Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéByl jednou jeden život

Byl jednou jeden život

Originální název:
Byl jednou jeden život
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena hlavně pro děti. Mohou jí hrát ale také dospělí mezi sebou a přitom se dobře pobavit.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12599 Kategorie:

Popis

Podobně jako v kresleném seriálu „“Byl jednou jeden… život““ se
prostřednictvím této hry přeneseme do lidského, těla mladé dívky
Psi.

Abyste vyhráli, je nutné, aby všichni hráči zásobili kyslíkem všech pět
částí těla Psi: pravou a levou ruku, pravou a levou nohu a mozek.
Je to kolektivní hra, kde hráči společně bojují proti virům, které se
pokusí napadnout plíce Psi.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. RobertPleskot

    Zhodnotit hru nelze. Máte-li rádi červené krvinky unavené z kysličníku uhličitého, běhající poslíčky po nervech a věčně spícího Maestra, budete spokojeni. Seriál je zábavný a hra je jeho věcným doplňkem. Je hratelná a děti baví.

    Jenže seriál je také možno považovat za unikátní popularizaci medicíny a biologie. Podává velmi složité informace velmi přístupnou formou. Přes vzdálenější dobu vzniku (1987) je pořád medicínsky víceméně správný.

    Hra je spíše zmetek, který parazituje na jménu seriálu. Otázky lze zhruba rozdělit na pět kategorií:

    Jazykovědné – Jak se medicínsky řekne nitrožilní podání tekutin? (odpověď níže)
    Slabomyslné – Jak se jmenuje vnitřek mízní uzliny? (odpověď zní „dřeň“ – to je bomba, že ano?)
    Seriálové – Jak vypadají v seriálu tukové částečky? („žlutí koníci“ – to děti baví)
    Herní – Zavřete oči a hádejte jakou barvu má podstavec figurky hráče před Vámi? (Jo dobré, do hry to patří)
    Vzdělávací – ano je jich tam pár. Hraju hru s dětmi od roku 2011. Když jim dávám otázku vybírám cca ze dvou kartiček – tedy poměr 1 smyslupná otázka na 15 zoufalých.

    Bohužel šestou kategorií jsou naprosto chybné údaje. Odpověď na první otázku je například „intravenózní perfůze“. Rád bych doufal, že většina chyb vznikla v překladu, ale nevypadá to tak. Tvůrce lokalizace bezpochyby nese vinu za spoustu omylů, ale značná část musel vzniknout už ve francouzštině. Nicméně podepsaný autor lokalizace René Buřič nám ponechal pro české děti i takovéto perly: „Kdo získal v roce 1674 ve Francii monopol na tabák?”

    Hra vznikla o 20 let později než samotný seriál a lze jen doufat, že tvůrce seriálu Albert Barillé jí před smrtí hlouběji nezkoumal. Zemřel dva roky po jejím vydání.

    Jsem lékař, seriál miluji, hru hraji, ale dětem otázky vždy převyprávím a často musím vymyslet vlastní. Když oni pokládají herní otázky mě, nestačím se divit nad odpověďmi na kartičkách.

  2. Zdenek_

  3. rokl

  4. photograph


    Z této hry jsme lehce rozpačití. Hráli jsme ji zatím několikrát a příliš nás nechytla. Hráli jsme ji ve čtyřech a také ve třech lidech, žádný velý rozdíl v tom nebyl.

    Nejdříve bych rád velmi ocenil zpracování hry. Hrací pole, figurky i molekuly kyslíku a viry jsou opravdu krásné. Obzvlášť nápad přenášet tyto elementy přímo na zádech figurky je výborný a vychází vlastně už ze seriálu – pro děti je tato názornost určitě +. Tento fakt také zvedl celkové hodnocení. Původně jsem chtěl hodnotit 2,5.

    Další pozitiva jsem asi neobjevil – snad jen to, že pravidla jsou velmi jednoduchá, zvládnutelná během okamžiku a nahlédnout do nich je potřeba snad jen v případě nesrovnalostí (dvě figurky na jednom poli atd.)

    Zásadním problémem, který nás od hraní této hry zrazuje je absence jakékoli soutěživosti. Všechny figurky přispívají ke společnému cíli – přenést kyslík z plic do těla a odnést z plic viry. Někomu může samozřejmě tento fakt vyhovovat.

    Dalším, pro mě nepřekonatelným, problémem je až absurdní vazba hry na seriál. Některé otázky (může jich být čtvrtina, nepočítali jsme je) jsou typu: v autě jaké barvy jezdí v seriálu ta nebo ona osoba? Ostatní otázky jsou díky Bohu vzdělávací.

    Doba hry může být okolo půl hodiny.

    Na závěr se musím vrátit k výtečnému zpracování herního materiálu – je opravdu originální a figurky nádherné. A že nás tato hra zatím nechytla neznamená, že nebude vyhovovat například rodině s malými dětmi.

    (Kdyby to bylo možné, přiložil bych i fotky..)

  5. Michal

  6. WereWolf

  7. Dušan Takáč

Přidat recenzi