Hrajeme.cz

Bobří banda

Originální název:
Bobří banda
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena hlavně pro děti. Mohou jí hrát ale také dospělí mezi sebou a přitom se dobře pobavit.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Malí bobři se hrozně rádi potápí a dělají různé hlouposti. Objeví se na jednom místě, ale v mžiku zmizí a již jsou zase někde jinde. Pokud si nedáte pozor, tam, kde byl před chvilkou roztomilý bobřík, se vynoří zlá vodní krysa – a to si určitě nepřejete!

Každý hráč má před sebou 4 karty položené lícem dolů. Na nich mohou být hodnoty od 0 do 9 nebo tři různé druhy akčních karet. Cílem hry je získat karty s co nejnižšími hodnotami. Nejzáludnější na hře je to, že si musíte zapamatovat hodnoty karet, které se neustále přesouvají. Na konci každého kola otočí každý hráč svoje karty lícem nahoru a sečte si jejich hodnoty. Součty se zaznamenávají do přiloženého bločku. Vyhrává hráč, který má po konci všech kol nejnižší skóre.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Pravidla hry

Recenze

  1. spartik

    děti nám na tom vyrostli. Mladší se na tom naučil čísla. Dokonce to dospělo tak daleko, že už jsme se srandy hrávali „Krysí bandu“ kdy jsem otočili význam karet.

  2. Mikšáci

    Nečekaně dobrá hra. Původně to vypadalo, že si jí užijou jen menší děti, ale chytla nás celou rodinu. Bezvadné je, že je to rychlá hra, která procvičí paměť, umožňuje taktizovat, blafovat, ale velký díl úspěchu je taky na náhodě, takže dospělí i děti mohou hrát naplno a není jisté, kdo vyhraje. Není problém ji hrát několikrát za sebou.

  3. BoBr_CAT

    Bobří banda je karetní hra s velmi jednoduchými pravidly, které lze snadno vysvětlit menším dětem už někdy od 6 let i starším dospělým, kteří si často nehrají. Já osobně mám s touto hrou dobré zkušenosti ať už ji hrajete s hráči nehráči (napr. právě dospělými, kteří nehrají ani karty) tak i hráči pokročilými. S těmi je zajímavé sledovat jak se dá taktizovat i při jednoduché karetní hře, kde jde o to, zapamatovat si zejména své karty. Hru bych doporučil hlavně rodinám s dětmi a lidem, kteří ji chtějí brát jako zpestření na nějakou party, na vodu, víkendové akce, atd. Nejedna se o vhodný dárek pro hráče, kteří zbožňují propracované hry typu Agricola, Hra o trůny, Civilizace, apod.

  4. Durdas

    Tahle hra je moc bezva! 😀
    Výtvarné zpracování nemá chybu, a i ve dvou lidech je o zábavu postaráno, hlavně, když si jdete pořádně po krku. Samozřejmě že další člověk navíc přidá do hry další porci zábavy. 😉

  5. veronika pemlová

    tahle hra, ač mi teda vůbec nejde, patří opět do mých oblíbených karetek

  6. RoMi

  7. Atik-Dick

  8. Morta

  9. kent


    Héééj bobře vylez, nevylezu, já se bojím. A čeho pak se bojíš. Zlé vodní krysy. A proč se jí bojíš? Protože mne vystrnadí z mé skrýše a já si pak nebudu mít kde vlézt….ale ve skutečnosti víme, že je bobr chráněný a nemusí se ničeho bát a tak se raději ponořme do této zábavné karetky, která je až pro 6 hráčů.

    Herní komponenty – stručný popis

    Hru tvoří pouze karty. Ty se dělí na hrací kartky, kterých je 45 a jsou označeny čísly od 0 po 9 s vyobrazením bobra a vodní krysy. Dále pak akční karty, které jsou červené a těch je 21. Dohromady je tedy k dispozici 66 karet a 1 poznámkový bloček do kterého se zapisují dosažené výsledky jednotlivých kol. Hráči jsou tedy v rolích „malých bobrů“, kteří pobíhají sem a tam a hledají své místo ve hře, neboť jim jejich místo může zasednout vodní krysa – obrazně řečeno.

    Příprava hry, jak se hraje a o čem vlastně je

    Princip hry je jednoduchý. Každý hráč dostane na začátku 4 karty, které si položí do jedné řady před sebe a karty má otočené lícem dolů. Ze zbytku karet se vytvoří dobírací balíček (karty se položí opět lícem dolů) a pak se z něj otočí vrchní karta, která se položí lícem nahoru, tak aby bylo vidět co je to za kartu. Před zahájením hry se může každý hráč podívat na obě své karty na kraji řady. Tedy vezmu-li to v pořadí, bude to 1 a 4 karta z leva do prava. Po té začíná hráč po levici nejstaršího hráče (nebo dle dohody), který může provést pouze dvě akce. Buď se rozhodne využít efekt horní karty z odkládacího balíčku, nebo si vezme z dobíracího balíčku, kartu novou. V případě první varianty, tedy rozhodne-li se tento hráč pro vzetí vrchní karty z odkládacího balíčku, si MUSÍ touto kartou nahradit kteroukoli svoji kartu ve své řadě, ale opět si kartu položí ve své řadě lícem dolů (a to i přesto, že ostatní kartu viděli). Na tuto kartu kterou právě vyměňuje se nesmí předem podívat. To lze až tuto vyměněnou kartu odhodí opět na odkládací balíček lícem nahoru. Výměnu již nesmí vzít zpět!
    Vezme-li si kartu novou z dobíracího balíčku, bere ji tak, aby ji ostatní neviděli. Na kartu se smí podívat a rozhodnout se jak s ní naloží. V podstatě má tři možnosti. Kartu vyměnit stejným způsobem, jako když by si bral vrchní kartu z odkládacího balíčku, vyměněnou kartu opět odhodí lícem nahoru na tento balíček karet, nebo ji prostě nechce a odhodí ji zase na stejné místo. Pokud vzal jednu ze tří akčních (červených) karet , smí využít její efekt, nebo jí opět odhodí, ale tím pádem pro dalšího hráče efekt této akční karty pozbývá platnost.
    Akčními kartami jsou:
    – Výměna (žluté obdélníčky)
    – EFEKT KARTY: Lze pomocí této karty vyměnit jakoukoli jinou kartu svého spoluhráče, přitom se však nesmí na žádnou z karet podívat
    – Špehuj (lupa)
    – EFEKT KARTY: Hráč se může podívat na kteroukoli svoji kartu (pouze 1x) poté akční kartu opět odhodí
    – Druhá šance (dva bobři nad sebou)
    – EFEKT KARTY: Pomocí této akční karty si hráč vezme z dobíracího balíčku ještě jednu kartu. V rámci pravidel smí provést její výměnu za svoji vyloženou kartu v řadě a pokud se mu tato karta nelíbí, smí si vzít z tohoto balíčku ještě jednu kartu. Opět platí stejná pravidla, v rámci kterých však může i tuto kartu odhodit a nezíská tím žádnou novou kartu

    Hra se hraje vždy na tolik kol, kolik je hráčů. Pouze když hrají jen 2 hráči, hraje se na 4 kola. Jinak je to při 3 hráčích – 3 kola, 4 hráčích – 4 kola atd. Jakmile se odehraje jedno kolo, zapíšou si hráči své výsledky do připraveného bločku a na konci posledního kola se dosažené výsledky sečtou.

    Co je vlastně principem této hry?

    Jde především o to procvičit si paměť, neboť cílem hry, je na konci kola mít součet svých vyložených 4 karet, co nejnižší. V případě, že budu mít mezi svými vyloženými kartami, nějakou akční kartu, musím si ji vyměnit za jinou kartu z dobíracího balíčku, protože akční karta nemá na konci kola žádný efekt ani číselnou hodnotu. Pokud by si hráč dolíznul další akční kartu, pokračuje ve výměně tak dlouho, dokud si nedobere kartu s číselnou hodnotou a tu si pak musí nechat, bez ohledu na číslo, které je na kartě uvedené.
    Princip této hry spočívá především v tom, zapamatovat si nejen jaké mám svoje karty, které jsou položené v řadě přede mnou lícem dolů, ale také přesné místo kde karty leží, včetně mých spoluhráčů a toto sledovat i v průběhu hry. Při větším počtu hráčů to není zas tak jednoduché. Pomocí akcí, které mám k dispozici a nebo za přispění speciálních – akčních karet, chytrým způsobem docílit co nejnižšího součtu na svých vyložených kartách a pokud to lze, přinutit soupeře aby měl naopak součet co nejvyšší.

    Konec hry a vyhodnocení

    Jak už jsem se zmínil, hra končí v posledním odehraném kole. Ale kolo lze skončit kdykoli během hry, ústním prohlášením hráče, který dokončil svůj tah „KONEC KOLA“ a poklepáním na stůl. NE dříve, dokud všichni hráči nemají odehráno alespoň 1 kolo! Jakmile některý hráč toto prohlášení učiní, všichni ostatní hráči můžou dokončit své tahy, což je nevýhoda pro hráče, který ohlásil konec kola, vzhledem k možným výměnám jeho karet ze strany spoluhráčů. Po dokončení tahu posledního hráče, který ještě po oznámení konec kola nehrál , provedou všichni hráči otočení svých vyložených čtyř karet lícem nahoru, provede se eventuální výměna akčních karet za hrací karty s čísly z dobíracího balíčku a všechny karty s čísly se sečtou. Zvítězí ten hráč, který má po odehraní všech kol co nejnižší součet ze všech odehraných kol.

  10. Betty

  11. spartik


    Princip hry je obsáhle popsán v předešlé recenzi, takže ho již nebudu rozebírat.

    Tato hra je u našich dětí 5 a 7 roků velmi oblíbená. Je velmi rychlá a malé školáky či předškoláky naučí čísla. Kartičky jsou očíslovány od 0 do 9. Poté co jsme bobří bandu upgradovali na krysí bandu, už kluci pomalu nechtějí hrát nic jiného. Jednoduše rozdáme karty a na stůl vyložíme jednu číselnou. Když je kartička 0-4 hrajeme bobří bandu (sbíráme nízké karty) a když 5-9 tak hrajeme krysí bandu (sbíráme vysoké kartičky). Body napříč hrami nesčítáme. U malých dětí to nemá moc význam.

    Velikou pochvalu si zaslouží právě motivy kartiček, kdy na nízkých kartičkách dominují bobři a na vysokých naopak krysy. Takto to bez problémů může začít hrát i dítě, kterému čísla moc neříkají.

  12. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi