Hrajeme.cz

Chicago Express

Originální název:
Chicago Express
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční síť v Severní Americe se rozvíjela především díky investicím soukromých firem. V té době vznikla celá řada železničních společností, které hledali investory, kteří byli ochotni vložit do nich svůj kapitál…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. omas

  2. Standa


    Jako příznivec vláčkových her jsem neodolal zahrát si i tuto hru. A byl jsem příjemně překvapen. O čem je hra? Pokusím se ve stručnosti představit. Hráči představují investory, kteří investují do pěti železničních společností, rozvíjejí jejich železniční sítě (lokomotivy a domečky) a inkasují dividendy.
    Ve svém tahu si mohou vybírat z následujících akcí:
    – dražba jedné akcie
    – stavba železnice jedné společnosti
    – rozvoj jednoho hracího pole.

    V dražbě navrhne hráč na tahu, která akcie se bude dražit (které společnosti) a ten, kdo dá nejvíce, dostane akcii. Peníze zaplatí hráč ve prospěch železniční společnosti. Při stavbě rozšiřujete železniční sítě jednotlivých společností (těch, jejichž akcie vlastníte). Při rozvoji hracích polí přistavujete k lokomotivám domečky. Stavba a rozvoj jsou hrazeny z peněz železničních společností (nikoliv hráčů). Obojí zvyšuje příjmy společností a tím i budoucí dividendy jednotlivých hráčů.
    Hráč se může rozhodnout, zda zvolenou akci provede nebo ji nechá propadnout (např. z taktických důvodů zvolí akci dražba, když má málo peněz a vzdá se jí). Po volbě akce (ať již se provede či nikoliv) se totiž posune rafička na ciferníku patřící dané akci směrem doprava. Tak se postupně 3 rafičky (za dražby, stavbu a rozvoj) posunují na konec ciferníků (červené pole). Jakmile bude dosaženo červené pole daného ciferníku, nemůže být daná akce hráčem zvolena. Jakmile bude dosaženo červené pole u 2 ciferníků, končí kolo. Hra se hraje několik kol, na jejichž konci hráči vždy inkasují dividendy. Vyhrává hráč, který na konci hry má nejvíce peněz.

    Kouzlo hry je v tom, že hráči nehrají za jednu barvu, ale mají většinou akcie více společností, takže např. když stavím železnici jedné společnosti, jejíž akcie má více hráčů, dělám to také ve prospěch protihráčů (ovšem, kdo má více akcií dané společnosti, má z toho větší prospěch). Stavba železnice a rozvoj políček jsou hrazeny z peněz železničních společností a jejich jediným příjmem jsou peníze, které hráči zaplatí za dražbu akcií. Takže nemusí být vždy nejlepší vydražit akcii za nejnižší cenu, protože bych pak nemohl dostatečně rozvíjet síť dané společnosti.

    Herní materiál je krásný – dřevěné lokomotivy, domečky, pevné tabulky železničních společností, pěkné papírové akcie a peníze, pevný a hezký herní plán. Jedinou výtku mám k překladu pravidel co se týče startovního kapitálu hráčů – řiďte se anglickými pravidly a rozdělte mezi hráče dohromady 120 dolarů.

    Hra pro 2 až 6 hráčů, hrál jsem zatím ve 2 a ve 3 hráčích. Ve třech hráčích byla výrazně lepší, myslím si, že bude ještě lepší ve čtyřech. Ještě ve větším počtu nevím. Rozhodně doporučuji !!!

  3. Yuri

Přidat recenzi