Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraAgricola: Sedláci z Blat

Agricola: Sedláci z Blat

Originální název:
Agricola: Die Moorbauern
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
1 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12660 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Může být jedna z nejlepších her všech dob ještě lepší? Odpověď je jednoduchá – může. Podle názoru hráčů, kteří s námi toto rozšíření testovali se opravdu povedlo. Hráči začínají s kartičkami lesů a močálů na své farmě. Těch se musejí zbavit, aby si uvolnili místo pro rozvoj svého hospodářství. Ve hře jsou také nová zvířata – koně a v průběhu každé sklizně musí hráči vytopit svůj dům, aby členové jejich rodiny neonemocněli – život na statku ve hře Agricola tak získává ještě reálnější obrysy. Toto rozšíření přináší do hry novou dynamiku a nové druhy rozhodování – spoustu dalších hodin zábavy.

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Frankie

    Rozsireni hry rozhodne balancuje Agricolu, kde se uz vsichni nemusi honit za nasbiranim dreva co nejdrive.

  2. plecniak

    Jedna z naj hier !

  3. klapinka

    Výborné rozšíření, přináší do hry nové možnosti. Začínat s částečně zaplněnou hrací deskou a přizpůsobovat tomu strategii hry je zajímavá změna.

  4. xZdenis

    Úžasná rodinná eurovka, kterou snadno pochopí i nehráči, pro hráče ale nabízí slušnou výzvu při snaze co nejefektivněji maximalizovat svoji produkci 🙂

    Úžasné je také téma, které většinou u eurovek není nijak silné, nicméně u agricoly si člověk skutečně jako farmář připadá.

    Určitě doporučuji všem milovníkům eurovek, ale i nováčkům, kteří by chtěli začít do eura pronikat.

  5. asashoryiu

    Toto rozšíření přináší do hry spoustu nových prvků…přesto, s odstupem času, jsme doma toto rozšíření ze základní hry odseparovali zpátky do krabice a hrajeme už zase jen původní Agricolu v základu.
    Zjistili jsme totiž, že Sedláci z blat prostě až příliš změnili ten původní, dle mého názoru geniální, charakter hry. Hráč měl se sedláky už ze hry více starostí než radosti. Enormní množství nových malých rozšíření a profesí, i ty nové aspekty hry, prostě Agricolu už příliš roztříštilo. Alespoň tak jsme to vnímali u nás doma.
    V tomto případě tedy dle mého názoru jednou zase platilo pravidlo že méně je někdy více.

  6. Betty

    Není co vytknout, není to škoda peněz, moc nás to baví.

  7. sheva

    Dotahuje drobné nedokonalosti základu, zejména oslabením dominantní strategie (Dřevo->Nová místnost).
    Tím se z výborné hry stává dokonalá a pro mě dlouhodobá jednička mezi Deskovými hrami.

  8. zenitos

    Výborné rozšírenie + výborná základná hra = aktuálne asi najlepšia hra vôbec. Keď máme dosť času (ale naozaj veľa času) a je nás 3-5 je toto istá voľba. Hru pre jeného a ani vo dvojici som s týmto rozšírením ešte neskúšal, ale asi to rýchlo napravím. Už počujem erdžanie koníkov…

  9. ladyarcher

    hrála jsem již v různém počtu hráčů, ale jako u většiny her – čím více hráčů tím více zábavy.

    nejvíce se mi asi líbí další přiblížení k realitě a to prvek vytápění a že když nevytopíte někteří členové vaší rodiny onemocní, což sice není příjemné z hlediska hry, ale reálné

    dalším pěkným prvkem jsou karty s akcemi na něž nepotřebujete vyčerpat člena rodiny. Dává to spoustu nových možností, jak si ve hře pomoci

    zvířátko navíc – Kůň je taky pěkné a je za každého na konci hry bod, ale je těžší ho získat.

    raději agrikolu hraji s tímto rozšířením než jen základní hru

  10. Boulderman

    Jedna z nejlepších, co jsem hrál. Neobyčejně kreativní se spoustou cest k vítězství

  11. jardik

    moc se páčí,velice zábavná

  12. pipina

  13. nelus

  14. Dave

  15. Fargo

  16. Agrael

  17. klasternice


    Skvělé rozšíření základní hry Agricola. Velice obohacuje základní hru, ovšem hru o mnoho neprodlužuje časově, což určitě také patří mezi výhody. Se základní hrou ve dvou hráčích nezabere většinou více než 90 minut. Toto rozšíření obohacuje základní hru například o nové postavičky koníků (občas se dají barvou zaměnit s krávami ze základní hry), také jsou zde nové žetonky se symboly ohníčků (aby vám rodina nezmrzla, je třeba při sklizni také vytopit všechny místnosti vaší chýše či domu) a samozřejmě jsou zde také vychytávky jako například ta, že čím lepší máte místnost (jílovou, kamennou), tím méně musíte vytápět 🙂 Mezi nové věci patří také hromada karet malého vybavení, které se v libovolném počtu míchají s kartami ze základní hry či jiného rozšíření karet, můžete si namíchat karty v poměru 2:5, 3:4, 4:3 či 5:2, je to jen a jen na vás 🙂 Další novou věcí jsou také lesy a močály, které máte od začátku hry přiděleny různě na své farmě a je jen na vás, kolik lesů a močálů si ponecháte a které naopak odstraníte a využijete například jako dřevo či palivo a nebo přeměníte les na pole, na které můžete později osít obilí či zeleninu. Určitě jsem nevyjmenovala všechny novinky a výhody, je jich totiž opravdu hodně 🙂 A je jen na vás, jak se s tímto rozšířením poperete, každopádně jak ho jednou vyzkoušíte, už bez něj hru Agricola nedokážete hrát 🙂

  18. Vašek

  19. hrazda

  20. vaseklu

  21. Jacob

  22. radohu

  23. Patrikhm

  24. Jan

  25. Dave

  26. Davides9

  27. bacil

  28. Veroslavka

  29. Davides

  30. kokrdal

  31. colonel

  32. ZdenT27

  33. KOLMI

  34. Milosh

  35. rulen

  36. Deth

  37. Zenitos

  38. Bonifác

  39. Joe

  40. skyfire

  41. Duhamuz

  42. Makabi

  43. raistlin

  44. BuBen

  45. PJ_HB

  46. omas

  47. zeppelin

  48. Mari

  49. Dušan Takáč

  50. DwarfMan

  51. jakub

    Když se podíváte na různé herní žebříčky, zjistíte, že mezi nejlépe hodnocené hry patří Agricola. Recenzenti pak oceňují její promyšlenost a silné téma. Může být tato hra ještě lepší? Díky rozšíření Sedláci z blat rozhodně ano. Kdo má rád Agricolu samotnou, pro něj je toto první velké rozšíření jednoznačnou volbou. Je celkem pravděpodobné, že již Agricolu bez Sedláků z blat hrát nebude. Podstatu hry nemění, ale hru originálně obohacuje a nutí řešit nové situace. Rozhodně ji doporučuji. Abyste si Sedláky z blat zahráli, budete potřebovat základní hru a musíte znát její pravidla.

    Pokud jste Agricolu ještě nehráli, měli byste si ji nejprve vyzkoušet samostatně, a teprve poté připojit Sedláky z blat. Méně zkušeným hráčům pak jednoznačně doporučuji začít rodinnou variantou bez karet. Hru si tak dobře osahají a ocení její všechny možnosti. Agricola vám zajistí zábavu na mnoho dnů. A rádi se k Agricole budete vracet. Agricola s rozšířením patří k těm hrám, které si rádi opakovaně zahrajete. Záznamy o výsledku jednotlivých partií si uchovávejte. Budete moci později porovnat, jak jste se zlepšili či jaká strategie vám lépe vyšla.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry

  52. Lucax_cz

  53. Frigo

  54. GK_voyger

  55. dilli

  56. greyhound


    Hru Agricola jsem si pořídil hned po vydání její české verze a hraji ji velmi rád. Je to pro mě takový velký hlavolam, vymýšlet vždy další cesty, jak nasbírat co nejvíc bodů a mít co nejlepší farmu. Sedláci z blat hru obohacují opravdu velmi a dávají hraní nový formát. Už nemusíte hlídat jen jídlo, ale musíte i vytopit svůj dům, jinak vám členové rodiny nastydnou a skončí na marodce. Už nemusíte jen zaplnit políčka farmy, ale musíte napřed vymýtit les a zlikvidovat močály. Už nechováte jen ovce, pašíky a kravky, ale už i koníky. Navíc máte možnost využít hromadu nových karet vybavení a profesí, zkrátka s tímto rozšířením toho do hry přibylo opravdu velmi mnoho a hra tím velmi získala. K samotnému obsahu krabice nemám výtky, vše je provedeno stejně kvalitně jako v původní hře, trošku sice mate, že koně barvou a velikostí figurek trochu připomínají krávy ze základní hry, ale celkově je dojem výtečný a rozšíření mohu jen doporučit každému, kdo má rád základní hru.

  57. pogo

  58. mesires

Přidat recenzi