Hrajeme.cz
DomůKatalog herKooperativní hraAndor – dobrodružné legendy

Andor – dobrodružné legendy

Originální název:
Legends of Andor
Rok vydání:
2012
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12909 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Andor vás potřebuje! Andorská země je v nebezpečí. Z lesů a hor míří na hrad Rietburg hordy nepřátel. Pouze vaše skupinka hrdinů se jim může postavit a zemi zachránit. Podaří se vám hrad ubránit?

Obrana hradu není jediné dobrodružství, které vás v Andoru potká… Připravte se na to, že musíte pomoci uzdravit nemocného krále, najít vzácné diamanty a v neposlední řadě zneškodnit prastarého a zuřivého draka.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. SD123

    +
    Dobrá grafika.
    Líbí se mi nápad s 1. legendou, která vám dodatečně potvrdí pravidla.
    Je náročná na přemýšlení a strategii, ale je kooperativní – párkrát jsme ve 2 hráli za všechny 4 postavy a bylo to lepší, než jen za 2 – doporučuji zkusit :).
    Taky mi přijde dobrý systém karet-Legend, který postupně dovysvětluje pravidla a provází dějem.


    Jak už tady někdo zmiňoval, po přehrání všech legend a jejich variant hra už nic nového nepřidá – leda vymyslet vlastní nebo stáhnout z internetu další, ale než přehrajete všechny tak to taky trošku potrvá 🙂 Taky se nám pořádně nepodařilo projít 5. legendou, ale to je možná spíš naše chyba.
    Píšou 6 Legend (herních „variant“), ale ve skutečnosti jsou jen 4 – poslední si máte vymyslet sami a první je jen ukázková.

  2. zdenda

    Hra, ve které MUSÍTE spolupracovat a společně vymýšlet další postup, aby se dobrodružství povedlo splnit. A to je veliký klad hry, protože pro děti je to možná i objev, že se dá spolupracovat!
    Provedení je velmi kvalitní a opravdu hezká grafika. S dostatkem fanouškovských legend se dá hrát velmi dlouho.

  3. pavel t

    hra, která graficky chytne každého, herně mnoho z nich ale bohužel pustí. Pro hráče naprosto nevhodná, protože všechno se řeší jenom kostkami a ani samotný hod nejde ničím zvlášť ovlivnit. Možná bych označil za vstupenku pro rodinu do světa Ameri trash, ale skoro mi to přijde jako oxymóron

  4. spartik

    Koupil jsem jí kvůli klukům a musím říci, že to byla dobrá volba. Sice když byli mladší jsem hru jakoby řídil, ale vždy jsem to dělal tak aby měli pocit, že jejich hrdinové jsou ti nejdůležitější. Odměnou by byly neuvěřitelné emoce mých dětí při hraní, doslova je ta hra vcucla 🙂

  5. Miaou Driver

    Ahoj. Andor je příjemná fantasy hra s velmi pěknou grafikou. Chtěl jsem koupit dětem nějakou kooperativní hru ( aby se u hraní nepopraly ), která má příběh a zároveň jednodušší pravidla a to myslím splnila do puntíku. Bylo nám pak docela líto, když jsme dohráli všech 5 připravených scénářů a my chtěli zažít nějaké další dobrodružství. Jako fanouška genderové rovnováhy se mi líbí, že pouhým otočením vaší základní karty postavy, můžete zvolit mezi mužským či ženským hrdinou ( akorát u trpaslíka je to jedno, oba vypadají skoro stejně ). Dle mého soudu, ideální hra na rozjezd do světa krvelačnějších a tajemnějších fantasy deskovek. Těším se na připravované rozšíření.

  6. macabgum

    Andor hráme doma občas s deťmi – je to výborná kooperatívna hra, ktorá vás vtiahne do deja a môžete zažiť dobrodružstvo ako niektorá z postáv. Ukáže sa pri tom i váš charakter – dilemy, či pomôžete vylepšiť svoju postavu, alebo dáte prednosť kamarátovi, ktorý by práve ocenil vašu pomoc, sú na bežnom poriadku. Hra stojí do určitej miery na náhode, ale jednotlivé problémy musíte riešiť logicky a hlavne spolu. Je vhodná i pre náročnejších hráčov, určite sa pri nej nebudete nudiť. Príprava hry trvá dosť dlho, to je asi jediná nevýhoda.

  7. cSf.Loser

    Hra mě ani nenadchla a ni vyloženě neodradila. Prostě byla nijaká. Je to taková klasická kooperativní hra. I když se tváří příběhově tak je hrozně moc počítací a musíte vše počítat do každého tahu do detailu jinak prohrajete. Nevýhoda je, že postavy začínají vždy na stejném místě a tak jsou hrou odsouzeni hrát pořád své. Někdo začne blíže hradu? Musíš bránit hrad. Začínáš mim hrad? Ok budeš běhat plnit úkoly. Ve finále si z toho moc nepamatuji a hlavně nemám vůbec chuť hrát ji hrát znovu.

  8. Jiří Aberle

    Skvělá hra pro malé i velké, kdy nejdůležitější je spolupráce mezi hráči – hrdiny, aby mohli splnit úkol, daný příběhem.
    Hráli jsme ji v kuse asi půl roku a dotiskli si několik neoficiálních legend a rozšíření, dostupných na internetu.
    Hra je krásně malovaná a příběhy na sebe navazují a úplně Vás vtáhnou a pohltí, takže i mimo hru uvažujete o nejvhodnější strategii, vhodném výběru hrdiny atd. Prostě zábava na dlouhou dobu. Opravdu podařená hra !

  9. Bejus

    Mne osobne sa táto hra veľmi páči, poslednú dobu ju hrajeme s partnerom skoro každý víkend. Najviac nám práve vyhovujú kooperatívne hry, pretože šanca na to, že sa pohádame je veľmi nízka. Herný plán je nádherne ilustrovaný, pán Menzel zase vykonal skvelú prácu 😉 Veľmi oceňujem i to, že figúrky a dosky hrdinov sú obojstranné, zvlášť pre pánov a slečny. Je to síce drobnosť ale tú hru to predsa spríjemní.

    Ďalšou zaujímavosťou je štýl oboznámení hráčov s pravidlami. Prvá legenda je „nácvičná“, kde sa hráči postupne dozvedajú na kartách legiend ako hra funguje, aké majú možnosti, ako prebieha boj s príšerami atď. Je to unikátny spôsob, ktorý sa podobá tutoriálom počítačových hier.

    Na záver musím ešte dodať, že hra obsahuje 1+4 legiend, čo sa môže zdať málo, ale v skutočnosti kvôli rôznorodým možnostiam poskytuje nespočetné varianty nových hier. Dokonca môžete sami legendy vytvárať a na stránkach fanúšikov sú k dispozícií tzv. „fanúšikovské legendy“ ktoré tiež môžete vyskúšať.

    Hru by som určite doporučila hráčom, ktoré majú rady fantasy svet a nevadí im, že sa nebudú navzájom bojovať. Myslím si, že deti by tiež mohli hru užiť a je to výborný spôsob ako ich naučiť spolupracovať s ostatnými.

  10. leech

    Pro mne to nejhorší, co se dá v žánru kooperativních her najít. Variabilita hry a tím i znovuhratelnost je téměř nulová. Sice zajímavý systém událostí, ale ty jsou v podstatě nalajnované a pořád stejné.
    Sáhněte raději po Pandemicu nebo Arkham Horroru.

  11. matewr

    Dobrodružstvím napěchovaná rodinná deskovka.

  12. Wincenzo

  13. jakub

    Hra Andor je dobrodružná kooperativní hra pro 2–4 hráče, která vás zavede do pohádkového světa a vaším úkolem nebude nic menšího než ho zachránit. Budete společnými silami plnit úkoly a překonávat nástrahy hry. Andor si velmi dobře zahrajete s dětmi, ale mohou si ho užít i náročnější hráči, kteří hledají hru s příběhem zasazenou do fantasy světa. Hra má pěknou atmosféru a jednoduchá pravidla, přesto vám dají některé scénáře pěkně zabrat.

    Pokud hledáte hru, která má příběh a atmosféru a ve které hráči nesoutěží mezi sebou, ale spolupracují, pak Andor bude pro vás. Hra má výbornou grafiku, která vás vtáhne do příběhu. Díky postupnému odhalování příběhu je každá nová hra napínavé. Každý z pěti scénářů obsahuje něco nového, takže pro hráče přináší další výzvu. Nesmíte si proto procházet karty legend dopředu, jinak se připravíte o překvapení. Opakované hraní scénáře také nevadí, poskytuje zas jiný druh zážitku.

    Celou recenzi najdete na herním webu Frodovy deskové hry.

Přidat recenzi