Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraCaverna: Sedláci z jeskyní

Caverna: Sedláci z jeskyní

Originální název:
Caverna: The Cave Farmers
Rok vydání:
2013 (české vydání 2014)
Počet hráčů:
1 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12945 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Uwe Rosenberg kompletně přepracoval svou hru Agricola. Obohatil ji o nové prvky a možnosti, takže vznikla nová a do detailu propracovaná hra s umisťováním dělníků na akce. Ve hře Caverna vedete malou trpasličí rodinu, která žije v malé jeskyni v horách. Každý člen rodiny vám poskytne akci, obdobně jako v Agricole. Na začátku máte jen farmáře s manželkou. S nimi budete obhospodařovat les, postupně posilovat rodinu o nové potomky, rozšiřovat jeskyni, kutat rudu, osívat pole a chovat na pastvinách zvířata. Nově se setkáte s psy a osly a novinkou jsou také budovy. Budete také moci nakupovat zbraně a vysílat členy domácnosti plnit úkoly, což vám přinese další zdroje. Zvítězí ten, kdo mít na konci hry nejvyvinutější domácnost.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Martin Blatný

    Mám rád Agricolu a Cavernu jsem si také zamiloval. Ještě více možností, co dělat, navíc není takový tlak na jídlo. Paráda!

  2. spartik

    Předělávka staré dobré Agricoly se povedla na jedničku a manželce už ani nemusí vadit, když jí stoupnu na její naplánovanou akci, tak už je to jedno 🙂

  3. Matesack

    Dlouho jsme hledali velkou, složitější a znovuhratelnou hru. A v Caverně jsme ji našli. Tato hra je velmi náročná na strategie, ale pravidla vysvětlíte celkem rychle a u hry se bavili i méně zkušenější hráči. Každý si v ním najde to své. Chcete posílat své trpaslíčky na bojové výpravy? Můžete. Chcete se stát největším chovatelem domácích zvířat? Můžete. Chcete pěstovat obilí a zeleninu na horší časy? Můžete.

    Ve hře začínáte s dvěma trpaslíky, jednou místností, horou a lesem. Své trpaslíky umisťujete na herní plán a vybíráte si akce jako klučení lesa (přetvoří les na louky a pole a získáte nějaké to dřevo), ražba štol (kutáte v hoře a získáváte kameny a nové prostory pro stavbu místností a dolů) a tak dále a tak dále. Hra je skvělá ve své variabilitě a možnosti ji hrát sólo nebo až v sedmi hráčích. Každá partie je jiná a vždy se všichni dobře bavili. Vyhrává ten kdo má nejvíce bodů 🙂

  4. cinan

    Skvělá, fungující, krásná, komplexní. hvězdička dolů za táhnoucí se partie, strašlivé vysvětlování pravidel, strašlivá příprava a ne tak velká variabilita jako Agrikola

  5. Miaou Driver

    Ahoj. Tahle deskovka je skutečně těžká váha a to doslova. Navíc, když hru uklízíte zpátky do krabice, musíte trochu přemýšlet, jak tam všechnu tu parádu dostat dovnitř. Pravidla vypadají zpočátku složitě, ale je to jenom první zdání. Hru hrajeme i s menšími dětmi a chápou jí na tolik, že máme problém je porazit. Takže bych jí vřele doporučil i k rodinnému hraní. Třeba proto, že míra vzájemného konfliktu je malá, nikomu neškodíte, nikoho ( téměř ) nezabíjíte a vůbec je to taková pohodovka, kde si zvelebujete svojí trpasličí jeskyni a okolí. Nevadí ani delší doba hraní – když si k tomu sednete a spustíte kolotoč plánování, nákupů a stavění, nebudete chtít se od Caverny zvednout. Mám akorát jednu drobnou výtku. Máte v krabici krásně provedené ovečky, pejsky, kravičky atd. , ale samotný trpaslík je obyčejné barevné kolečko. To je myslím škoda, ale je to zanedbatelná prkotina, která propracovaný herní systém nijak nesnižuje. Kdyby se daly půlit hvězdičky hodnocení, dám 4 a ½.

  6. zenitos

    Voľné pokračovanie hry AGRICOLA – zatiaľ hrané s dvomi a štyrmi hráčmi – u mňa je to na 100%…

  7. matewr

    Hra z farmářského prostředí, která volně navazuje na Agricolu. Nutno říci, že velmi zdařile, protože odstraňuje přehnanou obtížnost z původního díla a přidává ještě více možností a cest k vítězství. To jsou zároveň i největší klady této deskovky, která hlavně zaujme provázaností atmosféry s hratelností, kdy sice úspěch závisí na vašich schopnostech, ale přesto se hluboce ponoříte do atmosféry hry, která nemá chybu. Možností jak dojít k vítězství je celá řada a navíc hra na to co nabízí není ani moc komplikovaná, nebo dlouhá, ač komplexní je tedy dost (ale v dobrém slova smyslu). Další velkou výhodou je počet hráčů (1-7) ač je hratelnost nejlepší ve dvou nebo ve třech. A to zpracování je naprosto špičkové a plně odpovídá ceně. Snad jedinou nevýhodou může být pro někoho až moc možností, takže se v tom dá lehce ztratit.

  8. Kralik

    Těšil jsem se hodně a očekávání mne v podstatě nezklamalo. Zatím jsme tedy hráli jen ve dvou a co do hodnocení ve většině věcí souhlasím s Glomerulem.
    Přidám tedy jen pár postřehů:
    – oproti Agricole je snazší, méně stresující (surovin i jídla je k dispozici dost, možná až moc, takže když vám někdo sebere dřevo, není to katastrofa – prostě si ho vezmete jinde). Vybudovat si pěkné hospodářství, ze kterého budete mít dobrý pocit, i když nevyhrajete, tu jde prostě líp.
    – stejně tak je zjednodušené i bodování, což mi přijde spravedlivější (kus jako kus)
    – odpadá faktor náhody při rozdávání karet profesí a malého vybavení (profese nejsou vůbec a vybavení suplují karty místností, které jsou pro všechny stejné)
    – zpestření o trpasličí výpravy je zábavné
    – na druhou stranu i tady je místností hrozně moc, u většiny z nich pochybuji o smysluplném využití (během partií jsme jich využili jen zlomek a v podstatě pořád ty samé, což se ale může do budoucna změnit při vyšším počtu hráčů a proniknutí do dalších strategií)
    – grafika i komponenty jsou velmi pěkné
    Proč nemůžu dát pět hvězd:
    – rozdíl v obtížnosti hry je ve srovnání s Agricolou možná až příliš velký. Za největší negativum považuji použití rubínů. Když to hodně přeženu, tak se nemusíte při hře ani nijak zvlášť snažit něco vymýšlet, akorát ve vhodnou chvíli shrábnete co nejvíc rubínů a za ty si pak v poklidu kdykoli koupíte, co chybí včetně polí, luk a dolů…

  9. Glomerulus

    Tak je to konečně tady! Dlouho očekávaná hra od autora kultovní Agricoly (společně s Puerto Ricem mé nejoblíbenější desková hry vůbec) konečně přišla na český trh! Neváhal jsem a využil příležitosti koupit jí na letošním Deskohraní a darovat jí jako dárek.

    Hru jsem hrál zatím jen jednou, a to pouze ve 2 hráčích, takže hodnocení berte jako hodně subjektivní (ale to je vlastně jakákoliv recence). Již při čtení pravidel jsem ocenil, že autor rovnou píše „pokud znáte Agricolu, čtěte jen hnědý text“, což Vám ušetří několik stran textu (a jelikož pravidla mají celých 22 stran, je to jedině dobře).
    Podobnost s Agricolou je patrná v každém aspektu hry – hlavně v grafice, ale i v herních mechanismech. Odpadají tady profese i malá i velká vybavení, místo toho jsou ve hře místnosti, které rovnou vidí všichni hráči a mohou kteroukoliv z nich kdykoliv koupit, tedy pokud mají suroviny a mají na ní ve své jeskyni místo. Zajímavostí je, že každá místnost je ve hře jen jednou, takže pokud jí koupil Váš soupeř, nezbývá Vám, než se poohlédnout jinde.

    Herní mechanismus je velmi podobný Agricole – začínate se dvěma trpaslíky ve své jeskyni a můžete klučit les a vytvářet louky a pastviny, na kterých chováte zvířata, rubat štoly nebo sluje, stavět rudné nebo rubínové doly, místnosti, množit se atd. Rozmnožování domácích zvířat ve hře zůstalo zachováno, i když na konci hry mají narozdíl od Agricoly všechna zvářata stejnou hodnotu. Milovníci zvířat budou ale nadšeni, do hry přibyli i psi, kteří Vám hlídají ovce na loukách nebo osli, které můžete chovat v dolech. Zajímavým novým prvkem jsou pak rubíny, které získáváte během různých akcí nebo v rubínových dolech. Tyto drahokamy fungují jako jakýsi „žolík“, za který si můžete kdykoliv během hry koupit suroviny, zvířata nebo třeba postavit štolu nebo sluj a díky tomu postavit novou místnost.

    Hra se celkově hraje dobře, řekl bych, že je o trochu lehčí než Agricola (myšleno čistě strategicky), rozhodně není tak „hladová“, to znamená, že alespoň ve hře 2 hráčů, kterou jsem měl možnost vyzkoušet, o jídlo rozhodně nouze nebyla, ale vzhledem k možnosti „pečení“ hospodářských zvířat kdykoliv bez použití akce, si myslím, že jídlo nebude problém v jakémkoliv počtu hráčů.

    Poslední zajímavou novinkou odlišnou od Agricoly je možnost chodit na tzv. Výpravy. Nejprve svému trpaslíkovi vykováte z rudy zbraň a pak ho vyšlete na výpravu a podle síly jeho zbraně si pak můžete vybrat jakou kořist na této výpravě získáte – může to být surovina, zvíře, nová místnost, pastvina atd. Tento prvek vnáší do hry zajímavé strategické možnosti a pokud se rozhodnete jít cestou pouze výprav a kořisti z nich, i tato cesta může vést k vítězství.

    CELKOVÝ DOJEM: Výborný.

    Klady:
    + hodně podobný herní mechanismus Agricole – známý, vyzkoušený, oblíbený
    + nové prvky: výpravy, místnosti, nová zvířata, překvapení při sklizni
    + o něco jednodušší na běžnou strategii než Agricola – někdo může brát jako minus, ale já beru jako plus, hlavně pro svátečnější hráče
    + možnost hrát i v 7 lidech (to ale musí být masakr!)

    Zápory:
    – pro zkušeného hráče se ve hře může jevit „až příliš možností“, i když méně zkušení mohou toto vidět jako pozitivum. Dovedu si představit, že někomu bude hra připadat překombinovaná, ale zde to na mě narozdíl od napr. Le Havre, který mě příliš nenadchl, přišlo spíše ku prospěchu věci. Každé kolo máte minimálně 3-4 vyloženě výhodné investice svých akcí a méně si překážíte než v Agricole, což může být opět podle subjektivního hodnocení + i –

    Doporučení: pokud máte rádi Agricolu, je to jasná volba. Pokud ne, pak Vás asi neosloví ani Caverna a doporučil bych časově méně náročnější a o něco jednodušší strategické deskovky (Údolí králů, Doba Kamenná a jiné).

  10. ladyarcher

    Hru jsem již hrále ve třech nebo v pěti hráčích, v pěti to bylo mnohem lepší – plán je víc rozšířen, potřebné suroviny a akce jsou dostupné na více místech.
    Myslím, že kdo měl problémy v Agrikole živit, tady je možná mít nebude díky tomu, že nepotřebuje na pečení žádné vybavení, ale může ho provádět kdykoli, ale mě se třeba dost stalo že vše co jsem vypěstovala a všechna zvířata co jsem získala jsem musela sníst.
    Jsou zde také nová zvířata – osel a pes.
    Ve hře je už dle mého až moc komponenet – destičky které se překládají přes sebe jsou pěkný nápad, ale ne uplně praktický.
    Nejde si postavit více místností najednou, tím pádem se nejde moc rychle rozmnožit-dařilo se mi to tak okolo poliviny hry.
    Můj závěr – oproti agrikole až překombinované, radši si asi zahraju Agrikolu i když Cavernu si mohu dát občas také.

  11. jokerx

Přidat recenzi