Hrajeme.cz

Mořeplavci

Originální název:
Endeavor
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12613 Kategorie: Štítek:

Popis

Hra o zkoumání a dobývání světa. Hrači reprezentují evropské imperium, které kolonizuje Středozemí a získává slávu a výhody v oblastech průmyslu, kultury, financí a politiky. Jakmile hráč objeví nové území, může jej kolonizovat, napadnout nebo z něj vyčerpat přírodní bohatsví.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Pravidla hry

Recenze

  1. Jiří Aberle

    Skvělá hra, kterou lze klidně hrát ve DVOU hráčích, přestože je uváděno, že je až pro tři hráče. Čím více hráčů, tím samozřejmě zajímavější, ale my ji hrajeme většinou ve dvou a patří k těm nejlepším. Hra je na sedm kol, ve kterých se hráči snaží co nejvíce proslavit své impérium. Plavou po obchodních cestách a obsazují města. Získávají karty a žetony obchodu a zvyšují úroveň rozvoje průmyslu, kultury, financí a politiky a staví slavnější budovy. Hra je napínavá a poměrně krátká (jen 7 kol), takže se nezvládne vše a musí se dobře promyslet, co je výhodnější…

  2. qubit

    Jde o podarenou tahohou strategickou hry, s minimalni nahodou. Slozitejsi pravidla hry jsou pochopitelna, ale chce si to nekolikrat zahrat. Coz muze snizovat hratelnost. Alespon u nas:-( Ma velmi vyvazene strategie objevovani / dobyvani nebo pretahovani se o mesta :-).

    Radi ji hrajeme. Kvalitne graficky zpracovana, ale doba pripravy je prilis dlouha 10 minut nez se sacne hrat.

  3. matewr

    Mořeplavci dávají zadost svému jménu. V této hře se budete doopravdy cítit jako mořeplavec a to hlavně kvůli výborné grafické stránce. Ačkoli se hra tváří jako objevitelská, spíše se jedná o hru ekonomickou a silně strategickou. Mořeplavci jsou krátcí, co se týče do počtu kol, tudíž většinou nestihnete, to co byste rádi zvládli, ale vcelku dlouzí, díky přemýšlení hráčů nad svými tahy a to hlavně ke konci hry. To celé hratelnosti degraduje napětí a spád, což je před koncem velmi zvláštní. Mořeplavci nabízejí širokou variabilitu díky naprosto rozdílným stylům hraní, což považuji za vůbec největší plus. V menším počtu hráčů hra však trošku strádá, hlavně z toho důvodu, že se tolik neobjevují nové kontinenty. Doporučuji tedy čtyři nebo pět hráčů. I přes fakt, že oficiálně hra pro dva není, tvůrci hry dodatečně vydali variantu duelu, která se hraje téměř totožně jako hra třech hráčů.

  4. Vašek

  5. Martin

  6. Aulus

  7. Jacob

  8. RTMyšák

  9. Lao Thai


    Hra Mořeplavci vás zavede do doby největšího koloniálního rozmachu a zámořských objevů. Hra se skládá ze sedmi kol, ve kterých hráči – kolonisté – staví postupně sedm budov a umisťují žetony populace na hráčskou desku symbolizující mapu světa. Zároveň se snaží rozvíjet úroveň průmyslu, bankovnictví, kultury a politiky ve své zemi. Rozmach těchto oblastí poskytuje nejen větší možnosti, ale počítá se i do závěrečného bodování. Body hráči mohou získat i obsazováním pevností či získáním karty při „drancování“ kolonizované oblasti.
    Ačkoliv se Mořeplavci řadí mezi hry pro náročnější hráče, pravidla nejsou příliš složitá. Tvrdším oříškem je zvolení dobré strategie a umění předvídat tahy protihráčů. V této hře nehraje téměř žádnou roli náhoda – náhodné je pouze rozestavění žetonů (výhod) na mapu na začátku hry. Obsazením pevnosti hráč získá žeton, který posiluje úroveň jedné ze čtyř oblastí (kultura, politika, bankovnictví, průmysl) nebo získá speciální akci. Žetony jsou však viditelné, takže se hráč může rozmyslet, které oblasti jsou pro něj více či méně výhodné.
    Svým protihráčům můžeme hru znepříjemnit i útokem na již dobytou pevnost, takže zde nechybí prvky napětí a zvratu. Hra je vždy pokaždé trochu jiná, protože se hráč musí přizpůsobovat změnám a tahům ostatních hráčů a přitom se vítězství neodvíjí od náhody.
    Mořeplavci je zkrátka velmi příjemná hra pro náročnějšího hráče, který však nechce trávit mnoho času vstřebáváním složitých pravidel.

  10. ZdenT27

  11. yeetik

  12. darwin

  13. Jan

  14. rach

  15. filipes

  16. zeppelin

  17. Radobyhrac

  18. Dušan Takáč

  19. Yuri

  20. Ranca

  21. GK_voyger

  22. Perry

  23. Rubic(k)

  24. pogo

  25. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi