Hrajeme.cz

IQ Twist

Originální název:
IQ Twist
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
1 až 1
Věk:
Hra je určena hlavně pro děti. Mohou jí hrát ale také dospělí mezi sebou a přitom se dobře pobavit.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Kategorie:

Popis

Otestujte a posilte své IQ s touto skvělou cestovní hrou! Roztočte své mozkové závity správným směrem a umístěte všechny zatočené herní dílky na herní plán. Zní to jednoduše, ale jen do chvíle, kdy zjistíte, že vám na herním plánu překážejí sloupky. A herní dílek smíte umístit na sloupek pouze pokud mají stejnou barvu.
– Tato kompaktní hra, obzvláště vhodná na cesty obsahuje 100 rébusů – od snadných po velmi náročné.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– IQ Box
– IQ Puzzle
– Další hry ze série SMART games

Recenze

  1. MestoProDeti.cz

    Herní řada Smart Games přichází s další hříčkou, kterou si můžete lámat hlavu při dlouhých zimních večerech. Nějakou dobu totiž potrvá, než si všechny rébusy z IQ Twistu projedete. Jako většina titulů z této série je totiž variabilní (tady se vkládají překážky v podobě kolíčků) a nabízí tak v jediném balení hned stovku „problémů“ k vyřešení.

    Trvanlivost je u hry jistě jednou z nejdůležitějších hodnot a když zmiňuji zimní večery a podívám se z okna, je zjevné, že takovéhle nebo podobné zabavení přijde letos víc než vhod. Hra je hezky řešená jako skladná a snadno přenosná krabička.

    Ovšem zde musím pro pobavení uvést jeden vtipný háček, který s IQ Twistem nastal včera po několika „partičkách“. Hlavolamy mi totiž udělaly z mozku takový twister, že jsem následně nebyl schopný jednotlivé dílky do obalu poskládat i bez oněch překážkových kolíčků.

    Materiál, se kterým se hraje, čítá samotnou krabičku, osm různobarevných plastových dílků a sedm bariér, které si na plochu rozmisťujeme podle zadání. Princip se na první pohled může zdát snazší, než u dříve recenzovaného Anti-viru, kde jsme se s dílky mohli pohybovat jen po diagonálách. Zde můžeme jednotlivé kousky hlavolamu obracet jak chceme a kolikrát je nám to málo platné.

    Dílky totiž mají očka, ale ne všechna jsou průchozí, aby jimi kolíčky prošly. Navíc musí sedět barva na barvu, a to už začíná být trochu moc komplikací. Tím si samozřejmě nechci stěžovat, kdyby šlo vše jak po másle, hra by ztrácela smysl. Jako celá herní řada Smart Games, i IQ Twist je primárně určen pro sólového luštitele, ale samozřejmě můžete hrát rébusy ve dvojici třeba tak, že si budete měřit čas.

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  2. makeska


    Potřebujete se zabavit při čekání u lékaře nebo cestou do práce? Chcete povzbudit mozkové závity dětí nebo i babiček a dědečků? Nebo si jen chcete vyzkoušet jak rychle vyřešíte rébus pro začátečníky nebo pro experty? Pak sáhněte po IQ twist. Je to malá šikovná hra pro jednoho hráče. (I když dokážu si představit, že si třeba zapisujete čas, za který jste rébus vyřešili a porovnáte to s kamarádem – pak je to i hra společenská). Na hrací plochu 8×4 dírky umístíte 1 – 7 sloupků různých barev podle návodu. K dispozici je 100 zadání v 5 úrovních podle obtížnosti, takže každý si přijde na své. A pak umisťujete zakroucené barevné dílky podle daných pravidel tak, aby byla na konci pokryta celá hrací plocha. Na sloupky dané barvy můžete nasazovat pouze dílky téže barvy, navíc dílky mají v některých částech otvory do kterých sloupky vejdou, jiné části jsou zaslepené. Takže posunujete, otáčíte a zkoušíte tak dlouho, dokud není hotovo. Pokud byste náhodou se zadáním neuspěli, jsou v přiložených pravidlech k dispozici řešení všech úkolů. Zkrátka je to maličká šikovná krabička, která zabaví každého od dětí až po babičky a může s vámi cestovat kamkoliv aniž by zabírala spoustu místa.

  3. greyhound


    Řadu smart games jsem osobně velmi přivítal. Dlouhá léta jsem sbíral dřevěné a kovové hlavolamy s tím, že to sice byly i předměty sběratelské vášně (mám jich kolem 80-90), ale zároveň jsem s nimi trénoval mozkové závity. Až na výjimky ale každý byl jen na „“jedno použití““ – přijít na to, jak ho rozložit nebo naopak složit, či jak dostat od sebe kovové dílky, atd. IQ Twist obsahuje 100 různých zadání v jedné krabičce, je malý, takže ho můžete kamkoliv vzít a obsahuje zadání, na která přijdete za pár minut i taková, která vám nadělají v hlavě hotový guláš. Já osobně jsem si ho zamiloval a jsem rozhodnutý složit postupně všech 100 úkolů, přičemž zatím jsem se úspěšně prokousal cca 80ti. Hlavolam má jednoduše vypadající princip, který je popsán v jedné z předchozích recenzí, nicméně některá řešení úkolů vypadají složitěji než vymyšlení teorie relativity 🙂 Hru každopádně doporučuji každému, kdo si rád potrénuje mozek a logické myšlení, díky množství úkolů navíc hra vydrží dlouho.

  4. pogo

Přidat recenzi