Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraÚdolí králů (Egizia)

Údolí králů (Egizia)

Originální název:
Egizia
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12622 Kategorie: , Štítek:

Popis

Píše se rok 2707 před Kristem. V Egyptě začíná období rozkvětu, které dnes nazýváme Stará říše.
Mocní obchodníci a stavitelé cestují na svých velkolepých lodích po vodě životodárné řeky Nil. Nakupují stavební kámen a najímají dělníky pro stavbu monumentů, které přetrvají tisíciletí.

Vybudujte sfingu, pyramidu, obelisk, chrám či královské pohřebiště. Zvítězí ten, kdo si dokáže nejlépe naplánovat využití svých zdrojů a také se připravit na výkyvy stavu vody v Nilu.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videopředstavení hry (MindOK, délka videa: 3:13 min.)

Recenze

  1. mirorim

    oblubena hra v style – mam vzdy viac potrebnych akcii, ktore musim spravit, ako kolko ich spravit mozem. takze splasene plavate po Nile, staviate chramy a pyramidy, vylepsujete stavebne caty, laskujete so Sfingou a na konci hry si utriete spotene celo a spocitate body. a mate silne nutkanie hrat znovu – ci uz ste predchadzajucu hru vyhrali alebo prehrali 🙂

  2. cinan

    číňan

  3. mulgrew

    Údolí králů je velmi hezky grafiky zpracovaná strategiká hra,vhodná i pro začínající hráče,protože pravidla jsou jednoduhá,lehce pohopitelná a ani samotná hra,která je rozdělená na pět kol,netrva přehnaně dlouho- ve dvou cca 60 minut,ve čtyřech asi 75 minut.Příprava je jednoduhá,náhoda nehraje velkou roli a vítěz není až do vyhodnoení karet Sfingy zcela jasný.Hra je zajímavější ve větším počtu hráčů,při dvou je to opravdu oddychovka,kterou bereme třeba i na prodlouženého Silvestra s přáteli.Doporučuji,ale zkušené hráče asi zklame,pro ostatní super volba.

  4. Behe

    Neurazila ani nenadchla. Klasická eurovka, která (alespoň mně) nenabídla nic nového. Místy nuda.

  5. ladyarcher

    je to jedna z našich nejoblíbenějších her.Hrajeme ji ovšem jenom když se sejdeme ve čtyřech, protože myslím, že v menším počtu to není úplně to pravé.
    Hra má dvě velké výhody
    1)jednoduchá a rychlá počáteční příprava, následně také složení po hře – na tak málo komponent toho hra umí neskutečně mnoho.
    2) vysvětlíte jí i lidem, kteří moc nehrají deskovky – alespoň zatím – po hře si je totiž možná zamilují.

    Prostředí egypta je krásně využito i ztvárněno.
    Například dojeď do lomu pro kamen nebo ti ho někdo sebere, ale už nemůžešdělat nic jiného, protože lom je daleko.
    člověk se musí rozhodnout zda bude riskovat a možná to bude pro něj větší zisk než při opatrnosti.
    Pěkné je také že i když v jednom kole jste na posledním místě, příští kolo hrajete první a tím si můžete vybrat nejlukrativnější kartičku nebo místo.Už se mi i stalo, že někteří spoluhráči v jednom kole úmyslně získali poslední místo.
    Hráčům doporučuji stoprocentně, i v rodině se staršími dětmi se asi neztratí.

  6. chajim

    Hru jsem hrál vždy alespoň ve třech hráčích ve skupině pokročilých hráčů. Přiznám se, že hrát tuto hru ve dvou hráčích by mě příliš nelákalo. Hra má pro mě příjemnou atmosféru i grafiku. Princip hry je založený na plnění úkolů a stavbě objektů. Oceňuji především originální prvek volení akcí na základě plutí po řece Nilu, kde si smíte vybírat kartičky pouze po proudu řeky. U této hry je potřeba správně odhadnout, co udělají protihráči. Mohu buď riskovat a jet pomalu, s tím, že mi možná něco, co jsem chtěl vybere před nosem, nebo mohu jet rychle po proudu řeky s tím, že ale mnohé dobré kartičky přeskočím. Tento rozpor však vnáší do hry příjemné napětí a nutnost být stále ve střehu. Hra je tedy hodně interaktivní v tom smyslu, že tahy ostatních hráčů mají vliv na moji vlastní hru. Právě s ohledem na fakt, že mě hra neustále nutí být do hry zapojen, ji hodnotím 4 hvězdičkami.

  7. Vladislavs2

    hra je perfektní neohraje se, pravidla snadná dobrá i pro děti a začínající hráče!!

  8. Asinajci

  9. ZIPaaK

  10. Lucienka

  11. Baliend

  12. MiW

  13. Gabebara

  14. j

  15. hrazda

  16. Today

  17. Pamir


    Ahoj všem, kdo chtějí údolí,
    Tak jsem se rozhodla napsat recenzi k této hře. Hru jsme koupily s manželem na základě hodnocení na BGG a musím opravdu uznat, že toto ohodnocení si zaslouží. První dojem při rozbalení byl příjemný, protože vnitřní kartony jsou festovní a hlavně barevně povedené. Takže už ze startu můžete nasát atmosféru. Po přečtení pravidel, která jsou podle mě srozumitelná a dobře napsaná, jsme se pustily do hraní. Herní systém je jednoduchý a přitom hodně zajímavý. První testovací hra dopadla dobře a veškeré nejasnosti ohledně karet jsme dopilovaly už během první hry. Takže druhou hru už jsme hrály pohodě a svižně.
    Nachystání samotného herního plánu a komponentů hráče je bleskovka. Po tom následuje taktická a napínavá hra až do konce. Musíte hodně taktizovat a přemýšlet, čemu dáte přednost. Každé kolo začíná položením 10ti karet Nilu, dále probíhá postupné nasazování lodí hráčů na řeku z hora dolů. Každý hráč má 8 lodí. Můžete je nasadit na kartu Nilu nebo na kruhové políčko s dělníky (stavební čety) či na políčko pro staveniště. Pak následuje živení dělníků, zisk z kamenolomu a nakonec stavění budov. Nechci popisovat podrobně návod jak hru hrát.. Jak jsem psala pravidla jsou srozumitelná a není k nim co vytknout. Na hře mně zaujalo živení stavebních čet. Máte tři druhy obilných polí – ty získáváte mezi kartami Nilu. Zelená, žlutozelená a hnědá pole. Tyto stejná pole jsou také namalována dole na konci řeky Nilu, kde je na jednom z obilných polí položený vodní prstenec, který určuje kterým ze tří druhů obilí můžete v daném kole uživit dělníky. Prstencem můžete v průběhu kola posunout, když vstoupíte na kruhové políčko Passalon. Ve dvou hráčích to není úplně tak nebezpečné, jako ve více hráčích. Pak už můžete spoluhráčům pěkně zavařit, pokud si nevzali nějakou pomocnou kartu z karet Nilu. Tím nemyslím jenom obilí, ale také různé karty na proměňování obilí. Je to prostě originální nápad. Živení je spíše okrajová záležitost, ale přesto hodně zajímavá. Nejste tolik pod tlakem, ale to neznamená že to můžete vypustit. Živení je samozřejmě spojeno s dělníky a čím víc obilí máte, o to víc můžete mít větší četu. Čím jí máte větší, tím víc postavíte a následně z toho získáte vítězné body. Body se v této hře dají sbírat hodně způsoby. Jakmile polevíte, tak to projedete.
    Na konec jenom mohu dodat, že hra se podle mě velmi vydařila a určitě stojí za to si ji zahrát. Hra je ve dvou dobře hratelná a míň si navzájem škodíte. Kdo nemá rád konflikty, tak hra ve dvou je ideální. Při vyšším počtu hráčů, ač jsme ji nehráli se bude muset víc riskovat a škodit soupeřů. Budete muset obětovat tahy kvůli obsazovaní výhodnějších políček. Rozhodně se nebudete u ní nudit. Musíte být neustále ve střehu a s tím jak se obsazují postupně políčka tak vymýšlet v průběhu neustále novou strategii. Vítěz není do posledního kola jasný. Závěrečné sčítání bodů může pořadí výrazně změnit. Kdo má rád hru s minimálním podílem náhody a taktizováním, tomu mohu hru doporučit. Snad jediné co mi nesedí je namalování rubové karty Sfingy, ale to je pro hru nepodstatné. Za to dávám tak půl bodu dolu.

  18. Eva88

  19. Martin


    Chtěl bych napsat krátkou recenzi na hru, kterou jsem si nedávno pořídil – Údolí králů.
    Předně, Údolí králů je velice povedená hra. Skoro všude na hodnoceních jsem četl, že Údolí králů je typovým nástupcem hry Agricola. Mám obě hry a obě hraji dost často, tak snad mohu přihodit svůj názor:

    SYSTÉM HRY – KOLA
    Jak Agricola, tak Údolí králů je takticko-strategická hra. Obě hry se hrají na jednotlivá kola. V Agricole jich je 14, v Údolí králů 5. V Agricole určuje počet možných akcí v daném kole počet členů rodiny, v Údolí je to neměnný počet lodiček – 8ks pro každého hráče.
    Stejně jako v Agricole umístěním člena rodiny, získává hráč danou akci, tak v Údolí hráč získává umístěním své lodičky určitou výhodu – akci, posílení stavební čety, získá karty Nilu nebo se zařadí do stavby sfingy, sloupu, hrobů, pyramidy či chrámu.

    SYSTÉM HRY – ŽIVENÍ RODINY/STAVEBNÍCH ČET
    V obou hrách je shodný prvek živení svých pracovníků. A v obou hrách se shodně trvdé platí za neuživení. V Agricole se živí v období sklizně (po 4., 7., 9., 11., 13. a 14. kole). V Údolí králů je to v každém z pěti kol.
    V Údolí králů je motiv živení zajímavě propojen s možností škodit protihráčům. K živení je možné použít pole tří různých druhů (zelená, žlutozelená nebo hnědá). Která pole zrovna budou „“plodit““ určují hráči pomocí jednoduchého principu – vodní prstenec. Je to velice zajímavý způsob, jak samotné živení vyšperkovat.

    SYSTÉM HRY – PRACOVNÍCI
    V Agricole jsou pracovníky členové rodiny. Musíte rozšířit svůj dům, abyste získali prostor pro nového člena. Naproti tomu v Údolí králů máte již od samého začátku tři stavební čety + žolíka. Tyto čety jsou však příliš slabé na veliké stavby a v průběhu kol je můžete – spíše musíte – vylepšovat. Na jednoduchém ukazateli máte k dispozici přehled síly vašich pracovních čet. Přehled síly slouží zárověň jako ukazatel potřebného množství obilí k živení. Čím silnější jsou vaši pracovníci, tím více potřebují živit.
    Hry jsou si v tomto dosti podobné – čím více členů rodiny v Agricole, tím více mám i možných tahů k dispozici v rámci jednoho kola, ale musím též více jídla nastřádat k uživení všech. Tak také v Údolí králů, čím silnější pracovní čety mám, tím větší stavby postavím, ale o to více „“jídla““ musím mít k dispozici.

    SYSTÉM HRY – BODOVÁNÍ
    Zatímco v Agricole se dají body protihráče alespoň částečně sledovat na jeho farmičce, v Údolí králů do poslední chvíle nevíte, kdo jak na tom je. Sice vidíte průběžný stav na počítadle bodů, ale ve hře jsou k dispozici karty Sfingy, které přinášejí v konečné fázi hry možnost získat další body – a to dostatečný počet na to, aby hra byla dostatečně zajímavá a vítěz nebyl před koncem hry jednoznačný.

    SYSTÉM HRY – POČET HRÁČŮ
    V Agricole je max. počet hráčů pět. Přiznám se, že v plném počtu jsme hru ještě nehráli, ale i ve hře 4 hráčů je to velice napínavá hra, která nutí hráče přemýšlet a měnit svou strategii podle toho, jak aktuálně zahrají protihráči. Podle mého zde není tolik příležitostí škodit protihráčům. V Údolí králů je max. počet hráčů 4. Ani zde jsme v plném počtu ještě nehráli, ale s ohledem na systém hry (především živení) se zde dá škodit mnohem více než u Agricoly.

    V obou hrách je dobře propracovaný sytém a je jen na hráčích, jak dobře si dokáží naplánovat svou strategii a jak dobře ji umějí měnit – v závislosti na tazích protihráčů – ve svůj prospěch.

    Obě hry mi přirostly k srdci a nebojím se je vřele doporučit. Rád si zahraji obě a kdykoliv.

  20. vaseklu


    Údolí králů vás zavede do prostředí starého Egypta, kde se s pomocí dělníků a materiálu(kamene) snažíte získat co nejvíce bodů. Hra se skládá celkem z 5kol, při kterých nejprve nasazujete loďky po směru proudu a vybíráte si tak herní akce předtištěné na plánu(posílení stavebních čet, stavění obelisků, pyramid.., posun vodního prstence). Nebo se můžete rozhodnout pro karty Nilu, které jsou velice různorodé v každém kole a mohou vám přinést od kamení potřebného pro stavbu, přes karty potřebné pro obživu pracovních čet a jejich povyšování, až po všelijaké jiné herní výhody(např. plout proti proudu, nasadit dvě lodě po sobě..) a nebo rovnou herní body.

    Taktiky jsou různé a velice záleží na nabídce karet Nilu a také karet Sfingy, které vám přináší skryté herní body jež jsou vyhodnoceny až na konci hry. Podle toho zda se vám je podařilo splnit obdržíte body, které mnohdy rozhodují o vítězi. Někdy je rozdíl mezi hráči propastný, jindy je to hra o každém bodu, záleží na vyrovnanosti hráčů.

    Hra je velice dobře hratelná ve dvou, třech i čtyrech hráčích, což považuji za její veliké plus. Za další veliké plus považuji i to, že nás ani po cca roce hraní a cca 100 hrách ještě neomrzela a hrajeme ji pořád rádi dál ať už v jakémkoliv počtu hráčů. Graficky je hra moc pěkná, obsahuje mnoho dřevěných komponent a má velice promyšlený hení systém. Proto ji vřele doporučuji i vám. Tato hra by určitě neměla chybět ve sbírce žádného hráče..:)

  21. Jacob

  22. ivetacek

  23. Edwin

  24. Davides9

  25. bacil

  26. Zdenek_

  27. ZdenT27

  28. hraci

  29. hammerhead

  30. yeetik

  31. Jan

  32. rach


    Tahle hra se neumisťuje na špičce všech žebříčků „“hráčských““ her jen tak náhodou. Jde o opravdu komplexní strategii kdy je potřeba mít jasno o bilanci mezi silou svých čet, počtem kamenů kterými disponujete pro aktuální kolo a o úkolech které máte splnit k dosažení extra bodů. Herní princip je jasný, plavíte se po Nilu a cestou se můžete zastavit na maximálně osmi místech. Pouze na třech stavbách může být více hráčů společně, jinak kdo dřív přijde tak místo pro dané kolo obsadí a šmytec. Krása hry je právě v tom rozmyslet se jestli je potřeba chvátat dolů po řece a vyzobnout jednu-dvě nejlepší kartičky za cenu že neuplatním všechny svoje akce a ztratím i body tím že toto kolo nebudu na všech stavbách nebo pěkně pomalinku posbírám co na mě zbylo ale budu mít víc zastávek a tím i akcí. Je možné soupeře i pozlobit a nastavit období sucha nebo jim vytrvale sbírat kartičky s kameny a neumožnit jim tak rozvoj. Při škodící strategii je ale těžké ohlídat si svůj stavební potenciál bez kterého se nelze dobrat k vítězným bodům. Velký bodový průvan je až na samém konci kdy se ukáže kolik z úkolů posbíraných u sfingy kdo dokázal splnit. Ti co remcají že celou dobu vedli a tady je předjede někdo o 40 bonusových bodů si musí uvědomit že to opravdu není náhoda a splnit tolik extra úloh určitě vyžadovalo pevnou strategii.

  33. sir beki

  34. omas

  35. zeppelin

  36. tondakolik

  37. chajim

  38. jakub

    Údolí králů je příjemná hra, která vás zavede do starověkého Egypta. V rolích stavitelů budete stavět sfingy, obelisky, pyramidy, chrámy, královská pohřebiště. Poplavíte se po životodárném Nilu a budete vyhledávat nejlepší příležitosti. Hra má pěknou grafiku, kvalitní herní materiál a umožňuje strategické plánování i okamžité taktické reakce. Přináší vše, co očekáváme od kvalitní moderní deskové hry. Ocení ji jak zkušení hráči, tak i ti méně zkušení. Hodí se totiž i pro náročnější rodinné hraní.

    Graficky je hra připravena na výborné úrovni a dobře podtrhuje téma hry. Herní plán představuje „mapu“ Egypta, je přehledný. Lodičky a cihličky jsou ze dřeva. Žetony pracovních čet a hroby z kartonu. Karty jsou menší, jednotlivé typy jsou barevně odlišeny, takže se v nich dobře orientuje.

    Nejlépe si zahrajete ve čtyřech hráčích. Pro tento počet platí všechna pravidla, při hře dvou či tří hráčů se drobně upravují. Dobře si ale zahrajete v jakémkoliv počtu. Jedna partie trvá okolo hodiny až hodiny a půl. Záleží na zkušenosti hráčů s hrou. Hra poskytuje mnoho možností, co můžete dělat. Stále musíte volit a hrát s ohledem na to, co dělají ostatní. Díky tomu je každá hra jiná.

    Náhoda má ve hře přesně vymezené místo. Například karty Nilu se umisťují pro každé kolo náhodně z příslušného balíčku. Více se náhoda projeví v kartách úkolů, které hráči získávají na stavbě sfingy. Jejich obtížnost je různá. Hráči si ale mohou vzít maximálně jednu kartu v každém kole (vybírat mohou až z pěti). Náhoda tedy především vytváří podmínky ve hře a hráči na ni musí reagovat.

    Údolí králů je jednou z opravdu vydařených her, které si zaslouží vaši pozornost a vyzkoušení. Nebudete litovat.

    Celou recenzi si můžete přečísta na herním webu Frodovy deskové hry.

  39. Shako

  40. orsej@centrum.cz

  41. pogo

  42. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi