Hrajeme.cz

Enigma

Originální název:
Enigma
Rok vydání:
2012
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12957 Kategorie: Štítek:

Popis

Ve hře Enigma hráči prozkoumávají opuštěnou planetu, kde se nachází rozsáhlý systém plazmových rozvodů. Ty jsou zakódovány různými šiframi a hádankami. Komu se podaří rozvody odemknout, získá přístup k netušeným zdrojům energie. Všichni hrají zároveň. Úkoly jsou čtyř typů, například sestavit tangram, menší hlavolam, apod. Úspěšné vyřešení jim umožní propojit rozvody. Hráči za to získávají body. Kdo první získá 15 bodů, zvítězí.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videa:

Představení hry (délka videa: 1:19 min.):

Recenze

  1. misuplik

    Připojuju se k názorům předchozích hráčů; hlavolamy jsou co do obtížnosti opravdu velmi nevyrovnané; hratelnost Enigmy je ovšem i tak velmi vysoká a příjemná (způsob bodování à la cesty v Carcassonne je zajímavé, ale předpokládá absurdně velký stůl, díky tomu není úplně jednoduché si hru zahrát např. na chatě atd.).

    Rád bych se ale ostatních zeptal, máte-li stejný problém s tangramy jako já: mám dojem, že některé z nich jsou na kartičce špatně vytištěny (ve špatném měřítku): některé předkreslené mají jednoduše větší obsah než příslušné dílky!!! Tento hlavolam je díky tomu hrozná otrava a raději si jej s hráči nevybíráme, není-li to nutné.

  2. Cermakov1

    Hra na principu Ubonga, jen se přidávají různé druhy úkolu a 3D rozměr. Opravdu krásná hra pro mozkové závity.

  3. Svob

    Hra se skládá s moc dobře známých hlavolamových systémů, ty nejsou vůbec špatné a občas dokáží pořádně zamotat hlavu. Dokonce mi ani nepřijde špatný systém spojení těchto hlavolamů v jednu větší hru. Bohužel tato hra má jeden neduh a to že v průběhu hry, každý zjisti, který ze 4 možných hlavolamu je pro něho nejlepší a tak si pak bere pořád to samé. Čímž může dojít k tomu že pořadí výběru hlavolamu se moc nezmění.

  4. Jiří Aberle

    Tak trochu jiná hra než ostatní deskové. V této se řeší hlavolamy a to váhy, trubky, tangramy a 3D kostičky. Lze hrát i ve DVOU hráčích. Nevýhodou je, že je omezené množství hlavolamů, které se stále opakují, takže časem již prostě vše umíte a my jsme ji nakonec po měsíci vrátili do obchodu 🙁

  5. eMdzeJ

    Kdo má rád logické hry, kde se mozek opravdu zapotí, měl by zbystřiti a do obchodu běžeti, dokud jí ještě mají. Ovšem pokud pro ní máte přesně čtyři hráče. Hra se sice dá hrát i v menším počtu, ale už to trochu drhne, protože ne všechny hádanky se dostanou do hry a většinou lidem jdou tak tři ze čtyř disciplín a tudíž v menším počtu hráčů není šance, že by byli nuceni si vzít tu čtvrtou, u které se pořádně potrápí. Ale mozek vám určitě rád poděkuje, že ho zaměstnáte a třeba další den se budete cítit chytřejší! 🙂

  6. Miaou Driver

    Ahoj. Moc pěkně zpracovaná hra a musím skoro ve všem souhlasit s níže uvedeným hodnocením. Také mne hlavolamy příliš neberou, ale tady mne to hodně bavilo. Možná proto ( a to je právě níže vytýkáno ), že náročnost řešení je různá a zatímco u některých jen pošimráte kůru mozkovou, tak jinde jí rozpálíte do běla. Také se mi líbí nápad, že rubové strany kartiček představují obvody s plazmovými komorami, kam umisťujete svoje techniky, takže i když v daném kole hlavolam nevyluštíte, stejně můžete bodovat šikovně umístěným panáčkem z předchozích kol. Nebál bych se doporučit hru i dětem okolo 8 let, naopak na zábavné procvičování logiky a trochu počítání je to výborná záležitost.

  7. Michal

    Perfektní logická hra.

  8. Durdas

    Tahleta hra mne zaujala hned na první pohled a po rozbaleni krabice můj zájem neupadal.
    Hra se skládá ze čtyř druhů hlavolamů – trubky, váhy, 3D kostky a tangramy. Vše je velmi pěkně zpracováno a hlavolamy nechají mozek pracovat na plné obrátky. Hlavolamy mají i vícero druhů řešení a při každém zvládnutí se dostává pocit spokojenosti a satisfakce. Některé hlavolamy jsou však oproti ostatním značně těžší a nechybí tedy ani zlost a bezradnost.
    Vše dohromady však dává pro hráče velkou zábavu a hlavně výzvu k pokoření nejen soupeře, ale i k pokoření samotné hry a jejích hlavolamů.

  9. katemar

    Tak tahle hra mě opravdu zaujala. Nejsem člověk, kterého by příliš bavily hlavolamy ale jak přidáte prvek souboje s ostatními hráči, časový limit a nějakou tu škodolibost nad tím že váš spoluhráči zase nedokázal složit ten proradný 3D hlavolam, už to vypadá na pořádnou zábavu. Což mě vede k myšlence, že jsou ty 4 hlavolamy dost nevyrovnaně těžké. Váhy a trubky patří k těm lehčím (nikdy se mi nepodařilo je nesložit), tangram je průměrně těžký a 3D hlavolam je pekelně těžký. Ne vážně, za celou hru se mi ty zatracené kostičky podařilo složit jen jednou. Takže to pak v praxi vypadá tak, že tenhle hlavolam si nikdo nevybere a prostě na někoho zbyde (a ten někdo z toho nebude mít radost, pokud to ovšem nebude nějaký hlavolamový génius). Tak za to ta hvězda dolu. Taky je trochu škoda, že je to vyloženě jen pro max 4 hráče, ale věřím tomu, že by se časem mohlo udělat nějaké rozšíření kde se přidá další hlavolam. No a nebo by si hráči mohli vymyslet vlastní pravidlo jak zapojit dalšího hráče. Ale to už je na každém. Každopádně je Enigma skvělá a chytře vymyšlená hra, která si zaslouží víc pozornosti.
    Mimochodem doporučuju při hraní veeeelký stůl 🙂

Přidat recenzi