Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hra7 divů světa (7 Wonders)

7 divů světa (7 Wonders)

Originální název:
7 Wonders
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně dlouho trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12735 Kategorie: , Štítek:

Popis

7 divů světa trvá tři věky. V každém věku hráči obdrží sedm karet. Zvolí si jednu z těchto karet a pak stačí projít zbytek plánu až ke svému sousedovi. Hráči odhalují své karty současně. Každý hráč si pak vybere další kartu z balíčku a proces se opakuje, dokud hráči nemají ve hře šest karet od každého věku. Po skončení všech tří věků hra končí.

7 divů světa je karetní hra zaměřená na vývoj. Některé karty mají okamžitý účinek, zatímco jiné poskytují bonusy nebo vylepšení později ve hře. Některé karty poskytují slevy na budoucí nákupy. Některé z nich poskytují vojenskou sílu sloužící k přemožení sousedů a některé dávají pouze vítězné body.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Recenze

  1. Jiří Bauma

    populární karetní hra, která se dá atypicky hrát dokonce i v 7, mě osobně ale úplně nechytila, na hráčskou hru mi příjde málo strategická, na čistě zábavnou hru málo akční

  2. thovt.jc

    Skvělá hra, jejíž jedinou zásadní nevýhodou je absence možnosti škodit. Sice můžete sousedovi při draftu vyžrat kartu, která by se mu zrovna hodila, nebo mu ubrat bod, když zrovna bude mít menší armádu, ale obojí mívá málokdy zásadní efekt na hru. Výsledkem je proto dost nízká interakce mezi hráči, což u deskovek (aspoň mě) zamrzí…

  3. Frankie

    Vyborna hra, vetsi pocet hracu je velkym bonusem. Velmi se mi libi graficke provedeni, pridava to hre punc unikatnosti.
    Prijde mi trochu zbytecne velka krabice, na to, ze je to pouze karetka. Tak ci tak, na hrani je to opravdu skvela hra, a nekolik vyrovnanych strategii umoznuje opakovane hrani.

  4. Mahdi

    Jedna z mých velice oblíbených her. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a po 1 či 2 hrách se je rychle každý naučí. Výhodou je poměrně krátký čas hraní, který umožní stihnout více her. Hraji nejčastěji s kamarády. Ideálně je počet 5 hráčů, kdy hra má spád a do hodiny je hotovo. Někomu může vadit nemožnost interakce se vzdálenějším sousedem při více hráčích, ale o to je hra snadnější na sledování.

  5. Dejvid97

    Zřejmě nejbolíbenější hra v naší rodině. Po poměrně náročnějším vysvětlování pravidel se stala hrou číslo jedna a hrála se u nás téměř každou možnou chvíli. Velmi oceňuji její spád a interakci mezi hráči (ačkoliv pouze mezi sousedy). S rozšířením Leaders je ještě více znovu hratelná a s rozšířením Cities je velmi zajímavé také hrát týmovou hru až celkem pro 8 hráčů (4 páry). Rozhodně velmi doporučuji pro všechny, kteří mají rádi hry, kterých se dá poměrně taktizovat, plánovat a vymýšlet, ale málo kdy vyjde plán na 100%, vše navíc doplněné o velmi vydařené ilustrace jednotlivých karet!

  6. KarelZendulka

    Baví už dlouhou dobu celou rodinu, jedna z nejoblíbenějších her.

  7. pavel t

    na to, jak málo má hra pravidel, se jedná o překvapivě hodně zajímavou taktickou hru s překrásným artworkem. Navíc se dá hrát ve velice různém počtu hráčů, což je obzvlášť u hráčských her vzácností

  8. stepanstocek

    Tato hra ode mě dostává plné hodnocení hlavně díky tomu, že ji lze hrát v sedmi lidech a herní doba se přitom nijak neprotahuje. Cest k vítězství je několik, ale nezáleží jen vás, zda bude vaši civilizace nejmocnější, pokud jsou hráči po vaší pravici a levici kvalitní, budete mít velký problém, sehnat to co potřebujete a nedostanete nic zadarmo. Ve větším počtu hráčů, těžko ovlivníte, zda bude nejlepší, ale pokud se vám podaří postavit div světa a ještě několik paláců. pokud budete rozsévat zkázu na vedlejších bojištích, nebo půjdete cestou vynálezců na konci hry můžete být spokojeni sami se sebou.

  9. TondaJ

    7 divů nikdy nezklame. Vracím se k ní pořád znovu a vždycky je hra jiná. Pořád můžete zkoušet nové kombinace a taktiky. Záleží samozřejmě na ostatních hráčích, ale princip hry není složitý a i když někdo občas déle přemýšlí, je hra poměrně svižná. Mám i řadu rozšíření. U této hry jsem opravdu rád, že si ji mohu zahrát a ani nemusím vyhrát 🙂

  10. ladysi

    Hrála jsem s kamarády pouze pětkrát, i přes pro mě složitější pravidla jsem hned druhou hru vyhrála, což mě nutí VÝBORNÉMU hodnocení :-D. A je pravda, že jsme si zahráli všichni a všechny to moc bavilo.

  11. matus

    Tuto hru hodnotím jako lehčí euro. S určitým podílem náhody – počáteční rozdělení karet na začátku každého kola. Hra je příjemně interaktivní, to pro mě znamená že aktivně nebortím věci, které má jiný hráč, ale svými rozhodnutími ovlivňuji jeho další možnosti. Velkým plus je velký počet hráčů pi nezměněné hrací době. Dobrá je taky možnost různých cest k vítěství. Mínusem je, že hra je po několika hraních šablonovitá, to znamená že pokud vidím v jakém jsem stavu, tak je zřejmé optimální řešení. Nicméně hru doporučuji, a to hlavně pro nehráče a začátečníky.

  12. spartik

    Opravdová TOP hra. Neuvěřitelný spád i 7 hráčích, což jiná hra nenabídne. Když se někdo zeptá jdeme na 7 Wonder -> ano. Už se těšíme až si koupíme Duel.

  13. cinan

    Pro mně jedna z přelomových her

  14. Sidus

    Naše nejoblíbenější karetní hra a jedna z nejlepších her vůbec, kterou si zahrajete stejně dobře ve dvou jako v sedmi lidech. Nemusíte se obávat, že větší počet hráčů hru zbrzdí, protože hrají všichni naráz. Hra ve dvou dostává nový rozměr – střídáte se v ovládání třetího hráče, skrze kterého můžete ovlivnit soupeře.
    Líbí se nám svižné tempo a vzrušující rozhodnutí, která musíte dělat každé kolo. Dlouhodobou strategii určí div, který budete stavět, jinak je hra spíše o taktice. Genialitu této strhující hry dovršuje mnoho cest k vítězství. I po velkém počtu odehraných partií se nemusíte obávat, že by se vám hra ohrála.
    Vzhledem k jednoduchosti pravidel můžete hrát v podstatě s kýmkoliv. Dokonce i naše 75ti letá teta se ji velmi rychle naučila a začala nás porážet 🙂

  15. majci

    Rychlá zajímavá hra, u které oceňuji, že všichni hráči hrají zároveň a nemusí se tak tedy čekat.
    Není nijak extra náročná ani časově ani na přemýšlení.
    Výhodu mají ti, kteří hru již znají, ale zahrát se dá skvěle i v kupě nováčků 🙂

  16. Grantissimo

    Postav nejproslulejší z divů světa a ovládni celý svět!

    Tahle věta je základním motivem celé hry. Na počátku dostanete jeden z prastarých 7 divů světa a pomocí výhod z něj plynoucích se snažíte dovést svůj národ k vítězství. Celá hra funguje jako card-drafting, kdy pomocí vybraných karet stavíte daný div nebo ostatní stavby města. Počínaje hradbami aby město vydrželo vojenský nátlak a laboratořemi zkoumajícími všemožné bonusy konče.

    Hra dokonale prověří Vaše improvizační a rozhodovací schopnosti. Ať začnete s jakoukoliv taktikou, tak bez značné dávky štěstí, musíte prakticky v každém kole měnit to, co jste ještě před pár sekundami pokládali za vítěznou strategii. Jednou se rozhodnete pro mírovou, sběratelskou cestu technologií, tu zas pro rozdrcení Vašich protivníků na prach.

    Samotná hra je skvělá jako úvodní do světa deskovek. Hodí se i pro konfliktní hráče, protože ač zde je vojenská složka, ze svého města prakticky nevystrčíte ani špičku nosu. Drobným mínusem je poměrně velká složka náhody a pro zkušené hráče. Hra a strategie je po každé sice jiné, ale divy samotnou hru příliš nemění a všechny strategie prozkoumáte během desítky her.

    Tuto hru doporučuji prakticky komukoliv a neměla by chybět v žádné sbírce. Takový moderní evergreen.

  17. Bunny84

    Velice svižná karetka, jejíž nevjětší výhodu spatřuji v tom, že hrají všichni najednou a je hodně cest k vítězství. Po delším čase, si ale každý vypracuje jeden návod na vítězství a ten stále opakuje. Na delší hraní to tedy není.

  18. Svob

    7 divů světa je krásná karetní budovatelská hra v antickém kabátu, řadící se mezi rodinné hry, přesto vhodná i na posezení s přáteli. Pro 2-7 hráčů, kdy ve dvou hráčích je použit mechanismu třetího divu ovládaného střídavě samotnými hráči (tento div je spíše pak odpadištěm, než světoznámým divem). Hra je vybalancovaná pro všechny počty hráčů (důkladně odzkoušeno). Po tři věky si hráči střídají balíčky karet, z kterých vždy jednu vyloží, toto vykládání probíhá u všech hráčů zároveň. Což přispívá k svižnosti hry a díky tomu 30 minut herní doby na krabici, je zpravidla i 30 minut v reálu.

    Jednoduché pravidla se lehce dostanou do krve každému, přesto hra nabízí komplexnost pro náročnější hráče. Konflikt je minimální, prakticky žádný, jelikož se hráči můžou ovlivnit jen nepřímo a pouze sousedícími hráči. I tak ovlivnění je minimální. Tohle pro některé může být velkým záporem, jelikož je tak omezena interakce mezi hráči.

    Plusy – krásná grafika, kompaktnost, rychlé partie, jednoduché pravidla, přesto možnost komplexních strategií, vysoká variability. Možnost rozšíření. Hra je výborná i v 7 hráčích.

    Mínusy – nízká interakce mezi hráči.

    Já sám jsem náročnějším hráčem delších a složitějších her, přesto tuhle hru mám velice rád, protože jsem zatím ještě nenarazil na nikoho, koho by 7 Divů světa nezaujalo. Ať už jsme začali hrát s přáteli nebo s cizinci.

  19. mefi

    Jedna z nej her vůbec. Základní hra je skvěle vybalancovaná a má několik výborných mechanismů. Především je to odehrávání všech hráčů naráz. Pokud se někdo vyloženě nezasekne při připočítávání nákladů na karty, dochází k minimu prostojů. není pak téměř rozdíl mezi hrou ve třech a sedmi hráčích. Hráče hra nutí k flexibilitě a častému přizpůsobení se situaci i několikrát za hru. Výchozí div a hráče a jeho sousedů napoví výchozí strategii, ale teprve nalosování karet v prvních pár kolech ukáže, zda je zvolená strategie vhodná nebo ne. Kdo umí dělat kompromisy a trochu počítat, bude porážet hráče co si na začátku zvolí cíl a drží se ho po celou hru bez ohledu na její vývoj.

    U hry je docela důležitý skill, kdo má nahráno, převálcuje nováčky (těm doporučuju dát na první hru Gizu).

    Hráváme i s rozšířením Leaders – docela narušuje balanc a přidává mnohem větší míru náhody. Díky tomu může dobrý los na začátku pomoci slabším hráčům. na druhou stranu je to další element do hry který je třeba sledovat a může občas pomoct k dobrým „kombům“, kde se vhodní leadeři doplní a umožní vyhrát se strategií co by v základu nebyla možná. Určitě doporučuji hrát prvních několik desítek her jen s výborným základem, rozšíření přidat až když budte mít pocit že všechny strategie hry a cesty k vítězství už znáte.

  20. cSf.Loser

    Jednoduchá hra, do pravidel člověk pronikne velice rychle. Několik možnosti jak bodovat je velké plus. Nicméně na mě je hra moc plytká, žádná partie ve mě nezanechala žádné velké vzpomínky. Sice se hra tváří, že je až pro 7 hráčů, ale v případě, že hrajete v počtu více než 4, tak hrajete jen s hráčem po levé a pravé ruce a netušíte co hrají ostatní a ani vás to nezajímá. Nicméně hra je rychlá a pokud se vás sejde více lidí a nechcete hrát aktivity a podobně tak je to dobrá volba

  21. matrosh

    Já osobně nejsem moc dobrý eurohráč, ale musím uznat, že tato hra vám dává opravdu velký prostor pro taktiku a dokáže vás strhnout. Tématicky je taky dobře provedená, nenudí, netáhne se. Pro eurohráče myslím jedna z nejlepších her.

  22. Scurra

    Skvělá hra, která krásně plyne i ve více hráčích, Jediné co je mi trochu proti srsti je nemožnost interakce se vzdálenějšími hráči.

  23. AlexMatulek

    jedna z mých nej karetek

  24. Bjukenen

    Jednoduchá a velmi rychlá hra. Pravidla pochopíte za 10 minut a v 5 lidech se dá hra pohodlně stihnout ukončit do hodiny. Takže jako oddechovka po náročné partii něčeho tvrdšího, nebo s někým, kdo strategické hry až tak moc nemusí, naprosto ideální.
    Jedna z mála her u které se hráči nehádají (teda skoro=)).

  25. Monka

    7 divů je hra svěží, rychlá, dobře odsejpá, hezky se vysvětluje, protože má jednoduchá pravidla. Hraje se rozhodně lépe ve více hráčích. Je hezky graficky zpracovaná. Dobrá na odreagování. O vítězi se rozhoduje až při bodovém hodnocení, do té doby moc není jasné, kdo je na tom lépe. Dá se i trochu škodit.

  26. misa23

    výborná hra hraju to se svou rodinou a baví to i děti vynikající hra a hodně se toho dozvím

  27. ladyarcher

    V této hře se dostanete do starého světa, kdy ještě všechny divy světa stály a uchvacovaly svou mohutností a krásou, což nyní platí bohužel už jen pro Pyramidy v Gize, které tu s námi budou věčně.

    Každý dostane jeden z těchto starobylých divů jako kartu hráče a bude využívat výhod, které mu poskytne. Některým získáte suroviny, či vojenskou sílu navíc, jiným zase artefakt do konečného sčítání bodů na konci hry.

    V průběhu hry kolují karty k výběru mezi hráči, takže musíte přemýšlet nejen nad tím, zda se daná karta právě teď hodí pro vaše účely, ale také jak moc pomůžete protihráči, když mu ji pošlete k výběru nebo případně jak by vám s ní mohl uškodit. Uškodit může především tím, že získá vojenskou převahu nad vojsky vašimi a vy tak ztratíte na konci etapy bod a protivník ho získá.

    Jinak tato hra moc škodící není, hraje si prakticky každý sám na sebe. Naopak můžete od protihráčů nakupovat suroviny, kterých se vám nedostává nebo získávat body za soupeřovo vyložené karty.

    V naší skupině je velmi oblíbená a nejenom proto, že rychle odsípá, ale také proto, že ji snadno vysvětlíte i méně pokročilým hráčům. S tím, kdo není zvyklý hrát podobný typ her bych se do ní však nepouštěla. Navíc má velký rozptyl, co se týče počtu hráčů. Je pěkně hratelná jak ve třech, tak i v maximálním počtu sedmi hráčů – to už je potom pořádně zajímavé.

    Hned na začátku je potřeba si zvolit svou strategii, protože, jako u každé složitější hry, nemůžete stihnout posbírat vše, co se ve hře nabízí. Naopak snažit se získat od všeho trochu může být na škodu a způsobit na konci hry malý počet bodů. Někdo vyhrává na vojenské vítězství, jiný zas na body za určitou barvu karet. Už jsme této hry hráli nespočetně partií a pokaždé je hra jiná i když už víme co od daného kamaráda můžeme čekat za strategii. Můžeme se naopak na ni zaměřit a pokusit se jeho pokusy zmařit.

    Kamarád dokoupil i všechna rozšíření a mohu určitě doporučit. Jsou v nich další typy karet, jako například karty černé, které dávají většinou nějakou výhodu třeba při nákupu karet jisté barvy. Nové desky divů nebo světový vůdci, které si můžete koupit na začátku každé etapy. Novým prvkem jsou také karty, které udávají nějakou podmínku, kterou když splňujete, tak musíte zaplatit nějaký obnos. Většinou tak zaplatíte, když máte nějakou výhodu proti ostatním. Je tedy dobré takovou kartu radši vyložit sám a neplatit, než jí poslat soupeři. I když si kvůli tomu nebudete moci nechat kartu, která se vám zrovna hodí.

  28. jarmuk

    Lepší ve více jak dvou lidech

  29. Bejus

    Mne sa táto hra až tak moc nepáčila. Síce grafiku má peknú a herný mechanizmus je vcelku jednoduchý, za 10-15 minút sa dajú pravidlá pekne vysvetliť novým hráčom. Najviac mi vadilo jednostrannosť hry, po pár partiách som si všimla, že sa u toho nudím…
    Ďalšia vec, skúšali sme hru hrať vo dvoch a vôbec to nebolo zábavné. Nechápem prečo výrobcovia udávajú, že je vhodné aj pre dvoch (pričom sme museli hrať spoločne pre tretieho „fiktívneho“ hráča). Herná doba sa mi zdá moc krátke, kým sa do toho vžijem, už je skoro koniec hry. Za tak vysokú cenu to podľa mňa to nestojí.

  30. chajim

    Hra je rychlá, svižná, zábavná. Hrál jsem vždy ve více hráčích, tzn. minimálně ve čtyřech a se zkušenými hráči. Bylo to pro nás vždy buď něco lehčího na rozjezd, nebo naopak výplň mezi složitějšími hrami. Grafika na mě působí příjemně, líbí se mi, že všichni hráči hrají zároveň. Na druhou stranu bych ji osobně nehrál více než dvakrát za sebou. Pro mě to není hra, kterou bych dokázal hrát celý večer, protože mechanismus hry je stále stejný. Problém u této hry jsou také pomalí hráči, na které se musí čekat, než vyberou správnou kartu. Hra pak ztrácí švih, který je pro mě předností této hry.

  31. leech

    Hra, která pro mne splňuje nejvyšší hodnocení pro znovuhratelnost a variabilitu.
    S přidanými rozšířeními nabírá sice na délce, ale také posiluje dvě zmíněné parametry.
    Ideální pro rodiny nebo i zkušené hráče.

  32. matewr

    Předchozí hodnocení vystihlo vše co bych rád k této hře napsal. 7 divů světa jsou velmi jednoduchou a elegantní hrou, co se týče do pochopení herních mechanismů. Každičký detail hry je intuitivní a ve své podstatě i primitivní. Přesto je hra strategicky bohatá, a každou další partií vyvěrá na povrch krystalicky průzračná hratelnost s mnoha možnostmi. Každý váš krok navíc silně ovlivňuje i kroky soupeře, díky tomu, že mu předáte své karty na ruce. Hra je zásluhou toho, plná ohromně těžkých rozhodnutí a co je na ní nejlepší, je fakt, že žádné z těchto rozhodnutí není špatné, nebo dobré pro vás, ale může mít fatální důsledky pro soupeře. Jedinou malinkatou skvrnkou na tomto klenotu, je trošičku menší znovuhratelnost.

  33. hromadalidi

    7 divů je velmi zajímavá karetn hra s vcelku originálním herním systémem. Její nespornou výhodou je, že sice nabízí poměrně hodně taktických variant a způsobů vítězství, ale není v podstatě vůbec složitá a základy se dají pochopit během deseti minut. Další zajímavostí je, že každým svým tahem nejen rozhodujete jak moc pomůžete sobě, ale také jak co nejméně pomůžete ostatním. Tématika starověkého Řecka je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Jedinou nevýhodu spatřuji snad jen v nemožnosti hry pro 2 hráče.

  34. dave

    7DS je karetní hra s krásně jednoduchým herním principem, který lze vysvětlit novým hráčům za pár minut, jen to bodování většinou pochopí až po první hře :). Velkým plus je, že i ve větším počtu nečekáte na ostatní hráče protože všichni hrají zároveň a hezké je že se dají zkoušet různé strategie vedoucí k vítězství ať už vás k tomu přiměje vaše karta s divem světa nebo touha vyzkoušet si „co kdybych hrál na tohle…“.
    Takže teď vlastně nevím, proč se k této výborné hře dostáváme tak málokdy. V menším počtu 3 nebo 4 hráčů si většinou raději zahrajeme něco jiného co bychom si ve více lidech nemohli zahrát (7DS je ve třech možná až příliš předvídatelná a při válečném konfliktu na konci kola spolu sousedí všechna města) a ve větším počtu už se zase o slovo hlásí párty hry.

  35. cinan

    geniálně jednoduché a rychlé, variabilní, zároveń se dá super kombit

  36. Vladislavs2

    slušná párty hra, nic víc nic míň

  37. Kentril

    Hezky zpracovaná karetní hra na téma historického budování vašeho impéria. Zajimave na hre je, ze si karty nelizete, ale dostave od jinych hracu a pak je predavate dal. Trochu je zvlastni, ze se neda tak dobre planovat budovani a cekate na karty, ktere vam prijdou, ale o to je vetsi prekvapeni. Hral jsem to jak ve dvou, tak v 7 hracich. Hra se znacne lisi. Protoze vite, co predavate sousedovi. Tuto hru rozhodne neodsuzuji, je to novy zajimavy herni system a urcite si ji zahraju znova. Na hre se mi libi, ze se da hrat 2 – 7 hracu.

  38. Pedestrian

    Těžké rozhodování mezi 3 a 4. Výhodou je, že je pro velký počet hráčů, je relativně jednoduchá a přitom strategická a vypadá hezky

  39. cicam

  40. jokerx

  41. Ajimaru

  42. marciska

  43. amek

  44. Vašek

  45. JayTea

  46. peterh

  47. Jacob

  48. Zachi


    Ideální hra v mnoha směrech:
    – 2 až 7 hráčů, to nemá žádná mně známá (a hratelná) hra. Pak už znám jen Citadelu a Bang;
    – jednoduchá pravidla vysvětlená za chvíli nebo pochopitelná během první hry;
    – odsejpá a nemá hluchá místa – neznám hru v 7 hráčích, kde by všichni hráli současně a opravdu do 40 minut byla odehraná (a to ji ještě nemáme tak zmáklou). Prostě nemáte šanci se nudit;
    – „“všejazyčná““, neboli nezáleží na tom, v jakém státě ji koupíte. Jediné, co je na kartičách různé, budou asi jejich názvy (karty neobsahují doplňující text, ten je uveden vždy v pravidlech);
    – na cesty – skládá se pouze z desek Divů, karet jedné velikosti a pár desítek žetonků. Nezkoušel jsem to, ale odhaduji, že bez pravidel se to celé vejde cca do kartonu nápoje o obsahu 1,5 litru;
    – rychle chytlavá, graficky na velmi dobré úrovni.
    Jen ta cena je trochu zarážející, ale u které hry v ČR to není? 🙂

  49. Patrikhm

  50. bacil

  51. NOE

  52. Zdenek_

  53. ZdenT27

  54. Martin

  55. Deth

  56. Zenitos

  57. darwin

  58. skyfire

  59. Duhamuz

  60. rach

  61. omas

  62. Zajda

  63. Ajeenka007

  64. tondakolik

  65. The Hammer

  66. cuf

  67. jpmce

  68. DwarfMan

  69. jakub

    Znáte všech sedm divů starověkého světa? Že ne? Nevadí. S karetní hrou 7 divů světa si je připomenete. Hra je přístupná širokému publiku, během krátké doby si získala oblibu po celém světě. Oceňují ji i odborníci, jak o tom svědčí řada herních cen. Nyní ji máme k dispozici i v kompletním českém vydání. Hra je svižná, variabilní, dobře hratelná v různém počtu hráčů, má jednoduchá pravidla a vynikající zpracování. Má tedy nejdůležitější vlastnosti k tomu, aby si našla cestu do rodin i mezi náročnější hráče.

    Ve hře se stanete vládcem starověkého města, který usiluje o jeho rozkvět. Především však budete chtít vybudovat jeden z divů, který by obdivoval celý svět. Hráči soupeří o to, čí město bude nejskvělejší. Budete se starat o zdroje surovin, budovat obchodní zázemí i vojenskou moc, podporovat vědu, stavět ty nejhodnotnější budovy, které vám přinesou nejvíce výhod. Přitom se vyplatí sledovat, co se děje u sousedů, výhodně s nimi obchodovat či včas zajistit obranu.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  70. GK_voyger

  71. Shako

  72. orsej@centrum.cz

  73. belisar

  74. Rubic(k)

  75. pogo

  76. Agáta


    Příběh hry je jednoduchý – stavíte jeden ze sedmi divů světa a vyhraje ten, kdo dokáže různé suroviny využít tak, aby mu přinesly co nejvíce bodů. Suroviny slouží ke stavbě budov a vašeho divu, např. Kolosu Rhodského. Každá budova a každý div přináší body (a/nebo výhody pro další hraní) trochu jiným způsobem, takže k vítězství vede pokaždé jiná cesta. Záleží nejen na náhodě (namíchání karet v balíčku) ale i na chování spoluhráčů.

    Her na podobném principu je mnoho – od Osadníků z Katanu, přes třeba Vikingy a Dobu kamennou, až po Puerto Rico a Agricolu. Všude vyměňujete nějaké suroviny na vítězné body. Proč tedy sáhnout právě po 7 divech?

    Hra je velmi rychlá, partie se dá zvládnout za 20 – 30 minut. Všichni totiž hrají najednou, takže se nemusí čekat, až si někdo hodí kostkou, nebo až se konečně rozmyslí, zda vzít raději tu či onu kartičku, surovinu, figurku… Díky tomu se dá dobře hrát i ve větším počtu (až 7 hráčů), aniž by někdo musel dlouho čekat, než přijde na řadu.
    Poměrně rychlá je i příprava hry (a její úklid), herního materiálu moc není. Karty i ostatní materiál je však hezky graficky zpracovaný, karty jsou vtipně navrženy tak aby se daly vyložit na stůl a nezabíraly moc místa. Plusem je bloček na počítání bodů.
    Pravidla jsou poměrně jednoduchá, rychle je vysvětlíte i začínajícímu hráči. Ve hře se nemusí moc počítat ani číst, takže hru zvládnou i sedmileté děti (výrobce dodporučuje od 10 let).
    Hra moc nepodporuje komunikaci, spoluhráče ve hře moc nepotřebujete (nakupujete od nich chybějící suroviny, ovšem obchod nelze odmítnout, takže nějaké dohadování odpadá). Můžete jim však škodit – třeba zahodit kartu, která by protivníkovi mohla pomoci; můžete na nich i parazitovat – shrábnout body za jejich budovy. Musíte pochopitelně svoji strategii přizpůsobit chování soupeřů, takže je potřeba sledovat co kdo dělá.
    Prvek náhody tu není velký – počet karet ve hře je není velký (3×7 na hráče), takže se dá odhadnout (nebo dohledat v pravidlech), která karta ještě do hry přijde. Strategie hráče ale také závisí na tom, jaký div staví on sám i jeho spoluhráči (na začátku se určí losem). Ve hře je tedy pokaždé jiná kombinace 14 různých výchozích divů (každý div má 2 varianty stavění). Dá se čekat, že to se hned tak neohraje; pokud ano, lze pořídit rozšíření (/Hrajeme/GameDetail.aspx?id_hry=1698).

    Přiznám se, že 7 divů je pro mě velmi příjemným objevem. Strategická, přitom svižná a dobře hratelná věc.

  77. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi