný bonus. Ve více hráčích sice pomalejší, ale rozhodně zábavnější. Interakce mezi hráči sice není velká, ale i zboření jedné důležité budovy dokáže výrazně zamíchat kartami. Snad kromě ceny není hře co vytknout, rozhodně doporučuji zahrát!

  5. cinan

    Tak nějak se ani po několika hrách nemůžu dostat do nadšení které pro ní sdílí většina hráčů, něco mi tam chybí – asi to postapo – 51-čku jsem měl nějak radši

  6. Wolvik

    Bez debat naprostá pecka, nyní i se solo kampaní. Opravdová desková budovací strategie s resource managementem. Čtyři odlišné frakce, každá s jinou herní mechanikou, využívající odlišné suroviny, ovšem výborně vyvážené. Herní doba je v plném počtu hráčů kolem 2-3 hodin. Poslední dobou jsem hrál pouze solo hru, pro kterou vyšli dodatečná pravidla a lze hrát kampaň, kde se mění startovací podmínky případně cíle podle toho, jk jste odehráli poslední hru. Rozhodně doporučuji.

  7. Gingi

    Skvělá hra. Skvělý herní systém. Co bych hře vytkla je prodlužující herní doba s každým hráčem. Ve čtyřech už je to hra i na dvě až tři hodiny. Jinak se mi velmi líbí možnost hraní za různé národy a systém, že za každý národ se musí hrát trochu jinak, abyste se stali vítězem. Skvělá hra, kterou doporučuji vyzkoušet náročnějším hráčům.

  8. Youda

    Pro mě osobně je tahle hra jedna z top a zahraju si ji kdykoliv a kdekoliv. A téměř s kýmkoliv. Už na první pohled láká ke hře pěkná grafika, která v člověku evokuje vzpomínky na staršího počítačového bratříčka. Nebo sestřičku? No to je vlastně jedno. Pro mě je to prostě takové příjemné pohlazení a radost s takovými kartami hrát.

    Samotná hra je pravidlově opravdu jednoduchá, i když už jsem se setkal s případem, kdy pravidla odradila od hraní hry. Ale to byl zřejmě ojedinělý případ, protože jinak s tím zatím nebyl problém. No a pak přichází samotné hraní, kdy hra přináší úžasné množství možností, vždy máte na výběr několik rozhodnutí, zda kartu postavit, rozbít nebo třeba uzavřít dohodu. Záleží vždy na vás, co s ní uděláte a jakým způsobem přispějete svému impériu k růstu.

    Ano, hra nemá nějak silnou interakci s protihráči, opravdu nečekejte epické bitvy ani žádné velké škození. Pokud tohle vyhledáváte, opravdu raději sáhněte po jiné hře. Pokud ale rádi kombinujete a propočítáváte možnosti a nevadí vám, že vám to občas může někdo zkomplikovat zbořením budovy nebo nějakou jinou záškodnickou akcí, určitě neprohloupíte. Navíc každá hra je jiná, protože karty vám chodí jinak a vy se s tím musíte co nejlépe vypořádat.

    Dalším bonusem jsou odlišné národy a hlavně styl hraní za ně. Opravdu za každý národ musíte hrát trochu jinak a snažit se využívat jejich přednosti. Např. Římané těží z vlastní stavby budov a jejich kombení. Barbaři pak zase musí ideálně co nejvíce bořit, ať už soupeřům nebo sobě z ruky. No a samozřejmě můžeme očekávat další národy. Na světě už je Atlantida a autor už přislíbil další národ, Aztéky.

    Takže Ave Cesar, bijte je po hlavách.

  9. cSf.Loser

    Výborná a nápaditá hra pro 2 – 4 hráče. Grafika je naprosto luxusní. 4 odlišné národy a postupná stavba svého impéria. Kombinace karet vám dává stále nové a nové možnosti jak budovat impérium. Interaktivita hráčů je zajištěna pomocí možnosti bořit budovy soupeřům, což je super. Možnosti rozšíření jsou velké a já hru řadím svou promyšleností opravdu vysoko. Pokud bych měl uvést nevýhodu pak je to trochu větší průtahy při 4 hráčích a s tím, že ve 4 hráčích už mám problém sledovat co mají ostatní vyloženo před sebou.

  10. jerrrycek

    Výborná hra, ve které si stavíte své impérium a taky občas zboříte nějakou tu budovu protivníka. Po rozbalení krabice se na vás vyvalí spousta dříví, kamene, meeplů, mincí, mečů, žetonů a karet. Všechno to je krásně barevné, kvalitní a připravené stát se součástí vaši říše. Když jsem dohrál první hru, tak jsem okamžitě chtěl hrát další a i když ji nevlastním, tak na ní rád vzpomínám. Řekl bych, že jediné negativum hry je její cena, která je oproti jiným deskovkám trochu vyšší, ale zas chápu, že ty komponenty něco stojí.
    Jinak je hra dobře vyvážená s menším podílem náhody. Pravidla budete chvíli chroustat, ale když to zvládnete, tak na vás čeká vynikající herní zážitek :).

  11. Pundlich

    Moje nejoblíbenější hra. Na konci hry má člověk před sebou krásný svět z karet.

  12. jitkotka

    Úžasná hra, velmi často hrajeme ve dvou, ale skvěle se hraje i ve více lidech. Na hře se mi líbí, že si lze vybrat jeden ze 4 národů a každý je o trochu jiný (např. barbaři mají hodně lidí a s bouracímy kartami a zbraněmi můžete přesáhnout i bodování 100). Hra není příliš škodící (i když lze bořit soupeřovy budovy. Ze zkušonosti taky vím, že hra není pro úplné nehráče, takže pokud jste už něco hráli (nemyslím activyty nebo monopoly) je to výborná hra, která ani po sté neomrzí.

  13. AlexMatulek

    Velmi povedená hra,můžu jen doporučit i když hraji převážně solo tj,na body, rád se k ní vracím.

  14. columbo

    Jelikož jsem na tuto hru slyšel jen samou chválu, tak jsem neodolal a rozhodl jsem se ji také vyzkoušet.
    Těšil jsem se na budování vlastního impéria a na zajímavou interakci s protihráči při tomto budování.
    Bohužel naše dvě hry se nesly spíše v duchu micromanagementu přidělených surovin, které postrádalo očekávanou interakci. Většinu času jsme si stavěli vlastní kartičky(impérium) a na sledování toho druhého nebylo moc času. Výsledný dojem z odehraných her je tak u mne poměrně rozpačitý.
    Líbí se mi:
    + Graficky je hra zpracovaná na jedničku.
    + Jednoduchá pravidla. Naučení nezabere víc jak 30 min. Na youtube má Deskofobie přehledný návod.
    + Management surovin, potažmo snaha za to málo postavit co nejvíce karet, je natolik komplexní, že uspokojí skoro každého kdo prahne po strategické hře u které se musí myslet.
    + 4 národy, každý má trošičku odlišnou strategii. S rozšířením se dají očekávat další. (zatím mám zkušenosti jen s Barbary a Římany)
    Nelíbí se mi:
    – Asi se mnou nebudou všichni souhlasit, ale interakce mezi hráči se mi zdá neskutečně slabá. Boření a zabírání karet protihráčům, je tam podle mého jen aby se neřeklo a nebyla to jen solo hra. Množství interakce je jen nepatrně větší než například u Dominionu.
    – Osobně mě surovinový micromanagement moc neuspokojuje. Např. Saint Petersburg, který má jen rubly se mi zdá zajímavější.
    – I když jsem s grafikou spokojený, tak bych uvítal i něco víc než jen papír. Např. aby se člověk mohl i okem potešit z toho co vybudoval, tak jako např. v Agrikole.

    Hru u mne poškodilo i vychladnutí z hype, které se okolo této hry rozpoutalo. Hra to rozhodně není špatná, ale bohužel jsem očekával více. V budoucnosti se k ní určitě vrátím, abych vyzkoušel i ostatní národy(strategie), ale mezi moje top se určitě nedostane.

Přidat recenzi