Hrajeme.cz

Lovci a sběrači

Originální název:
Jäger und Sammler
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12708 Kategorie: Štítek:

Popis

Hráči se vydávají do doby kamenné. Každý se pomocí čtyř svých lovců a sběračů snaží nasbírat co nejvíce žetonků se zvířaty, plodinami a předměty. Za některé posbírané dostane body přímo, u jiných rozhoduje, jak velkou kolekci jich vlastní na konci hry.

Popis vydavatele: Ponoř se do časů dávno minulých a poznej, jak lidé před 10.000 lety v době kamenné prožívali svůj všední den. Prohledej se svým kmenem zem, abys našel bobule a hlízy. Najdi zbraně, kterými se loví mamuti, zhotov náhrdelníky a zdobené lebky, které předáš jako dar jiným kmenům pro zachování míru.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra náhody

Míra složitosti

Míra humoru

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Katy

  2. gutalin

  3. Martin


    Ne, na mamuta půjdou jen silní muži. Ty půjdeš sbírat bylinky. A ty malej, půjdeš pro vodu. Čas se dá v pravěku trávit všelijak. Házíte kamenem žabky na klidnou hladinu jezera, sbíráte bylinky, vyrábíte zbraně nebo raději nádherné ozdoby z paroží pro sousední vesnici. No a sem tam si ulovíte mamuta.

    Příprava hry
    Před hrou se rozdělí kartonové žetony na dvě hromádky – podle rubové strany je rozdělíme na letní a zimní. V první části hry se hraje s letními, druhá část se hraje se zimními. Na herním plánu (desce) jsou znázorněny 4 letní a 4 zimní osady pradávných obyvatel. Na ostatní políčka (hexy) se umisťují právě rozdělené žetony (kolečka). Jak bylo uvedeno, nejdříve se použijí žetony s letním pozadím. Na herní plán se pokládají náhodně rubovou stranou nahoru. Až po rozmístění všech se otáčejí lícovou stranou nahoru. Hráči postaví své 4 pračlověky každého do jedné letní osady. V tomto momentu začíná samotná hra.

    Samotná hra
    LÉTO: V každém tahu může hráč posunout své pračlovíčky o dvě pole. Tento pohyb může udělat jedním pračlověkem (pohyb o 2 pole) nebo jej rozdělit mezi dva pračlovíčky (každý o 1 pole). Ve hře jsou různé typy žetonů – bylinky, hlízy, zbraně, džbánky, ozdoby, mamuti… Každý žeton, přes který hráč při svém tahu projde, si bere k sobě.

    Hráči se v tahu postupně střídají. Své putování pravěkou krajinou musí však řádně plánovat, neboť tím, jak hráči posouvají své pračlovíčky z jednoho pole na druhé, mizí ze hry postupně žetony volné k cestování. Na prázdné místo, uvolněné po odebraném žetonu, se již nesmí vstoupit. Výjimku tvoří jeskyně a stezky, které se z herního plánu neodebírají.

    V letním období je důležité též navštívit zimní osady a umístit do nich své bedny se zásobami (MDK – malé dřevěné kostičky). Do každé osady jednu – tedy max. 4. Počet umístěných beden určuje počet pračlověků, které bude mít hráč k dispozici v zimním období.

    Jakmile jsou všechny žetony z plánu vysbírány, popř. pokud se již žádný pračlovíček na plánu nemůže pohnout, končí letní fáze a nastává zimní období. Stezky a jeskyně na hracím plánu zůstávají. Pokud tam zbyly nějaké nevybrané žetony z letního období, odstraní se. Pak se stejným způsobem jako v létě umístí na herní plán zimní žetony – rubem nahoru a po umístění všech se otočí lícem k hráčům. Zimní kolo začíná hráč, který ulovil mamuta s nejvyšší bodovou hodnotou.

    ZIMA: Zimní období se hraje stejně jako letní. Jen s tím rozdílem, že bedny se zásobami se umisťují do letních osad.

    Vítězné body
    Každý žeton má svou bodovou hodnotu znázorněnou buď přímo na žetonu (bylinky – 1 bod, hlízy – 2 body, mamut 1-6b.) nebo jsou na konci hry bodově ohodnoceny žetony dle získaného počtu (bžbánky, kožešiny, paroží, náhrdelníky…). Žeton zbraní nemá žádnou bodovou hodnotu, ale je důležitý pro lov mamuta. Bez zbraní žádného mamuta neulovíte – nesmíte na žeton s mamutem ani vstoupit.

    Vítězí samozřejmě hráč s nejvyšším celkovým počtem bodů – sčítají se bodové hodnoty z obou období (léto, zima).

    Dojmy
    Pravidla jsou krásně napsaná, jednoduchá, přečtená a vysvětlená během 10 min. To vás ale nesmí přivést k tomu, že tahle hra je jen pro nenáročné hráče, nebo že je to nějaká oddychovka. Při putování krajinou se pěkně protočí vaše mozkové závity při plánování trasy pro vaše pračlovíčky. Tím, že se z herního plánu odebírají herní žetony, zmenšuje se manévrovací prostor, čímž se hra stává docela náročnou. Vlastně odříznutí protihráče je jednou z mnoha taktik.

  4. Katulinka

  5. 70000

  6. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi