Hrajeme.cz

Takenoko

Originální název:
Takenoko
Rok vydání:
2011 (české vydání 2012)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12862 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Hráči kultivují políčka, zavlažují je a pěstují tři druhy bambusu. V tom jim pomáhá hlavní zahradník. Neustále hladová panda jim ale v jejich úsilí lehce překáží… Hráči získávají body za splněné úkoly. Některé se týkají zavlažených políček, jiná bambusů pro pandu, další vypěstovaných bambusů.

Hra obsahuje krásné figurky pandy a zahradníky, dále pak dřevěné dílky bambusů, které se staví na sebe, a šestiboké dílky bambusových zahrádek.

Rozšíření:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Videa:

Recenze

  1. mirorim

    moja srdcovka. pri hrani s detmi meditativne pastelove hrabkanie piesku, v dospelom kolektive sa meni na stratagicky suboj o kazdy kusok bambusu 😉

  2. svatarafaj

    Hra okamžitě zaujala krásným grafickým provedením. Pravidla se na začátku mohou jevit jako složitější, opak je ale pravdou. Po jedné hře se budete ve hře cítit jako doma. Skvělá oddycová rodinná hra vhodná také pro hru ve dvou hráčích (odzkoušeno). Jednoznačně doporučuji‘

  3. Agáta

    Není to pro úplné začátečníky, ale pravidla jsou jednoduchá a provedení hezké. Jen ty bambusové dílky na sobě moc nedrží!

  4. cinan

    do každé rodiny – prostě je to dobrý , opravdu 🙂

  5. dirgesinger

    Císařův plán byl očividný – mít tu největší a nejkrásnější bambusovou zahradu. To by nebyl až takový problém, kdyby nechtěl mít za mazlíčka stále hladovou pandu.
    Takenoko je úžasně zpracovaná rodinná hra. Pravidla má jednoduchá a děti si hru zamilují. Hráč má ve svém kole dvě akce a ty se dají rozšířit, pozměnit, hodem kostkou počasí. Jde o to získat co nejvíce bodů a to plněním karet úkolů – rozšířit zahradu, pěstovat barevný bambus a nebo hrát za pandu a vypěstovaný bambus si dát k obědu.
    Takenoko má svižné tempo, odehraje se do hodiny a po odehrání nezůstává v ústech pachuť prohry.

  6. Matesack

    Takenoko je naše nejoblíbenější rodinná hra. Kdo by nemiloval pandu 🙂 V každém kole si vždy vybíráte dvě rozdílné akce a tak pohybujete pandou (a požíráte bambus), přistavujete nová políčka císařské zahrady, stavíte zavlažení, dobíráte si nové úkoly a pěstujete bambus pomocí pohybu zahradníčka. Hru se lehce naučí i děti a je velmi pohodová. Doporučujeme také časem pořídit paní pandovou (rozuměj rozšíření), které tuto už geniální hru, posouvá ještě výše!

  7. Slado42

    V kategorii rodinných her je to pecka. Dokáže zabavit jak malé děti, tak i dospělé. Navíc vypadá báječně. V jednoduchosti se zde ukrývá neobyčejná krása. Námět je prosťounký, ale té roztomilé pandičce to přece nemůžete vyčíst. Pro uklidnění, nebo večer s rodinou je to pro nás jednička.

  8. eMdzeJ

    Takenoko je hrozně roztomilá rodinná hra, kterou si oblíbíte. Již v základu jsou nabarvené figurky Pandy a Zahradníka, které se hrozně všem líbí. Potom také, kdo nemá rád hexová pole, kdy objevuje (stavíte) císařovu zahradu. Různé možnosti strategie dle plnění úkolů, efekt počasí, který může hrou pořádně zatřást. Fajn hra, která se nesmírně povedla. Určitě je nejlepší hru hrát ve čtyřech hráčích, kdy si nevědomky leckdy všichni škodí nebo pomáhají. Každopádně je u toho vždy moc legrace.

  9. jitkotka

    Skvělá oddychová hra s roztomilou pandičkou, hrála jsem ve dvou (častěji) i více hráčích. Ve dvou si myslím, že je hra asi lepší, protože nemusíte čekat až si všichni rozmyslí svoje tahy.
    Číslování splněných úkolů je fajn, takže i když nejste první se splněním počtu, tak stále máte možnost vyhrát.
    Trochu i zde hraje náhoda a to v házení kostkou počasí. Kdy vám může stále padat otazník a vy si můžete vybírat nebo vám bude padat jen to počasí, které se vám hodit moc nebude.

  10. pAndulka

    Takenoko je roztomilá hra, co mě opravdu baví. Pravidla jsou složitější, ale během pár kol hraní je skoro každý zhruba pochopí. Jediné,co mi na ní vadí je, dle mého názoru, nevyvážené bodové ohodnocení jednotlivých úkolů. Zatímco za složité stavění plánku, které stojí hráče mnoho akcí, je žalostně málo bodů, za splnění úkolů pandy je stejně a nebo i více bodů při vynaložení mnohem menší námahy (a to i v rámci jedné barvy). Pro hraní je lepší mít větší stůl, na který se vejdou všechny komponenty a zároveň se může plánek podle potřeby rozrůstat. Stůl by také měl být stabilní, protože vysoké bambusy se rády rozpadají.

  11. Nathien

    Milá nenásilná hra. Doba hrania je rozumná a nezačne určite nudiť. Hráči majú v každom ťahu viacero možností, takže výsledok hry vždy závisí od ich rozhodnutí, málokedy existuje iba jeden „najlepší“ krok. Hra trochu trpí svojou náhodnosťou. Stačí pár nešťastne potiahnutých kariet za mál bodov alebo nepotrebných hexov, a hráč môže skončiť kriticky pozadu v bodoch. Tento problém sa asi prejaví hlavne v hre dvoch hráčov, kde ide súper vždy proti vám.

  12. ludomyl

    Príjemná rodinná hra. Rýchle rozloženie, rýchlo odohraté, deti nestíhajú hnevať 😀

  13. tondakolik

    Na první pohled zaujme Takenoko herním materiálem. Myslím, že menší děti budou z herního materiálu nadšené, ale pro ně budou pravidla příliš náročná. Myslím, že větší děti, které by si s pravidly poradily, nebudou z herního materiálu tak nadšení, protože to působí jako dětská hra. Pravidla jsou na dětskou hru složitá, na hru pro hráče příliš jednoduchá a nedokonalá.
    Nejedná se o špatnou hru, ale zároveň mě nenapadá, komu bych takovouto hru mohl doporučit.

  14. ms.bluster

    Asi mám pro hry tohoto typu slabost.

    Krásně zpracovaná hra s milým příběhem. Jedná se o rodinou hru a však v některých případech je nutné dětem pomáhat – strategie a taktizace. Zabaví se však u ní i dospělí.

    Pozitivně hodnotím celkové zpracování i komponenty. Jediné co bych vytkl z estetického hlediska je zpracování českých pravidel.

  15. skyfire

    Rodinná hra, kde se snažíte plnit úkoly a za to získávat body. Takenoko vypadá krásně a komponenty jsou velice kvalitní. Pravidla jsou jednoduchá a pochopí je i děti (dle mě šikovnější od 6 let). A tady bych rovněž hledal kámen úrazu téhle hry. Je až moc dětská a zkušenějším hráčům nepřinese moc adrenalinu, zábavy, zvratů a vymýšlení jak a co a kde a kdy zahrát. Je to pořád to samé dokola a celkem brzy se ohraje a přestane bavit. Navíc i úkoly jsou dle mě nevyrovnané a pandí žrací úkoly jsou oproti některým třeba zahradnickým až moc lehké. Hru si zaharju jen kvůli dětem, které ji ale taky neřadí mezi své top. Jako rodinnou hru bych ji nedoporučil, je spousta jiných a lepších.

  16. matewr

    Jednoduchá, ale strategicky vyspělá, pohodová a rodinná hra. Díky mechanismu úkolů se u ní zabaví každý

  17. gutalin

    Takenoko zaujme už graficky přitažlivým designem s jemnými pastelovými barvami a tvary, které připomínají tradici japonské mangy. Konec konců, úvodní příběh, který na pravidlech představuje východisko pro představení hry, má skutečně komiksovou podobu. Spolu s figurkami zahradníka, černobílé pandy a bambusů nás nic nemůže nechat na pochybách, že hra se inspirovala východoasijskou kulturou. Pokud je v něčem Takenoko opravdu nepřehlédnutelné, je to kvalita a půvab herních komponent. Bambusy v dřevěném provedení můžeme najít hned ve třech barvách – zelené, žluté a růžové. Stejné barvy mají i šestiboká políčka, ze kterých se postupně přikládáním vybuduje herní plán.

    Cílem hráče je splnit úkoly na třech typech karet.
    1) Karty políček: hráč má sestavit bambusová políčka do tvaru předepsaného na kartě. Jsou bodované relativně skromněji, protože jejich splnění je nejsnazší – zvlášť v pozdní fázi hry.
    2) Karty pandy: úkolem pandy je sežrat zahradníkovi kousky bambusu požadovaných barev. Karty jsou bodově výhodnější a vzhledem k tomu, že rozhodují v případě remízy, jejich sběr představuje sázku na jistotu.
    3) Karty zahradníka: jsou sice bodově poněkud zvýhodněny, nicméně v porovnání s obtížností jejich plnění nedostatečně, neboť jejich úkolem je vypěstovat bambusy určité barvy, počtu a výšky, jenže ty současně užírá nenasytná panda. V určité nevyváženosti bodového hodnocení jednotlivých druhů karet je tak zároveň jediná výraznější slabina jinak zajímavé a sympatické hry.

    Každý hráč má před sebou malou desku, na které jsou pomocí ikonek zobrazeny možné akce. Za pomoci žetonů si v každém kole dvě akce vybere a provede. Pomocí hodu kostky na počasí může získat třetí bonusovou akci, případně právo volit v jednom kole dvě stejné akce. Hráč tak může budovat zahradu, stavět zavlažovací kanály, pěstovat bambus či krmit pandu. Hráč, který jako první splní příslušný počet úkolů, je samotným císařem odměněn bonusovou kartou a hra končí dohráním bonusového kola.

    Takenoko je jedna z nejzábavnějších a nejkomplexnějších her rodinného typu, které se momentálně vyskytují na trhu. Její pravidla jsou dostatečně jednoduchá, aby je pochopily i menší děti, a zároveň nikoliv primitivní, aby nudila dospělé. Hra je dostatečně variabilní, takže se neohraje už po několika partiích. Dobře hratelná je už ve dvou hráčích, i když se stoupajícím počtem spoluhráčů se bezpochyby zvyšuje i množství zábavy. Jako správná rodinná hra poskytuje přiměřené množství náhody, aby vyrovnala věkové rozdíly mezi hráči. Slouží k tomu losování karet úkolů, losování bambusových políček a pochopitelně i hody kostkou. Délka odehraných partií se pohybuje obvykle kolem 45–50 minut.

    Výhodou Takenoka je, že herní mechanismus nesvádí k dlouhému přemýšlení a následným prostojům. Vhodně zvolenou taktikou lze nicméně mnohé ovlivnit a je dobré sledovat počínání soupeřů a odhadovat jejich cíle. Hráči si sice obvykle přímo neškodí, ale svými tahy se významně ovlivňují.

  18. Zdenek_

  19. Zajda

  20. aneken


    Takenoko je příjemná rodinná hra, ve kterým je vaším úkolem pěstovat bambus pro věčně hladovou pandu. Hráči staví bambusovou zahrádku, na které rostou různé druhy bambusu. Touto stavbou mohou plnit tajné kartičky s úkoly, stejně tak jako vypěstováním různě vysokých bambusových stromů, o což se stará figurka zahradníka, kterou můžete po zahradě pohybovat. Třetím způsobem, jak získat bodíky, je pohyb pandou a její žravost, kterou také plníte úkoly.
    Takenoko je hra, která je velmi přístupná začínajícím hráčům, hodí se ale i pro hraní rodin s dětmi. Ratolesti totiž u hry udrží překrásné zpracování a příjemná tématika. Panda je prostě boží!;)

  21. jakub

    Takenoko v japonštině znamená bambusový výhonek. Hra vás zavede na japonský císařský dvůr. Hráči společně pečují o zahradu, kde pěstují několik druhů bambusu pro věčně hladovou pandu. Za splněné úkoly získávají body.

    Takenoko je zdařilá hra pro rodinné hraní a příležitostné hráče, ale kterou nepohrdnou ani ti náročnější. Zaujme vás hned z několika důvodů. Má rychle pochopitelná pravidla, herní dobu do jedné hodiny a především excelentní provedení. Plnobarevné figurky pandy a zahradníka se vám budou líbit. Stejně tak výhonky bambusu, které se skládají na sebe, a tím rostou do výšky.

    Celou recenzi najdete na herním webu Frodovy deskové hry.

Přidat recenzi