Hrajeme.cz

Dědictví

Originální název:
Last Will
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12813 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Původní česká hra autora Vladimíra Suchého. Zemřel vám strýček. Radujte se! Máte šanci přijít si na pěkné peníze. Strýčka jste sice nikdy neviděli a pouze jste o něm slyšeli, ale jste si velmi dobře vědomi, že v idylické době druhé poloviny devatenáctého století patřil ve
viktoriánské Anglii mezi řadu podnikavců, kteří využili rozvoje a domohli se závratného majetku. Strýček se s nikým z rodiny nestýkal, jen podnikal a šetřil. Na smrtelném loži se ohlédl zpět svůj život a zjistil, že si svého bohatství vůbec neužil. Rozhodl se jej odkázat tomu ze svých příbuzných, který si nejlépe umí užívat života řádně roztáčet peníze. Sepsal tedy závěť a stanovil, že po jeho smrti připadne každému potenciálnímu dědici stejná suma. Kdo ji dokáže utratit jako první, obdrží pak celé strýčkovo dědictví. Ale nemyslete si, utratit větší peníze, řádně si jich užít, a ještě navíc dodržet podmínky utrácení stanovené závětí není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát!

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra náhody

Míra složitosti

Míra humoru

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

 

Recenze

  1. KarelZendulka

    Perfektní hra s velkým množstvím kombinací a způsobů jak vyhrát.

  2. pavel t

    Dědictví je krásná především svým příběhem a zasazením do Viktoriánské Anglie. Herně není ničím úžasné, navíc přesto, že je od CGE, je poměrně náhodné a jako hráči s ním občas nehnete, ať se snažíte sebevíc, a stejně skončíte poslední. Ale pokud k němu přistoupíte jako k relativně rychlé (tak na hoďku) oddychovce, nebudete zklamáni

  3. mymoslav

    Fajn hra hlavně proto, že utrácíte jako zběsilí až se bohémským životem propotácíte až k vítězství. Když jsem si ji pořídil, hráli jsme ji docela často ve 2 hráčích a občas ve 4 hráčích, ale po nějaké době nás hra omrzela a ze skříně už ji vytáhneme jen velmi zřídka, což je škoda, protože tato hra svoje kouzlo určitě má. Důvody vrstvy prachu na této mé hře jsou asi tak následující: Jakmile si vychytáte způsob, jak se nejrychleji zbavit peněz, je každá hra v podstatě stejná a ničím vás nepřekvapí. Pro začátečníky je hra trochu složitá, protože musí neustále v ruce držet lejstro s pravidly a studovat, co která karta znamená. Ve hře máte v podstatě nulový kontakt s ostatními hráči, takže je hra docela komorní. Závěrem bych chtěl říct, že věřím tomu, že hra si své hráče určitě najde, a třeba šikovné rozšíření by tomu mohlo hodně napomoct.

  4. cinan

    skvělá hra, vše hezky funguje, vtipná, originální a hezky propojená s tématem.
    Bohužel se hůř vysvětluje což jí dost často vysune z výběru co budeme hrát 🙁

  5. Aendil

    Neži preto, aby si pracoval, ale pracuj preto, aby si žil!

    Bohatý strýko si toto heslo uvedomil plne až na smrteľnej posteli. A nechce, aby jeho chyby opakoval i jeho dedič. Preto každému hráčovi – potenciálnemu dedičovi – dal pomerne slušnú čiastku peňazí a riekol: „Môj majetok získa ten, kto ich rozfofruje čo najrýchlejšie.“ Ale pozor! Nie len tak spláchnuť do kanálu, alebo dávať tučné prepitné. Musíte dokázať, že ste sa flákali pekne účelovo, gentlemantsky a účtovne presne! O kontrolu sa radi postarajú ostatní dediči.

    Mechanika kry je krásne jednoduchá – musíte minúť stanovenú sumu peňazí. K tomu Vám hra poskytuje niekoľko nástrojov – chátranie budov, stávky v dostihoch, drahé súkromné večere s dámami a kuchármi či večer v divadle alebo drahá dovolenka. Môžete si k tomu pozvať pomocníkov a dokonca robiť machinácie s cenami nehnuteľností („DRAHO kúpiť, LACNO predať“). Poradie si hráči stanovujú sami svojou chamtivosťou. V hre platí „kdo dřív přijde ten dřív mele“. A často nemáte v tom kole ďalšiu šancu to napraviť 🙂 No a i celkový počet kôl je obmedzený – strýko je na smrteľnej posteli, spomínate?

    Hra je pomerne zložitá na úvodné pochopenie a prvú hru. Potom sa to ale krásne rozbehne a princípy míňania peňazí sa Vám dostanú rýchlo pod kožu.

    + unikátna herná mechanika míňania peňazí
    + rôznorodé možnosti míňania, ktorých ale nie je príliš veľa
    + vďaka rôznym herným plánom hrateľné pre akýkoľvek podporovaný počet hráčov

    – zarytý podnikatelia ani pri tretej hre nepochopili, že ide o to MÍŇAŤ a nie zarábať
    – prvé čítanie pravidiel a prvá hra je zložitejšia a trvá trošku dlhší čas
    – pri menšej sume peňazí niektoré mechaniky nevyužijete (statky)

  6. Vojta

    Skvělá hra. Originální způsob výhry pomocí utrácení peněz.

  7. Behe

    Hráno jednou. Zajímavý nápad, ale hra nenadchla. Některé mechaniky mi přišly zbytečně komplikované. Normálně mi nevadí časově náročné hry, ale tady jsem se vyloženě nudil a těšil na konec. Hra ve mě nezanechala v podstatě nic… Hráno ve třech hráčích.

  8. Orel91

    Všichni určitě znáte Dostihy a sázky nebo Monopoly. Hry, ve kterých jde primárně o to, abyste našetřili co nejvíce peněz a donutili ostatní hráče zbankrotovat. Hra se mnohdy táhne a po dvou hodinách už není vůbec zábavná. Dědictví je přesný opak. V co nejrychlejším čase je třeba utratit co nejvíce peněz! Poté, co vám zemře váš bohatý strýček, začíná závod v roztáčení peněz, neboť v jeho závěti jasně stojí – který z mých dědiců je schopný utrácet peníze nejlépe, ten je dostane všechny!
    Jakožto hráči získáte určitou sumu peněz, kterou musíte postupem celé hry utratit. Nakupujete si drahé domy, služebnictvo, chodíte na večírky a akce, do restaurací na drahá jídla. Čím více za to utratíte, tím lépe! Kdo jako první dosáhne zcela prázdné peněženky, nejlépe ještě dluhu, vyhrává.
    Díky netradičnímu konceptu, relativně jednoduchým pravidlům a vcelku svižné rychlosti samotné hry vás bude hra bavit i po mnoha opakováních. Vzhledem k mnoha způsobům, jak vyhrát, se vám hra navíc neokouká tak rychle, což je další velké plus.

    + Netradiční koncept utrácení peněz
    + Mnoho cest jak dosáhnout vítězství
    + Relativně jednoduchá pravidla
    + V porovnání s jinými hrami zaměřenými na peníze, rychlá
    + Zábavná i po mnoha opakováních
    + Pěkné grafické zpracování

    – Občas je potřeba zapojit matematické myšlení, což ne všem možná vyhovuje

  9. hromadalidi

    Dědictví přináší pro mě osobně velmi milý koncept a to ten, že se nesanžíte syslit a vydělávat peníze jako v mnoha jiných hrách. Zde se je snažíte bouchnout a to co nejlépe. Během hry se pomocí různých kratochvilných kejklů snažíte zbavit dědictví po strýčkovi. Nejde jen o to dát si někde pořádný kus masa, dobré je se k tomu nechat doprovodit slečnou a dovést se tam ještě kočárem s šesti koňmi. Díky tomu se utratí víc a peníze z konta utěšeně mizí. Kdo utratí první svěřenou sumu, vítězí. Velmi svižná hra, jednoduchá pravidla, celá řada postupů k vítězství a neotřelé téma dělá z Dědictví pro mě velmi oblíbenou hru na kterou se doma nepráší. Hra je hratelná i ve dvou, ale samozřejmě v řádné čtyřčlenné partě dostává nové obzory. Tak hurá rozkutálet pár liber, dolarů, či euro.

  10. Duhamuz

    Tato hra je ideálně pro ženy. Perfektní způsob jak si beztrestně nacvičit, jak nejrychleji utratit rychle nabité peníze. Jak už název napovídá, Zdědili jste, ale ne sami. Skupina Vám bližních obdrží Startovní sumu a kdo ji utratí nejrychleji, vyhraje pořádný balík. Pro chlapi je to však taktéž. Je nutné vědět, jak žena dokáže rychle utrácet, zde máte možnost ji porazit a pro příště ji odradit.
    Princip hry: Geniální. Hra je postavena z jednotlivých kol: Max.7, za tu dobu lze hýřit penězi na večírcích i se společností, kupovat nemovitosti – nechat je zchátrat a prodat zpět atd. atd.
    Hru mohu doporučit: je hratelná ve dvou, ve třech i ve čtyrech. Navíc je dnes dostupné rozšíření ,,Vyhazov“, takže v případě že se ohraje (nemožné) máte možnost přijít o práci v novém dodatku.

  11. hsmejk

    opravdu super hra pro všechny, tak akorát strategie a hodně humoru

  12. cinan

    originální, skvělá grafika, mechanismy propojené s tématem

  13. koly

  14. PD

  15. Vašek

  16. hrazda

  17. anupinka


    Dědictví je jediná z her, co znám, která má obrácený herní mechanismus. Je to docela psycho, než si zvyknete, že peníze nemáte vydělávat nýbrž utrácet 🙂 a kolikrát se vám do toho ani moc nechce. Právě to ale tak odlišuje hru od všech ostatních. Herního materiálu je docela dost, rozhodně si nekupujete prázdnou krabici. Koupí získáte 2 velké oboustranné herní plány, 5 malých plánů pro hráče a spoustu různých žetonků, karet a samozřejmě také „dolarů“. Všechno je vyrobeno z kvalitních materiálů a má krásné obrázky. Co se týče pravidel, tak ta jsou řazena jasně a logicky – nejprve průběh hry a poté výčet karet a jejich vlastností. Pokud ale nebudete chtít do pravidel stále nahlížet, budete se muset nazpaměť naučit poměrně velké množství symbolů na kartách, což vidím jako jedinou nevýhodu hry. Ovšem i to se dá zvládnout. A pak už vám nezbude nic jiného, než budovat čím dál složitější strategie, abyste byli lepší než soupeř, a především utrácet, utrácet a utrácet :-). Mimochodem, my hrajeme hru ve 2, kdy je nutné umisťovat na herní plán ještě další 2 imaginární hráče. To ale zabere jen minimum času (když se to sečte, tak bych řekla, že asi tak 2 minuty z celkových 60 minut hry). Takže rozhodně doporučuji i pro tento počet.

  18. Eva88

  19. Patrikhm

  20. ZdenT27

  21. Tom

  22. Tomáš Jindra

  23. skyfire

  24. Duhamuz

  25. rach

  26. zeppelin

  27. Dušan Takáč

  28. Ladik81

  29. GK_voyger

  30. Shako

  31. dilli

  32. pogo

  33. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi